Adrian Covăsnianu (MTI): Lucrăm la operaţionalizarea trenului metropolitan

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii lucrează deja la operaţionalizarea trenului metropolitan şi de asemenea are în plan să extindă către vest, pe Magistrala 606, acel tren cadenţat care funcţiona pe relaţia Ciurea - Iaşi şi să îl operaţionalizeze de la Leţcani - Iaşi - Ciurea, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Adrian Covăsnianu, la cea de-a XV-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar - Conferinţa de Infrastructură.
"Noi deja lucrăm la operaţionalizarea trenului metropolitan. Sunt discuţii avansate, atât cu autorităţile din zona Bucureştiului, cât şi cu autorităţile din zona Braşovului, a Timişoarei, care deja au în lucru un studiu de fezabilitate, urmează să-l finalizeze în acest an. Sunt discuţii într-un stadiu embrionar şi cu alte autorităţi, dau de exemplu Iaşiul, unde deja există o asociere pe partea de transport metropolitan. Am iniţiat deja discuţii cu Regionala Iaşi şi vrem să extindem acel tren cadenţat care funcţiona pe relaţia Ciurea - Iaşi şi, de ce nu, să mergem şi către vest, dinspre Leţcani, pe Magistrala 606 şi să-l operaţionalizăm de la Leţcani - Iaşi - Ciurea. Ne înfrânează puţin pandemia, dar avem în plan lucrul ăsta şi deja avem un grup de lucru oficializat în acest sens", a susţinut secretarul de stat.
De asemenea, Covasnianu a precizat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are în vedere anul acesta să elimine restricţiile de viteză de pe relaţia Bucureşti - Craiova, astfel încât un tren direct ar câştiga ca timp în jur de 40 de minute.
"Anul acesta, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are în vedere inclusiv eliminarea restricţiilor de pe magistrala respectivă (Bucureşti-Craiova - n. r.), sunt undeva la 31 de restricţii. Am avut o discuţie cu CFR SA. Ne-am asumat că vrem să eliminăm restricţiile de pe acea relaţie, să scurtcircuităm cum ar veni acea zonă. Prin eliminarea acelor restricţii şi modificarea timpilor considerăm că un tren de călători poate câştiga timp undeva la 28 de minute pe relaţia Bucureşti - Craiova şi un tren direct de la Bucureşti la Craiova chiar undeva la 40 de minute. Ne-am propus în plan anul acesta, sperăm ca în iarna anului acesta, în decembrie, când se modifică Mersul de tren, să avem aceste relaţii oarecum mai rapide, astfel că se creează inclusiv premisele pentru transportul de marfă pentru a merge mai rapid pe acea secţiune", a spus acesta.
În ceea ce priveşte lucrările de reparaţii/modernizări ale liniilor de cale ferată Timişoara - Arad - Caransebeş, secretarul de stat a spus că studiile de fezabilitate sunt "oarecum finalizate" şi urmează să se decidă dacă acestea vor fi finanţate prin PNRR sau din Programul Operaţional Transporturi.
"În acelaşi timp, da, pe Timişoara - Arad - Caransebeş sunt studiile de fezabilitate oarecum finalizate, avem în intenţie să lansăm proiectarea şi execuţia. În funcţie de maturitatea acestui proiect vom lua decizia dacă îl finanţăm pe PNRR sau mergem pe Programul Operaţional de Transporturi. Adică, din partea ministerului, ca organism strategic, există intenţie şi dedicare tocmai pentru a elimina restricţiile, a creşte capacitatea de transport şi, de ce nu, a oferi condiţii de transport, atât traficului de călători, cât şi celui de marfă", a menţionat Covăsnianu.
În plus, MTI are ca variantă de lucru modernizarea Magistralei 500 pentru traficul de călători şi în completare reabilitarea Magistralei 600, de la Iaşi până la Tecuci, pentru a permite transportul mărfurilor dinspre zona Moldovei.
"Un alt exemplu pe care vreau să îl invoc este că în ultimele luni sau în ultimii ani deja o relaţie modernizată începe să se aglomereze - mă refer la magistrala de la Bucureşti până la Constanţa, aşa că de asta trenurile de marfă din câte ştiu sunt deviate şi prin Buzău şi Făurei. Tocmai pe considerentul acesta încercăm cumva în proiectele de modernizare să eliminăm anumite sincope şi să permitem traficului în continuare să se desfăşoare. De asta lansez o discuţie, o variantă de lucru: de exemplu, modernizăm Magistrala 500, să spunem, pentru traficul de călători şi în contrapartidă sau în completare putem veni cu reabilitarea Magistralei 600, de la Iaşi până la Tecuci, tocmai pentru a permite transportul mărfurilor dinspre zona Moldovei - şi aici dau exemplul Botoşaniului, care este o zonă foarte importantă pe partea de cereale, au foarte mult transport de cereale momentan transportat pe tiruri, astfel că am putea să facem acest shift către feroviar şi să se folosească de viitoarea M 600 modernizată şi ulterior să vină către Galaţi şi apoi către Portul Constanţa", a explicat oficialul MTI.
Cel mai mare proiect pentru cea mai mare problemă a Capitalei - acesta este trenul metropolitan, care va avea o contribuţie importantă la rezolvarea chestiunii traficului în Bucureşti. Pentru realizarea trenului metropolitan pe infrastructura existentă a CFR, am propus finanţarea prin PNRR a 9 proiecte complementare, 8 dintre ele dedicate modernizării celor 8 linii de cale ferată şi unul dedicat achiziţiei de trenuri. Lucrările de modernizare a căilor ferate includ reparaţii capitale ale şinelor, reabilitarea staţiilor existente şi construirea de noi staţii, modernizarea trecerilor la nivel, pasaje rutiere, electrificarea liniilor, iar în privinţa mijloacelor de transport avem în vedere achiziţia a 50 de trenuri electrice, a scris pe 19 martie edilul Capitalei, Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, vor exista în final opt tronsoane de cale ferată modernă în jurul Capitalei: Gara Obor - Chiajna - Gara de Vest; Gara de Nord/Basarab - Gara de Vest - Progresul; Gara de Vest - Staţia Vasile Milea; Gara de Nord - Chitila - Scroviştea; Gara Obor - Brăneşti - Islaz; Gara de Nord - Chiajna - Grădinari; Gara de Nord - Mogoşoaia - Grădiştea; Gara de Nord - Săbăreni.
El a adăugat că valoarea totală a acestor nouă proiecte este de circa 530 de milioane de euro, iar pentru realizarea trenului metropolitan, PMB va colabora cu Ministerul Transporturilor, cu Consiliul Judeţean Ilfov şi cu primăriile mai multor localităţi învecinate Capitalei.
Club Feroviar a organizat marţi, online, a XV-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar - Conferinţa de Infrastructură, care a reunit atât administratori de infrastructură feroviară, cât şi reprezentanţi ai unor companii care execută construcţia sau modernizarea infrastructurii feroviare.
Pornind discuţiile de la acordul privind desemnarea anului 2021 drept "An European al Căilor Ferate", Conferinţa de Infrastructură a adus în atenţia publicului unele dintre cele mai importante şi mai actuale teme de dezbatere, precum: investiţiile feroviare din România în contextul politicilor feroviare europene către un transport durabil; infrastructura feroviară, coloana vertebrală a transportului feroviar din România; dezvoltarea unui sistem de transport durabil în regiunea Bucureşti.
Conferinţa a fost organizată sub patronajul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi în parteneriat media cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin