logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Chesnoiu spune că Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare va fi modificată pentru protejarea producătorilor români

Imagine din galeria Agerpres

Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu Directiva europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, menţionând că legea va proteja producătorul român în relaţia cu marii comercianţi.

"În propunerea venită de la Senat pentru transpunerea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale se prevedea abrogarea Legii 321. În schimb, pentru mine şi colegii mei, Legea 321 este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu directiva europeană. Pentru prima dată o să avem şi în România un mecanism statal de intervenţie, pe de o parte, prin Legea practicilor neloiale unde Consiliul Concurenţei va fi autoritatea de aplicare a legii, în timp ce Ministerul Agriculturii va fi autoritate de monitorizare, iar de cealaltă parte vom avea posibilitatea prin Legea 321 să creăm cadrul legal care să protejeze producătorul român în relaţia cu marii comercianţi şi să echilibrăm acest raport de forţe care a fost inegal şi dezechilibrat", a precizat Chesnoiu.

 


În ceea ce priveşte modificările aduse legii privind prelungirea termenelor de plată, Chesnoiu a spus că în legea venită de la Senat se impuneau termene de plată, ceea ce aducea un risc de declanşare a unei proceduri de infringement. "Haideţi să ne înţelegem. Directiva europeană spune depăşirea termenului de plată cu până la 30 de zile, constituie practică comercială neloială. În legea venită de la Senat se impuneau termene de plată. Ori nu acesta a fost rolul şi scopul Directivei. Riscam, dacă treceam în forma venită de la Senat această lege, să se declanşeze procedura de infringement împotriva României pentru că am transpus Directiva în mod incorect. Şi atunci lăsam Legea practicilor comerciale neloiale cu definirea practicilor negre şi a celor gri şi intervenim pe Legea 321 ca să asigurăm complementaritatea actelor normative, astfel încât legea naţională să fie în completarea celei europene", a transmis şeful MADR.

Întrebat dacă România riscă un infringement pentru netraspunerea directivei europene, el a răspuns: "Nu. Am avut discuţia cu domnul comisar. L-am informat că până la finalul lunii februarie, ţinând cont că Parlamentul va avea vacanţă în ianuarie, vom finaliza legea şi va fi adoptată".

În ceea ce priveşte controlul pe calitatea fructelor şi legumelor comercializate pe piaţa românească, ministrul Agriculturii a spus că aceste controale vizează în general produsele importate, iar de anul viitor autorităţile se vor preocupa pentru deschiderea de noi pieţe pentru producătorii romani şi diminuarea evaziunii fiscale din acest sector.

"Pe 10 decembrie am demarat această acţiune de control pe sectorul legume-fructe pentru că am vrut, pe de o parte, să asigurăm consumatorii români că aceste fructe şi legume, în general importate, sunt conforme din punct de vedere al calităţii şi al nivelului de pesticide regăsite în ele. De cealaltă parte este un mesaj pentru producătorul român că anul viitor ne vom preocupa să stăvilim şi să diminuăm evaziunea fiscală din sectorul legume-fructe, dar şi să deschidem noi pieţe pentru producătorii de legume şi fructe româneşti, pentru că putem şi noi să producem, şi producem foarte bine, dar în timp ce fermierul român îşi aruncă legumele pe câmp sau la marginea şanţului, apar tot felul de importuri care sunt nefiscalizate, care fac dumping pe piaţa românească şi practic descurajează producătorul român să mai producă. Şi atunci trebuie să luăm măsuri. Să ştiţi că rolul statului este să regleze piaţa prin măsuri coerente şi care să îşi producă efectele", a transmis el.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii, în perioada 10 - 16 decembrie 2021, inspectorii MADR au dat amenzi în valoare totală de 101.500 lei şi 159 de sancţiuni cu avertisment, după verificările efectuate la operatorii economici care comercializează fructe şi legume proaspete cu privire la modul de respectare a legislaţiei specifice.

Acţiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de 581 operatori economici, din domeniul comerţului en-detail cu legume şi fructe proaspete (Market-uri/Supermarket-uri/Hipermarket-uri), fiind constatate abateri de la prevederile standardelor de comercializare pentru fructele şi legumele proaspete.

Printre neconformităţile constatate se regăsesc lipsa menţiunii originii şi categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume şi fructe proaspete, a etichetării sau etichetarea incompletă a loturilor de legume şi fructe (de exemplu: lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării).

De asemenea, etichetele expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe aveau menţionate o altă ţară de provenienţă/o altă origine, decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului şi pe documentele fiscale (facturi, avize de însoţire).

Inspectorii au găsit şi deficienţe de calitate la vânzarea legumelor expuse, fără a corespunde standardelor de comercializare (de exemplu: produse afectate de mucegai, lipsă prospeţime şi turgescenţă, cu umezeală externă anormală, deshidratate).

Nu în ultimul rând, a fost constatată lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe facturile emise de distribuitorii en-gros, fapte care pot conduce la situaţia în care unele produse provenite din comerţ intracomunitar sau import sunt prezentate drept produse în România. Lipsa acestor menţiuni reprezintă o informare eronată a consumatorilor, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 08:32

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%

OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac

Economic 29-04-2025 21:00

ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi

Economic 29-04-2025 17:55

Alba: Cel mai mare parc fotovoltaic finanțat din PNRR, inaugurat la Teiuș de un dezvoltator danez

Cel mai mare parc fotovoltaic din România finanțat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o investiție totală de 55 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, a fost inaugurat marți în Teiuș, fiind, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv realizat în cele 16 țări în care

Economic 29-04-2025 16:57

STB: Parada tramvaielor de odinioară, muzică de fanfară și povești din Capitală, de 1 Mai

Tramvaiele de odinioară vor circula de 1 Mai alături de noile tramvaie din flota Societății de Transport București (STB) pe calea dintre Depoul Victoria - Bucur Obor - Piața Sfântu Gheorghe, într-o călătorie desfășurată pe muzică de fanfară și și povești despre oameni, tramvaie și oraș, a anunțat, marți, STB. 'Societatea de Tra

Economic 29-04-2025 15:45

ANRE introduce activitatea de market making pe piețele de energie și gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activității de market making pe piețele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026. Potrivit unui comunicat d

Economic 29-04-2025 15:17

Grindeanu, despre pana de curent din Spania: Situații de acest tip, care par de domeniul SF-ului, ar trebui luate în calcul

Scenariile în care ar putea avea loc o pană masivă de curent, precum cea de Spania, deși par să țină de domeniul științifico-fantastic (SF), ar trebuie să fie luate în calcul de cei care se ocupă cu situațiile de urgență, a afirmat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a fost întrebat d

Economic 29-04-2025 14:51

Un sfert dintre români asociază ziua de 1 Mai cu grătarele și socializarea (studiu)

Un sfert dintre români consideră sărbătoarea de 1 Mai în primul rând o zi dedicată grătarelor și socializării (24%), în special tinerii cu vârste între 25-34 de ani (29%), relevă rezultatele unui studiu dat publicității marți. Potrivit datelor centralizate de Reveal Search Marketing, în topul semnifica

Economic 29-04-2025 14:31

Chirițoiu: Telekom de doi ani tot se grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși; important e să luăm și o decizie bună

Telekom de doi ani se tot grăbește să vândă și cred că în curând îi va reuși treaba asta, însă piața de telecomunicații trebuie să rămână o piață care să funcționeze bine atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la un eveniment

Economic 29-04-2025 14:13

Grindeanu: N-am știut că șapte spitale în București sunt blocate și fără autorizație de construcție; asta spune multe

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat marți că a aflat de la dezbaterea electorală de luni că în București sunt opt spitale care așteaptă după autorizații de construcție, iar dacă instituția pe care o conduce s-ar afla în aceeași situație și autostrăzile ar aștepta după autorizații ar fi asaltat de presă și acuzat că nu

Economic 29-04-2025 13:48

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat marți decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. un

Economic 29-04-2025 13:22

Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină

Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate. "Piaţa asta de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseam

Economic 29-04-2025 13:08

Grindeanu: Ministerul Transporturilor nu va fi în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR

Ministerul Transporturilor nu se va afla în situația de a pierde nici măcar un euro din PNRR, în condițiile în care valoarea totală a proiectelor finanțate prin PNRR este de 20 de miliarde de euro, dar suma din PNRR este de 7,2 miliarde de euro, a explicat marți ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferi

Economic 29-04-2025 12:24

Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte

Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p

Economic 29-04-2025 12:20

Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till

Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat

Economic 29-04-2025 11:52

Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%

Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț