logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Miclăuş (Metrorex): Ne vom încadra, astfel încât în 2027 să avem o punere în funcţiune cu călători a Magistralei 6

Imagine din galeria Agerpres

Punerea în funcţiune cu călători a magistralei de metrou M6 va avea loc în anul 2027, iar în perioada următoare va fi lansată în SEAP documentaţia pentru lucrările de arhitectură, calea de rulare, instalaţiile electromecanice şi curenţi slabi, iar până la sfârşitul anului procedura pentru sistemul de automatizare a traficului, precum şi achiziţia a 12 trenuri de metrou care vor deservi această linie, a declarat, marţi, directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuş.

Declaraţia a fost făcută la conferinţa de semnare a contractului "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni) - proiectare şi execuţie lucrări structură de rezistenţă pentru Lotul 1.2: Tokyo - Aeroport Otopeni", cu Asocierea Gulermak AÄir Sanayi Inşaat Ve Taahhut A.S.- Somet SA.

"Doresc să precizez că acest contract are o durată de 48 de luni de la semnare, cu o perioadă de proiectare. De asemenea, pentru Lotul 1.1 proiectare şi execuţie lucrări de structură de rezistenţă (1 Mai - Tokyo - n. r.) perioada de execuţie este tot de 48 de luni. Orizontul de timp pentru finalizarea întregii Magistrale 6 şi nu numai a lucrărilor de structură de rezistenţă este anul 2027. Vreau să vă spun că anul trecut, după cum bine cunoaşteţi, pe 8 Martie, de Ziua Femeii, am semnat contractul pentru lucrări de structură de rezistenţă pentru Lotul 1.1. Astăzi, de Ziua Tineretului, avem un metrou tânăr, este 2 mai, şi am semnat contractul pentru lotul 1.2. Vreau să vă spun că sunt mulţumită din punct de vedere profesional că am reuşit în cursul acestui mandat interimar de director general să-mi văd un vis împlinit şi anume acela de a avea lucrările de structură de rezistenţă până la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, respectiv finalizarea contractării tuturor lucrărilor de la 1 Mai până la staţia Aeroport Internaţional Henri Coandă. În perioada următoare, va fi lansată, este încărcată în SEAP, documentaţia pentru lucrările de arhitectură, cale de rulare, instalaţii electromecanice şi curenţi slabi, urmând ca până la sfârşitul anului să lansăm şi procedura pentru sistemul de automatizare a traficului, precum şi achiziţia a 12 trenuri de metrou care vor deservi Magistrala 6 de metrou. Deci, orizontul de timp este anul 2027 şi ne vom încadra, astfel încât în 2027 să avem o punere în funcţiune cu călători a Magistralei 6", a spus Miclăuş.

Prezent la eveniment, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a mulţumit Guvernului Japoniei pentru "înţelegerea de care a dat dovadă în toţi aceşti ani", iar partenerilor japonezi pentru "înţelepciunea de a trece peste sincopele administrative ale Guvernului României din 2021", când acest proiect nu a mai fost considerat o prioritate.

"După atâţia ani, s-a reuşit în sfârşit să se semneze acest contract, ceea ce e un lucru foarte bun. Cred că se discută de peste 10 ani, poate chiar mai bine de acest contract. În sfârşit, acest lucru e realizat, cu toate opreliştile din ultimii ani şi anume acea oprire în suspendare a acestui proiect din anul 2021, dar care a fost depăşită. Ţin să mulţumesc partenerilor japonezi pentru faptul că au avut înţelepciunea să treacă peste sincopele administrative ale Guvernului României din 2021, cel puţin dacă vorbim despre ultimele sincope, când acest proiect nu a mai fost considerat o prioritate pentru noi. E bine că în sfârşit se intrăm în linie dreaptă. Încă o dată mulţumiri Guvernului Japoniei pentru înţelegerea de care au dat dovadă toţi aceşti ani. Sunt convins că acest proiect va fi unul de succes. Tot ce ţine de M6, prima secţiune, probabil undeva în luna iunie se va da ordinul de începere de lucrări, execuţia efectivă, pentru că s-a încheiat partea de proiectare. Deci, undeva în luna iunie, vom avea parte de execuţie pe primul tronson, cel care este finanţat astăzi din POIM şi va fi fazat pe POT", a spus Grindeanu.

Şeful de la Transporturi a susţinut că a primit asigurări de la ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, că una din schimbările din PNRR acceptate de Comisia Europeană se referă la transferul finanţării de la M4 la M6.

"Eu sper ca tot ceea ce am încercat de 1 an de zile, şi anume transferul acestei secţiuni de pe POIM sau POT pe PNRR, să se şi întâmple şi semnalele sunt pozitive. La ultima şedinţă de guvern, domnul ministru Boloş m-a asigurat că una din schimbările deja acceptate de Comisia Europeană în PNRR este acest schimb între M4 şi M6. Ăsta este un lucru deja acceptat de către Comisie ca schimbare în PNRR. Deci, vorbeam de primul tronson, unde în iunie vor începe lucrările, şi de acest al doilea, care are o durată - acest contract - de 48 de luni. De asemenea, tot şase staţii ca şi pe primul tronson, şi care va lega staţia Tokyo de Aeroportul Otopeni. Noi considerăm că o capitală europeană, aşa cum este Bucureştiul, nu poate să nu aibă o legătură cu oraşul, în speţă cu centrul Bucureştiului, să lipsească de fapt o legătură cu metroul. De aceea, acest proiect îl considerăm extrem de important. Finanţarea există pe ambele tronsoane. Constructorii şi pe primul tronson şi pe al doilea au experienţa necesară în a face aceste proiecte", a mai spus Grindeanu.

La rândul său, Tatsuo Kitagawa, adjunctul şefului de misiune al Ambasadei Japoniei în România, a transmis un mesaj din partea ambasadorului Japoniei, Hiroshi Ueda, în care acesta se declară încântat de proiectul liniei de metrou M6 a "atins o etapă semnificativă".

"Vă mulţumesc că m-aţi invitat să sărbătoresc astăzi, alături de dvs., ceremonia de semnare a unui contract atât de important, un contract, care va duce porţiunea de nord a liniei de metrou M6 până la destinaţia sa finală, Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Linia de metrou M6 este un proiect deosebit, un simbol al prieteniei centenare dintre Japonia şi România pentru că, după cum ştiţi, Japonia a oferit României pentru acest proiect ultimul său împrumut de tip Yen Loan. Astfel, în 2010, Agenţia de Cooperare Internaţională a Japoniei (JICA) a acordat Guvernului României un împrumut de aproximativ 41,87 miliarde de yeni japonezi sau, la acea vreme, aproximativ 330 de milioane de euro, în scopul exclusiv al construirii liniei de metrou M6. Sunt foarte încântat să văd progresele minunate care au fost făcute până acum", se arată în mesaj.

Reprezentanţii Metrorex au semnat marţi contractul ce are ca obiect: "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă. (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni). Proiectare şi execuţie lucrări structură de rezistenţă pentru Lotul 1.2: Tokyo - Aeroport Otopeni", cu Asocierea Gulermak AÄir Sanayi Inşaat Ve Taahhut A.S.-Somet SA.

Valoarea contractului este de 1.278.415.271,87 lei, fără TVA, iar sursele de finanţare ale contractului sunt asigurate de la bugetul de stat şi fonduri externe rambursabile - credit extern JICA, în baza acordului de împrumut ROM-P5, ratificat
prin Legea nr. 228/2010.

Potrivit Metrorex, durata estimată a contractului este de 48 luni de la data emiterii Ordinului de Începere. Contractul a fost atribuit prin procedură de licitaţie restrânsă, în SEAP, pe baza criteriului de atribuire "Cel mai bun raport calitate - preţ".

Secţiunea de Nord, Tokyo - Aeroport Otopeni, a Magistralei 6 de metrou, are un traseu de 7,6 km şi 6 staţii cu următoarele denumiri: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni) şi face parte din Proiectul Magistrala 6 "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă".

Proiectul Magistrala 6 "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă" are o lungime totală de 14,2 km şi 12 staţii de metrou, şi va fi deservit de un număr de 12 trenuri noi de metrou. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-04-2025 14:10

ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025

Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde

Economic 20-04-2025 12:38

Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%

România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20

Economic 20-04-2025 10:37

Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e