logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buget2021 - Parlament/Drulă: Bugetul MTI ne obligă să facem muncă serioasă anul acesta

Imagine din galeria Agerpres

Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii ne obligă să facem muncă serioasă anul acesta, iar până la urmă infrastructura aceasta nu e nici de partid, nici de Guvern, ci o facem pentru oameni, a declarat, joi, ministrul de resort, Cătălin Drulă, în comisiile de specialitate reunite pentru a aviza proiectul de buget al MTI pe 2021.

"Ştiţi că sunt pasionat şi susţinător al infrastructurii şi m-am luptat în ultimii opt ani pentru aceasta. În aceste două luni de când sunt la Ministerul Transporturilor, într-o agendă foarte aglomerată - şi e bine că este aşa, pentru că avem foarte multe lucruri de făcut pe transporturi în România - una dintre luptele principale pe care le-am dus a fost pentru alocarea bugetară pentru acest an. Ştiţi foarte bine că nu e un an simplu din punct de vedere al bugetului. Suntem în această criză determinată de pandemie, sperăm cu toţii să ieşim cât mai repede şi să nu mai vorbim de criză, să vorbim de creştere şi să vorbim de venituri pe toate modurile de transport. Anul trecut şi anul acesta este în continuare afectat de lipsa de călători. Cu toate acestea, am reuşit un lucru extraordinar, cred eu, pentru această ţară: un buget mai mare cu 10% decât anul trecut. Avem 14,1 miliarde de lei credite bugetare şi aproape 32 miliarde de lei credite de angajament", le-a spus Drulă deputaţilor şi senatorilor din comisiile pentru transporturi, reunite.

El a susţinut că proiectul de buget al MTI aferent anului 2021 exprimă "filosofia acestui Guvern de coaliţie PNL - USR-Plus - UDMR, susţinut de grupul minorităţilor", şi anume că investiţiile sunt soluţia de dezvoltare a ţării.

"Am pus asta în programul de guvernare şi am livrat prin acest buget. Avem mult de muncă să ajungem la acea infrastructură de care să fim mândri şi ar trebui să vorbim în fiecare an de aceste creşteri. Nu trebuie să fie 2021 excepţional. La anul ar trebui să vorbim de o altă creştere şi în 2023 de altă creştere şi tot aşa, pentru că acea diferenţă care ne separă de infrastructurile moderne ale ţărilor din centrul şi vestul Europei trebuie închisă şi, ca să o închidem, trebuie în continuu să creştem bugetul de investiţii. Eu, după cum ştiţi, sunt un om preocupat de rezultate, nu sunt şi încerc să mă ţin departe de politicianisme. Infrastructura este eminamente un proiect multianual. S-a împământenit poate o zonă de festivism, de tăiat panglici, de laude şi aşa mai departe. Proiectele de infrastructură nu ţin de mandatul unui singur ministru, ele vin şi din trecut (...) Bineînţeles contează foarte mult şi noi ne axăm pe asta şi ca proiectele pe care le lansăm pentru viitor să fie bine pregătite şi cele care vin din trecut nu întotdeauna sunt lipsite de probleme, dar rolul nostru este să luăm din mers lucrurile aşa cum sunt şi să încercăm să le îmbunătăţim", a spus ministrul.

Cătălin Drulă a explicat modul în care a fost structurat bugetul.

"În primul rând, este o sumă record absolut de investiţii pe fonduri europene, 8 miliarde de lei şi o creştere de 20% faţă de anul trecut şi aceste recorduri faţă de anii anteriori ar trebui să devină o parte din obişnuinţa noastră. La anul ar trebui să vorbim despre încă o creştere, şi încă o creştere şi aşa mai departe. Dacă e să vorbim pe moduri de transport cum se împart aceşti bani din investiţiile pe fonduri europene, ele sunt echilibrate între rutier şi feroviar. Avem pentru CNAIR 4,6 miliarde de lei, pentru CFR avem 2,5 la care se adaugă încă 2 miliarde de pe CEF (Connecting Europe Facility), deci 4,5 miliarde per total (...) Pentru Autostrada A0 de Centură a Bucureştiului şi pentru modernizarea centurii actuale sunt 750 de milioane de lei, pentru Sibiu-Piteşti sunt 476 de milioane de lei, pentru Sebeş-Turda - 176 de milioane, pentru Autostrada Transilvania - 533 de milioane de lei, pentru Podul peste Dunăre de la Brăila sunt 420 de milioane de lei şi mai sunt alte proiecte de dimensiuni mai mici, dar nu lipsite de importanţă", a detaliat şeful de la Transporturi.

În acest sens, Drulă a menţionat drumul de legătură DN 5 - Giurgiu, despre care a spus că există promisiunea constructorului că va fi gata până la finalul anului, astfel încât să avem în sfârşit o intrare modernă în România dinspre Bulgaria. Pentru acest proiect s-au alocat 40 de milioane de lei. Apoi, pentru Varianta de Ocolire Tg-Jiu au fost alocaţi 56 de milioane de lei, pentru finalizarea VO Satu Mare sunt prevăzuţi 112 milioane de lei, pentru Centura Timişoara Sud - 90 de milioane de lei, la Bârlad - 53 de milioane de lei şi urmează lansarea la licitaţie a sectoarelor de pe Autostrada A7 Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău şi Paşcani - Suceava - Siret.

"Pe domeniul feroviar sunt lucrările mari de pe Coridorul IV. Avem două miliarde de lei pe Curtici-Simeria. E vorba de kilometrul 614 Simeria, acolo unde lucrările merg în plin, şi mai sunt două miliarde de lei între Braşov şi Sighişoara pentru o nouă linie cu viteză de până la 160 de km/h, cu nişte tuneluri foarte lungi, un proiect care va moderniza Coridorul IV. Avem 120 de milioane de lei pentru Bucureşti-Giurgiu (linie de cale ferată - n. r.), în sfârşit avem contract semnat pe acest sector care este închis din anul 2005, după prăbuşirea acelui pod peste Argeş, avem alte lucrări de reabilitare pentru poduri şi podeţe de 36 de milioane de lei, avem pentru Metrorex 448 milioane de lei, avem proiecte din naval, la Port Constanţa - mă refer la proiectele pe fonduri europene aici - 64 de milioane de lei, spre exemplu pentru modernizarea infrastructurii portuare prin creşterea adâncimii şenalelor şi bazinelor - de 32 de milioane de lei, avem la APDF Giurgiu trei proiecte importante în valoare de 63 de milioane de lei, la porturile Dunării maritime Galaţi avem 60 de milioane, la AFDJ pentru apărări de maluri, remorcher multifuncţional cu clasă de gheaţă şi un proiect de monitorizare avem 58 de milioane de lei. Avem şi la canale navigabile 39 de milioane de lei - aici e vorba doar, din nou, de proiectele pe fonduri europene", a arătat Drulă.

De asemenea, bugetul prevede pentru Aeroportul Timişoara 30 de milioane de lei şi pentru Aeroportul Mihail Kogălniceanu 70 de milioane de lei.

În plus, a subliniat ministrul Transporturilor, au fost alocate sume consistente, de asemenea în creştere faţă de anul trecut, pentru întreţinere.

"Avem o infrastructură foarte mare pe care trebuie să o întreţinem. Avem peste 16.000 de km de drumuri naţionale, o să ne apropiem şi anul acesta depăşim cota de 1.000 de km de autostrăzi în folosinţă şi drumuri expres. Anul acesta o să fie în premieră 12 km la Satu Mare şi 40 la Craiova - Piteşti. Avem peste 10.000 de km de infrastructură feroviară care, iarăşi, trebuie întreţinuţi şi am reuşit - aici iarăşi un lucru de care sunt foarte mândru, dar care şi pune presiune pe noi şi mai ales pe compania CFR - avem 1,4 miliarde de lei, o sumă în creştere semnificativă faţă de execuţia de anul trecut pentru întreţinerea infrastructurii feroviare. De asemenea, avem creşteri de 60% pentru reparaţii curente pentru infrastructura feroviară, iar la infrastructura rutieră avem şi aici creşteri ale sumelor alocate. Avem 617 milioane de lei alocaţi pentru întreţinerea infrastructurii rutiere, la care se adaugă sumele care vin din rovinietă şi de acolo se mai adaugă încă 700 de milioane. Deci, în total, 1,3 miliarde de lei care merg în covoare asfaltice şi îmbunătăţirea şi întreţinerea drumurilor actuale, semnalizări, separatoare mediane şi aşa mai departe. Deci, n-am uitat nici de această zonă, a întreţinerii", a subliniat acesta.

Cătălin Drulă a susţinut că bugetul de anul acesta al MTI obligă la o muncă serioasă.

"Este un buget care ne obligă să facem muncă serioasă anul acesta. Noi sperăm chiar să depăşim acele 8 miliarde de lei din investiţii europene şi la rectificare să mai adăugăm. Întotdeauna, în orice an, e o problemă - între ghilimele -, o problemă bună să trebuiască să suplimentezi investiţiile din fonduri europene. Avem o ţintă de deficit anul acesta de 7,16%, asta pentru contextul în care am reuşit în condiţiile unui an dificil să facem o prioritate din investiţiile în infrastructură (...) Aceste investiţii vor crea locuri de muncă, vor dezvolta sectoare economice şi ne vor ajuta să ieşim mai uşor din criza determinată de pandemie. Până la urmă, această infrastructură nu e nici de partid, nici de Guvern, o facem pentru oameni şi de aceea vă cer să daţi un aviz pozitiv. E chiar un buget sănătos anul acesta pentru transporturi şi îmi doresc o colaborare cât mai bună între Executiv şi Legislativ", le-a transmis el parlamentarilor.

Bugetul propus pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în anul 2021 a fost avizat favorabil joi, fără amendamente, în comisiile de specialitate reunite.

Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MTI cu 18 voturi "pentru" şi 12 "împotrivă".

La proiectul de buget pentru MTI au fost depuse 91 de amendamente, dar au fost respinse în bloc cu 18 voturi ''pentru", 10 "împotrivă" şi 3 abţineri.

Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii propus pentru 2021 este de 14,12 miliarde de lei, în creştere cu 9,57% faţă de cel de anul trecut. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi
, editor online: Gabriela Badea)

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Parlamentul dezbate bugetul de stat pe acest an 

 

Drulă: Probabil că în cazul lotului Cheţani-Câmpia Turzii se va încheia printr-o reziliere; am cerut Companiei de Drumuri o decizie rapidă

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-04-2025 22:08

Tánczos Barna: Nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbție de fonduri

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat, joi seara, la Craiova, că România se va apropia de 100% în ceea ce privește absorbția de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă termenele pentru acest program nu vor fi prelungite de Uniunea Europeană. 'Când spun că o să ne apropiem

Economic 10-04-2025 20:09

Hidroelectrica, despre inundațiile din 2014: Exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut conform prevederilor legale

Exploatarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, în perioada 18 - 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori de peste 11.500 mc/s, situație prevăzută în documentele româno-sârbe, s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției de exploatare din 1998 și ale Regu

Economic 10-04-2025 18:07

ANCOM a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat noi reguli pentru resursele de numerotație și transferul numerelor între operatori, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES. 'În cadrul ședinței Consiliului Consultativ de astăzi, ANCOM a adoptat decizia care completează și clarifică cadrul de re

Economic 10-04-2025 16:45

Burduja: La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene

Peste 30% din energia României este produsă de eoliene la această oră, la care se adaugă 20% hidro și 11% fotovoltaic, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Vântul bate bine pentru România! La această oră, peste 30% din energia României este produsă de eoliene. Acest prag simbolic este un semnal clar: tr

Economic 10-04-2025 14:55

Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000. Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în pre

Economic 10-04-2025 14:34

Ministerul Finanțelor a atras, joi, aproape un miliard de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 984,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei,

Economic 10-04-2025 14:32

Opt din zece români returnează ambalajele cu simbol SGR; jumătate sunt motivați de recuperarea garanției plătite (studiu)

Opt din zece români (82%) returnează toate ambalajele cu simbol SGR, procent în creștere cu 12% comparativ cu iunie 2024 (70%), iar 51% sunt motivați în principal de recuperarea garanției plătite, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research. În ceea ce privește frecvența cu care românii returnează ambalaje

Economic 10-04-2025 12:35

Tentative de fraudă de tip spoofing în numele Băncii Naționale a României

Banca Națională a României avertizează cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a instituției bancare în vederea obținerii de date personale sau pentru efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false.

Economic 10-04-2025 12:30

ANRE propune o garanție de 30% din valoare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat joi, în consultare publică, un proiect de Ordin privind introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică a unei garanții sub forma unui procent din valoarea contractelor, propunerea fiind ca această garanție fie de 30%, a declarat, într-o conferință de presă

Economic 10-04-2025 11:34

Burduja: ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție proiectul Neptun Deep

ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de Rusia, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic.

Economic 10-04-2025 11:15

DISB2025/Negrescu: România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene

România are toate argumentele să devină unul dintre liderii digitalizării europene și faptul că, astăzi, discutăm despre blockchain, securitate, infrastructură și Inteligență Artificială ne arată că nu mai suntem doar spectatori la revoluția digitală, a declarat, joi, vicepreședintele Parlamentului European (PE), Victor Negrescu, într-un mesaj video trans

Economic 10-04-2025 11:05

Creșteri de până la 4,6% ai indicilor bursieri, la începutul ședinței de joi de la BVB

Bursa de Valori București (BVB) a început în creștere pe toți indicii ședința de joi, iar rulajul se cifra, după 15 minute de la deschidere, la 13,343 milioane de lei (2,68 milioane euro), din care 11,71 milioane lei (2,35 milioane euro) tranzacții cu acțiuni. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de comp

Economic 10-04-2025 10:28

DISB2025/Anca Dragu: Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă

Finanțele digitale nu mai sunt doar un trend, ci o realitate prezentă, și înseamnă comisioane mai mici, acces mai ușor, viteză mai mare și productivitate sporită, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. 'Prezența unui guvernator al unei

Economic 10-04-2025 10:12

DISB2025/Ivan: Peste 30 de servicii publice vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2025, prin Cloud-ul guvernamental

Cloud-ul guvernamental al României va pune la dispoziția cetățenilor peste 30 de servicii publice până la sfârșitul acestui an, a anunțat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan. 'Modul în care vrem să

Economic 10-04-2025 10:07

DISB2025/Vevera (ICI București): Tehnologia blockchain devine mai complexă și avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă

Tehnologia blockchain oferă atât un potențial incredibil, cât și noi provocări în materie de reglementare și aplicare, iar pe măsură ce această tehnologie devine mai complexă, avem nevoie de oameni calificați care să o înțeleagă, a declarat, joi, la evenimentul la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul general al Institutu