logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Autorităţile propun reducerea deficitului cu 0,74% din PIB anual; în 2031, deficitul ar coborî la 2,4% din PIB (surse)

Imagine din galeria Agerpres

Obiectivul autorităţilor de la Bucureşti este o reducere anuală a deficitului bugetar cu 0,74% din PIB astfel încât, în 2031, soldul negativ să scadă la 2,4% din PIB, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Acesta este inclus în Planul fiscal care ar trebui depus la Bruxelles până în data de 25 octombrie.

"Planul fiscal propune măsuri pentru reducerea graduală a deficitului bugetar la un nivel sustenabil, compatibil cu cerinţele Uniunii Europene. Obiectivul este de a reduce deficitul cu 0,74% din PIB anual, prin ajustarea cheltuielilor şi îmbunătăţirea colectării veniturilor. Prin reformele asumate se asigură o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani, având ca punct de sfârşit anul 2031 cu un deficit bugetar de 2,4% din PIB. Consolidarea sustenabilităţii finanţelor publice pentru perioada 2025-2031 se va face cu încadrarea în valorile indicatorilor macroeconomici prevăzuţi în TFUE, respectiv un deficit bugetar de 3% din PIB şi o datorie publică de sub 60% din PIB", au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, planul prevede păstrarea cotei unice de impozitare, abordare care asigură continuitatea unui sistem fiscal simplificat, uşor de administrat şi predictibil pentru contribuabili, fără a introduce impozitări progresive. Planul nu implică scăderea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, permiţând acestora să îşi menţină beneficiile fiscale existente, au menţionat sursele.

Pe de altă parte, documentul prevedere asigurarea unui ritm anual de investiţii publice pentru a asigura absorbţia integrală a fondurilor europene alocate prin Politica de Coeziune de 46 miliarde de euro precum şi prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă de peste 29,7 miliarde de euro care corespunde cu implementarea unui volum de investiţii de peste 7,9% din PIB în anul 2025, 7,7% din PIB în anul 2026, 6,6% din PIB în anul 2027 pentru ca în ultima parte a PFTM ritmul mediu anual al investiţiilor să fie de peste 5% din PIB.

Cheltuielile cu investiţiile estimate pentru perioada 2024-2031 se ridică la peste 1.147 miliarde lei, astfel: 120 miliarde de lei (6,79% din PIB) în acest an, 149,9 miliarde lei (7,87% din PIB) în 2025, 158,3 miliarde lei (7,73% din PIB) în 2026, 144,5 miliarde lei (6,58% din PIB) în 2027, 143,1 miliarde lei (6,09% din PIB) în 2028, 144,7 miliarde lei (5,77% din PIB) în 2029, 144 miliarde lei (5,38% din PIB) în 2030 şi 142,8 miliarde lei (5,02% din PIB) în 2031.

Planul pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar prevede crearea cadrului legal pentru susţinerea investiţiilor strategice în economie pentru industria prelucrătoare, scopul fiind de a asigura tranziţia verde şi digitală pentru industria prelucrătoare din România precum şi de a crea accesul la granturi alocate din bugetul de stat în funcţie de specificul investiţiilor, la facilităţi fiscale, acces la utilităţi publice şi accesul la autorizarea investiţiilor necesare prin debirocratizarea sistemului de acordarea a avizelor şi acordurilor specific pentru acele categorii de investiţii care depăşesc valoarea de 150 milioane euro.

Totodată, documentul urmăreşte creşterea eficienţei, transparenţei şi responsabilităţii fiscale în utilizarea fondurilor publice iar pentru acest obiectiv se vor introduce măsuri menite să controleze depăşirile nejustificate de costuri, să implementeze evaluări sistematice ale cheltuielilor şi să extindă achiziţiile centralizate.

"Fiecare categorie de cheltuieli publice va fi asociată cu indicatori de performanţă. Scopul acestora este de a evalua eficienţa şi impactul real al cheltuielilor bugetare şi de a ajusta resursele alocate în funcţie de rezultate. De asemenea, o componentă cheie a planului este digitalizarea proceselor legate de gestionarea cheltuielilor publice, ceea ce va conduce la o mai bună monitorizare, transparenţă şi eficienţă", au arătat acestea.

Autorităţile au în vedere şi crearea unei baze de date care urmăreşte costurile medii ale instituţiilor publice şi care va ajuta la identificarea deviaţiilor şi a cheltuielilor excesive. "În acest sens, prin utilizarea informaţiilor furnizate de baza de date, va fi analizată posibilitatea introducerii unor normative de cheltuieli pentru instituţiile publice. Prin implementarea unui mecanism de control pentru creşteri de costuri de peste 20% faţă de medie, reforma limitează risipa şi impune o justificare riguroasă pentru orice depăşire semnificativă", arată sursa citată.

PFSTM urmăreşte asigurarea predictibilităţii sistemului fiscal pentru perioada 2025-2031 întrucât veniturile curente ale bugetului general consolidat cresc de la 29,5% din PIB în anul 2024 la 31,1% în anul 2031 determinate de implementarea jalonului 207 din PNRR privind reforma fiscală dar şi implementării măsurilor privind mai buna colectare a veniturilor bugetare care determină o creştere a veniturilor curente anual cu un procent de minimum 0,5% din PIB.

Planul prevede, totodată, un nou model de finanţe publice ale României începând cu anul 2029, respectiv de asigurare a finanţării cheltuielilor curente de funcţionare ale statului din veniturile operaţionale (curente), întrucât, potrivit documentului, deficitul activităţii curente determinat de nevoia de fonduri publice pentru funcţionarea serviciilor publice este de 0% în anul 2029, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni ESA urmează să fie alocat pentru finanţarea cheltuielilor cu investiţiile.

Planul urmăreşte să reducă subvenţiile şi alte forme de sprijin din partea bugetului de stat pentru companiile de stat care vor fi încurajate să îşi îmbunătăţească eficienţa şi să-şi genereze veniturile necesare pentru a funcţiona autonom, fără a depinde de fonduri publice.

"Reformele vizează îmbunătăţirea gestionării patrimoniului public deţinut de companiile de stat, asigurând o mai bună utilizare a activelor şi reducând costurile asociate gestionării ineficiente a resurselor publice. Prin actualizarea periodică a tarifelor pentru serviciile publice, pe baza unor formule de indexare anuale, reforma urmăreşte alinierea acestora la nivelul tarifelor practicate în Uniunea Europeană. Totodată, se va asigura un sistem de valorificare eficientă a activelor disponibile, astfel încât acestea să fie utilizate în mod optim, contribuind la creşterea veniturilor şi la reducerea cheltuielilor inutile", au menţionat sursele.

Printre măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor operaţionale în companiile de stat se numără reducerea consumurilor inutile şi renegocierea contractelor cu furnizorii.

În plus, se are în vedere un sistem de achiziţii publice centralizat, care va permite obţinerea unor condiţii contractuale mai favorabile, prin consolidarea cererilor la nivel naţional. "Aceasta va duce la reducerea riscurilor legate de corupţie şi ineficienţă. Se vor introduce normative de cheltuieli care să urmărească reducerea/stabilizarea cheltuielilor de funcţionare ale principalelor categorii de servicii publice, pe baza costurilor medii pentru bunuri şi servicii calculate prin intermediul bazei de date cuprinzând informaţiile din RO e-Factura", au mai arătat sursele citate.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că Guvernul "a ajuns la o înţelegere" cu Comisia Europeană cu privire la planul fiscal de reducere a deficitului şi a subliniat că este esenţial că experţii CE au fost de acord că România are nevoie de perioada cerută de 7 ani pentru a realiza proiecte majore de investiţii în economie.

Un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană a declarat ulterior, pentru Reuters, că Executivul comunitar a convenit cu România prelungirea, până la 31 ianuarie 2025, a termenului limită până la care ţara poate depune planul său de reducere a deficitului bugetar.

România este vizată de o procedură de deficit excesiv încă din 2020, prin care trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan multianual de readucere a deficitului sub pragul de 3% din PIB. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 09-01-2025 08:32

Primele oferte ale Romgaz destinate consumatorilor casnici și non-casnici mici ar putea fi disponibile în anul 2025

Romgaz se pregătește să devină furnizor de gaze naturale iar dacă procedurile de achiziție și implementare se vor desfășura conform graficului stabilit, primele oferte destinate consumatorilor casnici și non-casnici mici vor fi disponibile în anul 2025, a anunțat joi Ministerul Energiei. 'Ministerul Energiei salută inițiativa strategică a Romgaz, com

Economic 08-01-2025 18:48

Poșta Română va începe joi distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie

Compania Națională Poșta Română (CNPR) va începe joi, 9 ianuarie 2025, distribuirea pensiilor aferente lunii ianuarie, în conformitate cu convenția încheiată cu Casa Națională de Pensii Publice. Potrivit unui comunicat al companiei, transmis miercuri AGERPRES, peste 14.000 de angajați ai Poștei Române vor fi mobil

Economic 08-01-2025 18:11

Burduja: România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina

România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, deoarece este practic independentă în sectorul gazelor naturale și își acoperă necesarul de consum din producția proprie, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România nu este afectată de sistarea tranzitul

Economic 08-01-2025 16:51

APIA a autorizat la plată, în ultima lună, aproape 323 de milioane euro, pentru 636.065 fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 decembrie 2024 - 8 ianuarie 2025, suma de 322,716 milioane euro (1,605 miliarde lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 636.065 fermieri. Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, pâ

Economic 08-01-2025 16:27

BNR: Activele financiare ale administrațiilor publice au crescut cu 1,3 puncte procentuale, în trimestrul III din 2024

Activele financiare ale administrațiilor publice exprimate ca pondere în produsul intern brut (PIB) au crescut în trimestrul al treilea din 2024 cu 1,3 puncte procentuale, comparativ cu perioada similară din 2023, ajungând la 27,9%, conform datelor publicate miercuri de Banca Națională a României. Potrivit sursei citate

Economic 08-01-2025 14:34

Wizz Air reia zborurile către Tel Aviv

Wizz Air va relua operațiunile către Tel Aviv, începând din 15 ianuarie din București și din 25 martie din Iași, a informat miercuri compania aeriană. Din București, zborurile vor fi operate de cinci ori pe săptămână, iar din aprilie de două ori pe zi. Din Iași, zboruri către Tel Aviv vor fi de două ori pe săpt

Economic 08-01-2025 14:18

O delegație oficială din Regatul Arabiei Saudite, în vizită în România, pentru reluarea exportului de ovine

O delegație oficială din Regatul Arabiei Saudite efectuează o vizită de lucru în România, în perioada 8 - 12 ianuarie, cu scopul de a relua exportul de ovine, informează miercuri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Potrivit unui comunicat al instituției, vizita face parte dintr-

Economic 08-01-2025 13:35

Ministerul Energiei: Volumul de gaze ce va fi livrat Germaniei de la Neptun Deep reprezintă 1% din producție, o proporție infimă

Volumul de gaze naturale ce va fi exportat din perimetrul Neptun Deep către Germania reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului din Marea Neagră, în condițiile în care rezervele evaluate în zonă sunt de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, precizează Ministerul Energiei, într-un comunicat transmis, mi

Economic 08-01-2025 11:51

Indicele ROBOR la trei luni a coborât miercuri la 5,91% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 5,91% pe an, de la 5,92% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Ind

Economic 08-01-2025 09:20

INS: Scădere uşoară a ratei şomajului, în noiembrie 2024 faţă de octombrie

Rata şomajului a ajuns în România la 5,3%, în luna noiembrie 2024, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de octombrie 2024, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei. Numărul şomerilor (în

Economic 07-01-2025 14:49

Romsilva: Venituri de aproape 6,6 milioane de euro din activităţi cinegetice, piscicultură şi valorificarea produselor pădurii

Valorificarea fructelor de pădure, a trufelor, ciupercilor şi plantelor medicinale, precum şi activităţile cinegetice şi de piscicultură au rotunjit veniturile Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva la aproximativ 6,6 milioane de euro până la finele lunii noiembrie 2024, potrivit datelor furnizate de administratorul pădurilor aflate în proprietatea publică a sta

Economic 07-01-2025 11:42

INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 4,4% în primele 9 luni din 2024

Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în primele nouă luni din 2024, a fost de 53,718 milioane, în scădere cu 4,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Dintre aceştia, 53,479 milioane pasageri au călătorit în ţară, iar 239.000 au efectuat călătorii

Economic 06-01-2025 15:06

România ţinteşte 2.500 MW noi în sistemul energetic, în 2025 (minister)

România ţinteşte 2.500 MW noi în sistemul energetic, în 2025, cu investiţii precum Iernut, Mintia, Răstoliţa, Năvodari şi proiectele private cofinanţate prin PNRR, însă energia trebuie să fie "sigură, accesibilă ca preţ şi cât mai curată", arată Ministerul Energiei într-un comunicat transmis luni AGERPRES. "En

Economic 06-01-2025 13:47

Turismul de incoming este o resursă valoroasă pentru economia României şi nu trebuie neglijat (expert)

Aderarea totală a României la spaţiul Schengen deschide noi orizonturi pentru turismul de incoming şi poate aduce venituri considerabile începând cu primăvara anului 2025, consideră Gheorghe Fodoreanu, om de turism cu o experienţă de 50 de ani în domeniu, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). "Turis

Economic 06-01-2025 13:05

Pagube de 7,3 milioane de lei din tăieri ilegale în pădurile de stat, în primele 9 luni din 2024

Pagubele înregistrate din tăieri ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva au totalizat 7,3 milioane de lei în primele trei trimestre ale anului 2024, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Romsilva. "În prime