logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Oros: În bugetul PNDR destinat perioadei de tranziţie avem 350 de milioane de euro pentru zootehnie

Imagine din galeria Agerpres

Suma alocată zootehniei în bugetul PNDR din perioada de tranziţie se ridică la 350 de milioane de euro, dintr-un total de 760 de milioane de euro prevăzut pentru investiţii în exploataţii agricole, a afirmat, luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, menţionând că din această sumă se pot finanţa inclusiv fermele de reproducţie.

"În Bugetul PNDR de tranziţie am pus 350 milioane euro din 760 milioane euro pentru zootehnie. De aici se pot finanţa inclusiv fermele de reproducţie. Noi, în paralel, sigur că negociem şi în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR). Este unul dintre proiectele cu care negociem cu Comisia Europeană, dar nu ştim care va fi rezultatul negocierilor, câte dintre proiecte, pentru că fiecare minister ne-am dus cu mai multe proiecte. Noi avem proiectul pe care îl considerăm principal, cel legat de irigaţii, de gestionarea apei, dar avem şi acea reţea de depozite pentru produse româneşti - şi avem depus şi proiectul privind reproducţia la porci, relansarea creşterii porcului. Sigur, l-am legat şi de eradicarea pestei porcine africane, pentru că nu poţi să te duci să ceri la Comisia Europeană bani pentru reproducţie şi, în acelaşi timp, ţara este plină de pestă porcină africană. În proiect am menţionat că, pe de o parte, vom relansa creşterea porcului prin stimularea reproducţiei în ţară dar, în acelaşi timp, prin înăsprirea regulilor de biosecuritate, ca să reuşim să controlăm această boală. Deci, avem două tentative de finanţare, una prin PNRR, care este în negociere şi cealaltă care este foarte clară în programul naţional de tranziţie unde sunt sume pentru zootehnie - 350 milioane euro în următorii doi ani", a menţionat Adrian Oros, la dezbaterea online cu tema 'Industria cărnii, între realităţile româneşti şi provocările europene'.

Ministrul Agriculturii a subliniat că bugetul pentru anul acesta a permis să fie continuate toate schemele de sprijin, toate măsurile din bugetul naţional, dar "la o intensitate mai redusă, iar în cazul ajutorului naţional tranzitoriu s-a ajuns undeva la 50-55% din intensitatea de sprijin pentru anul trecut."

"Împreună cu asociaţiile am decis cum anume să împărţim aceşti bani pe care îi aveam la dispoziţie. Singura modificare pe care am făcut-o - şi care a fost la cererea crescătorilor de bovine - a fost aceea să nu ne mai raportăm la acea dată istorică şi să facem ca banii să ajungă la fermierii care acum au animale în gospodării. De aceea, ajutorul naţional tranzitoriu în cazul bovinelor pare foarte mic, este foarte mic, în schimb restul banilor îi orientăm într-o schemă de sprijin de Covid, în aşa fel încât banii să ajungă la fermieri care acum au numărul de animale real, de acum, nu la data din 2013. Am avut zeci de discuţii cu fermierii care nu erau de acord să dăm banii pe acea dat istorică întrucât, în multe cazuri, unii în 2013 aveau animale mai puţine, iar acum au mai multe şi li se părea mai corect să primească pe numărul real de animale, iar unii, destul de mulţi, nu mai aveau animale, chiar deloc sau aveau animale foarte puţine comparativ cu 2013 şi primeau în continuare acele sume. Fiind bani de la bugetul naţional am găsit această modalitate de a face ca banii să ajungă pe animale reale", a mai spus Adrian Oros.

Potrivit ministrului, atât în domeniul vegetal, cât şi în cel zootehnic sumele sunt considerabil mai mici decât anul trecut. "Sigur, speranţa mea este ca la rectificare să reuşim să mai mai adăugam nişte sume. Anul trecut am pornit cu un buget mult mai mic şi la ambele rectificări am avut şansa, noi, cei de la Ministerul Agriculturii, să primim sume consistente", a adăugat Oros.

Ministrul Agriculturii a subliniat că Programul National Strategic va începe efectiv în 2023.

"În această perioadă suntem la ultimele precizări pe care ni le mai cere Comisia privind Programul Naţional de Tranziţie 2021-2022 unde avem 3,2 miliarde euro pentru Pilonul II, pentru aceste măsuri. Am considerat că este corect ca acele priorităţi şi acele nevoi pe care le-am identificat să le prindem în finanţări încă din perioada de tranziţie. De aceea, pentru integrarea producţiei, pentru măsura 4.1 fosta măsură 'Investiţii în exploataţii agricole' am alocat 760 milioane de euro pentru perioada de tranziţie şi ca un termen de comparaţie pentru întreaga perioadă 2014-2020, această măsură a fost bugetată cu 840 de milioane", a explicat oficialul MADR.

Acesta a subliniat că s-a dorit integrarea producţiei la nivel de fermă şi ca să nu mai fie concurenţă între diversele domenii de activitate, în aşa fel încât într-o anumită zonă sau într-un anumit domeniu de activitate care a primit puncte mai multe să meargă majoritatea sumelor. "Am splitat în 7 submăsuri această măsură în aşa fel încât să avem şi pentru sectorul legumicol, şi pentru sectorul vegetal şi pentru sectorul zootehnic, unde avem 299 milioane euro. Şi pentru zona montană, tot în sectorul zootehnic separat, 60 de milioane de euro. Practic, o sumă aproape jumătate din această măsură de investiţii în ferme se duce către acest sector zootehnic. Încercăm să legăm producţia primară de depozitare şi procesare pentru că asta este problema principală. Să încercăm să nu mai exportăm produse primare cu valoare adăugată mică şi să exportăm, dacă este cazul să exportăm hrană procesată - dar în primul rând să ne asigurăm consumul intern", a mai spus şeful MADR.

În ceea ce priveşte deficitul balanţei la carne pe toate speciile, ministrul Agriculturii a spus că "nu stăm foarte bine, mai ales la carnea de porc". AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-01-2025 13:14

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, A8, a fost publicat în SEAP

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii (A8), a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea acestuia fiind cuprinsă între 64 și 75 milioane lei (fără TVA), a informat marți Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), pe pagina de Facebook.

Economic 14-01-2025 12:47

Chisăliță (AEI):Ofertele de preț pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari după 1 aprilie

Consumatorii de energie electrică sunt invitați să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE - Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, însă aceștia riscă să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Potrivi

Economic 14-01-2025 12:00

Grupul DIGI, contribuție de peste 1,3 miliarde de lei la bugetul de stat în anul 2024

Grupul DIGI a virat în cursul anului 2024 la bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând taxele, contribuțiile și impozitele aferente activităților desfășurate de toate entitățile sale din România. 'Compania pune în practică o strategie de business bazată pe investiții sustenabile și tehnologii avansate,

Economic 14-01-2025 11:12

Cererile de rambursare a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură se depun până pe 31 ianuarie (APIA)

Potențialii beneficiari ai ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură pot depune, până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile aferente trimestrului IV al anului 2024, a anunțat marți Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură

Economic 14-01-2025 11:01

Serviciile poștale, margarina și fructele proaspete, în topul scumpirilor din decembrie 2024

Serviciile poștale, fructele proaspete și margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în decembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poștale a urcat luna trecută cu 17,82%, comparativ cu decembrie

Economic 14-01-2025 10:36

CCIB: Firmele bucureștene au derulat operațiuni de comerț internațional de peste 40 miliarde de euro, în opt luni din 2024

Firmele cu sediul social în Municipiul București au derulat, în primele opt luni ale anului 2024, operațiuni de comerț internațional în valoare de 40,1 miliarde de euro, reprezentând 28% din comerțul exterior al României, fiind astfel pe primul loc la nivel național. Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și

Economic 14-01-2025 09:47

APCE: ANAF aplică un tratament discriminatoriu pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori. 'Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează con

Economic 14-01-2025 09:24

Rata anuală a inflației a urcat la 5,14%, în decembrie 2024

Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%, de la 5,11% în noiembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,09%, cele nealimentare cu 4,38%, iar serviciile cu 7,10%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). 'Indicele prețurilor de cons

Economic 13-01-2025 21:12

Uzura avansată a șinei de cale ferată, cauza accidentului feroviar în care 11 vagoane au deraiat (raport)

Uzura avansată a șinei de cale ferată și utilizarea acesteia cu mult peste limita sa de funcționare reprezintă cauzele principale a accidentului feroviar produs în data de 16 ianuarie 2024, când 11 vagoane din compunerea unui tren de marfă încărcat cu cereale au deraiat, iar două vagoane s-au răsturnat, pe secția de circulație Craiova - Caracal, la intrarea

Economic 13-01-2025 20:36

O'Brien: Dezvoltarea infrastructurii de transport din România, Republica Moldova și Ucraina, oportunitate de dezvoltare economică a regiunii

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Dezvoltarea infrastructurii de transport din România, Republica Moldova și Ucraina va crea o nouă oportunitate de dezvoltare economică a celor trei state, a declarat luni, la Chișinău, asistentul Secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice al Statelor Unite ale Americii (SUA), Ja

Economic 13-01-2025 19:32

Bursa de la București a închis pe roșu prima ședință de tranzacționare a săptămânii

Bursa de la București a închis în scădere prima ședință de tranzacționare a săptămânii, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 68,67 milioane de lei (13,80 milioane euro), de la 50,30 milioane lei (10,11 milioane euro), în ședința anterioară. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, cu schimburi de 4,88 milioane de

Economic 13-01-2025 19:10

Traficul feroviar de mărfuri între România și Republica Moldova pe podul Fălciu-Cantemir ar putea fi reluat în luna mai

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Traficul feroviar de mărfuri între România și Republica Moldova pe podul Fălciu - Cantemir, care va face legătura între județul Vaslui și raionul Cantemir, va fi reluat cel mai probabil în luna mai a acestui an, a anunțat, luni, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir B

Economic 13-01-2025 18:42

Grindeanu: 70 de milioane de tone de bunuri din Ucraina, nivel record după începutul războiului, au tranzitat România

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Traficul de bunuri din Ucraina prin România după începutul războiului a atins un nivel record de 70 de milioane de tone, a declarat, luni, ministrul român al Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Prezent la Reuniunea ministerială QUINT Meeting, desfășura

Economic 13-01-2025 18:14

Sorin Grindeanu: Am demonstrat, fără echivoc, că avem capacitatea de a acționa integrat și strategic împreună cu partenerii NATO și UE

România a demonstrat încă din 2022, de la începutul conflictului din Ucraina, că are capacitatea de a se adapta rapid unor contexte internaționale și de a acționa integrat și strategic împreună cu partenerii NATO și UE, a declarat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, în cadrul celei de-a 11-a Reuniunii la nivel &

Economic 13-01-2025 16:56

Ministrul Finanțelor: Necesarul de finanțare pentru a asigura un deficit de 7% este de circa 231 miliarde lei

România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanțare de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe piețe externe, cât și de pe cele interne, a declarat, luni, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Necesarul de finanțare pentru a asigura un deficit de 7%, în condițiile în care