Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat, majorate cu 1,053 miliarde de lei (proiect)

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se majorează cu suma de 1,053 miliarde de lei, în timp ce veniturile bugetului asigurărilor pentru şomaj se vor diminua cu 204,2 milioane de lei, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 publicat, joi, de Ministerul Finanţelor (MF).
Astfel, potrivit Notei de fundamentare, la bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ, se propune majorarea veniturilor cu 1,053 miliarde de lei, prin: majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 1,041 miliarde de lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 3,495 miliarde de lei şi diminuării subvenţiei acordate de la bugetul de stat cu 2,453 miliarde de lei; majorarea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 11,578 milioane de lei.
Potrivit sursei citate, majorarea veniturilor curente este influenţată de evoluţia pozitivă a fondului brut de salarii pe total economie, evoluţia încasărilor aferente contribuţiei de asigurări sociale, includerea de 2,16 miliarde de lei, parte componentă a impactului de 7,9 miliarde de lei, evidenţiat la fundamentarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.
În proiect se menţionează modificarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii cu suma de 1,041 miliarde de lei, după cum urmează: diminuarea cheltuielilor la titlul "Bunuri şi servicii" cu suma de 18,464 milioane de lei şi la titlul "Active nefinanciare" cu suma de 4,789 milioane lei.
Pe de alte parte, majorarea cheltuielilor se va face la titlul "Cheltuieli de personal" cu suma de 66,086 milioane de lei pentru plata salariilor personalului caselor judeţene de pensii până la finele anului. Vor mai fi majorări la titlul "Dobânzi" cu suma de 16,759 milioane de lei pentru plata dobânzii datorate trezoreriei statului pentru golurile temporare de casă şi la titlul "Asistenţă socială" cu suma de 981,9 milioane de lei pentru plata drepturilor de pensie recalculate în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023.
Proiectul prevede şi modificarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2024 cu suma de 14,753 milioane de lei prin diminuarea cheltuielilor la titlul "Cheltuieli de personal cu suma de 2,6 milioane de lei; la titlul "Bunuri şi servicii" cu suma de 536.000 lei; la titlul "Active nefinanciare" cu suma de 211.000 lei. Vor fi majorate cheltuielile la titlul "Asistenţă socială" pentru asigurarea plăţii drepturilor de asigurări şi asistenţă socială cu 18,1 milioane de lei.
De asemenea, proiectul menţionează că excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat se diminuează cu 3,175 milioane de lei şi este aferent sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
La bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor cu suma de 204,204 milioane de lei, ca urmare a reducerii veniturilor aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu 209,683 milioane de lei, rezultat al diminuării veniturilor din fonduri europene (inclusiv PNRR) cu 339,8 milioane de lei şi majorării veniturilor curente cu suma de 130,117 milioane de lei.
"În influenţa de 130.117 mii lei este cuprinsă suma de 40 milioane lei, parte componentă a impactului de 7.900 milioane lei, evidenţiat la fundamentarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", se menţionează în proiect.
În proiect se mai propune majorarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu suma de 5,479 milioane de lei.
Pe de altă parte, diminuarea cheltuielilor aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 103,136 milioane de lei este datorată: majorării alocaţiilor bugetare la titlul "Cheltuieli de personal" cu 62,7 milioane de lei; titlul "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice" cu suma de 40 de milioane de lei în vederea asigurării fondurilor pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale de stat aferente indemnizaţiilor de şomaj; titlul "Asistenţă socială", cu suma de 176 de milioane de lei pentru asigurarea, până la finele anului, a plăţii integrale a indemnizaţiilor pentru şomaj, în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, în proiect apar diminuări ale alocaţiilor bugetare la titlul "Bunuri şi servicii" cu suma de 3 milioane de lei; la titlul "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare" cu suma de 367,836 milioane de lei; la titlul "Proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR" cu suma de 10 milioane de lei şi titlul "Active nefinanciare" cu suma de 1 milion de lei.
Potrivit notei de fundamentare, se propune majorarea cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu suma de 30,3 milioane de lei, după cum urmează: titlul "Cheltuieli de personal" cu 300.000 lei; titlul "Alte cheltuieli" cu suma de 30 de milioane de lei pentru achitarea creanţelor salariale pentru societăţile aflate în imposibilitatea de a plăti salarii angajaţilor proprii conform Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, excedentul bugetului asigurărilor pentru şomaj se diminuează cu 131,368 milioane de lei. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Consumatorii români caută promoții la alimente, în timp ce produsele se scumpesc (analiză)
Războiul comercial al SUA cu China ar putea crea efecte în prețurile produselor alimentare din întreaga lume, chiar și în Europa, iar consumatorii, inclusiv românii, obișnuiți deja cu inflația, își schimbă preferințele când vine vorba de alimente, forțând industria să se schimbe, relevă o analiză realizată de analistul eToro,
Metrorex estimează pierderi de 181,83 milioane de lei în 2025, aproape similare cu cele din 2024 (proiect)
Metrorex estimează pentru anul în curs o pierdere de 180,83 milioane de lei, în scădere cu 0,21% față de nivelul pierderii preliminate în 2024, în valoare de 181,21 milioane de lei, deși veniturile din activitatea de transport de călători cu metroul sunt programate pe plus cu 87,83%, atât ca urmare a scumpirii unei călătorii de la 1,71 l
CORECTURĂ Radu Constantin: Hidroelectrica va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți și după 1 iulie 2025
În știrea cu titlul 'Karoly Borbely: Hidroelectrica va veni în întâmpinarea celor 600.000 de clienți și după 1 iulie 2025', difuzată luni, la ora 16:46, pe fluxurile Economic Intern, Sector Privat şi www.agerpres.ro, se va citi corect 'Radu Constantin, Chief Administrative Officer Hidroe
ANM: Ritmurile vegetative ale culturilor vor evolua normal în cea mai mare parte a zonelor agricole
Rezerva de umiditate în ogor se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării, iar ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol, doar în depresiunile din centrul și nordul țării procesele de creștere și dezvoltare a
Dan Drăgan (Romgaz):Din 2027, prețul la gaze naturale va fi unul competitiv, coroborat cu importurile aflate în derulare
Prețul la gaze naturale va fi unul competitiv, din 2027, coroborat probabil cu situația importurilor aflate în derulare, susține Dan Drăgan, președinte al Consiliului de Administrație de la SNGN Romgaz SA. 'Fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale, cu siguranță din 2027 prețul la gaze naturale va fi unul com
Năstase (Alro): Green Deal-ul e mort; ar trebui să îl ținem pe aparate, să nu distrugem investițiile din industria regenerabilelor
Green Deal-ul a murit, dar ar trebui să mai fie ținut o vreme pe aparate, pentru a nu distruge investițiile din industria regenerabilelor, a declarat, luni, la o conferință pe teme de energie, președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase. 'E clar că avem în continuare industrie. Avem industrie care a devenit extr
Românii au plătit, în medie, 246 euro pentru biletele de avion pentru vacanța de Paște (analiză)
România se menține și anul acesta în topul destinațiilor spre care se va zbura de Paște, semn că diaspora revine acasă de sărbători, prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors în această perioadă fiind de 246 de euro, în creștere cu 14% față de 2024, potrivit unei analize de specialitate. 'Paștele răm&acir
Majorarea ajutorului de stat pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București, aprobată de Comisia Europeană
Comisia Europeană a aprobat majorarea cu 16 milioane de euro a ajutorului de stat pentru finanțarea proiectului 'Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București', investiție de importanță strategică pentru eficientizarea rețelei din capitală, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței. În 2021, C
TAROM vine, de Paște, cu o reducere de 20% la toate zborurile
TAROM lansează o ofertă specială de Paște și reduce cu 20% tarifele la zborurile spre orice destinație, achiziționate în perioada 14 - 17 aprilie. Potrivit unui comunicat al companiei, perioada de călătorie este de la 15 mai 2025, cu excepția intervalului 1 iulie - 31 august, în cazul zborurilor externe. 'Cu ocaz
Năstase (Alro): Tarifele americane ne afectează în special prin faptul că o să fim invadați de marfă din Asia
Creșterea taxelor impusă de Statele Unite ale Americii afectează mai ales prin faptul că o să fim invadați de marfă din Asia, care va sufoca piața europeană, nemaiputând să se ducă în SUA, a declarat, luni, președintele Consiliului de Administrație al Alro, Marian Năstase, la o conferință pe teme de energie. 'Războaiele tarifar
Ministerul Finanțelor a împrumutat luni 440,2 milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 440,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 99 luni, la un randament mediu de 7,48% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500
Chirițoiu: Plafonarea prețurilor la energie a fost excesivă și a permis unora să câștige mulți bani
Plafonarea prețurilor la energie a fost excesivă și a permis unora să câștige mulți bani, posibil legal, dar imoral, nejustificat din punct de vedere al oportunității, motiv pentru care plafonarea nu ar trebui să continue, a afirmat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la o conferință de specialitate. 'Noi (Consiliul Concurenței, n
Ghiță (Nuclearelectrica): Pregătim realizarea studiilor de fezabilitate și bancabilitate pentru proiectul SMR, pentru o decizie de investiție
Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești continuă și se pregătește realizarea studiilor de fezabilitate și de bancabilitate care vor determina o decizie de investiție și pașii următori, a declarat, luni, într-o conferință pe teme de energie, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță. 'Proiectul SMR continuă. Suntem î
MIPE: Investiție de aproximativ 21 milioane de euro în Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuță' din Cluj-Napoca
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a semnat luni un contract de finanțare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Institutului Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuță' din Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES. Proiectul este finanțat
Fraudă de peste 5 milioane de lei în comerțul cu piese auto, descoperită la trei societăți din Timiș
Trei societăți din județul Timiș, care activează în domeniul comercializării pieselor și accesoriilor auto, au creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 5 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), transmis luni AGERPRES. 'Inspectorii antifraudă au identificat la trei