Specialităţile din carne de pasăre, ''vedete'' la târgul din curtea MADR; săptămâna viitoare vin procesatorii din România

Ministerul Agriculturii va fi gazda mai multor târguri care vor avea loc în curtea instituţiei până la sfârşitul acestui an, însă în acest weekend sunt promovate produsele din carne de pasăre şi ouăle provenite din fermele autohtone, iar săptămâna viitoare vor veni cu "bunătăţi" procesatorii din România, susţine preşedintele Asociaţiei de Zootehnie Valahia, Georgiana Udrescu, unul dintre principalii organizatori ai acestor evenimente.
"Eu sunt un promotor a tot ceea ce înseamnă românesc, avem acel brand "Poftim din România!" şi am considerat că merită şi sectorul avicol, puiul românesc, să fie promovat. Avem cu ce ne lăuda şi îndrumăm consumatorii să cumpere din fermele din România pentru a da plus valoare dar şi pentru a mânca sănătos. Ne-am propus ca fiecare sector să fie promovat cu un târg în curtea Ministerului Agriculturii, pentru că aici se dă ora exactă în politicile agricole şi de ce să nu expunem ceea ce finanţăm? Săptămâna viitoare vom promova procesatorii români. Asociaţia de Zootehnie Valahia am înfiinţat-o la doleanţa unor crescători de animale şi procesatori, avem şi specialişti alături de noi, avem şi oameni din cercetare, pentru că vrem să facem mai mult pentru sectoarele din zootehnie. Ne dorim promovare, susţinere, consiliere, consultanţă, pentru a ne dezvolta. România are cu ce, are zootehnie, dar avem nevoie de mai multă implicare în sector", a declarat, pentru AGERPRES, Georgiana Udrescu.
****
Soţii Alina şi Cătălin Moraru, cei care deţin Fermele Moraru, o afacere de familie de lângă Vaslui cu aproape 30 de ani de experienţă în agricultură şi în creşterea responsabilă a păsărilor, se află cu produsele proprii la târgul din curtea Ministerului Agriculturii. Chiar dacă ei sunt mai puţin cunoscuţi în Capitală cu mărcile proprii, îşi vând produsele cu mare succes pe brandurile celor mai importanţi retaileri din România. Aceştia deţin şi singura fermă autorizată din România pentru creşterea puilor de carne în aer liber.
"Noi avem şapte ferme mari, creştem cam două milioane de păsări pe serie. Cu ce ne diferenţiem noi faţă de alţi producători? Avem prima şi singura fermă autorizată din România pentru creşterea puilor de carne în aer liber şi livrăm pe piaţă mai multe feluri de carne de pui proaspătă, respectiv carne de pui standard, la 40 de zile, avem pui cu creştere lentă la 57 de zile, pui tradiţional care creşte în aer liber minimum 82 de zile şi pui de tip coquelet, puişor de curte. Livrăm şi produse semipreparate din carne de pui: cârnăciori, burgeri, marinate, chifteluţe", a precizat pentru AGERPRES Alina Moraru, care se ocupă de zona de marketing şi de proiecte europene în afacerea familiei.
Ea susţine că au fost absorbiţi foarte mulţi bani din fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii din Vaslui. "Cred că suntem la al 10-lea proiect implementat pe fonduri europene. Am accesat cât s-a putut şi pe ferme şi pe abator. Cred că am investit peste 20 de milioane de euro în abator şi vreo 10 milioane în ferme. Ne perfecţionăm mereu, pentru că avem, cum s-ar zice, Mercedes-uri în echipamentele noastre, adică totul e de ultimă generaţie. Deşi brandurile noastre sunt cunoscute mai mult în zona Moldovei, am ieşit pe locul 3 în Topul Camerei Naţionale pe procesarea cărnii de pui şi ne mândrim cu asta", a adăugat Alina Moraru.
Puii tradiţionali crescuţi în aer liber din Fermele Moraru ajung pe piaţă în magazinele proprii de producători din judeţele Vaslui şi Iaşi, dar cel mai mult în marile lanţuri de magazine pe brandurile acestora. "Avem o gamă diversă, asta ne diferenţiază. Puii tradiţionali au în aer liber doi metri de păşune pe cap de pasăre, sunt într-o densitate mai redusă, este o rasă specială, cu creştere lentă, au o hrană specială, fără antibiotice, fără organisme modificate genetic. Această rasă de pui este o rasă cu piele galbenă care dă un aspect plăcut mâncării de pui, dar care are şi o calitate nutriţională mult mai hrănitoare şi mai sănătoasă pentru organismul uman. Aceşti pui crescuţi în aer liber au un termen de creştere mai mare de 82 de zile, de aceea nu îi putem pune continuu pe piaţă. Acum, următoarea serie va fi înaintea Crăciunului. Avem o capacitate mare a abatorului, de 9.000 de capete, iar în prezent cea mai mare cantitate de carne de pui o vindem pe brandurile marilor lanţuri de magazine. Vindem puiul în Carrefour, pe filiera calităţii, brandul lor de top, dar şi în Auchan, Profi, Penny şi Lidl. Suntem mai cunoscuţi local, pe zona Moldovei, unde vindem sub brandul nostru", a explicat ea.
Aceasta a menţionat că târgurile de tipul celui organizat în curtea MADR reprezintă o iniţiativă foarte bună, pentru că sunt foarte puţine acţiuni de promovare a cărnii de pui din producţie autohtonă.
"Noi am mai fost prezenţi doar în magazine pentru promovare şi de aceea cred că târgurile de tipul acestuia organizat în curtea MADR reprezintă o iniţiativă foarte bună. Ştim cât de multe mituri sunt despre carnea de pui, că este cu hormoni, cu apă, cu antibiotice. Sunt foarte multe mituri despre carnea de pui cauzate de informaţiile false din presă. Carnea românească de pui este curată, şi nu vorbesc doar de noi, vorbesc despre întreaga industrie avicolă. Cred că ar trebui demontate toate aceste mituri. Noi avem şi pe site-ul nostru un capitol special cu miturile cărnii de pui şi pe care le promovăm mereu, pentru că lumea are o teamă faţă de carnea de pui, o teamă care nu e justificată", a afirmat producătoarea de carne de pasăre din Vaslui.
Alina Moraru susţine că şi-ar dori să existe în legislaţie obligativitatea de a trece pe etichetă sistemul de creştere a puilor, la fel cum există la ouă, prin codurile marcate.
"Deşi legislaţia clasifică sistemele acestea de creştere a puilor, nu există obligativitatea să le treci pe etichetă, aşa cum este la ouă, codul 1, codul 2 etc. La carnea de pui nu este obligatoriu. Dacă s-ar face ceva în acest sens, să se marcheze obligatoriu pe etichete tipul de carne de pui ar fi mult mai simplu şi pentru noi, pentru că este multă concurenţă neloială prin marketing. De exemplu, se scrie pe etichetă, pui crescut fără antibiotice, dar nu se spune nimic despre sistemul de creştere. Ne-ar ajuta foarte mult acest lucru", a punctat ea.
****
Producătorul de carne de pasăre AAylex ONE, recunoscut după brandul Cocorico, oferă bucureştenilor la târgul din curtea MADR posibilitatea să deguste o serie de specialităţi din carne de pui "ready to eat" şi "ready to cook".
"Preparatele noastre sunt făcute în două fabrici, cea din Buzău, unde producem Cocorici (cârnaţi fără membrană), crenvurşti şi parizer, cam tot ce e pe zona de cârnaţi, iar la Călăraşi terină, chiftele, produse coapte. Noi suntem cunoscuţi în piaţă cu carnea de pui refrigerată Cocorico, dar vrem să ne facem cunoscuţi şi cu specialităţile "gata de consum". Am venit la acest târg pentru că vrem să ne promovăm şi pe partea de preparate. Avem gamă de Cocorici care sunt clasici şi picanţi. Un sortiment de crenvurşti, dar ambalaţi în mai multe tipuri de ambalaje. Avem parizer, gama de fierte şi afumate. Mai avem şi gama de coapte, chiftelele, gama de fripturi, terină, ruladă. Cred ca suntem singurii din piaţa cu atât de multe specialităţi. O gamă foarte largă şi diversificată", a declarat pentru AGERPRES Manuela Voicu, unul dintre reprezentanţii de vânzări ai companiei.
Aceasta susţine că produsele Cocorico sunt făcute doar din ingrediente naturale. "Sunt fără e-uri, fără conservanţi". Noi dăm culoare produsului cu suc concentrat de sfecla roşie. De aceea nu putem spune că sunt foarte ieftine. Un produs bun, de calitate, nu poate să fie şi foarte ieftin. Noi nu am venit pe piaţă cu produse de volum, acestea sunt produse de nişă. Patronul nostru nu vrea să facă rabat de la calitate, chiar dacă nu facem volume foarte mari. Acestea sunt produse gustoase şi sănătoase şi în timp românul va alege astfel de produse. Vă pot spune că fabrica unde sunt făcuţi Cocoricii este unică în Europa, cu tehnologie de ultimă generaţie, iar consumatorul este prima persoană care atinge produsul", a explicat ea.
Pe deasupra, specialităţile de la Cocorico sunt şi certificate Halal, pentru că intenţiile companiilor sunt de a intra şi pe piaţa externă şi respectă toate condiţiile acestei certificări.
"Târgul din curtea MADR este o idee foarte bună pentru promovarea produselor noastre. Noi participăm la multe târguri, avem şi echipa noastră de Food-truck, unde folosim doar materie primă de la noi şi invit bucureştenii să deguste aici toate produsele noastre. Puteţi savura delicioasele specialităţi Cocorico, cum ar fi Pulpe CocoPastrami, CocoBaked- Burgeri, Cocorici HotDog, din truck-ul Artisan by Cocorico", a mai spus Manuela Voicu.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei de Zootehnie Valahia, Georgiana Udrescu, a mai declarat că în perioada următoare va avea loc şi un eveniment pentru promovarea cărnii de oaie şi capră, mai ales că ea provine din această zonă - Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia.
"Vom avea din nou un eveniment pentru promovarea cărnii de oaie şi capră, noi am mai avut aşa ceva "Stâne, gusturi şi tradiţii" şi vrem să-l reluăm. Colegii mei chiar îmi spun când va fi şi momentul nostru, dar în ultimul timp sectorul a avut mai multe probleme din cauza pestei micilor rumegătoare. Sperăm să ne adunăm şi să facem un eveniment aşa cum merită sectorul, mai ales că acum s-au închis şi ultimele două focare de pestă de la Timişoara. Mai avem 6 zile de stat sub această "pedeapsă" să zicem aşa, deoarece pentru noi a fost un chin, n-am putut să facem mişcări, n-am putut să facem vânzările între ferme, dar am trecut cu bine de acest necaz şi cu ajutorul ANSVSA cu care avem o colaborare foarte bună", a explicat ea.
În opinia sa, sectorul de ovine şi caprine merită mult mai mult, mai ales că în ultimul timp sunt foarte mulţi tineri care au înfiinţat ferme de capre. "Laptele de capră este medicament. Noi avem aurul alb şi nu ştim să-l promovăm şi să-l consumăm. Avem oameni pe care i-am tratat cu lapte de capră, iar carnea de ied este benefică pentru oamenii cu boli cardiovasculare. Nu sunt specialist, dar m-am informat şi vorbesc cu oameni care au avut patologii şi s-au vindecat, dar noi nu punem destul de mult accentul pe aceste produse care sunt foarte bune. Simt că este nevoie de mai multă implicare a noastră, a preşedinţilor de asociaţii, de mai multe evenimente pentru degustare şi de ce nu, de un program naţional. Să reluăm şi să facem mai mult pentru sector, pentru că merită, aduce plus-valoare. Îi invit pe bucureşteni să vină la acest târg, între orele 9:00 şi 19:00, inclusiv duminică, să vină deguste, să descopere sectorul de pasăre din România şi să meargă să le caute în magazine", a adăugat preşedinta asociaţiei.
În weekend-ul următor, de Sf. Dumitru, va mai fi organizat un târg în Sectorul 4, la Piaţa Sudului, cu produse tradiţionale din gospodării şi cu tradiţii din satul românesc, iar de Sfânţii Mihail şi Gavril, un nou târg în curtea Ministerului Agriculturii, cu mulţi producători, inclusiv din zona de piscicultură. Ultimul târg din acest an va fi pe 20 decembrie înainte de Crăciun. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR
Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată
ANAF: Nou program de conformare pentru persoanele care realizează venituri din activității de asistență medicală
Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura, până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori special
Incendiile, printre printre principalele amenințări la adresa locuințelor; 67 milioane de lei, despăgubiri plătite de asigurători în 2024
Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, membrii UNSAR achitând anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de foc locuințelor asigurate prin polițe facultative, aproape triplu decât în 2021. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Soci
Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor (analiză)
Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro. Datele companiei arată că durata medie de rambursare a u
Angajatorii mici și foarte mici din România au scos la concurs 28.000 de joburi, în primele patru luni (platformă)
Companiile mici și foarte mici din România, cu maximum zece angajați, au postat de la începutul acestui an și până în prezent, 28.000 de locuri de muncă, în creștere cu 10% față de primele patru luni din 2024, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online. Datele centralizate de eJobs relevă faptul că, di
ONRC: 21.006 firme au fost radiate la nivel național în primul trimestru din 2025
Un număr de 21.006 firme au fost radiate la nivel național, în primul trimestru din 2025, cu 16,95% mai puține comparativ cu perioada similară din 2024, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 3.480 (număr în scădere cu 9,04
OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%
OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi
Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez
Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care
STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai
Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra
ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d
Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul
Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d
Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)
Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica
Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună
Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment
Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu