Răzvan Popescu (Romgaz): Nu văd o problemă pe termen lung a finanţării proiectului Neptun Deep

Romgaz va avea nevoie de un mix de finanţare pentru proiectul Neptun Deep, dar acesta trebuie să fie foarte atent ales, şi nu va fi o problemă pe termen lung a finanţării, dată fiind poziţia dominantă a companiei pe piaţa din România, a declarat, joi, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.
"Vom avea nevoie să ieşim în piaţă, vom avea nevoie de împrumuturi, dar, dată fiind, să spun, dinamicitatea pieţei, date fiind presiunea inflaţionistă cât şi creşterea ratelor dobânzilor, acest mix de finanţare trebuie să fie foarte, foarte atent ales şi trebuie, până la urmă, să fie optim pentru finanţarea proiectului Neptun Deep. Astfel, de la început, chiar din momentul achiziţiei, noi ne-am făcut de atunci planurile în ceea ce priveşte finanţarea viitoare. Pe baza tuturor informaţiilor pe care le-am avut în acel moment, am luat în calcul un mix de finanţare prin care să emitem şi bonduri pe termen mediu şi lung, moneda urmând a fi evaluată ulterior(...) Acum, în continuare ne uităm la toate mixturile de finanţare, ne uităm la spread-urile eventuale pe care emisiunile de bonduri ar putea să fie faţă de benchmark-ul aferent. Nu, nu văd neapărat o problemă pe termen lung a finanţării, dată fiind poziţia dominantă a companiei pe piaţa din România şi până la urmă generarea de profit pe care o avem la acest moment", a spus Popescu la o conferinţă privind piaţa de fuziuni şi achiziţii.
El a precizat că, în acest moment, Romgaz şi OMV Petrom estimează, cu totul, investiţii de circa 4 miliarde de euro în Neptun Deep, şi a subliniat că tranzacţia prin care Romgaz a preluat participaţia ExxonMobil în acest proiect este una istorică pentru statul român şi a presupus o muncă susţinută pe o perioadă destul de lungă.
"S-a întins undeva la mai mult de un an şi jumătate.(...) Şi această tranzacţie a fost bazată până la urmă pe strategia de dezvoltare a companiei, care a dorit creşterea portofoliului de resurse şi rezerve atât onshore, cât şi offshore. Această tranzacţie a fost prinsă şi în programul de guvernare şi a urmat toate aprobările corporative atât ale statului român, cât şi ale companiei. Pentru o companie de stat, nu cred că era normal să punem doar angajaţii companiei să lucreze, fără o experienţă în M&A, şi mai ales pe o asemenea tranzacţie. Deci, utilizarea consultanţilor şi ajutorul pe care l-am primit atât de la consultanţii fiscali, consultanţii financiari, consultanţii juridici, au fost clar definitorii pentru tranzacţie, cât şi orele de muncă şi efortul depus. Trebuie să înţelegem că un an şi jumătate o echipă din Romgaz a lucrat mai mult de 12-14 ore pe zi împreună cu consultanţii externi pentru a putea ajunge la aceste rezultate", a explicat directorul Romgaz la conferinţa organizată de Deloitte şi ZF.
Acesta a reiterat că, pe parcursul tranzacţiei, consultanţii au fost Deloitte, pe partea de evaluare şi pe partea de fiscal, pe legea engleză Casa de avocatură Dentons, iar pe legea română Suciu Popa.
"Să ştiţi că nici alegerea consultanţilor nu a fost deloc uşoară. A fost o alegere pe care a trebuit să o facem foarte, foarte atent. Am încercat să-i găsim pe cei mai buni din branşă, să ne susţină, şi trebuia să avem grijă şi ca aceştia să nu fie în conflict de interese cu celelalte două mari companii implicate în tranzacţie, ceea ce nu e deloc uşor, mai ales luând în calcul mărimea vânzătorilor", a precizat Popescu.
Directorul Romgaz a subliniat că, în ceea ce priveşte finanţarea, aceasta a decurs foarte bine, a fost făcută in house şi în timpul finanţării societatea a avut consultanţă juridică şi financiară.
"A fost până la urmă un proces competitiv, unde fiecare bancă a venit cu the best offer.(...) Băncile au încercat să ofere cea mai bună dobândă pentru a se califica, deci interes pentru finanţare clar a fost. A fost acoperită de mai multe ori suma cu care noi am ieşit în piaţă pentru a fi finanţată şi rezultatul este clar. Dar a fost şi un context de piaţă. Vorbim de un context de piaţă unde presiunile inflaţioniste abia apăruseră. Vorbim de un context de piaţă unde nu începuse războiul şi contextul de piaţă a fost în acel moment favorabil finanţării. Ştiţi foarte bine că lichiditatea pe piaţă de la finalul lui 2021 era mult, mult mai ridicată decât este acum. Ratele de dobândă în zona euro şi Euribor-ul erau încă negative. Deci, oricum ne aşteptam la o dobândă cvasi zero sau aproape de intervalul de jumătate de procent", a mai explicat Răzvan Popescu.
Referitor la alte planuri de achiziţii ale Romgaz, el a precizat că o companie "de acest nivel şi de această magnitudine" trebuie să fie activă în piaţă, trebuie mereu să privească în jur.
"Dacă va exista o oportunitate în vederea creşterii portofoliului de resurse şi de rezerve, care până la urmă este baza oricărei companii din oil&gas, normal că suntem atenţi, dar până la urmă orice investiţie pe care o facem trebuie să fie viabilă economic, cu un grad înalt de return of investments. Deci, clar, ne uităm, ne uităm în jur dacă apare ceva, dar orice ar apărea trebuie să fie economic viabil şi trebuie să se încadreze până la urmă şi în planurile ulterioare pe care le avem în vederea dezvoltării Neptun Deep", a punctat şeful Romgaz.
Acesta a adăugat că strategia societăţii este creată în vederea continuării dezvoltării portofoliului de resurse, dar cu mare accent şi pe atenuarea efectelor generate de schimbările climatice, cu concentrarea pe hidrocarburi reziliente. De aceea, compania doreşte să investească în energie verde şi, momentan, vrea să înceapă cu un parc solar.
Romgaz a finalizat în august 2022 preluarea ExxonMobil România, care deţine 50% din perimetrul de gaze de mare adâncime Neptun Deep.
OMV Petrom deţine restul de 50% din Neptun Deep şi este operatorul perimetrului.
În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze, iar decizia finală de investiţii pentru extragerea acestor gaze ar putea fi luată la mijlocul acestui an, conform Christinei Verchere, CEO al OMV Petrom. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de
Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie
Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța
MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea