logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Testele ADN, speranța apicultorilor europeni pentru depistarea fraudatorilor

Imagine din galeria Agerpres

În centrul Tirolului austriac, un laborator de cercetare utilizează de acum ADN-ul pentru a depista mierea falsă importată în UE, o metodă care ar putea să îi protejeze pe apicultori de concurența neloială, informează AFP.

Înființată în 2018 la Voels, o localitate situată în apropiere de Innsbruck, Sinsoma este una dintre puținele companii din Europa care certifică în acest fel compoziția substanței siropoase.

Această expertiză este utilizată în prezent pentru a descoperi numeroase fraude.

'Este într-adevăr ceva nou pentru piața mierii', a explicat Corinna Wallinger, cofondatoare a companiei Sinsoma, care consideră că 'tehnologia' ar trebui să fie cu un pas înaintea trișorilor, care își schimbă constant practicile.

Adăugare de sirop

Uniunea Europeană (UE) este în alertă: între 2021 și 2022, 46% din cele 320 de loturi testate în 18 țări în timpul importului erau potențial alterate, analizele dezvăluind în special adăugarea de zahăr, fără ca acesta să fie înscris pe etichetă. Procentul era de numai 14% între 2015 și 2017.

Dintre loturile suspecte, 74% proveneau din China, principalul producător mondial, iar 93% din loturile turcești erau suspecte.

Or, este interzisă adăugarea de apă sau siropuri ieftine în miere pentru a umfla marjele de profit.

Având în vedere dificultatea de a detecta această fraudă, autoritățile de la Bruxelles au desemnat un grup de experți care vor trebui să ajute Uniunea Europeană 'să armonizeze metodele' până în 2028.

Testele ADN ar putea fi o parte a soluției, potrivit autorităților austriece pentru siguranță alimentară, care le-au utilizat pentru prima dată în acest an și așteaptă rezultatele.

Toți actorii din acest sector se ocupă de această problemă, ca în cazul lanțului de supermarketuri Spar, care și-a retras temporar gama de produse de pe rafturi la sfârșitul anului trecut, în urma unui scandal, pentru a le examina cu atenție.

Miza este mare: UE este al doilea mare importator mondial după Statele Unite și, pe lângă faptul că induce în eroare consumatorii, această miere falsă și abundentă subminează industria apicolă.

O nouă etichetă

'Cu produsele noastre artizanale autentice, este imposibil să concurăm' în materie de prețuri, a declarat cu regret Matthias Kopetzky, care administrează aproape 350 de stupi la Viena.

Prezentând unul dintre stupii săi de pe dealurile de lângă capitala austriacă, pe care le gestionează lucrând cu mâinile goale și fără echipament de protecție, el explică faptul că siropul de glucoză este de patru până la cinci ori mai ieftin decât produsul original pe care îl înlocuiește.

Dar cum poate fi detectat 'intrusul' de pe fundul borcanului? Indiferent dacă este importată din Ucraina sau din Argentina - ceilalți mari furnizori ai UE - 'mierea este plină de urme de ADN de la plantele polenizate', a explicat Corinna Wallinger, a cărei companie percepe 94 de euro pentru cel mai simplu dintre testele pe care le efectuează.

Prin urmare, dacă un eșantion nu conține prea mult ADN sau dacă există în el ADN din orez, o plantă evitată de albine, există o șansă mare ca acel produs să pretindă că este altceva decât este în realitate.

Rămâne de văzut dacă această metodă va fi validată în toate situațiile: experții semnalează posibile deficiențe și solicită instituirea unui proces riguros pentru a garanta fiabilitatea acesteia.

'Asta este întreaga problemă. Dacă tergiversăm generalizarea unui proces, pierdem teren în fața fraudatorilor', a adăugat Corinne Wallinger.

Până atunci, o directivă europeană recentă impune noi reguli de etichetare: de la mijlocul anului 2026, numele principalelor țări producătoare vor trebui să figureze pe borcanele de miere, împreună cu procentajul fiecărei origini.

În sfârșit, se face astfel dreptate apicultorului austriac, care afișează deja proveniența vieneză a produselor sale pentru a îi atrage pe clienții preocupați de calitate. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 106

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 28-04-2025 15:29

Bursele europene și-au redus câștigurile și companiile energetice sunt în scădere, din cauza penei de curent

Bursele europene și-au redus câștigurile comparativ cu datele de la prânz, iar companiile de energie și cele de electricitate sunt în cădere, după producerea unei pene de curent în toată Spania peninsu

Economic Extern 28-04-2025 14:50

Pene de curent în Spania și Portugalia din cauze încă necunoscute

Furnizarea energiei electrice s-a întrerupt pe tot teritoriul peninsular al Spaniei, luni, în jurul orei 12:30 (10:30 GMT), precum și în anumite zone din Portugalia, cauzele fiind încă necunoscute, relatează agenția EFE. Conform graficului operatorului de sistem Rețele Electrice, din Spania, care se actualizează în timp real, &ici

Economic Extern 28-04-2025 14:27

Riscul de recesiune globală a crescut din cauza undelor de șoc provocate de tarifele americane (sondaj)

Există un risc ridicat ca economia mondială să intre în recesiune în acest an, potrivit majorității economiștilor intervievați de Reuters, care subliniază că tarifele președintelui SUA, Donald Trump, au afectat încrederea mediului de afaceri. În urmă cu doar trei luni, același grup de economiștii care acoperă aproape 50 de economii esti

Economic Extern 28-04-2025 13:26

UE a exportat anul trecut băuturi alcoolice în valoare de 29,8 miliarde de euro

Uniunea Europeană a exportat în anul 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 miliarde de euro, o creștere de 10,9% comparativ cu situația din 2019, când exporturile de băuturi alcoolice s-au cifrat la 26,9 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat). Exporturile de băuturi alco

Economic Extern 28-04-2025 12:52

Germania cere de la UE mai multă libertate cu privire la cheltuielile pentru apărare

Germania a cerut Comisiei Europene să îi acorde o derogare de la limitele Uniunii Europene privind împrumuturile, în ideea de a putea să își majoreze cheltuieile militare în următorii ani, potrivit unei scrisori trimise la Bruxelles de ministrul german al Finanțelor, Joerg Kukies, și consultată luni de Reuters. &I

Economic Extern 28-04-2025 10:49

Nuca de cocos s-a scumpit din cauza stocurilor globale reduse

Atunci când familia lui Mohamad Fahmi Faat din Kuala Lumpur a pregătit doar jumătate din cantitatea obișnuită de mâncare pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, el a dat vina pe lipsa nucilor de cocos, un ingredient de bază în bucătăria multor țări asiatice, transmite Bloomberg. 'Laptele proaspăt de cocos a devenit o raritate cu

Economic Extern 27-04-2025 14:33

BTA: Donald Trump Jr., ministrul Inovației din Israel așteptați la Sofia la evenimentul Trump Business Vision

Donald Trump Jr., fiul cel mare al președintelui Statelor Unite, și Gila Gamliel, ministrul Inovației, Științei și Tehnologiei din Israel, vor participa la evenimentul Trump Business Vision 2025, care va fi găzduit de Nexo la Sofia duminică, 27 aprilie, a anunțat joi platforma de active digitale într-un comunicat de presă. Întâlnirea va reuni

Economic Extern 27-04-2025 00:57

Trump cere tranzit liber pentru navale americane prin canalele Panama și Suez

Donald Trump a cerut sâmbătă trecerea liberă a navelor americane prin canalele Panama și Suez și i-a solicitat secretarului de stat american, Marco Rubio, să se ocupe de acest dosar 'imediat', notează AFP. După ce a repetat luni de zile dorința sa de a prelua controlul asupra Canalului Panama, președintele american vizează acum C

Economic Extern 26-04-2025 22:33

Serbia: O nouă amânare a sancțiunilor americane împotriva grupului petrolier NIS, controlat de Gazprom

Statele Unite au amânat din nou, cu două luni, impunerea de sancțiuni împotriva celei mai mari companii de petrol și gaze din Serbia (NIS), la care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de firmele rusești Gazprom Neft și Gazprom, a anunțat sâmbătă președintele sârb Aleksandar Vucic, notează AFP. NIS operează singur

Economic Extern 26-04-2025 10:07

BTA: Bulgaria preia în 2026 președinția Strategiei UE pentru Regiunea Dunării

Grupul național la nivel înalt din cadrul Mecanismului Național de Coordonare pentru Implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR) a avut miercuri prima întâlnire la Sofia. Adresându-se reuniunii, ministrul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, Ivan Ivanov, a declarat, citat de ministerul său într-un comunicat

Economic Extern 25-04-2025 20:10

FMI estimează că taxele vamale vor afecta mai acut țările din estul Europei (EFE)

Fondul Monetar Internațional estimează că impactul taxelor vamale asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, dar mai acut în țările din estul regiunii, mai expuse la războiul comercial din cauza puternicei dependențe de producție, relatează agenția EFE. Directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kam

Economic Extern 25-04-2025 19:55

Taxele vamale americane vor afecta în Europa mai puternic țările din Est, avertizează FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că impactul taxelor vamale americane asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, iar țările est-europene vor fi mai puternic afectate ca urmare a dependenței lor majore față de industria prelucrătoare, relatează agenția EFE. Directorul departamentului european al FMI, Alfred Kammer, a i

Economic Extern 25-04-2025 16:15

Președintele Băncii Naționale a Elveției respinge bitcoin ca activ de rezervă

Președintele Băncii Naționale a Elveției (SNB) a declarat vineri că criptomonedele nu îndeplinesc standardele instituției de monedă de rezervă, respingând solicitările promotorilor cripto de a deține bitcoin ca instrument de acoperire împotriva riscurilor în creștere cu care se confruntă economia mondială, transmite Reuters. Promotorii

Economic Extern 25-04-2025 14:29

Germania: Așteptările privind exporturile s-au prăbușit, în urma războiului comercial

Așteptările privind afacerile în rândul exportatorilor germani au scăzut la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008, în urma noilor taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump, potrivit unui studiu al Institutului Ifo publicat vineri, transmite DPA. Indicele Ifo privind așteptările legate de exporturi s-a deteriorat