China avertizează țările împotriva încheierii de acorduri comerciale cu SUA în detrimentul său

China a acuzat luni Washingtonul că abuzează de tarifele vamale și a avertizat țările să nu încheie un acord economic mai amplu cu Statele Unite în detrimentul său, intensificându-și retorica în spirala războiului comercial între cele mai mari două economii ale lumii, potrivit Reuters.
Beijingul se va opune ferm oricărei părți care încheie un acord în detrimentul Chinei și ''va lua contramăsuri într-o manieră fermă și reciprocă'', a declarat Ministerul chinez al Comerțului.
Ministerul a reacționat astfel la un raport Bloomberg, citând surse familiare cu acest dosar, conform căruia administrația Trump se pregătește să exercite presiuni asupra națiunilor care solicită reduceri tarifare sau scutiri din partea SUA pentru a reduce comerțul cu China, inclusiv prin impunerea de sancțiuni monetare.
China respectă toate părțile care își reglementează disputele economice și comerciale cu SUA prin mecanismul consultărilor pe picior de egalitate, dar ea se va opune ferm oricărei părți care va încheia un acord în detrimentul Chinei, a reiterat Ministerul chinez al Comerțului.
''SUA au abuzat de tarifele vamale în relația cu toți partenerii lor comerciali sub pretextul așa-zisei 'echivalențe', obligând totodată toate părțile să înceapă negocieri asupra 'tarifelor vamale reciproce' cu ele'', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului chinez.
''Urmărirea propriilor interese egoiste temporare în detrimentul intereselor altora va eșua în cele din urmă pentru ambele părți și îi va afecta pe ceilalți'', a afirmat acesta, potrivit AFP.
China este hotărâtă și capabilă să-și apere drepturile și interesele, și este dispusă să-și întărească solidaritatea cu toate părțile, mai subliniază ministerul.
La începutul lunii, reprezentantul american al Comerțului, Jamieson Greer, a declarat că aproape 50 de țări îl contactaseră pentru a discuta de tarifele vamale suplimentare impuse de președintele Donald Trump.
Mai multe discuții bilaterale asupra taxelor vamale au avut loc de atunci, Japonia intenționând să-și crească importurile de soia și de orez în cadrul negocierilor sale cu SUA, în timp ce Indonezia prevede să-și majoreze importurile de produse alimentare și materii prime americane și să-și reducă comenzile din alte țări.
Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale istorice pe care le anunțase pe 2 aprilie împotriva a zeci de țări, cu excepția Chinei, pe care a desemnat-o ca fiind a doua economie mondială și căreia i-a impus taxele cele mai ridicate.
Președintele chinez Xi Jinping s-a deplasat în trei țări din Asia de Sud-Est săptămâna trecută cu scopul de a consolida legăturile regionale, invitându-și partenerii comerciali să se opună intimidării unilaterale.
''Nu există câștigători în războaie comerciale și în războaiele tarifare'', a declarat Xi Jinping într-un articol publicat în presa vietnameză, fără a menționa SUA, conform AFP.
Washingtonul a impus taxe vamale de 145% la cele mai multe produse chineze, care pot urca până la 245% în unele cazuri, ca de exemplu pentru vehiculele electrice.
Ca răspuns, China a impus propriile sale suprataxe de 125% la produsele americane și a afirmat că vrea să ducă această confruntare comercială ''până la capăt''.
Dar ceilalți parteneri comerciali ai SUA, unii loviți de o suprataxare de 10%, au beneficiat de o suspendare de 90 de zile a taxelor vamale mult mai ridicate. Multe dintre aceste țări au angajat discuții cu Washingtonul.
Declarațiile chineze intervin în timp ce mai multe semne indică un progres semnificativ al negocierilor între Washington și partenerii săi comerciali în regiune, comentează AFP.
Coreea de Sud urmează să-și trimită în această săptămână la Washington miniștrii finanțelor și comerțului pentru discuții comerciale la nivel înalt, a anunțat Seulul.
Țara este îngrijorată în special să-și vadă giganții naționali Samsung Electronics și constructorul de automobile Hyundai lovite dur dacă Casa Albă își pune în aplicare amenințările.
Săptămâna trecută, emisarul japonez pentru taxe vamale, Ryosei Akazawa, a fost la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump.
Premierul japonez Shigeru Ishiba afirmase sâmbătă că discuțiile între Japonia și SUA ar putea constitui un 'model pentru lume'.
''Faptul că președintele Trump a intervenit personal pentru a negocia cu emisarul japonez arată că el acordă importanță dialogului cu Japonia'', a adăugat el luni în fața parlamentului.
''Japonia este aliatul lor, cel mai mare investitor și creator de locuri de muncă în SUA'', a subliniat premierul japonez.
Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită oficială de patru zile în India pe fondul negocierilor asupra unui acord comercial bilateral.
Aceste discuții contrastează cu confruntarea tenace între China și SUA, care a zdruncinat piețele financiare și alimentează temeri privind o recesiune mondială.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului a criticat din nou luni ''unilateralismul'' și ''protecționismul'' SUA, avertizând împotriva unei reveniri la o ordine internațională dominată de ''legea junglei''.
''Când cei puternici îi exploatează pe cei slabi, toate țările devin victime'', a apreciat el.
Președintele american Donnald Trump a declarat totuși joi că discuții ar fi în curs cu China. ''Da, noi discutăm cu China'', a spus el unor jurnaliști în Biroul Oval, precizând că Beijingul contactase Washingtonul ''de mai multe ori''. ''Cred că vom încheia un foarte bun acord'', a apreciat el.
Beijingul nu a confirmat pentru moment aceste discuții, chiar dacă a lansat în mai multe rânduri un apel la un ''dialog pe picior de egalitate'', conform media citate. AGERPRES/(AS-editor: Lilia Traci, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian
Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune
UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC
Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă
SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa
Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti
BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro
Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim
Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie
Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi
Germania: Exporturile și producția industrială au crescut în martie, înaintea taxelor vamale americane
Exporturile Germaniei au crescut peste așteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China și SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producția industrială a depășit de asemenea previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA și Reuters. Conform
Maersk avertizează asupra declinului comerțului maritim, pe fondul războiului comercial
Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că un război comercial global și incertitudinile geopolitice ar putea duce anul acesta la scăderea transportului maritim de containere pe plan mondial, deși nu și-am modificat previziunile de profit, transmite Reuters. Taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au determinat compa
Rusia: Veniturile din exporturile de petrol și gaze au scăzut cu 12% în aprilie
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, a anunțat Ministerul de Finanțe, dând vina pe scăderea cotațiilor la țiței, transmite Reuters. Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproxima
Livrările Airbus au scăzut cu 8% în aprilie, din cauza problemelor în aprovizionarea cu motoare
Livrările grupului aeronautic european Airbus au scăzut în ritm anual cu 8% în aprilie, la 56 de aeronave, transmite Reuters. În primele patru luni din 2025, livrările au înregistrat un declin de 5%, la 192 de avioane, comparativ cu perioada similară din 2024. Anul trecut Airbus a livrat 766 aeronave. Com
SUA: Rezerva Federală menține nemodificată dobânda, sfidând solicitările președintelui Donald Trump de reducere a costurilor de împrumut
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la un interval cuprins între 4,25% și 4,50%, în linie cu estimările, sfidând solicitările președintelui Donald Trump de relaxare a politicii monetare, în timp ce a avertizat asupra sporirii incertitudinilor economice, transmit Reuters și
Renault a primit 850 de comenzi pentru versiunea electrică a R5 Turbo chiar dacă costă 155.000 de euro
Grupul auto francez Renault a informat miercuri că ediția limitată a versiunii electrice a celebrului hatchback R5 Turbo a înregistrat 850 de comenzi în prima săptămână, chiar dacă prețurile încep de la 155.000 de euro, transmite Reuters. Modelul original R5 Turbo din 1980, conceput pentru a participa la cursele de raliu, a fost reinven
UE se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii
Uniunea Europeană intenționează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregătește să reacționeze dacă discuțiile comerciale cu Washingtonul vor eșua, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times. Comisia Europeană, c
Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană, în martie
Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel stabil în UE și o creștere de 0,2% în zona euro, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Eurostat p
Cotațiile la țiței cresc, după anunțarea discuțiilor comerciale dintre SUA și China
Cotațiile la țiței au crescut miercuri, investitorii concentrându-se pe indiciile privind scăderea producției în Statele Unite și pe discuțiile comerciale dintre SUA și China, transmite Reuters. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,50 dolari, la 59,59 do
Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026
Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna