logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Câciu: Nu fac parte dintre cei care sunt foarte avântaţi în a spune că suntem Tigrul Europei

Imagine din galeria Agerpres

România se află într-o situaţie de dezechilibru major pe marii indicatori macroeconomici şi nu fac parte dintre cei care sunt foarte avântaţi în a spune că suntem Tigrul Europei, a declarat, joi, într-un forum de specialitate, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Nu suntem în situaţia unui Guvern care a venit cu viziuni "nu-ştiu-de-care", care să ne pună într-o situaţie de a dezechilibra dezechilibrele pe care le avem deja în economie. Dimpotrivă, de a stabiliza aceste dezechilibre, de a ajunge la o situaţie pe termen mediu de echilibru macroeconomic, de a crea un parteneriat real cu mediul economic şi social şi de a fi jucători împreună - actorii statali cu actorii privaţi - în ceea ce înseamnă un obiectiv strategic al României, în sensul dezvoltării acestei ţări. Nu fac parte dintre cei care sunt foarte avântaţi în a spune că România este Tigrul Europei, la acest moment sau că România şi-a revenit din redresare. Suntem într-o situaţie de dezechilibru major pe marii indicatori macroeconomici. Avem de multe ori tendinţa să nu ne uităm şi pe indicatorii microeconomici sau sectoriali să vedem decalajele de echilibru dintre factori de producţie componenţi ai oricărui business. Eu cred că unde trebuie să lucrăm este la instrumentele de echilibrare sectorială sau integrată sau parteneriatul acesta dintre noi trebuie să ducă la o legiferare mai favorizantă dezvoltării capitalului românesc, mediului de afaceri românesc", a spus Câciu.

Ministrul Finanţelor a menţionat, totodată, că cel mai important dezechilibru este că s-a generat o economie de consum, foarte vulnerabilă şi necapitalizată.

"În acest moment, când construim bugetul, suntem între zona de apetit de a intra în economie cu stimuli economici direct sau indirect către sistemul privat, de a intra în zona de infrastructură publică cu stimuli de natură investiţională, de a echilibra puţin din pierderile sociale. Un ochi râde, unul plânge atunci când faci bugetul, pentru că deja presa este cu noi şi reclamă faptul că nu sunt reglaje foarte puternice pe zona socială. Nu sunt pentru că, deocamdată, producătorul de valoare adăugată care poate ţine în spate toată ţara nu este într-o zonă de stabilitate. Din punctul meu de vedere, uitându-mă pe cifrele macro, avem mult de reparat pentru a ajunge în zona de stabilitate. Suntem victimele propriilor noastre politici. Cel mai important dezechilibru este că am generat o economie de consum, foarte vulnerabilă, necapitalizată şi acolo unde insulele de procesare şi export au început să răsară, nu ştiu dacă statul a fost întotdeauna partenerul corect, ajutându-le să se dezvolte şi să creeze bunăstare pe orizontală şi pe verticală. Statul a dezvoltat statistic companii. Aş prefera să nu mai discutăm economie din perspectivă statistică, ci din perspectivă reală", a subliniat demnitarul.

Conform oficialului, trebuie să se iasă din zona finanţării mediului de afaceri neonest, care creează competiţie neloială pe piaţă.

"Una dintre măsuri este aceea de a coborî plafonul la microîntreprinderi. Pe unii îi deranjează, pe unii nu. Impozitul la microîntreprinderi durează deja din 2017, iar cifra de afaceri medie în această zonă era de 56.000 de euro. Aveam doar o mie de companii din 670.000 care depăşesc 500.000 de euro. Anul acesta, numai din bugetul de stat, 92 de miliarde de lei reprezintă investiţiile, deci 20 de miliarde de euro, groso modo, se duc către investiţiile publice. Trebuie să ieşim din zona de finanţare a mediului de afaceri neonest şi mai ales a celui care creează distorsiuni şi competiţie neloială prin modul de comportament şi conduita comercială sau fiscală", a afirmat Adrian Câciu.

În ceea ce priveşte taxa de solidaritate, oficialul a precizat că este "exclusă", pentru că "trebuie să ne uităm mai întâi cum este aplicat regimul nostru fiscal".

"Taxa de solidaritate este exclusă. Trebuie să ne uităm mai întâi cum este aplicat regimul nostru fiscal. Există o carenţă structurală a economiei româneşti care se numeşte capitalul negativ din economie. În general e vorba despre micile companii care din diverse motive au ajuns în zona de capital negativ la nivel total agregat de 380 de milioane de lei, iar nimeni nu face nimic cu acest capital negativ. Trebuie să ajutăm acele companii cu capital negativ care merită salvate, dar într-o conduită care să nu mai încurce economia. Împreună cu dumneavoastră (mediul de afaceri, n.r.) vom face un parteneriat, o să creez un Colegiu consultativ la nivelul Ministerului Finanţelor. Plecăm de ideea următoare: casa noastră este şubredă pentru că nu are fundaţie de beton. Noi degeaba ne dorim o vilă când încă această colibă a noastră poate fi luată de orice viitură. Într-o ţară care îşi permite an de an să aibă 11% evaziune fiscală sau economie informală de 27% repetitiv, nu conjuctural, nu facem altceva decât să mergem spre mediul de afaceri şi spunem "Mai dă-mi o taxă". Nu asta trebuie să fie abordarea", a susţinut ministrul Finanţelor.

În viziunea acestuia, construcţia bugetului pentru anul viitor se face pentru a oferi mediului de afaceri predictibilitate.

"Bugetul se face acum pentru a oferi mediului de afaceri un instrument de predictibilitate, un instrument de plan de business pentru ce înseamnă investiţiile publice, un instrument de bugetare de business pentru stimulii economici care pot veni. O să fie foarte multe programe cu garanţii de stat. Nu suntem într-o situaţie foarte roz. Zona capitalului este într-una de suferinţă, din punctul meu de vedere. Din punct de vedere la economistului din mine, spun că investiţiile nu rezolvă întotdeauna problemele structurale ale unui business. Eu văd în completarea investiţiilor o abordare sectoriale a problemelor cu care ne confruntăm. Statul stă de ani de zile cu banii la uşă - fonduri europene. Statul s-a comportat întotdeauna ca un spectator. Nu consider că aceasta este calea corectă a actorului statal în raport cu mediul economic. Trebuie să fim parteneri", a declarat Câciu.

Intact Media Group organizează, joi, la Palatul Parlamentului, ediţia a V-a a evenimentului "Forumul Capitalului Românesc". AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 13-02-2025 18:14

ADR: Specialiștii au restabilit funcționarea platformei SEAP, în condiții normale

Specialiștii Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) au restabilit funcționarea platformei SEAP, în condiții normale, a anunțat joi instituția. 'Pentru respectarea principiului tratamentului egal și asigurarea nerestricționată a accesului la procedurile de achiziție publică, toate procedurile online cu date limită de depunere 11-14 febr

Economic 13-02-2025 18:12

CFR Călători: Titlurile de călătorie metropolitane integrate nu vor mai putea fi comercializate din 17 februarie

Titlurile de călătorie metropolitane integrate nu vor mai putea fi comercializate începând cu data de 17 februarie 2025, iar cele procurate deja vor fi acceptate la transport până la expirarea valabilității, a anunțat, joi, CFR Călători. 'CFR Călători informează că, începând cu data de 17 februarie 2025, nu va mai putea fi apl

Economic 13-02-2025 18:01

Chipăilă (APT): Dacă nu sunt bani la buget, e și pentru că nu investim suficient în promovarea României, pentru a atrage turiști străini

Faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turiști străini să vină să aducă bani în țară este una dintre cauzele pentru care nu sunt bani la bugetul de stat, în condițiile în care Albania, de exemplu, înregistrează 14 milioane de turiști străini, deci de șase ori și ceva mai mult de

Economic 13-02-2025 17:56

IMM România: Decontările serviciilor medicale și produselor farmaceutice înregistrează întârzieri de peste 30-45 zile

Decontările serviciilor medicale și produselor farmaceutice înregistrează întârzieri de peste 30-45 zile, încălcându-se astfel dispozițiile legii și neaplicându-se dobânzile penalizatoare reglementate de aceasta, farmaciile plătind penalități pentru întârziere către furnizori și confruntându-se cu sistarea livrărilo

Economic 13-02-2025 17:45

Blocul Național Sindical propune prelungirea PNRR și corelarea lui cu perioada de programare 2021 - 2027

Blocul Național Sindical (BNS) a propus, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene (CE), prelungirea PNRR și corelarea lui cu perioada de programare 2021 - 2027, precum și extinderea perioadei de implementare a proiectelor, în condițiile în care nu există posibilitatea fazării acestora. Reprezentanții BNS au lua

Economic 13-02-2025 16:45

Constantinescu (FIHR): Ne trebuie oameni cu competențe pe aplicațiile de management al prezenței online a spațiilor de cazare

Industria hotelieră are nevoie de specialiști cu competențe pe digitalizare, pe tot ce înseamnă aplicații de management al prezenței online a spațiilor de cazare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Simona Constantinescu. Întrebată dacă există un deficit

Economic 13-02-2025 16:38

Euroins Insurance Group contestă la CEDO refuzul instanței române de a suspenda procedura de faliment a Euroins România

Euroins Insurance Group AD (EIG) va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza deciziei Curții de Apel București (CAB) din 11 februarie de respingere a apelului formulat de EIG împotriva procedurii falimentului Euroins Romania. 'EIG deschide un proces la Curtea Europeană din cauza refuzului instanței române de a

Economic 13-02-2025 16:34

Ministrul Economiei: Lucrăm la crearea unei aplicații, pentru ca antreprenorii să nu mai trebuiască să vină cu documente de mai multe ori

O licitație de 180 de milioane de euro a fost lansată pentru migrarea serviciilor publice în cloud-ul guvernamental, iar în prezent se lucrează la crearea unei aplicații prin care statul va consulta, direct, dacă o companie are toate documentele necesare, astfel încât antreprenorii să nu mai vină în fața ghișeelor cu dosare cu șină, a afirmat mi

Economic 13-02-2025 16:27

Președintele FIHR: În 2025, ar trebui să existe o creștere în turism măcar la nivelul inflației, din punct de vedere al afacerilor

Domeniul turismului este primul impactat de schimbările de context - conflicte la graniță, schimbări pe scena politică, majorări de TVA sau alte modificări fiscale în sens crescător - însă, din analize, în 2025 ar trebui să existe o creștere a cifrei de afaceri măcar la nivelul inflației, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președinta Federaț

Economic 13-02-2025 15:30

ELCEN a lansat procedura de achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind 'Cartierul Energiei'

ELCEN a lansat procedura de achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind 'Cartierul Energiei', a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'În pr

Economic 13-02-2025 15:28

Ile (FIHR): Litoralul, anumite stațiuni balneare și montane vor fi afectate de diminuarea sumelor alocate de stat pentru voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță reprezintă pentru unele segmente de business o sursă importantă de venituri, iar litoralul, anumite stațiuni balneare și montane vor fi afectate de diminuarea sumelor pe care statul le alocă pentru aceste vouchere, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Călin Ile, președinte de onoare al Federației Industriei Hoteliere din Rom&acir

Economic 13-02-2025 14:45

Mititelu (ASF): În viitorul apropiat, cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice vor fi agenții IA

Agenții de inteligență artificială (IA) vor fi, în viitorul apropiat, cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice, deoarece pot face recomandări mult mai precise și mai corecte, iar ceilalți agenți ar trebui mai degrabă să-i folosească ca instrumente pentru îmbunătățirea activității, a declarat joi vicepreședinte al sectorului de Asigurări-Re

Economic 13-02-2025 14:02

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus cu peste un miliard de euro în 2024

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus cu peste un miliard de euro anul trecut, la 5,730 miliarde de euro, de la 6,748 miliarde de euro în 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate joi. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 4,

Economic 13-02-2025 13:53

Damov: Bucureștiul e un fel de ''Albă-ca-grămada și cei șapte primari'' și ne întrebăm cum să ajungem la circularitate

Bucureștiul e un fel de ''Albă-ca-grămada și cei șapte primari'', cu o grămadă mare de gunoi pe care o tot creștem la Vidra și șapte primari care nu se înțeleg, cu tarife care diferă de la o stradă la alta și ne întrebăm cum să ajungem la circularitate, a declarat, joi, la o conferință de specialitate, președintele Coaliției pentru Economi

Economic 13-02-2025 13:25

Deficitul de cont curent a crescut la 29,370 miliarde de euro în 2024

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 29,370 miliarde de euro, în 2024, comparativ cu 21,491 miliarde euro în 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate joi. În structura acestuia, balanța bunurilor a