logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BNR: Incertitudinile la nivel global şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare

Imagine din galeria Agerpres

Incertitudinile la nivel global în contextul multitudinii de evenimente geopolitice şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne sunt cele mai importante două riscuri sistemice, clasificate la nivel sever, la adresa stabilităţii financiare, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare al Băncii Naţionale a României.

"Principalele riscuri la adresa stabilităţii financiare din România au rămas la niveluri ridicate, relativ similare comparativ cu Raportul anterior şi cu evaluările de risc la nivel european, în condiţiile menţinerii unor incertitudini multiple la nivel global, atât ca urmare a escaladării tensiunilor geopolitice şi a intensificării conflictelor armate, cât şi pe fondul unui an electoral important pe plan internaţional, de natură a modifica mix-ul de politici implementate la nivelul principalelor economii ale lumii. Pe plan intern, creşterea activităţii economice s-a menţinut la niveluri moderate, iar adâncirea deficitelor gemene rămâne cel mai important factor de risc. În acest context, cele mai importante două riscuri sistemice, clasificate la nivel sever, sunt: incertitudinile la nivel global în contextul multitudinii de evenimente geopolitice, perspectiva fiind de accentuare a acestora în perioada următoare şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne", se spune în Raport.

Conform documentului, celor două riscuri sistemice de nivel sever li se adaugă alte două riscuri sistemice, de nivel moderat, respectiv riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental şi riscul asociat provocărilor la adresa securităţii cibernetice şi inovaţiei financiare.

BNR menţionează că, la nivel global, provocările la adresa stabilităţii financiare au consemnat evoluţii mixte. Pe de o parte, procesul dezinflaţionist a continuat în majoritatea economiilor, inclusiv fără scăderi substanţiale ale activităţii economice (soft landing), susţinând apetitul pentru risc pe pieţele financiare internaţionale. Pe de altă parte, contextul extern continuă să fie caracterizat de perspective modeste de creştere economică, în special la nivel european, precum şi de un grad ridicat de incertitudine.

Potrivit raportului BNR, riscurile la adresa stabilităţii financiare pe plan internaţional sunt amplificate de un nivel ridicat al datoriei suverane, ce limitează spaţiul fiscal necesar pentru a gestiona eventuale noi şocuri în actualul context geopolitic. De asemenea, îndatorarea se menţine ridicată şi la nivelul sectorului privat şi există semne cu privire la deteriorarea calităţii creditelor în anumite segmente ale pieţei, îndeosebi cel imobiliar comercial, deşi până în prezent impactul asupra sectorului bancar a fost limitat.

"Evenimentele geopolitice pot avea, totodată, implicaţii semnificative asupra stabilităţii financiare, generând provocări atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Astfel de evenimente pot perturba comerţul global şi pot creşte preţurile mărfurilor. Mai mult, ele pot conduce la o volatilitate mai mare a pieţei financiare, afectând fluxurile de capital, cursurile de schimb şi marjele de dobândă. Fluctuaţiile puternice, dar scurte ale pieţei de capital din luna august au arătat cum poziţiile cu efect de levier pot amplifica reacţiile la ştirile macroeconomice negative din SUA cu privire la piaţa muncii şi acţiunile băncii centrale, dezvăluind vulnerabilităţi structurale ale sistemului financiar global care ar putea afecta stabilitatea financiară din UE", se mai arată în raport.

Astfel, riscul unor corecţii abrupte pe pieţele financiare internaţionale rămâne important, în contextul în care preţurile activelor financiare cu profil de risc mai ridicat şi-au păstrat, în ansamblu, tendinţa ascendentă de la publicarea Raportului precedent, în pofida unor corecţii temporare şi a unor episoade de amplificare a volatilităţii. Deşi corecţiile au fost de scurtă durată, acestea evidenţiază senzitivitatea pieţelor financiare la evoluţiile macroeconomice din principalele economii dezvoltate, precum şi fragilitatea încrederii investitorilor în contextul actual marcat de incertitudini pe plan macroeconomic şi geopolitic.

BNR menţionează că deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne continuă să reprezinte unul dintre principalele riscuri sistemice la nivel naţional. Datele aferente primei părţi a anului 2024 indică o adâncire a deficitelor gemene comparativ cu Raportul anterior, iar aşteptările sunt ca România să înregistreze la sfârşitul anului printre cele mai mari deficite (fiscale şi de cont curent) la nivel european, reflectând atât factori de natură structurală, cât şi conjuncturali. Riscurile asociate deficitelor gemene pot fi accentuate de nivelul în creştere al datoriei suverane, precum şi al datoriei externe.

"Corectarea acestor dezechilibre este importantă pentru a atenua riscurile la adresa stabilităţii financiare, atât pe
termen scurt - pentru a preveni erodarea încrederii investitorilor, reducând astfel riscurile asociate primei de risc suveran şi potenţiale presiuni asupra cursului de schimb - cât şi dintr-o perspectivă mai îndelungată - pentru a spori rezilienţa la potenţiale noi evoluţii nefavorabile în actualul context geopolitic", subliniază BNR în raport.

Conform Raportului, pe plan intern, creşterea economică s-a menţinut la niveluri modeste, fiind impulsionată în principal de consum şi într-o manieră mai redusă de investiţii. În cel de-al doilea trimestru al anului curent, ritmul de creştere a activităţii economice a încetinit la 0,9% în termeni anuali, majorarea semnificativă a consumului (+4,7 puncte procentuale contribuţie la creşterea PIB) fiind aproape în totalitate contrabalansată de către evoluţia exportului net (-4,5 puncte procentuale contribuţie la creşterea PIB). Comparativ cu primul trimestru al anului 2024, creşterea economică a accelerat de la un nivel de 0,1%.

Aportul important al consumului a avut loc în contextul majorării veniturilor disponibile reale, pe fondul creşterii salariilor nominale şi a pensiilor, în paralel cu continuarea procesului dezinflaţionist, dar şi al aşteptărilor de creştere în continuare a veniturilor reale. Totodată, această dinamică a fost susţinută şi de îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi de relaxarea standardelor de creditare de către bănci, ce au contribuit la accesarea de credite noi de consum, în special pentru achiziţionarea bunurilor de folosinţă îndelungată şi semidurabile. Aceste evoluţii au condus la majorarea volumului importurilor de bunuri şi servicii (+6,2 la sută în T2 2024 faţă de T2 2023), contribuind astfel la accentuarea dezechilibrului extern.

De asemenea, în Raport se precizează că riscurile la adresa stabilităţii financiare dinspre poziţia externă se menţin la niveluri importante, România înregistrând cel mai mare deficit de cont curent la nivelul UE. În cel de-al doilea trimestru al anului 2024, deficitul de cont curent a fost de 9,1% în PIB, în deteriorare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (7,1 la sută în PIB în T2 2023). Implementarea de reforme structurale care să atenueze aceste vulnerabilităţi este necesară atât pentru menţinerea încrederii investitorilor, cât şi pentru o mai bună rezilienţă a economiei în faţa unor potenţiale noi evoluţii nefavorabile. Totodată, reformele ar trebui să conducă şi la modificarea tiparului de creştere economică către unul cu valoare adăugată mai mare şi concentrat pe domenii strategice cum ar fi securitatea alimentară, tranziţia verde şi securitatea energetică sau dezvoltarea infrastructurii şi a domeniului apărării. În acest context, absorbţia de fonduri europene nerambursabile devine şi mai importantă, în special a celor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prin care România are alocate 13,6 miliarde euro granturi şi 14,9 miliarde euro împrumuturi, echivalentul a 8,8 la sută din PIB.

Conform Raportului Comisiei Europene privind stadiul implementării Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă implementarea PNNR de către România este semnificativ întârziată. Aceste întârzieri au potenţialul de a afecta atragerea fluxurilor financiare încă disponibile, ce se ridică la circa 19 miliarde euro, ce vor fi încasate în cazul îndeplinirii celor 448 ţinte şi jaloane rămase (din 518 în total). Până la sfârşitul lunii septembrie 2024, au fost încasate, cumulat de la începutul programului, 9,4 miliarde euro (inclusiv prefinanţări) aferente îndeplinirii a circa 14 la sută dintre ţintele şi jaloanele asumate. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-01-2025 13:55

Nicoleta Radu (PAID): Profitul din 2024 se va duce în rezerve; nu se vor repartiza dividende

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a încheiat anul 2024 pe profit, dar nu se vor repartiza dividende către acționari ci banii vor fi folosiți pentru creșterea rezervelor financiare ale companiei, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al PAID, Nicoleta Radu. 'N-am obținut rezultate financiare atâ

Economic 12-01-2025 12:50

Nicoleta Radu (PAID): Estimăm o creștere de 10% a portofoliului de polițe în 2025

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a ajuns anul trecut la un portofoliu de 2.350.000 de polițe, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 24%, iar pentru 2025 estimează o creștere de 10%, potrivit directorului general al PAID, Nicoleta Radu. ' Uitându-ne retrospectiv la anul 2024, pot spune că anul a fost unul de creștere

Economic 12-01-2025 11:12

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,29%, în noiembrie 2024

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,29%, în noiembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 595,5 milioane de lei, de la 597,2 milioane de lei în octombrie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 9,5%, de la 166 milioane de lei

Economic 12-01-2025 10:05

Report de peste 1,58 milioane de euro la Loto 6/49 la categoria I, la tragerile de duminică

Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc vor avea loc duminică, 12 ianuarie, după ce joi Loteria Română a acordat 16.179 de câștiguri în valoare totală de peste 1 milion de lei. Potrivit unui comunicat al Loteriei Române, la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de pe

Economic 11-01-2025 11:47

UGIR: Guvernul trebuie să-și mențină participațiile strategice ca acționar în domeniile esențiale pentru securitatea națională

Guvernul trebuie să-și mențină sau să-și asigure prioritar participațiile strategice ca acționar unic sau majoritar în domeniile esențiale pentru securitatea națională și bunăstarea poporului, susțin reprezentanții Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR). 'Ne referim la domeniile apărării, energiei, bogățiilor subsolului, transport

Economic 11-01-2025 10:09

CNSP: Producția de energie electrică și termică va scădea anul acesta cu 2%

Producția de energie electrică și termică ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 2% față de 2024, însă în următorii trei ani va fi în creștere, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Astfel, în 2026 producția de energie electrică și termică este estimată în c

Economic 10-01-2025 19:57

Tranzacții de peste 50 de milioane de lei în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii la Bursa de Valori București

Bursa de la București a închis mixt ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 50,30 milioane lei (10,11 milioane euro), de la 47,10 milioane lei (9,47 milioane euro), în ziua precedentă. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu schimburi de 1

Economic 10-01-2025 15:55

Burduja: Există fonduri pentru finanțarea proiectelor de modernizare a sistemului de termoficare; Primăria Capitalei trebuie să își facă treaba

Contractele de finanțare cu ELCEN au fost semnate în decembrie 2024, însă compania nu poate înainta cu aceste proiecte dacă Primăria Municipiului București nu își plătește datoria curentă de peste 1 miliard de lei către ELCEN, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES

Economic 10-01-2025 13:43

APIA: Înmatriculările de autoturisme electrificate au crescut cu 25,1%, în 2024

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4%, în luna decembrie 2024 față de intervalul similar din 2023, în timp ce pe segmentul mașinilor 'verzi' s-a consemnat un salt de 25,1%, pe întreg anul trecut, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Impor

Economic 10-01-2025 11:53

Burduja: Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura hidrocentrala Răstolița

Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989 reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Energiei și sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura hidrocentrala Răstolița, prima terminată după mai bine de 34 de ani, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja. 'Una dintre priorităț

Economic 10-01-2025 11:39

Biletele de avion sunt mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie (analiză)

Ianuarie rămâne luna celor mai mici prețuri la biletele de avion, în medie cu până la 60% sub nivelul obișnuit către destinații precum Milano, Paris, Londra, Leeds, Malaga, Pescara, Viena, Londra sau Bari, arată o analiză publicată de o platformă de rezervări online. 'După îndelungi analize ale sistemelor de rezerva

Economic 10-01-2025 09:59

APIA: Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, respectiv rambursări provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a anunțat, vineri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 'În conformitate cu declarația de cheltuieli FEGA, transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultu

Economic 10-01-2025 09:49

Deficitul comercial a crescut cu 17,7%, la 30,054 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2024

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2024 a fost de 30,054 miliarde de euro, mai mare cu 4,518 miliarde de euro (+17,7%) decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate vineri. Conform INS, în primele nouă luni ale

Economic 10-01-2025 09:34

Noile date publicate de INS arată o stagnare a PIB în T3 față de T2 2024

Produsul intern brut a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, arată noile date provizorii (2) publicate vineri de Institutul Național de Statistică. În comunicările precedente, INS a arătat, inițial, o stagnare a PIB în T3 față de T2 (date ajustate sezonier publicate în 14 noiembrie)

Economic 09-01-2025 19:40

Holcim România va contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței

Holcim România consideră decizia Consiliul Concurenței de a sancționa producătorii de ciment ca fiind 'lipsită de fundament' și anunță că va contesta în instanță sancțiunea prin care compania a fost amendată cu suma de 18,2 milioane de euro. 'Ca urmare a finalizării investigației privind piața cimentului, astăzi, Consil