Iaşi: A fost inaugurată cea mai mare clădire de birouri din România, Palas Campus

Cea mai mare clădire de birouri din România, Palas Campus, a fost inaugurată marţi, la Iaşi, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi a ambasadorului SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, acesta fiind cel de-al doilea proiect amplu de regenerare urbană realizat la Iaşi de compania Iulius.
La eveniment au fost prezenţi şi trei dintre miniştrii actualei guvernări: ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode şi ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Sebastian Burduja.
Premierul Ciucă a declarat că o astfel de investiţie este pe termen lung şi polarizează potenţialul din întreaga regiune, fapt care constitue un exemplu ce trebuie să fie aplicat şi în alte regiuni ale ţării.
"Este un proiect care, din punctul meu de vedere, este corelat foarte bine cu tot ceea ce noi am introdus pe lista de priorităţi a programului de guvernare. Faptul că aici s-a vorbit despre istoria Iaşiului, într-adevăr, Iaşiul are o istorie. Iaşiul a făcut istorie pentru România, Iaşiul, iată, are prezent şi ceea ce este cel mai important, Iaşiul are viitor, pentru că o asemenea investiţie trece dincolo de termen scurt. Este o investiţie pe termen lung ce va polariza energiile din Iaşi, dar cu certitudine va polariza voinţa, dorinţa şi potenţialul din întreaga regiune Moldova. (...) Este foarte important ca modelul, exemplul pe care Iaşiul îl dă astăzi, să se multiplice şi să aibă acea contribuţie pe care cetăţenii o aşteaptă, acea evoluţie în care noi, de la nivel central, investim foarte multă încredere şi ne asumăm responsabilitatea să sprijinim astfel de proiecte şi să asigurăm, pentru că vorbim de reducerea disparităţii, şanse egale tuturor cetăţenilor, la ceea ce înseamnă dezvoltare şi prosperitate", a afirmat în discursul său Nicolae Ciucă.
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a afirmat că a remarcat că în ultimii 15 ani Iaşiul s-a schimbat foarte mult şi a apreciat, totodată, faptul că a devenit un hub european atractiv pentru marile companii de talie mondială.
"Au trecut 15 ani de când am fost ultima dată la Iaşi. S-au schimbat atât de multe aici. Dezvoltarea economică a oraşului şi a regiunii este impresionantă. Iaşiul şi-a câştigat reputaţia de centru regional digital, păstrându-şi în acelaşi timp moştenirea culturală vibrantă. De fapt, Iaşiul de devenit în mod clar un hub european emergent atractiv pentru companiile americane de talie mondială. Prin conducere puternică şi investiţiile în sectorul privat, o forţă de muncă foarte bine pregătită, costuri operaţionale competitive şi o amplasare strategică, Iaşiul îşi creşte vizibilitatea atât în România cât şi în Europa", a declarat ambasadorul Kathleen Kavalec.
De asemenea, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că prezenţa marilor companii americane în acest campus nu este deloc întâmplătoare.
"Faptul că Iaşiul a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante centre de inovaţie şi al dezvoltării tehnologiei, faptul că oraşul deţine acea infrastructură de cunoaştere - universităţi şi centre de cercetare-dezvoltare, adică cea mai importantă resursă: minţile tinere din Iaşi, o pepinieră pentru specialiştii care acum lucrează în companiile de IT. Nu în ultimul rând, aducând aici companii americane, valoarea adăugată va fi nepreţuită pentru economia oraşului. Am venit special din SUA pentru acest eveniment pentru a sublinia însemnătatea acestei investiţii. Campusul va găzdui birouri a 13 companii, printre care două dintre cele mai inovatoare şi de succes companii americane din lume: Amazon şi Microsoft. Amazon va avea aici cel mai mare punct de lucru din Europa Centrală şi de Est", a declarat ambasadorul Andrei Muraru.
Primarul Mihai Chirica a amintit auditoriului că prima mare investiţie din Iaşi a aparţinut companiei Iulius, prin construcţia ansamblului rezidenţial Palas Mall, un concept inedit de regenerare urbană şi creştere a atractivităţii.
"Tot ceea ce este clădit aici este rodul unei viziuni a tot ceea ce înseamnă modern şi necesar dezvoltării economice a unei comunităţi. S-a întâmplat în timpul crizei din 2008. Când toată lumea dădea înapoi Iulian Dascălu a spus 'mergem înainte'. A doua mare provocare a fost debutul acestei investiţii care a coincis cu debutul crizei pandemiei. Dumnealui şi-a continuat investiţia. Curajul, corectitudinea şi încercarea de a schimba lucrurile reprezintă cu adevărat soluţia acestui succes. Prin aceste investiţii a reuşit să aducă Iaşiul pe primul plan al industriilor creative. (...) Prezenţa prim ministrului Nicolae Ciucă, alături de o parte dintre miniştrii cheie ai acestui guvern, mă refer la ministrul Educaţiei Naţionale Ligia Deca, ministrul Digitalizării Sebastian Burduja, ministrului de Interne Lucian Bode, este chezăşia faptului că lucrurile acestea sunt susţinute la nivelul Regiunii de Nord Est şi prin politica României", a declarat primarul Mihai Chirica.
Preşedintele companiei Iulius, Iulian Dascălu, a arătat că acest proiect a fost demarat la începutul pandemiei.
"Am început Palas Campus când ne confruntam deja cu provocările pandemiei, într-o piaţă office în expectativă. Acum, ne primim partenerii în noua clădire, pe cele 13 companii de renume mondial, cu birouri dedicate pentru peste 5.000 de talente locale din industria creativă şi automotive, ce realizează de aici programare cu impact în viitorul business-urilor, siguranţei şi calităţii vieţii în general. Este un proiect atractiv, inedit din mai multe perspective, cu o misiune orientată spre dezvoltarea şi susţinerea oraşului, o atenţie accentuată acordată sustenabilităţii şi cu premiere la nivel naţional atinse pe această direcţie. Un proiect care a adus la Iaşi primele sedii din regiune ale unor companii puternice şi a susţinut dezvoltarea celor care sunt deja prezente în polul regional de business crescut, în ultimul deceniu, la Palas Iaşi", a afirmat Iulian Dascălu.
Managerul General al Amazon Development Center Romania, Cristian Josan, a declarat la rândul său că noul sediu va fi un centru de inovaţie pentru peste 2.000 de persoane care inventează noi tehnologii interesante în materie de cloud computing, machine learning, information security şi data analysis.
"Acest campus ultramodern ne va asigura la Iaşi un cămin extraordinar şi reprezintă un nou moment marcant pentru angajamentul nostru faţă de România", a mai spus Cristian Josan.
Campus Palas este cea mai mare investiţie privată realizată în Iaşi în ultimul deceniu. Acest campus de business are 54.000 metru pătraţi de birouri clasa A, 6.000 metri pătraţi de spaţii dedicate restaurantelor şi serviciilor, care a presupus o infuzie de capital de peste 120 milioane de euro.
În cadrul Palas Campus activează 13 companii multinaţionale, unele cu primul lor birou din regiune, 5.000 de specialişti în IT & automotive.
Acest campus office a fost construit în zona centrală nedezvoltată, pe strada Sf Andrei, care a fost transformată de compania Iulius într-un hub creativ şi de inovaţie. Palas Campus este cea mai mare investiţie din România demarată în pandemie şi cea mai mare de după inaugurarea, din 2012, a primului proiect mixed-use din România - ansamblul Palas - din imediata vecinătate.
De asemenea, este singura clădire office din ţară aflată în dublu proces de certificare green.
Palas Campus este compus din şase corpuri cu înălţimea maximă de şase etaje construite şi dotate la cele mai înalte standarde de calitate şi sustenabilitate, care sunt dispuse astfel încât creează o curte interioară relaxantă, cu spaţii verzi şi de promenadă. Cele şase corpuri de clădire sunt conectate la parter şi la primele trei etaje, cu o suprafaţă închiriabilă de 60.000 metri pătraţi, desfăşurată pe orizontală, dintre care 54.000 metri pătraţi office şi 6.000 metri pătraţi retail.
Campusul include spaţii de tip coworking în aer liber, restaurante, cafenele şi terase, un supermarket şi o sală de fitness, un hub medical şi o zonă de servicii. Proiectul beneficiază de 650 de metri lungime de piste de ciclism, 500 de spaţii securizate pentru biciclete, 16 staţii de încărcare pentru maşini electrice şi o parcare subterană cu o capacitate de aproximativ 625 de locuri.
În acest campus office şi-au stabilit sediul 13 companii, din SUA, Germania, Franţa, Norvegia, Elveţia şi România, unele cu primul lor birou din regiune, fiind atrase de infrastructura office modernă şi de oferta generoasă a centrului universitar în materie de forţă de muncă.
Ăn prezent, polul de business dezvoltat de Iulius în centrul municipiului Iaşului ajunge la 130.000 metri pătraţi de spaţii office premium amplasate în opt clădiri, unde lucrează peste 70 de companii din cele mai dinamice şi creative sectoare şi 14.000 de angajaţi.
Până acum, investiţiile companiei în Iaşi însumează jumătate de miliard de euro. Compania a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate, care totalizează 130.000 metri pătraţi de spaţii office şi 105.000 metri pătraţi de retail - Palas Iaşi, Palas Campus, Iulius Mall Iaşi, Family Market Miroslava şi Family Market Bucium. AGERPRES / (A, AS - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Guvernul României/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MADR: Majoritatea localităților afectate în ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Antigrindină
Majoritatea localităților afectate de căderile de grindină din ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-o informare postată pe site-ul instituției. 'În contextul informații
Report de peste 3,88 milioane de euro la Joker, la tragerea de duminică
Reportul la categoria I a jocului Joker depășește 3,88 milioane de euro pentru tragerea de duminică, în timp ce la categoria a II-a a jocului reportul este de 97.500 de euro, informează Loteria Română. Duminică, au loc noi trageri la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Lot
ONRC: 2.097 de societăți cu capital străin au fost înființate în primele patru luni ale anului
Un număr de 2.097 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primele patru luni din 2025, în scădere cu 9,14% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 2.097
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL