Attila Gyorgy (MF): Am avut cea mai bună emisiune Fidelis; vorbim de echivalentul a 3 miliarde de lei atraşi

Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2023 a fost cea mai de succes emisiune, fiind atraşi trei miliarde de lei, aproape jumătate din suma atrasă anul trecut şi peste 79% din cât s-a atras în 2021, a declarat, miercuri, Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la evenimentul de marcare a listării.
"Aş dori, în câteva cuvinte, să vă vorbesc de nişte recorduri, pentru că am avut cea mai bună emisiune. Vorbim de 3 miliarde de lei atraşi, de fapt, echivalentul a 3 miliarde de lei, întrucât cea mai mare parte a sumei a fost în euro, dar a fost emisiunea cea mai de succes. o emisiune care a venit la pachet şi cu această idee a noastră de a veni şi a aduce un plus societăţii prin încurajarea donării de sânge. Şi aş dori să mulţumesc tuturor celor care au venit şi au donat sânge, chiar dacă au subscris, chiar dacă nu au subscris, pentru că este undeva responsabilitatea noastră ca să-i ajutăm pe semenii noştri când sunt la nevoie. Legat de cifre, cum vă spuneam, avem un record în ceea ce priveşte sumele atrase. Sume pe euro, aproape că am egalat ce s-a atras tot anul trecut. Suntem undeva la 85% din sumele atrase în cadrul emisiunilor de anul trecut. Pe lei, suntem undeva pe la 50%, deci am făcut cam jumătate din cât am făcut anul trecut şi mai mult de 70% din cât am atras în 2021", a spus oficialul MF.
Legat de tranşa specială pentru donatori, el a menţionat că s-a început cu dreptul, în contextul în care 1.000 de persoane au donat şi au subscris, sumele atrase fiind de peste 160 de milioane de lei.
La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a subliniat că s-a reuşit atragerea unei sume record în istoria colaborării dintre Ministerul Finanţelor şi Bursa de Valori Bucureşti.
"Mă bucur foarte mult că suntem aici împreună pentru a marca admiterea la tranzacţionarea a celei de-a 11 emisiuni de titluri de stat emise de Guvernul României, prin intermediul Ministerului de Finanţe. Titlurile au intrat la tranzacţionare formală ieri, în data de 18 aprilie. Astăzi ne-am întâlnit pentru a marca festiv acest moment. Mă bucur foarte mult că am reuşit să atragem o sumă record în istoria colaborării dintre Ministerul de Finanţe şi Bursa de Valori Bucureşti. Vorbim despre aproximativ 700 de milioane de lei şi aproape 500 milioane euro ridicaţi prin intermediul acestei emisiuni, deci în total o sumă de peste 3 miliarde de lei, care a fost finanţată de către Guvernul României prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Ne bucurăm foarte mult că putem să constituim liantul acesta între nevoia de finanţare a statului român şi capitalul disponibil pe piaţa românească. Un capital pe care îl vedem consolidându-se, uitându-ne la nivelul depozitelor populaţiei în bănci. Deci ne bucurăm să putem face legătura între capitalul acesta care se construieşte la nivelul local şi nevoia de finanţare a Guvernului. Însă aş spune că facem chiar ceva mai mult decât atât: contribuim, noi, ca Bursa de Valori Bucureşti, la consolidarea canalului de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă ecosistem local, fie că vorbim despre statul român sau vorbim despre companiile româneşti", a afirmat Hanga.
Acesta a semnalat că emisiunea vine cu două elemente noi, respectiv componenta de responsabilitate socială, faptul că a fost legată emisiunea de titluri de stat de un act de responsabilitate, donarea de sânge, şi parteneriatul cu Rock FM.
"Un alt lucru care ne-a plăcut foarte mult şi pentru care vă felicităm este legătura cu radioul, legătura cu Rock FM. Adică ne bucurăm de faptul că, într-un fel, am ieşit din aria noastră tradiţională de comunicare şi ne-am lărgit într-un fel frontul, ne adresăm unei zone care, nu ştiu, poate că nu e atât de familiară cu ceea ce înseamnă Minister de Finanţe sau Bursa de Valori Bucureşti şi într-un fel devenim şi noi mai prietenoşi", a punctat Radu Hanga.
Potrivit directorului general din cadrul Trezoreriei Statului, Ştefan Nanu, scadenţa "care a vândut cel mai bine" în această emisiune este cea pe cinci ani. De asemenea, a adăugat el, în prezent sunt peste 30 de miliarde de lei pe care românii le au sub formă de titluri de stat.
"Este de apreciat faptul că creşte economisirea pe maturităţi mai lungi. Scadenţa care a vândut cel mai bine în emisiunea asta este cea de 5 ani şi este la un preţ la care statul nu a adăugat nicio primă, spre deosebire de tranşa pentru donatori. Deci la tranşele de euro, noi practic am mers pe preţul pieţei. Foarte importantă e loialitatea şi practic faptul că populaţia devine foarte obişnuită aceste titluri de stat şi e de remarcat o cifră: la momentul actual sunt peste 30 de miliarde de lei pe care românii le au sub formă de titluri de stat. E o sumă mare, sunt peste 6 miliarde de euro. Şi iarăşi e de apreciat că statul poate să atragă o sumă echivalentă a unei emisiuni de euroobligaţiuni de pe piaţa internă, fără să primească nişte prime", a precizat Nanu.
Deschiderea oficială a şedinţei de miercuri a BVB a fost dedicată listării celei de-a 11-a emisiuni de titluri de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanţelor. Oferta publică iniţială primară (IPO) a cuprins cinci emisiuni, 2 în euro şi 3 în lei, dintre care una a fost dedicată donatorilor de sânge.
Conform unui comunicat al MF, ministerul oferă o dobândă de 7,7% pe an pentru donatorii de sânge care achiziţionează titluri de stat în lei în cadrul Programului Fidelis, un alt beneficiu oferit donatorilor fiind scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, respectiv de la 5.000 de lei la 500 lei.
"Ministerul Finanţelor se alătură campaniei "România are sânge de rocker" iniţiată de Morning Glory, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, prin prima ediţie a Programului de titluri de stat Fidelis din 2023. Perioada de desfăşurare este 27 martie - 10 aprilie. Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândă de 7,7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediţii. De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei", se arăta în comunicatul instituţiei, din 23 martie.
Totodată, persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022 pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni.
În afară de tranşa dedicată donatorilor, ediţia Fidelis, care a debutat pe 27 martie, conţine şi tranşele uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,70% şi respectiv 7,35%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%.
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani au putut subscrie, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, în titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fechet: Există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din Vaslui și Galați
Există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din județele Vaslui și Galați, pe baza datelor hidrologice, a declarat, duminică, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în urma ședinței extraordinare a Comitetului ministerial pentru situații de urgență, ca urmare a avertizărilor emise de Administrația Na
Anghel (ANPC): Alegeți jucării potrivite vârstei copilului; verificați dacă pe ambalaj sunt menționate avertismente
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le recomandă consumatorilor să acorde o atenție deosebită, în perioada imediat următoare, atunci când aleg și cumpără jucării pentru Ziua Copilului și le-a oferit acestora câteva sfaturi în acest sens. 'Ziua de 1 Iunie e
MADR: Majoritatea localităților afectate în ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Antigrindină
Majoritatea localităților afectate de căderile de grindină din ultimele zile nu se află în raza de acoperire a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-o informare postată pe site-ul instituției. 'În contextul informații
Report de peste 3,88 milioane de euro la Joker, la tragerea de duminică
Reportul la categoria I a jocului Joker depășește 3,88 milioane de euro pentru tragerea de duminică, în timp ce la categoria a II-a a jocului reportul este de 97.500 de euro, informează Loteria Română. Duminică, au loc noi trageri la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Lot
ONRC: 2.097 de societăți cu capital străin au fost înființate în primele patru luni ale anului
Un număr de 2.097 de societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în primele patru luni din 2025, în scădere cu 9,14% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 2.097
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir