logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Barbu: Am convenit să prelungim măsura de limitare a adaosului comercial cu 60 de zile; am introdus în listă untul şi magiunul tradiţional

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul a adoptat prelungirea cu 60 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază şi a adus modificări la lista produselor, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, menţionând că au fost introduse în listă untul şi magiunul tradiţional, dar au fost scoase margarina, cozonacul, bulionul, drojdia, orezul şi carnea tocată.

"Guvernul a adoptat astăzi prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial, pe lanţul de procesare, distribuţie, comercializare pentru alimentele de bază. Guvernul a luat această decizie pentru că măsura şi-a dovedit eficienţa din toate punctele de vedere. Astfel, am oprit creşterile speculative de preţuri, am eliminat una din sursele principale ale inflaţiei generale, am protejat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii. De asemenea, vedem astăzi că această măsură nu i-a afectat pe producătorii români şi nu a produs perturbări, penurie în piaţă de alimente din România. În plus, se vede astăzi că mulţi dintre cei care au criticat demersul iniţial susţin acum necesitatea prelungirii. Am avut un dialog cu reprezentanţii comercianţilor şi vreau să le mulţumesc încă o dată pentru efortul pe care îl fac pentru a sprijini această măsură bună pentru români", a precizat Barbu, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria.

 



Potrivit acestuia, actul normativ cuprinde şi unele modificări la lista produselor care beneficiază de adaos comercial limitat.

"Am convenit să prelungim măsura cu 60 de zile şi, prin dialog cu comercianţii, am adus unele modificări la lista produselor care beneficiază de adaos comercial limitat. Astfel, pentru unele produse aflate în listă se ridică această măsură. Mă refer la margarină, cozonac, bulion, drojdie, orez şi carne tocată. Sunt produse care au fost incluse înaintea Sărbătorilor de iarnă, tocmai pentru că în acea perioadă consumul acestora este mai ridicat. De asemenea, sunt produse pentru care, din practică, se constată că preţurile s-au stabilizat", a mai spus el.

Barbu a explicat că au fost introduse alte două produse în listă, respectiv untul şi magiunul tradiţional, pentru că a constatat că la aceste alimente preţul final este semnificativ mai mare faţă de preţul de la poarta fabricii.

"Am introdus în listă untul şi magiunul tradiţional. Am luat această măsură pentru că am constatat că la aceste alimente preţul final este semnificativ mai mare faţă de preţul de la poarta fabricii. Totodată, dorim protejarea producătorilor români faţă de unele produse de import mai slabe calitativ. Mă refer aici la magiun, la care se constată că se practică un adaos comercial foarte mare, ceea ce face ca acest produs, fără zahăr adăugat, să fie extrem de necompetitiv faţă de produsele similare din import, care au un adaos foarte mare de zahăr", a subliniat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a anunţat că în perioada următoare va demara împreună cu comercianţii şi procesatorii un mecanism de verificare a preţurilor, pentru a avea siguranţa pe termen lung că nu vor mai exista creşteri speculative de preţuri.

"Am convenit cu comercianţii şi procesatorii ca în perioada următoare să demarăm un mecanism de verificare a preţurilor, din care să facă parte şi dumnealor şi instituţii ale statului, astfel încât să ne asigurăm că pe termen lung nu vor mai exista creşteri speculative la preţuri, cum s-a întâmplat înainte de introducerea acestei măsuri. Când acest mecanism va fi funcţional, vom avea garanţia că nu mai este necesar să intervenim prin act normativ", a mai spus Florin Barbu.

Lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu "000" până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână - 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

Barbu a mai anunţat că tot în acest act normativ adoptat miercuri de Executiv a fost făcută o modificare la Legea 138/2004 privind sistemele de irigaţii din România.

"În perioada următoare lansăm 400 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii şi achiziţionarea echipamentelor de irigaţii de către fermieri. Sprijinul este de 1,5 milioane de euro, fără cofinanţare, inclusiv TVA-ul este eligibil", a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit unui comunicat al MADR, remis AGERPRES, modificarea articolului 6 din Legea nr. 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare este justificată de necesitatea introducerii în categoria de beneficiari privaţi a organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi federaţiilor de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, care vor putea accesa mai facil măsurile de sprijin finanţate din fonduri publice nerambursabile sau alte fonduri publice.

"Modificarea va contribui la îndeplinirea obiectivelor privind eficienţa energetică şi la implementarea proiectelor care au ca scop instalarea surselor regenerabile de energie la nivelul infrastructurii deţinute de aceştia, precum şi reabilitarea infrastructurii de irigaţii deţinute, ducând la reducerea utilizării combustibililor fosili ca sursă de energie, precum şi la eficientizarea utilizării resurselor de apă. În plus, modificarea va permite ca această categorie de beneficiari să poată accesa şi alte fonduri, fără a se limita la un program anume", precizează instituţia în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 21-02-2025 10:52

Numărul firmelor în dificultate, mai mare la începutul lui 2025 decât în anul pandemiei și va crește semnificativ (analiză)

Peste 155.000 de firme se aflau în dificultate la începutul acestui an, în diverse stadii - dizolvate, radiate, în insolvență sau cu activitatea suspendată - cifra reprezentând un record al ultimilor cinci ani, cele mai multe firme cu probleme fiind consemnate în București și județele Cluj, Constanța, Ilfov și Brașov, arată o analiză Sierr

Economic 21-02-2025 10:03

Burduja: România își menține evaluarea că în orizontul 2032 își va dubla producția de energie electrică

România își menține evaluarea că în orizontul 2032 își va dubla producția de energie electrică și va deveni un mare exportator de energie în regiune, însă, pentru asta, este nevoie de o tranziție energetică inteligentă, care folosește toate sursele și resursele țării pentru a genera cât mai multă energie, a scris, vineri, ministrul E

Economic 20-02-2025 20:51

ANPC a controlat 24 de operatori economici din Sun Plaza și a oprit temporar activitatea la nouă dintre aceștia

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au sancționat nouă operatori economici din Sun Plaza cu oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea neconformităților, în urma unui control efectuat joi în acest centru comercial din sectorul 4, a anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). &

Economic 20-02-2025 17:49

Ministrul Agriculturii: ''Tomata'', ''Usturoiul'', ''Rabla pentru tractoare'' vor continua și în 2025, însă vor suferi modificări

Programele ''Tomata'', ''Usturoiul'', ''Rabla pentru tractoare'' vor continua și în 2025, însă vor suferi modificări în ceea ce privește sistemul de finanțare sau de depunere, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. ''Anul

Economic 20-02-2025 17:42

Ministrul Finanțelor: La taxarea mijloacelor de transport poluante trebuie avute în vedere și gradul de suportabilitate și puterea de cumpărare

România a promis în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că va face o reformă și în ceea ce privește taxarea mijloacelor de transport care sunt poluante, iar lucrurile trebuie gândite astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult, dar trebuie avute în vedere și gradul de suportabilitate

Economic 20-02-2025 16:12

VIDEO Tanczos: România trebuie să respecte angajamentele privind reorganizarea sistemului de guvernanță corporativă, atât față de Comisia Europeană, cât și de OCDE

România trebuie să-și respecte angajamentele privind reorganizarea sistemului de guvernanță corporativă atât față de Comisia Europeană, cât și față de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Economic 20-02-2025 16:02

ANSVSA: Unitățile românești de creștere și procesare a cărnii de pasăre pot exporta produse avicole în Cuba

Exportatorii români de carne de pasăre beneficiază de o nouă oportunitate pe piața internațională, odată cu acordarea certificatului sanitar-veterinar pentru exportul produselor avicole către Cuba, a anunțat, joi, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). ''Decizia oficială a fost transmi

Economic 20-02-2025 15:44

Dragoș Vlad (ADR): Statul trebuie să aibă mecanisme de a aduce inteligența artificială în folosul nostru

Autoritatea pentru Digitalizarea României a început implementarea unor proiecte strategice, primul referitor la cloud-ul guvernamental, iar al doilea privind un proiect negociat cu Comisia Europeană referitor la adopția de tehnologii avansate pentru administrația publică, a declarat, joi, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR),

Economic 20-02-2025 15:44

Dragoș Vlad: ADR este pregătită cu un sistem care să răspundă unui ''disaster recovery''

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) este pregătită cu un sistem care să răspundă unui ''disaster recovery'', a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoș Cristian Vlad. Platformele Ghiseul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Punct

Economic 20-02-2025 15:24

VIDEO Ministrul Finanțelor: Intrăm înapoi pe un trend pozitiv; începem să recâștigăm încrederea pierdută

România reintră pe un făgaș normal, începe să recâștige încrederea pierdută, ceea ce s-a văzut și în costurile de finanțare pe piețele internaționale, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Economic 20-02-2025 15:14

ANPC a amendat cu peste 1,2 milioane lei unele magazine din lanțurile de retail, în trei zile

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi în valoare totală de peste 1,22 milioane lei și a retras de la comercializare 1.531 de kilograme de produse alimentare, în trei zile, în cadrul controalelor efectuate la mai multe rețele de magazine din domeniul retailului la nivel național, a anunțat joi instituția.

Economic 20-02-2025 14:30

ACAROM: Ne dorim să nu mai avem ''Rabla Clasic'' și ''Rabla Plus'', ci un singur program ''Rabla''

Programul ''Rabla'' trebuie să fie unul singur, fără variantele ''Clasic'' și ''Plus'', iar la momentul actual suntem în discuții cu Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu pentru a ''desena'' noul program, a afirmat, joi, într-o dezbatere de specialitate, secretarul genera

Economic 20-02-2025 14:22

ANOFM, apreciată la nivel european pentru digitalizare și modernizare

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a fost apreciată de experți europeni pentru progresele în digitalizare și modernizarea serviciilor oferite, a anunțat joi instituția. Conform sursei citate, evaluarea activității instituției s-a desfășurat în această lună, în cadrul celui de-al patrulea ciclu de evalua

Economic 20-02-2025 14:09

Daraban (CCIR): Poate nu ar strica să vedem un spot de promovare a turismului românesc; ne uităm cu jind la spoturile Bulgariei, Turciei

Președinții consiliilor județene au înțeles importanța Târgului de Turism al României și pot să vă spun că, în ultimii ani, acestea au devenit pilonii de bază ai expoziției, pentru că sunt singurele care au un interes real în a promova turismul intern, a declarat, joi, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai D

Economic 20-02-2025 14:04

VIDEO INTERVIU Ministrul Finanțelor: Bugetul privind ajutorul pentru pensionari este de două miliarde de lei; o să apară și actul normativ

Bugetul pentru acordarea ajutorului de 800 de lei pentru pensionari este de două miliarde lei, sumele au fost bugetate și urmează să apară și actul normativ, decizia fiind luată în Coaliție, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Acesta a subliniat, de asemenea, că sumele pentru