Atitudinile discriminatorii împotriva femeilor la volan s-au ameliorat în ultimii 10 ani (sondaj)

Şoferiţele petrec mai puţin timp la volan decât alţi membri ai familiei care au carnet de conducere, iar una din patru consideră că atitudinile discriminatorii împotriva femeilor la volan s-au ameliorat în ultimii 10 ani, relevă un sondaj realizat în cadrul campaniei naţionale de siguranţă rutieră "Cu stil, în trafic", realizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeilor.
"Deşi numărul femeilor cu permis de conducere este în creştere, numărul acestora este încă mai mic comparativ cu cel al bărbaţilor, iar în multe cazuri femeile aflate în spatele volanului sunt primele care au făcut acest pas din rândul familiilor lor. 4 din 10 (37%) respondente care au participat la sondaj au declarat că sunt primele femei din familia lor apropiată care au carnet de conducere, iar în cazul a 39% dintre participante, una sau mai multe rude de gradul 1 (mamă/ soră/ fiică) au avut/ luat carnet de conducere înaintea lor", se arată în sondaj.
În ceea ce priveşte situaţia în rândul membrilor familiei alături de care acestea locuiesc în prezent, 43% dintre şoferiţe au declarat că mai mulţi membri ai familiei au carnet de conducere, iar 34% au precizat că doar un alt membru al familiei, de gen masculin, are carnet de conducere. 19% dintre femeile şofer au declarat că sunt singura persoană care are permis de conducere din rândul membrilor familiei alături de care locuiesc.
Potrivit sursei citate, situaţia este similară în cazul bărbaţilor care au participat la sondaj: 42% dintre ei au declarat că mai mulţi membri ai familiei alături de care locuiesc au carnet de conducere, iar în cazul a 19% dintre ei, un alt membru al familiei, de gen feminin, are carnet de conducere. 22% dintre bărbaţii şoferi care au participat la sondaj au declarat că sunt singura persoană care are permis de conducere dintre membrii familiei alături de care locuieşte.
Faţă de ceilalţi membri ai familiei care au permis de conducere, jumătate dintre şoferiţe estimează că, în total, conduc mai puţin: 31% conduc ceva mai puţin, iar 19% conduc mult mai puţin. 25% conduc la fel de mult ca alţi membri ai familiei, iar restul de 25% apreciază că, în total, conduc mai mult decât ceilalţi membri ai familiei care au carnet: 15%, cu mult mai mult, iar 11%, ceva mai mult.
"Diferenţele între genuri devin şi mai vizibile atunci când vine vorba de condusul la drum lung. Dacă doar 25% dintre şoferiţe au declarat că ele sunt cele care conduc la drum lung, în cazul bărbaţilor, 71% au declarat că ei se urcă de obicei la volan în această situaţie. 42% dintre femeile şofer declară că la drum lung conduce altcineva din familie, de gen masculin, iar 29% împart timpul la volan cu unul sau mai mulţi membri ai familiei. Prin comparaţie, doar 17% dintre bărbaţi împart timpul la volan cu unul sau mai mulţi membri ai familiei când vine vorba de un drum lung", se arată în sondajul realizat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor.
În ceea ce priveşte condusul în localitate, 63% dintre şoferiţe au declarat că, de obicei, conduc ele, însă procentul lor este mai mic decât al bărbaţilor - în cazul şoferilor, 83% au declarat că de obicei conduc ei în localitate. De asemenea, 17% dintre şoferiţe au declarat că, de obicei, în localitate conduce un alt membru al familiei, de gen masculin, iar aproape 20% împart timpul de condus cu unul sau mai mulţi membri ai familiei. În cazul bărbaţilor, 14% împart timpul de condus din oraş cu unul sau mai mulţi membri ai familiei.
Sondajul mai arată că doar 3 din 10 bărbaţi consideră că genul nu influenţează abilităţile de şofat, comparativ cu 6 din 10 femei. "58% dintre şoferiţe consideră că genul nu influenţează abilităţile de şofat, atunci când sunt comparaţi conducători auto cu acelaşi nivel de experienţă de condus, în timp ce 23% dintre ele consideră că genul influenţează aceste abilităţi într-o oarecare măsură, iar 12%, într-o mică măsură. Prin comparaţie, doar 33% dintre şoferii de gen masculin consideră că genul nu influenţează abilităţile de şofat, în timp ce 34% dintre ei consideră că abilităţile de condus sunt influenţate de gen într-o oarecare măsură, iar 16% - într-o mare măsură", arată sondajul citat.
Atunci când vine vorba de agresivitatea la volan, ambele genuri sunt de acord că... bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile. Astfel, la întrebarea "În opinia ta, în ce măsură genul şoferului (feminin/ masculin) are impact asupra agresivităţii la volan (comparând şoferi cu acelaşi nivel de experienţă de condus)?", 52% dintre femei şi, în paralel, 58% dintre bărbaţi au declarat că bărbaţii sunt şoferi mai agresivi decât femeile într-o mare măsură. Doar 29% dintre femei şi 23% dintre bărbaţi sunt de părere că nu există diferenţe de gen în ceea ce priveşte agresivitatea.
De asemenea, la întrebarea "În opinia ta, în ce măsură genul şoferului (feminin/ masculin) are impact asupra nerespectării regulilor de circulaţie (comparând şoferi cu acelaşi nivel de experienţă de condus)?", 50% dintre femei şi 48% dintre bărbaţi sunt de părere că nu există diferenţe de gen în ceea ce priveşte acest aspect, iar 46% dintre femei, respectiv 41% dintre bărbaţi consideră că bărbaţii tind într-o mai mare măsură să nu respecte regulile de circulaţie.
Întrebaţi cât de des văd sau aud mesaje care prezintă inabilitatea de şofat a femeilor (ex. de tipul "femeile nu sunt şoferi buni"/ "femeile nu ştiu să parcheze"): 32% dintre femei, respectiv 20% dintre bărbaţi au declarat că zilnic, 43% dintre femei şi 50% dintre bărbaţi - de câteva ori pe lună, iar 20% dintre femei, respectiv 23% dintre bărbaţi - de câteva ori pe an.
"63% dintre şoferiţe consideră că astfel de mesaje sunt promovate cu preponderenţă de bărbaţi, iar 36% consideră că sunt promovate sau transmise la fel şi de bărbaţi, şi de femei. Prin comparaţie, 50% dintre şoferii de gen masculin consideră că acestea sunt promovate şi transmise la fel şi de bărbaţi, şi de femei în egală măsură, iar 49% consideră că sunt promovate sau transmise cu preponderenţă de bărbaţi", se menţionează în document.
Întrebate dacă apreciază că există, în momentul de faţă, o reducere sau ameliorare a atitudinilor de discriminare a femeilor şoferi, pe baza genului acestora (atitudini care accentuează inabilitatea femeilor de a conduce, transmise prin glume, comentarii şi/sau gesturi în trafic), 25% (1 din 4 femei) au perceput o ameliorare a acestor atitudini faţă de acum 10 ani (20% - ameliorare uşoară, 5% - ameliorare semnificativă), 23% subliniază că atitudinile sunt la fel ca acum 10 ani. Cu toate acestea, aproape una din 5 femei şofer (17%) a remarcat, din contră, o accentuare a atitudinilor negative faţă de acum. 36% dintre respondente au declarat că nu ştiu sau nu pot aprecia acest aspect.
Prin comparaţie, 38% dintre şoferii bărbaţi care au luat parte la sondaj au remarcat o ameliorare a acestor atitudini faţă de acum 10 ani (26% - ameliorare uşoară, 12% - ameliorare semmnificativă), 18% consideră că atitudinile sunt la fel cu cele de acum 10 ani, iar aproape 10% consideră că există o accentuare a acestor atitudini negative. 35% dintre bărbaţi au declarat că nu ştiu sau nu pot aprecia acest aspect.
La întrebarea "Te-ai simţit vreodată în pericol fizic în trafic", 19% dintre şoferiţe, respectiv 14% dintre şoferi au declarat că nu au experimentat niciodată acest sentiment. Cu toate acestea, 43% dintre femei şi 35% dintre bărbaţi s-au simţit în pericol fizic o dată sau de două ori de când au carnet, iar 26% dintre femei, respectiv 27% dintre bărbaţi - de câteva ori în ultimul an.
"Însă, dacă 8% dintre femeile şofer se simt în pericol fizic în trafic destul de des, aproape în fiecare săptămână, în cazul bărbaţilor, acest procent ajunge la 19%. 4% dintre femei şi 5% dintre bărbaţi se simt în pericol fizic în trafic de fiecare dată când conduc", arată analiza menţionată.
Sondajul a fost realizat online, în perioada 25 februarie - 5 martie 202, şi au participat 2.960 de respondenţi, dintre care 2.730 de şoferi: 32% femei şi 68% bărbaţi. 53% dintre participanţi au vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, 16%, între 26 şi 34 de ani, iar 22% - între 35 şi 55 de ani. 54% dintre femeile şofer care au participat la sondaj conduc zilnic, iar 29%, de câteva ori pe săptămână. Dintre şoferii de gen masculin care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, iar 23%, de câteva ori pe săptămână.
Iniţiativa "Cu stil, în trafic" urmăreşte, pentru al doilea an consecutiv, să lupte împotriva stereotipurilor de gen în trafic, prin exemplul pe care îl oferă femei care au profesii "atipice" legate de zona auto, precum şi femei privite cu admiraţie şi respect în viaţa lor de zi cu zi.
Campania "Cu stil, în trafic" este parte a demersului "Fii treaz la volan!" şi este iniţiată de APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul partenerilor GrECo România, Inter Broker, Garanta Asigurări şi Globasig Broker.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de
Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie
Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța
MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea