logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Răzvan Cuc: Nu i-am cerut doamnei Mezei să ţină niciun avion la sol; am întrebat-o ce parlamentari zboară

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri seara că nu i-a solicitat fostului director general de la TAROM, Mădălina Mezei, să reţină avioane la sol, precizând însă că a întrebat-o pe aceasta ce parlamentari zboară şi dacă totul este în regulă.

"Nu i-am cerut să ţină niciun avion la sol, nici nu aveam cum să îi cer doamnei (Mădălina Mezei, n.r.) să ţină avioanele la sol. Ca să ţii un avion la sol trebui să aibă nişte probleme tehnice. Dacă se va întâmpla la un moment dat ca un avion să aibă probleme tehnice nu este vinovat ministrul Transporturilor. Nu puteam eu să cer. Cui să cer? Să mă duc eu la piloţi? Să mă duc eu la mecanici? Să mă duc eu să scot o piuliţă, un senzor, ce să fac eu la avioane?(...)Am întrebat-o într-adevăr pe doamna pe Mezei ce parlamentari zboară şi dacă totul este în regulă şi dacă vin cursele cum trebuie. Aflasem şi eu pe surse, ca toată lumea, de la opoziţie, că a-şi opri eu avioanele", a explicat Răzvan Cuc, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Transporturilor.

Pe de altă parte, Cuc a subliniat că Mezei se încurcă în minciuni în condiţiile în care prima dată aceasta a vorbit de anulări de curse apoi de reţineri la sol.

"Doamna se încurcă în propriile minciuni. Am văzut că a zis prima dată de anulări de curse, apoi de reţinere la sol, că e vorba de patru sau de cinci aeronave. Doamna Mezei uită că cei din familia ei au dorit pentru ei sau pentru grupurile lor de interese numai funcţii de conducere? Chiar soţul dânsei a fost pus în funcţia de director general adjunct al TAROM, cu sprijinul celor de la PNL, şi după şase luni a fost dat afară, presupun că tot pentru incompetenţă", a subliniat Cuc.

 

Potrivit acestuia, ceea ce i se reproşează fostului director general al TAROM este faptul că nu a semnat contractul pentru achiziţia noilor aeronave ATR, în ciuda faptului că acest lucru a fost aprobat în Consiliul de Administraţie şi că au fost începute negocieri cu altă firmă pentru alt tip de avioane.

"Contractul pentru achiziţia noilor aeronave ATR nu a fost semnat, deşi a fost aprobat de Consiliul de Administraţie cu trei luni în urmă, astfel nu s-a putut începe livrarea noilor ATR-uri. Primul trebuia să intre în flotă luna aceasta, modernizarea flotei de scurt curier fiind o măsură urgentă pe care doamna director o avea ca principală sarcină. În schimb, am aflat că doamna director a început negocierile cu altă firmă pe care a insistat să-i primesc chiar la minister. Dorea să achiziţioneze 12 aeronave fără a avea o împuternicire de la Adunarea Generală a Acţionarilor sau de la Consiliul de Administraţie. Aici aş putea să intru şi eu în zona speculaţiilor şi să afirm că această achiziţie ar fi favorizat un membru al familiei sale, care are licenţă doar pe acest tip de aeronavă. După cum ştiţi, la TAROM lucrează şi soţul doamnei Mezei şi fratele doamnei Mezei. Aşa cum a afirmat şi doamna Mezei, eu am cerut redresarea companiei, dar cred că doamna, prin măsurile pe care le-a luat, s-a gândit doar la familia ei. Vă voi da un exemplu legat de marile realizări ale doamnei Mezei: vă arăt ataşat actul la contractul de muncă care a fost făcut de doamna Mezei imediat ce a ajuns la TAROM. Este vorba despre un membru al familiei, care, de la salariul de 1.822 de euro, ce să vedeţi, prima măsură: creşte salariul la 2.400 de euro", afirmă Răzvan Cuc.

 

Referitor la DNA, ministrul interimar a subliniat că nu are nimic de ascuns şi aşteaptă să fie chemat.

"Referitor la DNA, nu am nimic de ascuns şi aştept să fiu chemat, voi da declaraţii, voi prezenta şi eu acte, voi cere şi eu lămuriri pentru că văd că, mai nou, toată lumea se duce la DNA. Foarte bine, dar du-te la DNA când ai dreptate, nu te du în momentul când arunci pe piaţă nişte lucruri false", a precizat oficialul MT.

Acesta a menţionat, totodată, că a primit mesaje de la piloţi care l-au felicitat pentru decizia luată, respectiv pentru demiterea acesteia de la conducerea TAROM, arătând, de asemenea, că Mădălina Mezei ar fi trebuit să protejeze TAROM nu familia şi prietenii pe care îi are în companie.

"Trebuia să protejeze compania TAROM. Mai departe, aştept să văd ce se va întâmpla săptămâna viitoare, să fiu chemat, dacă voi fi chemat undeva. Mai departe, încă o dată vă spun: principala ocupaţie a dânsei a fost strict să asculte de membrii familiei ei, le-a mărit salariul. Am văzut că a spus că nu este adevărat, că nu a semnat. Bun, n-ai semnat, dar erai director. Eu un conflict de interese în primul rând moral, că sunt oameni la sol, de exemplu la Direcţia de Sol, care au 2.000 de lei salariul, 2.500 de lei, ori eu cred că 1800 de euro nu era un salariu atât de mic încât să necesite creşterea la 2.400. Cam cu asta s-a ocupat doamna Mezei în mandatul dânsei şi vă spun că regret şi i-am spus şi Consiliului de Administraţie că ar fi trebuit să fi luat această decizie mai devreme", a precizat sursa citată.

În opinia ministrului, prin decizia de revocare din funcţie a Mădălinei Mezei au fost deranjate foarte multe grupuri de interese.

"Văd că prin decizia Consiliului de Administraţie foarte multe grupuri de interese au fost deranjate, aşa cum ştiu foarte bine că deciziile pe care le-am luat în tot acest mandat, care a fost în favoarea românilor, au deranjat foarte, foarte mulţi şmecheri şi în sensul acesta am fost avertizat că s-ar putea la un moment dat să plătesc preţul pentru măsurile pe care le-am luat: rezilieri de contracte, demiteri din funcţii, pe care nu le face ministrul, le face Consiliul de Administraţie, mare atenţie, dar eu ca ministru trebuie să monitorizez activitatea companiilor şi să văd că măsurile pe care le-am trasat sunt duse la bun sfârşit", a susţinut el.

De asemenea, Răzvan Cuc a afirmat că actualul director general interimar al TAROM a primit ameninţări şi i-a transmis Mădălinei Mezei că "a intrat într-un joc al unor grupuri de interese pe care cu siguranţă nu-l va putea duce la bun sfârşit".

"Ca să elucidăm şi misterul curselor: eu nu am spus că nu m-am întâlnit cu doamna Mezei. M-am întâlnit cu doamna Mezei miercuri seara, dar nu i-am cerut un astfel de lucru. Cum puteam eu să opresc de la zbor cinci aeronave? Gândiţi-vă logic, mai multe tipuri de aeronave. Nici nu ştiu ce operau în ziua aceea: Boeing, ATR, Airbus? Era imposibil să opresc cinci tipuri de aeronave. Încă o dată, se încurcă în minciuni, dar dânsa a intrat într-un joc al unor grupuri de interese pe care cu siguranţă nu-l va putea duce la bun sfârşit. Acum tot scenariul pus la cale de familia Mezei a prins contur pentru mine. Am văzut că a ieşit şi un pilot la atac. Ironia sorţii este că doamna Mezei îmi spusese cu ceva timp în urmă că intenţiona să-l înlocuiască pe domnul Florin Susanu de la Direcţia de zbor cu acel pilot. Directorul actual al TAROM, vorbesc de domnul Gvinda, mi-a comunicat în această dimineaţă că a primit mesaje de ameninţări la adresa dânsului şi a familiei dânsului. Nu tolerez astfel de lucruri. Şmecherii să plece acolo de unde au venit, n-au loc în compania TAROM", a avertizat şeful interimat de la MT.

Întrebat de jurnalişti de ce a contactat cu o seară înainte de votul moţiunii de cenzură pe cineva de la Serviciul Român de Informaţii, Cuc a răspuns: "Eu nu am contactat pe nimeni de la SRI".

"Doamna Mezei a venit cu tot felul de poveşti şi a spus că a fost contactată de cineva de la SRI, care i-a spus de nişte aeronave care vor fi ţinute la sol şi i-am spus: 'Doamnă, nu ştiu şi nu mă interesează'. Eu, la rândul meu, am un contact instituţional cu SRI şi dacă există o asemenea informaţie sunt convins că în primul rând m-ar fi înştiinţat pe mine şi am cerut doamnei Mezei să îmi prezinte numele persoanei de la SRI care a sunat-o să îi spună de aceste curse, atâta tot, şi dânsa nu mi-a mai răspuns la niciun mesaj. Era foarte important să vedem dacă cineva încearcă un astfel de lucru să se petreacă înaintea moţiunii. Eu un lucru ştiu sigur: că toţi parlamentarii, o să cer şi eu o situaţie de la TAROM să văd câţi parlamentari au zburat în acea dimineaţă, pentru că rezervări se pot face foarte multe dar propriu-zis zboruri ... O să vedem câţi au venit şi pe ce curse au venit, pentru că văd că asta trebuie să investigăm. Dar eu am văzut că toate cursele au aterizat la timp, nu a fost niciuna întârziată, niciun minut măcar", a adăugat el.

De asemenea, întrebat de ce a vrut să afle dacă vine un deputat de la Satu Mare cu o cursă TAROM, el a susţinut că nu a intenţionat acest lucru.

"Am întrebat-o într-adevăr pe doamna pe Mezei ce parlamentari zboară şi dacă totul este în regulă şi dacă vin cursele cum trebuie, fiindcă aflasem şi eu pe surse, ca să spun aşa, şi se lamentase toată lumea de la opoziţie că aş opri eu avioanele", a arătat acesta, neputând să spună când a vrut să afle acest lucru.

Ministrul interimar a admis că s-a întâlnit cu Mădălina Mezei miercuri seara în faţa casei acesteia, la solicitarea ei.

"Eu am vorbit cu doamna Mezei inclusiv seara, ne-am întâlnit undeva la ora 9-9,30. Dânsa m-a contactat, m-a rugat să ne vedem că trebuie să-mi transmită nişte lucruri foarte importante", a subliniat Răzvan Cuc.

La întrebarea de ce s-a întâlnit cu fostul director al TAROM şi dacă era o discuţie care putea fi purtată doar în faţa casei acesteia, oficialul MT a spus: "De ce? Este interzis să mă întâlnesc cu un director de companie? Doamna Mezei exact cu o seară înainte mi-a spus că vrea să îl înlocuiască pe domnul Susanu cu unul dintre piloţi, care acum văd că a ieşit la atac. Şi tot timpul o întrebam acelaşi lucru, de câte ori vorbeam cu dânsa: Când vine primul ATR? Pentru că eu ştiam că primul ATR trebuie să intre în luna octombrie în flota TAROM".

Totodată, Cuc consideră să se poate întâlni oriunde cu directorii companiilor din subordine.

"Dar eu pot să mă întâlnesc cu directorii oriunde. Nu cred că am vreo constrângere. Zvonul acesta cu reţinerea avioanelor la sol a apărut încă de la începutul săptămânii trecute. S-au aruncat tot felul de speculaţii. Eu auzisem de la tot felul de indivizi că vom face filtre în trafic.(...) În rest, pot să mă întâlnesc oricând cu orice director să vorbesc absolut orice problemă legată de strategia ministerului. Eu vă asigur un lucru: indiferent şi când va fi votul de învestitură, dacă se va ajunge, al viitorului guvern şi voi mai fi în funcţia de ministru interimar până când se intră cu noul guvern, personal o să mă ocup să văd că toată lumea ajunge la timp", a explicat el.

Ministrul Răzvan Cuc s-a încurcat şi el în propriile declaraţii, astfel că după ce a spus că vorbea des cu Mădălina Mezei a precizat că, de fapt, nici nu prea vorbea cu ea. Întrebat de ce nu a sunat-o în momentul în care a auzit zvonurile, Cuc a răspuns: "Eu v-am spus că în general nici nu prea vorbeam cu dânsa, ci vorbeam cu oamenii care sunt competenţi de la TAROM".

Când jurnaliştii i-au atras atenţia că mai devreme afirmase că aveau convorbiri dese, iar acum spune că vorbeau foarte rar el a subiniat: "Păi, dar normal că aveam întâlniri şi care e problema?. Nu, n-am spus că vorbeam foarte rar, ci am spus că am avut întâlniri dese şi mă pot întâlni oriunde vreau cu orice director din cadrul ministerului. Asta am spus". AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-04-2025 14:13

ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c

Economic 04-04-2025 13:12

Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini

Economic 04-04-2025 12:47

Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii

Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului

Economic 04-04-2025 12:09

Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo

Economic 04-04-2025 11:57

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de

Economic 04-04-2025 11:55

Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie

Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța

Economic 04-04-2025 11:53

MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea

Economic 04-04-2025 11:26

Creșterea economică bazată pe investiții este cheia pentru deblocarea economiei (AHK România)

Taxele, investițiile străine dublate de cele de stat în domenii cheie precum energia, inflația, războiul comercial declanșat de Statele Unite cu Uniunea Europeană, precum și soluții pentru reducerea deficitului bugetar au fost principalele teme de discuție ale comunității de afaceri româno-germane la întâlnirea membrilor din luna aprilie.

Economic 04-04-2025 11:06

CNPP: Peste 4,66 milioane pensionari, în martie 2025; pensia medie a fost de 2.758 de lei

Un număr de 4.664.642 de pensionari era înregistrat în martie 2025 în România, similar cu cel din luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.758 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,866 miliarde lei. Din total

Economic 04-04-2025 10:20

Banca Națională a României lansează o monedă cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu

Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, inscripția 'ROMANIA' în arc de cerc, val

Economic 04-04-2025 09:23

INS: Sosirile în structurile de primire turistică, în creștere cu 3% în primele două luni

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele două luni din 2025, au însumat 1,6 milioane persoane, în creștere cu 3% față de perioada corespunzătoare din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. Din numărul total

Economic 03-04-2025 20:58

Daraban (CCIR): Piețele din Caraibe, o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români

Piețele din Caraibe este o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români care desfășoară activități în turism, investiții în infrastructură, industria alimentară și procesarea produselor agricole, pescuit și acvacultură, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Economic 03-04-2025 19:26

Păun: Produsele exportate de România către SUA nu au o valoare adaugată foarte mare; se pot găsi alternative în interiorul UE

Valoarea totală a exporturilor României către Statele Unite este de circa 4 miliarde de dolari, aproximativ 50-60% din aceste exporturi reprezentând produse care nu au o valoare adaugată foarte mare și pentru care se pot găsi ușor alternative de export în interiorul Uniunii Europene, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie.

Economic 03-04-2025 18:54

Cristian Păun: Taxa pe stâlp aduce un stres inutil mediului de afaceri din România

Taxa pe stâlp nu aduce bani mulți la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar și, în plus, aduce un stres inutil mediului de afaceri din România, având în vedere taxele vamale cu care se va confrunta în perioada următoare, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie. 'Eu cons

Economic 03-04-2025 18:12

Operatorii din transport trebuie să afișeze în interiorul mijloacelor de transport plăcuțe cu prețul călătoriei, în sistem braille

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, p