Bugetul Ministerului Comunicaţiilor a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite
Bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevăzut pentru anul 2019, a primit aviz favorabil, luni, din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă''.
La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.
"În linii foarte generale, toate sumele din bugetul MCSI asigură îndeplinirea atribuţiilor ministerului şi a agenţiilor finanţate din bugetul ministerului. În 2018, a existat o plată singulară legată de capitalizarea Poştei. În bugetul ministerului au fost alocate 170 milioane de lei, iar în toamna anului 2018 au fost transferate pentru capitalizare către Poşta Română. Totodată, la rectificarea din toamnă existau alocate 110 milioane de lei pentru cazul de litigiu cu Microsoft, care au fost retraşi şi, acum, realocaţi de la începutul anului în eventualitatea în care, în urma litigiului, instanţa va hotărî că statul va trebui să plătească aceşti 110 milioane. Vorbim de un contract încheiat în anul 2013, legat de achiziţia unor licenţe Microsoft contra sumei de 33 de milioane de euro. Atunci, s-a hotărât trei plăţi egale, iar la momentul acela s-a plătit primă tranşă de 11 milioane de euro, urmând ca ulterior statul să achite şi celelalte tranşe. La cea de-a doua plată, consorţiul de firme a cedat creanţe unei bănci şi banca a venit şi a cerut a doua plată, fapt pentru care noi am spus că nu se încadrează în cerinţele legale şi acum există în litigiu. Sentinţa a fost în favoarea furnizorului, dar urmează să fie redactată sentinţa, fapt care nu s-a întâmplat de circa 4-5 luni. În termeni reali, chiar dacă în bugetul pe anul acesta al MCSI apare o reducere de la an la an de circa 20%, în termeni reali noi avem o creştere chiar pe Bunuri şi servicii, de puţin peste 9 milioane de lei, de la două milioane, anul trecut", a declarat, în cadrul audierilor din comisiile reunite, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Întrebat de starea actuală a oficiilor poştale ale Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) din mediul rural, Petrescu a susţinut că operatorul naţional de servicii poştale se află, la ora actuală, în situaţia în care poate să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori.
"Capitalizarea a fost subiectul unui test al investitorului privat prudent, care a permis efectiv această plată fără a afecta arena competiţională în sector. Poşta este în poziţia să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori, şi să devină un jucător combatant cu adevărat în sectorul ei de activitate. La creşterea de capital nu a participat şi Fondul Proprietatea. Capitalizarea era esenţială pentru relansarea companiei, fiindcă se pierdea în judecata şi raţionamentul decidenţilor de atunci o fereastră de oportunitate, fapt pentru care statul a hotărât să recurgă la această materializare ca unic acţionar. În momentul de faţă, există un litigiu între acţionarul care a devenit mult mai minoritar decât era înainte, fiind diluat în această capitalizare, şi statul român", a subliniat oficialul.
Referitor la proiectul Ro-Net, ministrul de resort a precizat că acesta se va finaliza în luna iulie 2019, iar ulterior va continua derularea proiectului NGN ((Next Generation Network, n.r.).
"Proiectul Ro-Net se termină în iulie 2019. În momentul de faţă, din cele 715 localităţi declarate eligibile a fi conectate prin Ro-Net, avem 607 finalizate şi plăţi efectuate pentru 603. Vom continua cu NGN, un nou proiect deschis de MCSI, care va duce până efectiv la poarta gospodăriei ramificaţia pentru fibră optică", a afirmat Alexandru Petrescu.
Proiectul de buget pe anul 2019, pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevede o alocare de 261,560 milioane de lei (credite bugetare), în scădere cu 20,59% faţă de anul anterior, în timp ce creditele de angajament se ridică la 91,480 milioane de lei (-59,49%).
Potrivit documentului, la capitolul Cheltuieli curente este prevăzută suma de 151,060 milioane de lei din credite bugetare, echivalentul unei diminuări de 5,04% comparativ cu datele din anul anterior. Ceditele de angajament se cifrează la 75,080 milioane de lei.
Pentru bunuri şi servicii, în bugetul MCSI ar urma să fie alocate, din credite bugetare, 9,007 milioane de lei (+250,33%). Creditele de angajament sunt prevăzute la aceeaşi valoare, în creştere cu 69,82%, în comparaţie cu execuţia preliminată din 2018.
La capitolul "Cheltuieli de personal" este prevăzut, pentru acest an, un buget de 16,297 milioane de lei, mai mult cu 51,85% faţă de anul anterior.
Nu în ultimul rând, la titlul dedicat proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 - 2020, este indicată la credite bugetare suma de 123,906 milioane de lei, în scădere cu 13,72% faţă de anul 2018, iar în dreptul creditelor de angajament este stipulată suma de 47,926 milioane de lei.
În cazul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, sursele de finanţare şi ponderea fiecăreia în totalul finanţării sunt structurate după cum urmează: 99,97% din bugetul de stat şi 0,03% din fonduri externe nerambursabile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* Parlament: Bugetul AGERPRES pe 2019 - aviz pozitiv în Comisiile reunite de cultură
* Parlament: Comisiile de apărare au avizat favorabil bugetul MAI
* Parlament: Bugetul Ministerului Afacerilor Externe - avizat favorabil, în comisiile de specialitate
* Comisiile juridice reunite au avizat bugetele CSM, ICCJ, CCR, Consiliului Legislativ fără modificări
* Bugetul Ministerului Muncii, avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate
* Parlament: Bugetele SRR şi SRTV, avizate favorabil de comisiile de cultură
* Parlament: Bugetul ICR pentru 2019, avizat favorabil de comisiile de cultură
* Parlament: Comisiile de apărare au dat aviz favorabil bugetului MApN
* Parlament: Bugetele Ministerului Cercetării şi MTS avizate favorabil de comisiile de învăţământ
* Parlament: Bugetul Avocatului Poporului - avizat de comisiile juridice, fără modificari
* Parlament: Bugetul Ministerului Justiţiei - avizat de comisiile juridice, cu un amendament
* Parlament: Bugetele MS şi CNAS, avizate favorabil de comisiile de sănătate
* Parlament: Bugetul CNA pe 2019 - avizat favorabil de comisiile de cultură
* Bugetul MMACA pe 2019, aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului
* Parlament - Comisiile juridice reunite au avizat favorabil bugetele ANI, ANSPDCP, IJ, ANRP, MRP
* Aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Consiliului Concurenţei
* Bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, avizate de comisiile parlamentare de specialitate
* Parlament: Bugetul MDRAP - avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Aviz favorabil pentru bugetul ANSVSA pe 2019; creştere de 8,07% faţă de anul trecut
* Parlament: Bugetul AEP - avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament: Bugetul SGG - avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament: Comisiile de apărare au avizat favorabil bugetul SPP
* Parlament: Bugetul Curţii de Conturi a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament: Comisiile pentru apărare au avizat favorabil bugetul STS
* Parlament: Bugetul MEN, avizat favorabil de comisiile de învăţământ
* Bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor, avizat favorabil în comisiile reunite din Parlament
* Parlament: Bugetul ONPCSB - aviz favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament - Bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat cu amendamente de Comisiile de buget-finanţe
* Bugetul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, raport favorabil în Comisiile de buget-finanţe
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Bugetul în energie e cu peste 152% mai mare; majoritatea creditelor bugetare merg pe proiectele din fonduri nerambursabile
Ministerul Energiei are în 2025 un buget de 14,7 miliarde lei, cu peste 152% mai mare decât anul trecut, iar cea mai mare parte a creditelor bugetare merge pe proiectele din fonduri nerambursabile, PNRR și Fondul pentru Modernizare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja. 'Avem un buget bazat pe responsabilitate și pr
Tanczos: România a lăsat în urmă șapte state membre, care au PIB per capita mai mic
România a lăsat deja în urmă șapte state membre care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România și suntem în urcare, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Dacă ne uităm la Produsul Intern Brut și la recuperarea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniu
Tanczos Barna: Săptămânile viitoare vom ieși cu un proiect de act normativ pentru reglementarea pieței crypto
Ministerul Finanțelor urmează să iasă săptămânile viitoare cu un proiect de act normativ pentru reglementarea pieței crypto, a anunțat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Statul trebuie să se pregătească pentru aceste noi provocări, nu doar în perspectiva campaniei electorale, ci și în perspectiva oricăr
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de peste 8 miliarde lei de la bănci, în februarie
Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna februarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 7,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 840 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma totală, de 8,04 miliarde lei, este cu 2,27 m
Ministrul Finanțelor: Noi nu calculăm nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025
Autoritățile nu calculează majorări de taxe sau de impozite în acest an, iar instituțiile sunt sub presiune constantă pentru a realiza partea de venituri, dar și pentru a ține cheltuielile sub control, a afirmat sâmbătă ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Noi nu calculăm cu nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025
Tanczos: Bucureștiul contribuie la Fondul Național de Solidaritate; și-a dat seama că țara are Capitală și nu Capitala are țară
Bucureștiul va contribui anul acesta la Fondul Național de Solidaritate în ceea ce privește cele 14 procente cu care fiecare primărie, indiferent cât e de mare sau cât e de mică, a contribuit ani de zile în acest fond, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.
Tanczos: Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile
Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile, iar acele contracte trebuie renegociate, regândite de manageri raționali și de lideri de sindicat raționali și responsabili, a declarat sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. El a răspuns astf
Ministrul Finanțelor: Industria alimentară nu produce suficient; va fi nevoie de programe de susținere chiar peste fondurile europene
Industria alimentară din România are nevoie de programe de susținere și în anii următori, chiar peste fondurile europene, pentru că nu produce suficient, iar anul acesta vor fi două-trei scheme noi pentru zootehnie, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul susținut la Palatul Victoria, după aprobarea bugetului pe
Tanczos Barna: Până la sârșitul lunii martie, trebuie să dăm Hotărârea de Guvern privind punerea în aplicare a ''taxei pe stâlp''
Hotărârea de Guvern privind taxa pe construcții speciale ('taxa pe stâlp') trebuie aprobată până la finele lunii martie și, după aprobarea bugetului în Parlament, vom începe discuțiile concrete pentru a pregăti această hotărâre, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat
Tanczos: După aprobarea bugetului, Ministerul Muncii va pregăti alternative pentru ajutorul one off pentru pensionari
Ministerul Muncii va începe o analiză cu privire la ajutorul one-off pentru pensionarii cu pensii mici, iar în următoarele săptămâni după aprobarea bugetului va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret în Coaliție, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, sâmbătă, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern în
Tanczos Barna: Este exclus să ajungem la ''junk'' în acest an
România nu va fi retrogradată în categoria țărilor nerecomandate investitorilor (junk) în acest an, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Este, exclus (să ajungem la 'junk'). Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, la soliditatea economiei românești, la bugetul făcut p
Ministrul Finanțelor: Am bugetat suficienți bani pentru a fi plătite datoriile la furnizorii de energie
Guvernul a prevăzut în bugetul pentru 2025 suficienți bani pentru a plăti datoriile către furnizorii de energie deja validate și pentru sumele care vor veni și cu siguranță va fi o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, a declarat sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.
Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. 'Am adoptat astăzi acest buget la care am lucrat aproape 4 săptămâni. (...) Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pentru că n
Transelectrica a înregistrat la Registrul Comerțului compania care va implementa proiectul Coridorul Verde
Compania de stat Transelectrica a informat vineri că a înregistrat la Registrul Comerțului societatea Joint Venture GECO Power Company - Green Energy Corridor Power Company, societate cu răspundere limitată, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorul Verde. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe Bursa
Hidroelectrica: O eroare tehnică a cauzat încălcarea securității datelor personale a 69 de clienți; a fost remediată prompt
O eroare tehnică a făcut ca securitatea datelor personale a 69 de utilizatori dintre cei peste 500.000 de clienți Hidroelectrica să fie încălcată, în timpul procesului de migrare către aplicația iHidro, precizează compania, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES. 'În urma publicării articolului privin