Tănase (BVB): Sunt foarte multe companii care nu au interes în a comunica cu investitorii

Foarte multe companii nu au interes în a comunica cu investitorii, iar o provocare pe viitor constă în activarea acestor companii, a afirmat, luni, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase, la evenimentul de lansare a rezultatelor Vektor 2022, organizat de Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii (ARIR), împreună cu BVB.
"O să-i vedem astăzi pe campionii comunicării cu investitorii. Adică companiile care au luat note de 10. Cum am zis, este un semnal. Nu înseamnă că aceste companii comunică perfect, însă este un semnal pe care îl dăm în ceea ce priveşte calitatea acestor comunicări. Un alt semnal pe care îl avem este că sunt foarte multe companii care nu au interes practic, şi vedem din cauza acestor note, nu au interes în a comunica cu investitorii. Avem pe viitor două provocări în ceea ce priveşte comunicarea cu investitorii: să îmbunătăţim criteriile şi să impunem o anumită evoluţie în comunicarea cu investitorii de la an la an şi o să vedem cum arată şi ce se modifică în criteriile ARIR pentru anul 2023. După cum ştiţi, scorul Vektor este într-o continuă schimbare în ceea ce priveşte metodologia pentru că încercăm să impunem un anumit progres în cadrul companiilor noastre. Aceasta este una dintre provocările pe care le vom avea în mod continuu de acum încolo. A doua provocare este să activăm practic companiile care nu au interes în a comunica cu investitorii. Să le activăm astfel încât să vedem scoruri din ce în ce mai bune şi în partea de jos a clasamentului. Avem mai mulţi campioni, avem 16 companii anul acesta cu nota 10, plus două de pe AeRO, dar avem şi foarte mulţi care nu comunică şi nu progresează în această direcţie", a spus Adrian Tănase.
El a menţionat că media pe 2022 este mai proastă decât cea pe 2021.
ARIR (Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică luni rezultatele Vektor, indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate, conform unui comunicat al organizaţiei. Astfel, 80 de companii din Piaţa Principală şi 31 de companii din Piaţa AeRO (companiile din indicele principal al pieţei, BETAeRO) au fost evaluate după metodologii diferite, adaptate aşteptărilor investitorilor activi în fiecare din cele 2 pieţe.
"Indicatorul Vektor, unic în pieţele din regiune, calculat de ARIR pentru a 4-a oară, a atras deja atenţia internaţională şi va răspunde tot mai mult aşteptărilor investitorilor locali şi internaţionali. Guvernanţa corporativă şi comunicarea cu investitorii sunt piloni ai dezvoltării sustenabile a pieţei de capital şi ne bucură interesul în creştere al companiilor listate la BVB pentru a se alinia celor mai bune practici. ARIR acordă asistenţă permanentă companiilor interesate de conformare, organizăm webinarii tematice susţinute de specialişti din piaţa de capital şi autorităţi. Prin formarea Comisiei care revizuieşte metodologia Vektor setăm bazele unui dialog mai strâns cu investitorii şi analiştii", a declarat Daniela Şerban, Preşedinte şi cofondator ARIR.
În Piaţa Principală, din 80 de companii evaluate, 16 au obţinut Vektor 10, în baza unei metodologii ce cuprinde 12 criterii, care a inclus anul trecut criterii privind încurajarea creşterii ponderii evenimentelor dedicate investitorilor, includerea politicilor solicitate de investitori, cum ar fi politica de dividende, precum şi introducerea de instrumente digitale pentru interacţiunea cu piaţa. Media indicatorului Vektor pentru toate companiile este 4,3 (4,9 în 2021), iar a companiilor din categoria premium este de 8,5 (8,6 în 2021), rezultate în scădere la nivel de piaţă având în vedere schimbarea metodologiei faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte companiile din indicele BET, media indicatorului Vektor pentru aceste companii este 9,4 (9,2 în 2021), remarcându-se o creştere faţă de anul 2021.
În premieră, pentru companiile din BETAeRO, două companii din 31 evaluate au obţinut Vektor 10 pentru comunicarea cu investitorii. Media Vektor pentru companiile din BETAeRO este 5,3.
Pentru 2023, ARIR a format o comisie formată din 12 membri care a revizuit metodologia Vektor pentru Piaţa Principală. Membrii comisiei sunt: Adrian Tănase, directorul general Bursa de Valori Bucureşti; Cristian Istrătescu, antreprenor şi investitor piaţa capital şi imobiliare; Dan Dascăl, director general adjunct BT Asset Management; Daniela Şerban, preşedinte ARIR; Dragoş Manolescu, director adjunct OTP Asset Management; Ioana Pop, head of frontier markets, Wood & Company; Irina Răilean, head of research, BT Capital Partners; Istvan Sarkany, investitor la BVB, administrator al grupului Investitori Fără Frontiere; Răzvan Mihăescu, investitor la BVB; Răzvan Raţ, director general adjunct, BRK Financial Group; Răzvan Rusu, portfolio manager, Allianz Pensii; Valentin Cudric, director Finanţe Corporative, TradeVille.
Pe piaţa principală, companiile care au obţinut Vektor 10 la evaluarea din 2022 sunt: Antibiotice, Aquila, Banca Transilvania, BRD, Bursa de Valori Bucureşti, Farmaceutica Remedia, Impact Developer&Contractor, MedLife, OMV Petrom, One United Properties, Purcari, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, Sphera Franchise Group, TeraPlast.
Companiile care au obţinut Vektor 9,5 la evaluarea din 2022 sunt: Digi Communications, Transgaz, Transilvania Investments, BRK Financial Group.
Companiile care au obţinut Vektor 9 la evaluarea din 2022 sunt: Alro, Bittnet Systems şi Fondul Proprietatea.
Pe piaţa AeRO, companiile care au obţinut Vektor 10 la evaluarea din 2022 sunt: 2Performant şi Norofert, iar cele care au obţinut Vektor 9 la evaluarea din 2022 sunt: 2B Intelligent Soft, Holde Agri Invest, Roca Industry, Safetech Innovations, Softbinator Technologies.
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piaţa Principală, conform metodologiei Vektor 2022 sunt: criteriul 9 care solicită existenţa secţiunii de guvernanţă corporativă şi criteriul 10 care solicită prezentarea consiliului de administraţie şi a conducerii executive, criterii îndeplinite de mai mult de jumătate dintre companiile evaluate. La polul opus doar 23 de companii din 80 respectă criteriul 7 care solicită participarea la conferinţe cu investitorii şi analiştii.
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piaţa AeRO sunt: criteriul 5 care solicită utilizarea instrumentelor digitale pentru prezentarea rezultatelor financiare şi criteriul 1 care solicită date de contact pentru IR, îndeplinite de aproximativ 80% din companii. Criteriul care a fost îndeplinit de cel mai mic număr de companii este criteriul 6 care solicită organizarea teleconferinţelor cu investitorii.
Revizuirea procesului de calcul şi a rezultatelor Vektor a fost efectuată de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit şi consultanţă în afaceri din lume, prezentă în aproximativ 100 de ţări şi teritorii, care deţine o experienţă de 28 de ani pe piaţa din România.
Indicatorul Vektor a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019 şi este publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii. Metodologia a fost elaborată de ARIR în colaborare cu un grup extins de specialişti locali şi internaţionali (analişti financiari, profesionişti în IR, consultanţi şi profesori), în linie cu aşteptările investitorilor instituţionali şi individuali. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de
Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie
Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța
MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea