logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buget2021 - Parlament/Drulă: Bugetul MTI ne obligă să facem muncă serioasă anul acesta

Imagine din galeria Agerpres

Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii ne obligă să facem muncă serioasă anul acesta, iar până la urmă infrastructura aceasta nu e nici de partid, nici de Guvern, ci o facem pentru oameni, a declarat, joi, ministrul de resort, Cătălin Drulă, în comisiile de specialitate reunite pentru a aviza proiectul de buget al MTI pe 2021.

"Ştiţi că sunt pasionat şi susţinător al infrastructurii şi m-am luptat în ultimii opt ani pentru aceasta. În aceste două luni de când sunt la Ministerul Transporturilor, într-o agendă foarte aglomerată - şi e bine că este aşa, pentru că avem foarte multe lucruri de făcut pe transporturi în România - una dintre luptele principale pe care le-am dus a fost pentru alocarea bugetară pentru acest an. Ştiţi foarte bine că nu e un an simplu din punct de vedere al bugetului. Suntem în această criză determinată de pandemie, sperăm cu toţii să ieşim cât mai repede şi să nu mai vorbim de criză, să vorbim de creştere şi să vorbim de venituri pe toate modurile de transport. Anul trecut şi anul acesta este în continuare afectat de lipsa de călători. Cu toate acestea, am reuşit un lucru extraordinar, cred eu, pentru această ţară: un buget mai mare cu 10% decât anul trecut. Avem 14,1 miliarde de lei credite bugetare şi aproape 32 miliarde de lei credite de angajament", le-a spus Drulă deputaţilor şi senatorilor din comisiile pentru transporturi, reunite.

El a susţinut că proiectul de buget al MTI aferent anului 2021 exprimă "filosofia acestui Guvern de coaliţie PNL - USR-Plus - UDMR, susţinut de grupul minorităţilor", şi anume că investiţiile sunt soluţia de dezvoltare a ţării.

"Am pus asta în programul de guvernare şi am livrat prin acest buget. Avem mult de muncă să ajungem la acea infrastructură de care să fim mândri şi ar trebui să vorbim în fiecare an de aceste creşteri. Nu trebuie să fie 2021 excepţional. La anul ar trebui să vorbim de o altă creştere şi în 2023 de altă creştere şi tot aşa, pentru că acea diferenţă care ne separă de infrastructurile moderne ale ţărilor din centrul şi vestul Europei trebuie închisă şi, ca să o închidem, trebuie în continuu să creştem bugetul de investiţii. Eu, după cum ştiţi, sunt un om preocupat de rezultate, nu sunt şi încerc să mă ţin departe de politicianisme. Infrastructura este eminamente un proiect multianual. S-a împământenit poate o zonă de festivism, de tăiat panglici, de laude şi aşa mai departe. Proiectele de infrastructură nu ţin de mandatul unui singur ministru, ele vin şi din trecut (...) Bineînţeles contează foarte mult şi noi ne axăm pe asta şi ca proiectele pe care le lansăm pentru viitor să fie bine pregătite şi cele care vin din trecut nu întotdeauna sunt lipsite de probleme, dar rolul nostru este să luăm din mers lucrurile aşa cum sunt şi să încercăm să le îmbunătăţim", a spus ministrul.

Cătălin Drulă a explicat modul în care a fost structurat bugetul.

"În primul rând, este o sumă record absolut de investiţii pe fonduri europene, 8 miliarde de lei şi o creştere de 20% faţă de anul trecut şi aceste recorduri faţă de anii anteriori ar trebui să devină o parte din obişnuinţa noastră. La anul ar trebui să vorbim despre încă o creştere, şi încă o creştere şi aşa mai departe. Dacă e să vorbim pe moduri de transport cum se împart aceşti bani din investiţiile pe fonduri europene, ele sunt echilibrate între rutier şi feroviar. Avem pentru CNAIR 4,6 miliarde de lei, pentru CFR avem 2,5 la care se adaugă încă 2 miliarde de pe CEF (Connecting Europe Facility), deci 4,5 miliarde per total (...) Pentru Autostrada A0 de Centură a Bucureştiului şi pentru modernizarea centurii actuale sunt 750 de milioane de lei, pentru Sibiu-Piteşti sunt 476 de milioane de lei, pentru Sebeş-Turda - 176 de milioane, pentru Autostrada Transilvania - 533 de milioane de lei, pentru Podul peste Dunăre de la Brăila sunt 420 de milioane de lei şi mai sunt alte proiecte de dimensiuni mai mici, dar nu lipsite de importanţă", a detaliat şeful de la Transporturi.

În acest sens, Drulă a menţionat drumul de legătură DN 5 - Giurgiu, despre care a spus că există promisiunea constructorului că va fi gata până la finalul anului, astfel încât să avem în sfârşit o intrare modernă în România dinspre Bulgaria. Pentru acest proiect s-au alocat 40 de milioane de lei. Apoi, pentru Varianta de Ocolire Tg-Jiu au fost alocaţi 56 de milioane de lei, pentru finalizarea VO Satu Mare sunt prevăzuţi 112 milioane de lei, pentru Centura Timişoara Sud - 90 de milioane de lei, la Bârlad - 53 de milioane de lei şi urmează lansarea la licitaţie a sectoarelor de pe Autostrada A7 Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău şi Paşcani - Suceava - Siret.

"Pe domeniul feroviar sunt lucrările mari de pe Coridorul IV. Avem două miliarde de lei pe Curtici-Simeria. E vorba de kilometrul 614 Simeria, acolo unde lucrările merg în plin, şi mai sunt două miliarde de lei între Braşov şi Sighişoara pentru o nouă linie cu viteză de până la 160 de km/h, cu nişte tuneluri foarte lungi, un proiect care va moderniza Coridorul IV. Avem 120 de milioane de lei pentru Bucureşti-Giurgiu (linie de cale ferată - n. r.), în sfârşit avem contract semnat pe acest sector care este închis din anul 2005, după prăbuşirea acelui pod peste Argeş, avem alte lucrări de reabilitare pentru poduri şi podeţe de 36 de milioane de lei, avem pentru Metrorex 448 milioane de lei, avem proiecte din naval, la Port Constanţa - mă refer la proiectele pe fonduri europene aici - 64 de milioane de lei, spre exemplu pentru modernizarea infrastructurii portuare prin creşterea adâncimii şenalelor şi bazinelor - de 32 de milioane de lei, avem la APDF Giurgiu trei proiecte importante în valoare de 63 de milioane de lei, la porturile Dunării maritime Galaţi avem 60 de milioane, la AFDJ pentru apărări de maluri, remorcher multifuncţional cu clasă de gheaţă şi un proiect de monitorizare avem 58 de milioane de lei. Avem şi la canale navigabile 39 de milioane de lei - aici e vorba doar, din nou, de proiectele pe fonduri europene", a arătat Drulă.

De asemenea, bugetul prevede pentru Aeroportul Timişoara 30 de milioane de lei şi pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu 70 de milioane de lei.

În plus, a subliniat ministrul Transporturilor, au fost alocate sume consistente, de asemenea în creştere faţă de anul trecut, pentru întreţinere.

"Avem o infrastructură foarte mare pe care trebuie să o întreţinem. Avem peste 16.000 de km de drumuri naţionale, o să ne apropiem şi anul acesta depăşim cota de 1.000 de km de autostrăzi în folosinţă şi drumuri expres. Anul acesta o să fie în premieră 12 km la Satu Mare şi 40 la Craiova - Piteşti. Avem peste 10.000 de km de infrastructură feroviară care, iarăşi, trebuie întreţinuţi şi am reuşit - aici iarăşi un lucru de care sunt foarte mândru, dar care şi pune presiune pe noi şi mai ales pe compania CFR - avem 1,4 miliarde de lei, o sumă în creştere semnificativă faţă de execuţia de anul trecut pentru întreţinerea infrastructurii feroviare. De asemenea, avem creşteri de 60% pentru reparaţii curente pentru infrastructura feroviară, iar la infrastructura rutieră avem şi aici creşteri ale sumelor alocate. Avem 617 milioane de lei alocaţi pentru întreţinerea infrastructurii rutiere, la care se adaugă sumele care vin din rovinietă şi de acolo se mai adaugă încă 700 de milioane. Deci, în total, 1,3 miliarde de lei care merg în covoare asfaltice şi îmbunătăţirea şi întreţinerea drumurilor actuale, semnalizări, separatoare mediane şi aşa mai departe. Deci, n-am uitat nici de această zonă, a întreţinerii", a subliniat acesta.

Cătălin Drulă a susţinut că bugetul de anul acesta al MTI obligă la o muncă serioasă.

"Este un buget care ne obligă să facem muncă serioasă anul acesta. Noi sperăm chiar să depăşim acele 8 miliarde de lei din investiţii europene şi la rectificare să mai adăugăm. Întotdeauna, în orice an, e o problemă - între ghilimele -, o problemă bună să trebuiască să suplimentezi investiţiile din fonduri europene. Avem o ţintă de deficit anul acesta de 7,16%, asta pentru contextul în care am reuşit în condiţiile unui an dificil să facem o prioritate din investiţiile în infrastructură (...) Aceste investiţii vor crea locuri de muncă, vor dezvolta sectoare economice şi ne vor ajuta să ieşim mai uşor din criza determinată de pandemie. Până la urmă, această infrastructură nu e nici de partid, nici de Guvern, o facem pentru oameni şi de aceea vă cer să daţi un aviz pozitiv. E chiar un buget sănătos anul acesta pentru transporturi şi îmi doresc o colaborare cât mai bună între Executiv şi Legislativ", le-a transmis el parlamentarilor.

Bugetul propus pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în anul 2021 a fost avizat favorabil joi, fără amendamente, în comisiile de specialitate reunite.

Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MTI cu 18 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă".

La proiectul de buget pentru MTI au fost depuse 91 de amendamente, dar au fost respinse în bloc cu 18 voturi ''pentru", 10 "împotrivă" şi 3 abţineri.

Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii propus pentru 2021 este de 14,12 miliarde de lei, în creştere cu 9,57% faţă de cel de anul trecut. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi
, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Parlamentul dezbate bugetul de stat pe acest an 

 

Drulă: Probabil că în cazul lotului Cheţani-Câmpia Turzii se va încheia printr-o reziliere; am cerut Companiei de Drumuri o decizie rapidă

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-05-2025 13:03

Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)

Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m

Economic 18-05-2025 11:39

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol

Economic 18-05-2025 10:58

CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei

Economic 18-05-2025 10:01

INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%

România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu

Economic 18-05-2025 09:29

Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro

Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im