logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vălean: Ţintele ambiţioase de mediu pot fi atinse şi fără cămăşi de forţă legislative

Imagine din galeria Agerpres

Pentru a atinge ţintele ambiţioase de mediu avem nevoie de industrii solide, de inovaţie, de opţiuni multiple, nu de cămăşi de forţă legislative, a declarat, joi, la Forumul Mobilităţii Sustenabile şi Accesibile, eurodeputata Adina Vălean, care a fost şi comisar european pe Transporturi.

"Stabilitatea industriei auto europene s-a învârtit în jurul unui campion tehnologic: motorul pe combustie. Personal, cred că mulţi din această sală conduc o maşină cu un asemenea motor. Nu foarte nouă pe cât le-ar plăcea distribuitorilor de maşini din această sală, dar atât de bună pe cât au făcut-o producătorii de maşini europeni. Personal, şi ca politiciană susţinătoare a neutralităţii tehnologice, consider că motorul pe combustie a fost soluţia pe care industria şi consumatorii au ales-o într-un anumit moment, din mai multe opţiuni. Nici maşinile pe hidrogen, nici cele electrice nu sunt invenţii foarte recente. Nicio tehnologie nu deţine monopolul asupra viitorului şi deschiderea către toate opţiunile tehnologice, de la vehicule electrice la combustibili sintetici ne poate conduce la un nou campion tehnologic natural sau la mai mulţi campioni. De ce spun aceste lucruri? Le spun nu pentru că aş fi împotriva obiectivelor de climă. Ce vreau să spun este că pentru a atinge asemenea ţinte ambiţioase avem nevoie de industrii solide, de inovaţie, de opţiuni multiple, nu de cămăşi de forţă legislative", a afirmat Vălean.

Fostul comisar european pe Transporturi a subliniat, totodată, că industria auto contribuie cu 7% la PIB-ul Uniunii Europene şi ilustrează spiritul de inovaţie al europenilor. Totodată, companiile din domeniu investesc anual aproape 73 de miliarde de euro în cercetare şi dezvoltare.

"Maşinile reprezintă pentru multe societăţi libertatea de mişcare, libertatea de iniţiativă, acces la oportunităţi economice, creşterea productivităţii şi sunt în aceeaşi măsură conectori culturali şi stimuli economici, mai ales într-o Europă atât de diversă geografic, civilizaţional şi economic. Aşadar, automobilul rămâne nu doar un instrument al mobilităţii, ci şi un catalizator al productivităţii şi al prosperităţii noastre colective. Chiar şi industria auto europeană nu e o ramură economică obişnuită. Angajează peste 13 milioane de oameni şi contribuie cu 7% la Produsul Intern Brut al Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, industria auto ilustrează spiritul de inovaţie al europenilor. Companiile din domeniu investesc anual aproape 73 de miliarde de euro în cercetare şi dezvoltare, un nivel de finanţare pe care puţine alte sectoare îl pot egala. În acest context, niciodată nu a fost mai urgent să ne concentrăm eforturile pentru a menţine şi stimula competitivitatea industriei auto europene. Pentru asta este nevoie de o nouă strategie industrială pentru acest sector. În primul rând, trebuie să promovăm comerţul internaţional şi să diversificăm lanţurile de aprovizionare pentru a ne asigura că suntem mai puţin vulnerabili la provocările geopolitice şi economice. Acordurile comerciale cu pieţe emergente sunt esenţiale pentru a ne extinde influenţa globală", a precizat Vălean.

Aceasta a admis faptul că, la ora actuală, piaţa europeană a maşinilor electrice se află în creştere, dar cu fluctuaţii.

"Am fost cinci ani comisar pentru Transporturi al Uniunii Europene şi parte din moştenirea mea legislativă este legislaţia privind infrastructura de reîncărcare electrică şi încărcare cu hidrogen. Am introdus obligaţii pentru statele-membre, am pus la dispoziţie fonduri pentru a transforma obligaţiile în realitate. Piaţa maşinilor electrice e în creştere, dar cu fluctuaţii. 2030 ar trebui să ne găsească în Uniunea Europeană cu 3,5 milioane de staţii funcţionale. Poate vom face asta. Există interes şi privat de investiţii, există şi fonduri naţionale sau europene, dar succesul acestei infrastructuri va depinde în final de capacitatea de a asigura energie curată, ieftină şi abundentă, de creştere a capacităţii reţelelor electrice şi de modernizare a lor. Întrebarea e dacă vom putea face asta", a susţinut Adina Vălean.

În ceea ce priveşte noile tehnologii, demnitarul a adus în discuţie şi rolul Inteligenţei Artificiale la dezvoltarea industriei auto arătând că aceasta trebuie susţinută financiar prin programe specifice de cercetare şi dezvoltare dedicate inteligenţei artificiale, tehnologiilor pentru conducerea autonomă şi combustibililor alternativi.

"Printre altele, există o revoluţie a inteligenţei artificiale. De aceea, aşa cum industriile trebuie să se mişte cât mai agil, şi noi, legislatorii, trebuie să revizuim ceea ce ar fi prea împovărător pentru aceste industrii. Ba mai mult, aşa cum şi raportul Draghi afirma - trebuie să susţinem şi financiar industria auto prin programe specifice de cercetare şi dezvoltare dedicate inteligenţei artificiale, tehnologiilor pentru conducerea autonomă, combustibililor alternativi. Uniunea Europeană ar trebui să se uite, în următorul ciclu financiar multianual spre scheme de finanţare care să sprijine regiunile şi ţările producătoare de maşini, aşa cum este şi România. Ar fi util să revizuim şi regulamentele privind ajutoarele de stat sau să extindem cadrul temporar de crize şi de tranziţie şi dincolo de 2025, pentru a putea face posibile scheme de finanţare pentru transformarea industrială", a punctat eurodeputata.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile organizează, joi, o nouă ediţie a Forumului Mobilităţii Sustenabile şi Accesibile, la care vor fi prezenţi lideri din industria auto din 35 de ţări, lideri politici şi factori de decizie.

Fondată în anul 1994, APIA reuneşte, în prezent, cele mai importante companii din industria auto românească. Din 2022, Asociaţia a devenit Organizaţia Mobilităţii din România, dedicându-şi activităţile promovării şi susţinerii dezvoltării sustenabile.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-04-2025 14:10

ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025

Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde

Economic 20-04-2025 12:38

Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%

România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20

Economic 20-04-2025 10:37

Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e