logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Industria turismului s-a apropiat anul trecut de rezultatele obţinute în anul record 2019 (turoperator)

Imagine din galeria Agerpres

Industria turismului a înregistrat, în 2022, o adevărată creştere a cererii pentru călătorii şi s-a apropiat de rezultatele obţinute în anul record 2019, arată o analiză publicată miercuri de o agenţie online de turism.

Conform datelor eSky, în medie, românii şi-au rezervat călătoriile cu aproape 40 de zile înainte şi au petrecut în jur de 6 zile în străinătate. City break-urile s-au impus definitiv în planurile de călătorie ale românilor, iar frecvenţa lor a fost dublă faţă de cea a călătoriilor mai lungi.

"2022 a fost cu siguranţă un an despre care atât turiştii, cât şi cei care lucrează în industrie în general, îşi amintesc ca fiind o revenire la turismul de masă. Vârful cererii pentru călătoriile cu avionul a fost eşalonat, românii zburând cel mai des în perioada vacanţelor şi toamna. Interesant este că mai multe persoane au călătorit anul trecut în perioada septembrie-noiembrie decât în acelaşi interval din 2021 şi 2019", arată analiza.

Conform sursei citate, primele cinci poziţii în clasamentul celor mai populare destinaţii pentru români în 2022 nu s-au schimbat semnificativ, deşi printre primele 10 se regăsesc şi ţări care au fost mai puţin populare până acum.

"Italia, aflată de ani de zile în topul preferinţelor clienţilor români ai eSky.ro, s-a clasat pe primul loc. Românii au zburat cel mai des spre Milano, Roma, Bologna şi Veneţia. Imediat după Italia, în clasament se află Marea Britanie, care şi-a păstrat poziţia din 2021. Putem observa că românii zboară în continuare cel mai des spre Londra, capitala Regatului Unit ocupând locul 1 în topul oraşelor. Un alt oraş britanic vizitat des de români este Birmingham", susţin autorii cercetării.

Totodată, următoarea în clasament este Germania. "Patru oraşe au intrat în top 20, primul fiind Dortmund, urmat de Frankfurt, Munich şi Memmingem. Poziţia a 4-a a clasamentului ţărilor este ocupată de Spania, cu Madrid şi Barcelona situându-se, la rândul lor, pe 2 din cele 10 poziţii din clasamentul oraşelor preferate. Urmează Franţa (locul 5), care şi-a păstrat poziţia din 2021. De-a lungul anului 2022, utilizatorii esky.ro au zburat cel mai des spre Paris, care este şi singurul oraş francez din top 20", se precizează în analiză.

În a doua jumătate a clasamentului se află Belgia, Irlanda, Olanda, Austria şi Grecia.

 



"Merită remarcat faptul că Bruxelles ocupă locul 3 în topul oraşelor preferate de români ca destinaţie de city break, fiind şi singurul oraş belgian care a intrat în top. Alegeri mai puţin populare au fost ţări precum Moldova, Norvegia, Cipru, Portugalia şi Emiratele Arabe Unite, care au ocupat ultimele 5 poziţii din top 20 ţări preferate de români în 2022", conform cercetării.

Anul trecut, românii au rezervat călătoriile cu avionul cu mai mult timp în avans decât în 2020 şi 2021. Pentru zborurile internaţionale, de exemplu în Europa, rezervările au fost făcute, în medie, cu aproximativ 32 de zile înainte - o creştere cu o săptămână faţă de 2021. În ceea ce priveşte zborurile intercontinentale, perioada a oscilat la 45 de zile, adică cu 8 zile mai mult decât în 2021.

În 2022, românii petreceau în medie în jur de 6 zile în străinătate atunci când călătoreau în Europa şi o medie de 17 zile atunci când călătoreau în afara continentului. De remarcat că ponderea călătoriilor de câteva zile în Europa a crescut anul trecut - cele mai dese au fost călătoriile de 2-3 zile - iar frecvenţa acestora a fost dublă faţă de cea a călătoriilor care au durat mai mult de o săptămână.

Anul trecut am observat că românii au apreciat mai mult ca niciodată city break-urile. Frecvenţa mai mare a călătoriilor scurte confirmă creşterea semnificativă a popularităţii acestora.

"Observaţia este în concordanţă cu rezultatele sondajului nostru realizat de GfK: până la 54% dintre români şi-ar dori să meargă într-un city break într-un oraş european, numărul declarat de city break-uri fiind mai mare decât cel al călătoriilor mai lungi (1,7 city break-uri vs. 1,4 vacanţe)", a afirmat Izabela Matei, purtător de cuvânt eSky.ro.

Anul trecut, tarifele biletelor de avion au crescut cu aproximativ 38% faţă de 2021, din cauza scumpirii combustibilului pentru avioane, o urmare a războiului de la graniţa de est. Cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată pe segmentul zborurilor internaţionale - de exemplu în Europa - preţul mediu al unui bilet de avion majorându-se cu 27%. Mai puţin costisitoare au fost călătoriile continentale, preţurile crescând cu o medie de 17%.

 

 

Ca răspuns la creşterea preţurilor, companiile aeriene au lansat anul trecut o serie de promoţii pentru a face călătoriile mai accesibile. De remarcat că în 2022 românii au apelat tot mai des la principiul "raport calitate-preţ".

Mai frecvent decât în anii precedenţi, au ales companii aeriene de linie, care au uneori preţuri similare cu cele ale companiilor low cost, dar includ bagajul de mână şi băuturile sau gustările oferite la bord în preţul biletului.

Deşi preţurile de anul trecut au fost clar mai mari decât cele din 2021, trebuie ţinut cont de faptul că nu a existat o creştere semnificativă a tarifelor aeriene, în comparaţie cu cele de dinaintea pandemiei care a început în 2019.

Preţurile observate în 2020-2021 au fost mai mici decât media anilor pre-pandemie deoarece, în acel moment, companiile aeriene se luptau la un nivel fără precedent pentru fiecare pasager şi stimulau cererea printr-o reducere mare a tarifelor.

"Preconizăm că preţurile vor scădea uşor în 2023, comparativ cu 2022. Asistăm deja la primele impulsuri de reducere a inflaţiei, preţul combustibilului pentru avioane scăzând în mod dinamic", a mai spus Izabela Matei.

eSky Group este o agenţie de turism online (OTA), membru al grupului de agenţi din cadrul International Air Transport Association (IATA), bazată pe tehnologie avansată, ce oferă servicii în mai mult de 50 de pieţe la nivel global. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinrescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-04-2025 19:02

Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%

Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând

Economic 04-04-2025 17:54

INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m

Economic 04-04-2025 17:50

Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)

Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci

Economic 04-04-2025 17:10

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg

Economic 04-04-2025 16:43

CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie

Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a

Economic 04-04-2025 16:01

ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024

Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.

Economic 04-04-2025 15:14

Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc

Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,

Economic 04-04-2025 15:08

ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România

Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.

Economic 04-04-2025 14:13

ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c

Economic 04-04-2025 13:12

Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini

Economic 04-04-2025 12:47

Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii

Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului

Economic 04-04-2025 12:09

Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo

Economic 04-04-2025 11:57

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de

Economic 04-04-2025 11:55

Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie

Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța

Economic 04-04-2025 11:53

MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea