Program de guvernare/ USR propune DNA-ul pădurilor, împădurirea României şi eliminarea furtului de lemne

USR propune în programul de guvernare, la capitolul mediu, 12 măsuri, printre care DNA-ul pădurilor, împădurirea României şi eliminarea furtului de lemn.
Astfel, se propune anchetarea infracţiunilor grave de către DNA, infracţiunile de mediu urmând să fie soluţionate de procurori specializaţi pe astfel de probleme, cu concursul agenţilor judiciari detaşaţi, pe baza studiilor efectuate de specialişti tehnici pe probleme de mediu. Se are în vedere trimiterea legii în Parlament până la sfârşitul anului 2021 şi adoptare până în iulie 2022.
În ceea ce priveşte împădurirea România şi eliminarea furtului de lemn, se intenţionează împădurirea a 56.700 de hectare (păduri noi) şi 3.150.000 de metri pătraţi de noi zone de păduri urbane prin investiţia de 803 milioane de euro din Componenta 2 a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"Accentul se va pune pe împăduriri în afara fondului forestier naţional şi extinderea acestuia prin împădurirea terenurilor degradate şi înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie. Tranziţia către o comercializare transparentă şi controlabilă a lemnului exploatat prin depozite constituite ca puncte de intrare pe piaţă", se menţionează în document.
Termenul de implementare este 2024.
Pentru conservarea biodiversităţii şi protejarea pădurilor USR propune o strategie forestieră naţională armonizată atât cu strategiile din domeniul forestier de la nivel european şi nivel internaţional, cât şi cu alte politici sectoriale/ transsectoriale relevante şi să se axeze pe principiile rezultate din procesul de consultare cu factorii interesaţi din domeniu şi care are ca principal obiectiv conservarea biodiversităţii şi managementul activ al ariilor naturale protejate. Strategia forestieră va fi finalizată în 2022 şi pe baza ei se va formula şi adopta un nou Cod Silvic în 2023 (jaloane incluse în PNRR).
"Codul Silvic va extinde monitorizarea digitală a masei lemnoase, va modifica sancţiunile penale pentru tăieri ilegale şi va extinde sistemul SUMAL", se subliniază în programul de guvernare.
O altă măsură avută în vedere la capitolul Mediu vizează accesul liber în pădure, respectiv accesul public al cetăţenilor pietonal şi cu bicicleta în toate tipurile de păduri din România prin modificarea Codului silvic, cu termen de implementare 2022.
USR propune şi o politică de mediu digitală şi transparentă, respectiv transparentizarea reglementărilor de mediu, emiterea actelor de reglementare în
format digital şi publicarea tuturor actelor de reglementare emise de autorităţile pentru protecţia mediului (avize, acorduri, autorizaţii, autorizaţii integrate, amenajamente silvice, avize de gospodărire a apelor) pe un portal public, termenul de implementare fiind 2023.
În ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice, programul de guvernare are în vedere actualizarea strategiei naţionale privind schimbările climatice şi implicarea sectoarelor economice (agricultură, industrie, transporturi, clădiri etc.) în combaterea schimbărilor climatice.
O altă măsură vizează un sistem rapid de plată a compensaţiilor pentru pagubele produse de fauna sălbatică, şi anume descentralizarea şi eficientizarea sistemului de plată a compensaţiilor pentru pagubele produse de fauna sălbatică în maximum 30 de zile şi eficientizarea managementului carnivorelor mari prin atragerea de fonduri europene, cu termen de implementare finele anului 2021.
În vederea reformei instituţiilor de mediu şi creşterii capacităţii instituţionale se propune audit extern şi reformă la Garda Naţională de Mediu, Romsilva, Agenţia Naţională pentru Mediu, Apele Române, Autoritatea Fondului pentru Mediu şi Agenţia Naţională pentru Arii Protejate prin reorganizare instituţională şi eficientizarea sistemului de management al ariilor protejate prin gestionare participativă. Termenul de implementare este 2024.
Măsurile avute în vedere de USR mai vizează: soluţii digitale de monitorizare a ilegalităţilor de mediu (Stop furtului din râuri şi eliminarea fraudelor din domeniul gestionării deşeurilor; protejarea albiilor râurilor prin implementarea "Inspectorului Balastierelor" şi combaterea furtului de material mineral. Introducerea "Inspectorului Gunoaielor" şi a trasabilităţii circuitului deşeurilor pe întregul lanţ) cu termen de implementare 2023; aer curat (monitorizare transparentă a calităţii aerului. Optimizarea, extinderea şi transparentizarea suplimentară a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RMNCA) şi îmbunătăţirea şi transparentizarea inventarelor de emisii), cu termen de implementare 2023; diversificarea programelor finanţate prin Administraţia Fondului de Mediu (digitalizarea şi extinderea liniilor de finanţare pe noi programe dedicate pentru domeniile biodiversitate, ape, păduri), cu termen de implementare 2022; fără gunoaie în natură - încurajăm reciclarea, cu termen de implementare ianuarie 2022.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Program de guvernare/ USR propune patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie
Program de guvernare/ USR propune un Pact naţional pentru vaccinare
Program de guvernare/ USR propune desfiinţarea Inspectoratelor şcolare
Program de guvernare/ USR are în vedere o nouă lege a sportului şi Strategie naţională pentru tineri
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic
Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l
ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci
Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice
IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.
Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid
Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar
ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat
Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni
DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025
Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt
CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană
Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură
Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe
Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis
AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'
Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su
Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge
Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996
Ministrul Energiei a semnat un proiect de energie regenerabilă pentru administrația publică din Constanța
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de producere a energiei din surse regenerabile dedicate autoconsumului în sectorul public, realizat cu sprijinul Fondului pentru Modernizare, prin Programul-cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investițiil
Moneda națională se apreciază după trei zile de cotații record; cursul coboară la 5,1165 lei/euro
Moneda națională s-a apreciat vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1165 lei, în scădere cu 0,57 bani (-0,11%) față de cotația precedentă, de 5,1222 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5490 lei, în creșter
Boloș: Europa e realitatea care ne pune țara în mișcare: drumuri, școli, spitale, locuri de muncă
Într-un moment în care curentele izolaționiste încearcă să pună ziduri în jurul valorilor noastre, e bine să nu uităm unde am fi fost fără apartenența la UE, fără cele peste 100 de miliarde de euro care au intrat în România, a scris vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebo