logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Daraban (CCIR): Statul ar trebui să ne dea un exemplu de bune practici, să-şi facă ordine în ogradă

Imagine din galeria Agerpres

Statul ar trebui să ofere un exemplu de bune practici şi să îşi facă ''ordine în ogradă'', susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, făcând referire la societăţile care au cele mai mari datorii la bugetul de stat.

"În ultimul an, mediul de afaceri şi-a făcut datoria cu brio faţă de bugetul naţional prin rezultatele obţinute de mediul de business. Spun aceste lucruri pentru că avem oarecum proaspăt în memorie, noi, organizând Topul Naţional al Firmelor, am luat ultimele date de la Fisc undeva în luna august, le-am procesat şi deja în ţară au început topurile judeţene şi joi va fi topul naţional. Cifrele au fost mai mult decât îmbucurătoare, în sensul că am avut 846.459 de firme care au depus bilanţul la Fisc, faţă de 802.243. Deci, iată vreo 44.000 de societăţi care au depus în plus bilanţul atins. Iar ceea ce este mai evident, mai spectaculos, este că cifra de afaceri a crescut de la 392 de miliarde de euro la 494 de miliarde de euro. Nu în ultimul rând, şi profitul brut a crescut de la 41,5 la 54,6 doar într-un an de zile. Deci, iată că totuşi mediul de afaceri şi-a făcut datoria faţă de bugetul de stat. Noi, în schimb, am spus întotdeauna şi mai ales după aceste rezultate, pentru că să ai o creştere de cifră de afaceri atât de semnificativă de la un an la altul, ce să vă zic, cred că oricât am produce, orice scoruri am scoate pozitive nu putem să satisfacem apetitul de consum al statului român, apetitul de a cheltui bani publici. De aceea, efectiv n-am înţeles aceste măsuri (de austeritate - n. r.). N-am înţeles foarte multe aspecte şi întotdeauna am spus că statul ar trebui să ne dea un exemplu de bune practici, să-şi facă ordine în ogradă", a declarat Mihai Daraban, la conferinţa "Măsuri de austeritate vs Mediul de afaceri".

El a declarat că se referă la societăţile care creează cele mai mari datorii la bugetul de stat, "celebrele CFR Marfă, TAROM, Romaero Băneasa, Unifarm şi multe altele" pentru că acestea sunt firmele cu peste 50 de milioane de euro cifră de afaceri care "au călcat pe bec".

Potrivit preşedintelui CCIR, în România avem 1.042 de societăţi cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, din care 557 au o cifră de afaceri cuprinsă între 50 şi 100 de milioane şi 485 de companii de peste 100 de milioane de euro. Dintre acestea, doar 11% nu fac profit.

"În ăştia 11% îi găsiţi pe jucătorii de care vă spuneam mai înainte şi asupra cărora văd că nu se întâmplă nimic. Rămân aceleaşi sinecuri. Ne-am obişnuit parcă deja să închidem ochii la aceste datorii ale societăţilor de stat care se rostogolesc de la un an la altul. Acum ce-i de făcut? Noi le-am spus înainte guvernanţilor că au deocamdată mai multe fonduri de acţiune înainte să sară la jugulara mediului de afaceri. Una din metode, în primul rând, este chiar la dânşii, pentru că la Ministerul Justiţiei, astăzi, când ne întâlnim noi, când vorbim, sunt 1.206.000 de firme care figurează active şi în funcţiune şi, cum v-am spus mai devreme, au fost 846.459 care au depus bilanţul. Deci, iată o diferenţă de 360.000 de firme care nu depun nimic la Fisc. Noi am semnalat acest lucru cam din 2014, când această diferenţă era de doar 140.000. Am venit după un an şi le-am spus: 'Oameni buni, vedeţi că s-au făcut vreo 170.000, vedeţi că s-au făcut vreo 200.000, vreo 220.000, vreo 260.000, vreo 290.000'. Nimeni n-a zis nimic. Bineînţeles că am ajuns aici şi ritmul acesta, decalajul va creşte, pentru că nimeni, repet, nu ia absolut nicio măsură în acest sens. Repet, tot ce v-am spus sunt cifrele care sunt pe masa decidenţilor politici. Nu este nimic inventat de Camera de Comerţ a României", a susţinut Mihai Daraban.

Referitor la măsurile de austeritate luate, el consideră că Românie trebuia să vină cu măsuri "exact pe dos".

"De aceea şi noi am venit cu acea celebră reorganizare administrativă a României, pentru că noi am plecat de la celebrul deficit al balanţei comerciale, care a ajuns la 34,1 miliarde de euro la sfârşit de 2022, faţă de 8,7 în 2015. Deci, iată, în 8 ani unde am ajuns. Şi am zis aşa; Domnule, mediul nostru de business este într-o creştere. Se vede, repet, din cifre, vorbim şi de privaţii 100% români. La peste 100 de milioane au crescut, de la 76 la 119, între 50 şi 100 (milioane de euro cifră de afaceri - n.r.) de la 150 la 202. Este o creştere. Ne-ar place să se tripleze de la an la an. La aceste cifre nu ne iese, dar evoluţia este pozitivă. Şi atunci am zis: Domnule, nouă ne trebuie, faptul că devenisem şi am devenit ţară de Black friday, ne trebuie acele capacităţi de producţie care să producă acele obiecte, echipamente care să satisfacă apetitul de consum al românului - pentru că din acest deficit al balanţei de 34,1, doar 1,7 sunt în dreptul stomacului, restul de 32,4 miliarde de euro sunt alte năzbâtii pe care noi le importăm şi le consumăm cu drag. Nu ştiu, cred că fiecare aveţi cel puţin un televizor în casă. Noi nu avem fabrică de televizoare în România. Aveţi aspirator, nu avem fabrică de aspiratoare ş.a.m.d. Deci, anul trecut, de exemplu, am importat de 102,6 miliarde euro versus 98,4 cu un an înainte. Şi atunci am zis: 'Domnule, statul acesta trebuie să creeze o fiscalitate redusă, predictibilă, pe termen lung, să atragă acele investiţii'", a explicat şeful CCIR.

În opinia lui Daraban, avantajul forţei de muncă multă şi calificată este de domeniul istoric, iar pe partea funciară "statul român nu mai este în capabilitatea, ca vecinii ungari, să dea cheile unui perimetru de teren, să-şi facă BMW-ul uzină".

"Noi îi trimitem fie la latifundiarul X, fie la latifundiarul Y să cumpere pământ. Ei bine, investitorii în producţie în general blochează banii în tehnologie, nu blochează banii în teren, aşa cum ne-am dori noi să vindem imediat, easy money, ne-am cash-uit imediat, am vândut un hectar. Mercedesul e proprietar pe teren doar la Stuttgart, BMV doar la Munchen. În rest, oriunde pe planetă, au uzine, acestea funcţionează pe terenuri oferite de autorităţi locale, centrale în toate formele lor, mai puţin în proprietate. Şi, atunci, ca să realizeze aceste lucruri, noi neavând nici acest atu în mânecă, noi, România, neavând atuul cu forţa de muncă multă şi calificată, singurul lucru care ne mai rămăsese era o fiscalitate joasă, predictibilă, pe termen lung. Ei bine, se pare că şi acest lucru a dispărut. Iar lovitura pentru cei peste 50 de milioane de euro - care trebuie spus, contează - lasă de dorit şi vom vedea pe termen cât de scurt că vor fi nişte efecte asupra mediului de business. Unii, probabil care vor putea şi le permite domeniul de activitate vor fărâmiţa societăţile, unii se vor reloca, probabil, care nu pot să facă acest lucru. Dar, uite aşa, statul te împinge uşor-uşor la tot felul de mini-ticăloşii ca să poţi să supravieţuieşti în acest mediu din România", a atras atenţia Mihai Daraban. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 01-02-2025 15:24

Burduja: Bugetul în energie e cu peste 152% mai mare; majoritatea creditelor bugetare merg pe proiectele din fonduri nerambursabile

Ministerul Energiei are în 2025 un buget de 14,7 miliarde lei, cu peste 152% mai mare decât anul trecut, iar cea mai mare parte a creditelor bugetare merge pe proiectele din fonduri nerambursabile, PNRR și Fondul pentru Modernizare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja. 'Avem un buget bazat pe responsabilitate și pr

Economic 01-02-2025 14:59

Tanczos: România a lăsat în urmă șapte state membre, care au PIB per capita mai mic

România a lăsat deja în urmă șapte state membre care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România și suntem în urcare, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Dacă ne uităm la Produsul Intern Brut și la recuperarea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniu

Economic 01-02-2025 14:45

Tanczos Barna: Săptămânile viitoare vom ieși cu un proiect de act normativ pentru reglementarea pieței crypto

Ministerul Finanțelor urmează să iasă săptămânile viitoare cu un proiect de act normativ pentru reglementarea pieței crypto, a anunțat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Statul trebuie să se pregătească pentru aceste noi provocări, nu doar în perspectiva campaniei electorale, ci și în perspectiva oricăr

Economic 01-02-2025 14:04

Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de peste 8 miliarde lei de la bănci, în februarie

Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna februarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 7,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 840 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma totală, de 8,04 miliarde lei, este cu 2,27 m

Economic 01-02-2025 14:01

Ministrul Finanțelor: Noi nu calculăm nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025

Autoritățile nu calculează majorări de taxe sau de impozite în acest an, iar instituțiile sunt sub presiune constantă pentru a realiza partea de venituri, dar și pentru a ține cheltuielile sub control, a afirmat sâmbătă ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Noi nu calculăm cu nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025

Economic 01-02-2025 13:46

Tanczos: Bucureștiul contribuie la Fondul Național de Solidaritate; și-a dat seama că țara are Capitală și nu Capitala are țară

Bucureștiul va contribui anul acesta la Fondul Național de Solidaritate în ceea ce privește cele 14 procente cu care fiecare primărie, indiferent cât e de mare sau cât e de mică, a contribuit ani de zile în acest fond, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

Economic 01-02-2025 13:23

Tanczos: Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile

Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile, iar acele contracte trebuie renegociate, regândite de manageri raționali și de lideri de sindicat raționali și responsabili, a declarat sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. El a răspuns astf

Economic 01-02-2025 13:15

Ministrul Finanțelor: Industria alimentară nu produce suficient; va fi nevoie de programe de susținere chiar peste fondurile europene

Industria alimentară din România are nevoie de programe de susținere și în anii următori, chiar peste fondurile europene, pentru că nu produce suficient, iar anul acesta vor fi două-trei scheme noi pentru zootehnie, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul susținut la Palatul Victoria, după aprobarea bugetului pe

Economic 01-02-2025 12:56

Tanczos Barna: Până la sârșitul lunii martie, trebuie să dăm Hotărârea de Guvern privind punerea în aplicare a ''taxei pe stâlp''

Hotărârea de Guvern privind taxa pe construcții speciale ('taxa pe stâlp') trebuie aprobată până la finele lunii martie și, după aprobarea bugetului în Parlament, vom începe discuțiile concrete pentru a pregăti această hotărâre, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat

Economic 01-02-2025 12:48

Tanczos: După aprobarea bugetului, Ministerul Muncii va pregăti alternative pentru ajutorul one off pentru pensionari

Ministerul Muncii va începe o analiză cu privire la ajutorul one-off pentru pensionarii cu pensii mici, iar în următoarele săptămâni după aprobarea bugetului va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret în Coaliție, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, sâmbătă, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern în

Economic 01-02-2025 12:23

Tanczos Barna: Este exclus să ajungem la ''junk'' în acest an

România nu va fi retrogradată în categoria țărilor nerecomandate investitorilor (junk) în acest an, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Este, exclus (să ajungem la 'junk'). Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, la soliditatea economiei românești, la bugetul făcut p

Economic 01-02-2025 12:17

Ministrul Finanțelor: Am bugetat suficienți bani pentru a fi plătite datoriile la furnizorii de energie

Guvernul a prevăzut în bugetul pentru 2025 suficienți bani pentru a plăti datoriile către furnizorii de energie deja validate și pentru sumele care vor veni și cu siguranță va fi o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, a declarat sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

Economic 01-02-2025 10:54

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an

Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. 'Am adoptat astăzi acest buget la care am lucrat aproape 4 săptămâni. (...) Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pentru că n

Economic 31-01-2025 17:44

Transelectrica a înregistrat la Registrul Comerțului compania care va implementa proiectul Coridorul Verde

Compania de stat Transelectrica a informat vineri că a înregistrat la Registrul Comerțului societatea Joint Venture GECO Power Company - Green Energy Corridor Power Company, societate cu răspundere limitată, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorul Verde. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe Bursa

Economic 31-01-2025 16:36

Hidroelectrica: O eroare tehnică a cauzat încălcarea securității datelor personale a 69 de clienți; a fost remediată prompt

O eroare tehnică a făcut ca securitatea datelor personale a 69 de utilizatori dintre cei peste 500.000 de clienți Hidroelectrica să fie încălcată, în timpul procesului de migrare către aplicația iHidro, precizează compania, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES. 'În urma publicării articolului privin