logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eugen Nicolăescu (BNR): Creşterea educaţiei economice şi financiare este un interes naţional comun

Imagine din galeria Agerpres

Creşterea educaţiei economice şi financiare este un interes naţional comun al autorităţilor publice, organizaţiilor, mediului privat şi al populaţiei, fiind astfel primordială coordonarea tuturor părţilor interesate, a declarat, miercuri, Eugen Nicolăescu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, la un eveniment de profil.

"Creşterea educaţiei economice şi financiare este un interes naţional comun al autorităţilor publice, organizaţiilor, mediului privat şi, să nu vă surprindă, şi al populaţiei, fiind astfel primordială coordonarea tuturor părţilor interesate. De asemenea, este necesară conştientizarea vulnerabilităţilor pentru a le putea, pe de o parte, preveni cu viitoare măsuri, iar, pe de altă parte, a interveni şi corecta anumite comportamente. Economiştii studiază fenomenul antreprenoriatului de peste un secol, arătând că marile îmbunătăţiri la nivelul societăţii sunt datorate spiritului creator, curajului şi flerului antreprenorilor. De altfel, în ţările cu tradiţie în economia de piaţă, tinerii sunt familiarizaţi încă din primii ani de şcoală cu elementele de bază din domeniul financiar, un rol important în acest demers fiind deţinut deopotrivă de familie, instituţii de învăţământ, societate şi mediul de afaceri. Antreprenorii sunt cei care pot planifica astăzi ziua de mâine, dar care au şi puterea să o construiască. Antreprenorii sunt, în viziunea noastră, foarte importanţi. Talentul şi imaginaţia antreprenorilor români au fost de nenumărate ori confirmate de poveştile de succes care au surprins atât pieţele interne, cât şi pe cele externe", a spus Eugen Nicolăescu, la conferinţa de prezentare a proiectului privind creşterea educaţiei financiare a antreprenorilor din România.

Potrivit acestuia, analizele realizate de banca centrală arată că, pe lângă asemenea exemple de urmat, există oportunitatea de a îmbunătăţi educaţia financiară a antreprenorilor şi de a promova companiile cu capital autohton, care s-au dovedit competitive.

Oficialul BNR a precizat că două dintre vulnerabilităţile structurale cu care se confruntă stabilitatea financiară din România sunt gradul foarte scăzut de intermediere financiară şi nivelul necorespunzător al sănătăţii financiare a firmelor.


"Deci, aceste vulnerabilităţi pot fi asociate într-o bună măsură nivelului modest de educaţie financiară a antreprenorilor. Sondajele recente ale OCDE privind alfabetizarea financiară a întreprinderilor mici şi mijlocii arată că, deşi ne plasăm în multe privinţe peste media statelor din regiune, nivelul educaţiei financiare din ţara noastră rămâne scăzut faţă de nivelul european. În acest context, unul din marile dezavantaje pentru antreprenorii români este că nu au la îndemână cunoştinţe şi/sau informaţii esenţiale cu privire la instrumentele şi soluţiile care le pot face afacerile mai eficiente, inovative, mai uşor adaptabile. Într-un cadru concurenţial atât de intens precum cel din prezent, astfel de elemente pot face diferenţa între menţinerea unei firme pe piaţă şi dispariţia acesteia, între continuarea activităţii la un nivel de subzistenţă şi dezvoltarea sustenabilă, inclusiv prin extinderea pe pieţe regionale şi internaţionale. Proiectul nostru propune dezvoltarea educaţiei economice şi financiare a antreprenorilor într-o manieră coerentă cu abordarea Uniunii Europene şi a Organizaţiei pentru Cooperarea şi Dezvoltare Economică, aderarea la OCDE fiind, după cum toată lumea ştie, unul din obiectivele strategice ale României, iar procesul aderării presupune şi consolidarea educaţiei financiare a antreprenorilor", a spus Eugen Nicolăescu.

El a afirmat că proiectul este gândit şi va fi derulat pe patru direcţii, prima fiind creşterea alfabetizării financiare a firmelor, prin dezvoltarea cunoştinţelor financiare, îmbunătăţirea comportamentului financiar, dar şi prin ameliorarea atitudinii financiare.

Eugen Nicolăescu a făcut referire la sondajul OCDE derulat în anul 2022, potrivit căruia, în România, numai 59% dintre firmele analizate au declarat că au încredere să apeleze la bănci sau alte instituţii similare pentru a obţine finanţarea.

Cea de-a doua direcţie a proiectului pune accent pe creşterea incluziunii financiare în rândul companiilor, a treia se referă la utilizarea mai amplă a produselor şi serviciilor financiare, în timp ce a patra direcţie vizează îmbunătăţirea nivelului de digitalizare a activităţilor financiare şi de afaceri.

"În vederea atingerii obiectivelor enunţate mai sus, proiectul pe care îl prezentăm astăzi îşi propune şapte măsuri de acţiune, care vor fi detaliate pe parcursul evenimentului. Voi trece în revistă o mare parte din aceste măsuri, urmând ca în cadrul conferinţei să capete şi mai multă consistenţă şi, sper eu, mai ales o abordare pragmatică. Prima măsură se referă la stabilirea nivelului educaţiei financiare a antreprenorilor din România pentru a putea monitoriza evoluţiile legate de proiect, metodologia de cuantificare şi aliniată standardelor internaţionale, astfel că reperele ne asigură comparabilitatea cu demersurile similare din alte ţări. Un prim pas foarte important a fost deja făcut, BNR derulând un sondaj la nivel naţional reprezentativ, inclusiv după dimensiunea firmelor şi sectorul lor de activitate. Rezultatele au fost publicate în luna iunie 2023 pe site-ul BNR şi găsiţi acest lucru la secţiunea din cadrul sondaje", a spus Nicolăescu.

Prin cea de-a doua măsură, proiectul îşi propune identificarea unui model de succes al firmelor din România, precum şi popularizarea acestuia. Scopul măsurii este de a selecta indicatori de stabilitate care pot fi relevanţi în luarea deciziilor financiare ale antreprenorilor, atât în perioadele de creştere economică, cât şi atunci când evoluţiile devin mai puţin favorabile.

Prin intermediul celei de-a treia măsuri, proiectul propune promovarea unor lecţii cheie pentru un bun management financiar.

Cea de-a patra măsură are la bază recalibrarea programului BNR EconomicHab.

A cincea măsură are rolul de a găsi soluţia adecvată pentru a îmbunătăţi gradul de incluziune financiare prin facilitarea accesului la oferta de servicii şi produse bancare adaptate necesităţilor, în special în regiunile deficitare din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte a şasea măsură, viceguvernatorul a declarat că BNR va coordona construirea unui portal naţional, împreună cu partenerii din industria financiară. Acest portal va conţine date şi informaţii cu titlu gratuit şi va avea secţiuni multiple, estimarea fiind că acesta va fi funcţional în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, Eugen Nicolăescu a subliniat importanţa unei pregătiri mai bune a personalului din bănci, element care face obiectul celei de-a şaptea măsuri. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

BNR a lansat proiectul Antreprenoriat de Top

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 05-05-2025 18:49

Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl

Economic 05-05-2025 17:24

Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)

Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond

Economic 05-05-2025 16:40

Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar

Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.

Economic 05-05-2025 13:58

FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000

Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot

Economic 05-05-2025 13:24

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute

Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban

Economic 05-05-2025 12:41

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij

Economic 05-05-2025 12:15

Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49

Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a

Economic 05-05-2025 12:11

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și

Economic 05-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,

Economic 05-05-2025 09:56

Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 05-05-2025 09:36

Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione