logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Noi tehnologii în energie - Lupta împotriva schimbărilor climatice: de la acţiune de salvare la principalul mecanism de dezvoltare economică al UE

Imagine din galeria Agerpres

Asigurarea necesarului energetic a fost şi va rămâne o preocupare primordială a societăţii, fie că vorbim de criza resurselor din anii 1970 sau de pericolul pe care această industrie îl are asupra stabilităţii climatice, aşa cum s-a descoperit în anii 1990. Mai mult decât nevoia directă de a identifica surse curate şi economic fezabile de energie, problema schimbărilor climatice a devenit un subiect de identitate şi controversă politică. În Uniunea Europeană, lupta împotriva schimbărilor climatice a tranzitat de la statutul de acţiune de salvare la cel de principal mecanism de dezvoltare economică şi de obiectiv politic unificator, spune Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi CEO al Adrem.

O cursă acerbă a fost declanşată, având ca obiectiv dezvoltarea unor soluţii care mai de care mai inovative pentru producţia de energie din surse regenerabile care să asigure atât necesarul de energie termică, de energie electrică sau de combustibil pentru asigurarea transportului curat, afirmă el.

Desigur că în această cursă au existat învinşi şi câştigători, omenirea a învăţat ce şi cum este fezabil în acest domeniu. Această cursă continuă şi unii ar spune că suntem numai la începutul ei, sume fabuloase fiind investite în cercetare şi speranţe imense fiind puse în slujba unor idei tehnologice futuriste.

"Energia nu este o invenţie umană şi face parte din fibra de bază a universului, oamenii încercând încă din timpuri străvechi să o domesticească în beneficiul propriu. În prima etapă a dezvoltării industriale, resursele de bază pentru producerea energiei au fost cele fosile (cărbune, petrol şi mai târziu gaz). Au trebuit să treacă mai bine de 30 de ani pentru a înţelege efectul pe care rezultatul utilizării acestor resurse îl are asupra mediului, prin eliberarea carbonului sub forma de CO sau CO2. Încălzirea globală a devenit astfel principala preocupare a specialiştilor în energie. Atenţia acordată resurselor regenerabile precum energia vântului, a soarelui, a valurilor sau a hidrogenului chiar, datează încă de la începutul secolului XX. Numai pentru referinţă, în anul 2019 consumul mondial primar de energie era reprezentat astfel: 27% de cărbune, 24% de gaz, 33% de petrol, 4% de nuclear şi 12% de regenerabile, din care 7% reprezentat de hidroenergie. Tot pentru a înţelege presiunea pe care utilizarea surselor de energie o are asupra mediului, trebuie luat în considerare evoluţia consumului total de energie între anii '60- circa 40.000 TWh şi anii 2020- circa 160.000 TWh, adică o creştere cu 400% a consumului primar. Coroborând şi cu datele referitoare la surse, înţelegem de ce impactul asupra mediului este o problemă reală", spune Bodea.

Principala problemă a adopţiei surselor regenerabile este reprezentată de costurile de investiţie şi în unele situaţii de operare ale sistemelor bazate pe acestea. Este motivul pentru care ţările dezvoltate au acceptat creşterea costului energiei, adoptând astfel un procent mai mare de regenerabile (de exemplu în UE resursele regenerabile reprezintă în 2019 circa 20%, în comparaţie cu datele prezentate mai sus, unde la nivel mondial acestea reprezintă numai 12%), a arătat el.

Există şi alte piedici în operarea sistemelor de generare de electricitate bazate pe surse regenerabile şi anume aceea a intermitenţei acesteia.

"Fie că vorbim de energia eoliană sau cea solară, cuplarea (obligatorie atunci când vorbim de electricitate) între consum şi producţie face dificilă utilizarea acestora pentru o valoare care să depăşească maximum 20-30% din consumul total. Această realitate a transformat subiectul stocării energiei în "vedeta" domeniului", a precizat reprezentantul CRE.

Potrivit acestuia, o altă dinamică care dă speranţe creşterii ponderii utilizării surselor regenerabile este reprezentată de evoluţia eficienţei sistemelor bazate pe acestea (de exemplu, dacă în anul 1975, costul per wp al generării pe bază de panouri fotovoltaice era de 108 dolari SUA, în anul 2010 acesta era de numai 1,3 dolari SUA), şi de evoluţia IT&C şi a digitalizării care face operarea sistemelor de transport şi distribuţie a energiei electrice mult mai flexibilă.

"Este dificil şi dureros să acceptăm creşterea preţurilor la energie pentru a permite adopţia a cât mai multe surse regenerabile, cu atât mai mult cu cât există zone sărace (numai 50% din populaţia Africii are acces la electricitate) unde costurile cu energia reprezintă un procent foarte ridicat din bugetul familiilor. Este o măsură de responsabilitate socială acţiunea de a contribui la ecuaţia energie-climă, iar atitudinea pro-eficienţă energetică este cea mai lăudabilă, cunoscând faptul că cea mai valoroasă energie este aceea salvată de la consum", a completat Corneliu Bodea.

În România, toţi oamenii contribuie financiar la susţinerea energiei verzi. Producţia de energie din surse regenerabile este încurajată prin mecanismul de certificate verzi, pe care le plătesc, în factură, toţi consumatorii.

Producătorii de energie verde primesc gratuit astfel de titluri, pe care le vând apoi pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de preţul propriu-zis al energiei. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-04-2025 19:02

Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%

Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând

Economic 04-04-2025 17:54

INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m

Economic 04-04-2025 17:50

Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)

Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci

Economic 04-04-2025 17:10

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg

Economic 04-04-2025 16:43

CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie

Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a

Economic 04-04-2025 16:01

ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024

Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.

Economic 04-04-2025 15:14

Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc

Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,

Economic 04-04-2025 15:08

ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România

Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.

Economic 04-04-2025 14:13

ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c

Economic 04-04-2025 13:12

Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini

Economic 04-04-2025 12:47

Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii

Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului

Economic 04-04-2025 12:09

Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo

Economic 04-04-2025 11:57

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de

Economic 04-04-2025 11:55

Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie

Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța

Economic 04-04-2025 11:53

MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea