Bugetul Ministerului Comunicaţiilor a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite

Bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevăzut pentru anul 2019, a primit aviz favorabil, luni, din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă''.
La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.
"În linii foarte generale, toate sumele din bugetul MCSI asigură îndeplinirea atribuţiilor ministerului şi a agenţiilor finanţate din bugetul ministerului. În 2018, a existat o plată singulară legată de capitalizarea Poştei. În bugetul ministerului au fost alocate 170 milioane de lei, iar în toamna anului 2018 au fost transferate pentru capitalizare către Poşta Română. Totodată, la rectificarea din toamnă existau alocate 110 milioane de lei pentru cazul de litigiu cu Microsoft, care au fost retraşi şi, acum, realocaţi de la începutul anului în eventualitatea în care, în urma litigiului, instanţa va hotărî că statul va trebui să plătească aceşti 110 milioane. Vorbim de un contract încheiat în anul 2013, legat de achiziţia unor licenţe Microsoft contra sumei de 33 de milioane de euro. Atunci, s-a hotărât trei plăţi egale, iar la momentul acela s-a plătit primă tranşă de 11 milioane de euro, urmând ca ulterior statul să achite şi celelalte tranşe. La cea de-a doua plată, consorţiul de firme a cedat creanţe unei bănci şi banca a venit şi a cerut a doua plată, fapt pentru care noi am spus că nu se încadrează în cerinţele legale şi acum există în litigiu. Sentinţa a fost în favoarea furnizorului, dar urmează să fie redactată sentinţa, fapt care nu s-a întâmplat de circa 4-5 luni. În termeni reali, chiar dacă în bugetul pe anul acesta al MCSI apare o reducere de la an la an de circa 20%, în termeni reali noi avem o creştere chiar pe Bunuri şi servicii, de puţin peste 9 milioane de lei, de la două milioane, anul trecut", a declarat, în cadrul audierilor din comisiile reunite, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Întrebat de starea actuală a oficiilor poştale ale Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) din mediul rural, Petrescu a susţinut că operatorul naţional de servicii poştale se află, la ora actuală, în situaţia în care poate să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori.
"Capitalizarea a fost subiectul unui test al investitorului privat prudent, care a permis efectiv această plată fără a afecta arena competiţională în sector. Poşta este în poziţia să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori, şi să devină un jucător combatant cu adevărat în sectorul ei de activitate. La creşterea de capital nu a participat şi Fondul Proprietatea. Capitalizarea era esenţială pentru relansarea companiei, fiindcă se pierdea în judecata şi raţionamentul decidenţilor de atunci o fereastră de oportunitate, fapt pentru care statul a hotărât să recurgă la această materializare ca unic acţionar. În momentul de faţă, există un litigiu între acţionarul care a devenit mult mai minoritar decât era înainte, fiind diluat în această capitalizare, şi statul român", a subliniat oficialul.
Referitor la proiectul Ro-Net, ministrul de resort a precizat că acesta se va finaliza în luna iulie 2019, iar ulterior va continua derularea proiectului NGN ((Next Generation Network, n.r.).
"Proiectul Ro-Net se termină în iulie 2019. În momentul de faţă, din cele 715 localităţi declarate eligibile a fi conectate prin Ro-Net, avem 607 finalizate şi plăţi efectuate pentru 603. Vom continua cu NGN, un nou proiect deschis de MCSI, care va duce până efectiv la poarta gospodăriei ramificaţia pentru fibră optică", a afirmat Alexandru Petrescu.
Proiectul de buget pe anul 2019, pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevede o alocare de 261,560 milioane de lei (credite bugetare), în scădere cu 20,59% faţă de anul anterior, în timp ce creditele de angajament se ridică la 91,480 milioane de lei (-59,49%).
Potrivit documentului, la capitolul Cheltuieli curente este prevăzută suma de 151,060 milioane de lei din credite bugetare, echivalentul unei diminuări de 5,04% comparativ cu datele din anul anterior. Ceditele de angajament se cifrează la 75,080 milioane de lei.
Pentru bunuri şi servicii, în bugetul MCSI ar urma să fie alocate, din credite bugetare, 9,007 milioane de lei (+250,33%). Creditele de angajament sunt prevăzute la aceeaşi valoare, în creştere cu 69,82%, în comparaţie cu execuţia preliminată din 2018.
La capitolul "Cheltuieli de personal" este prevăzut, pentru acest an, un buget de 16,297 milioane de lei, mai mult cu 51,85% faţă de anul anterior.
Nu în ultimul rând, la titlul dedicat proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 - 2020, este indicată la credite bugetare suma de 123,906 milioane de lei, în scădere cu 13,72% faţă de anul 2018, iar în dreptul creditelor de angajament este stipulată suma de 47,926 milioane de lei.
În cazul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, sursele de finanţare şi ponderea fiecăreia în totalul finanţării sunt structurate după cum urmează: 99,97% din bugetul de stat şi 0,03% din fonduri externe nerambursabile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* Parlament: Bugetul AGERPRES pe 2019 - aviz pozitiv în Comisiile reunite de cultură
* Parlament: Comisiile de apărare au avizat favorabil bugetul MAI
* Parlament: Bugetul Ministerului Afacerilor Externe - avizat favorabil, în comisiile de specialitate
* Comisiile juridice reunite au avizat bugetele CSM, ICCJ, CCR, Consiliului Legislativ fără modificări
* Bugetul Ministerului Muncii, avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate
* Parlament: Bugetele SRR şi SRTV, avizate favorabil de comisiile de cultură
* Parlament: Bugetul ICR pentru 2019, avizat favorabil de comisiile de cultură
* Parlament: Comisiile de apărare au dat aviz favorabil bugetului MApN
* Parlament: Bugetele Ministerului Cercetării şi MTS avizate favorabil de comisiile de învăţământ
* Parlament: Bugetul Avocatului Poporului - avizat de comisiile juridice, fără modificari
* Parlament: Bugetul Ministerului Justiţiei - avizat de comisiile juridice, cu un amendament
* Parlament: Bugetele MS şi CNAS, avizate favorabil de comisiile de sănătate
* Parlament: Bugetul CNA pe 2019 - avizat favorabil de comisiile de cultură
* Bugetul MMACA pe 2019, aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului
* Parlament - Comisiile juridice reunite au avizat favorabil bugetele ANI, ANSPDCP, IJ, ANRP, MRP
* Aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru bugetul Consiliului Concurenţei
* Bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, avizate de comisiile parlamentare de specialitate
* Parlament: Bugetul MDRAP - avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Aviz favorabil pentru bugetul ANSVSA pe 2019; creştere de 8,07% faţă de anul trecut
* Parlament: Bugetul AEP - avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament: Bugetul SGG - avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament: Comisiile de apărare au avizat favorabil bugetul SPP
* Parlament: Bugetul Curţii de Conturi a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament: Comisiile pentru apărare au avizat favorabil bugetul STS
* Parlament: Bugetul MEN, avizat favorabil de comisiile de învăţământ
* Bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor, avizat favorabil în comisiile reunite din Parlament
* Parlament: Bugetul ONPCSB - aviz favorabil în comisiile de specialitate
* Parlament - Bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat cu amendamente de Comisiile de buget-finanţe
* Bugetul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, raport favorabil în Comisiile de buget-finanţe
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.