logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ECA: Procedurile vamale simplificate ale UE sunt insuficiente pentru a preveni frauda cu TVA la importuri

Image

Atunci când se recurge la proceduri vamale de import simplificate, interesele financiare ale UE și piața unică nu sunt suficient de bine protejate împotriva fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA) la importuri, apreciază Curtea de Conturi Europeană (ECA), într-un raport publicat luni.

Potrivit autorilor documentului, controalele efectuate de statele membre au deficiențe grave. În plus, cooperarea la nivelul UE și între statele membre menită să combată utilizarea abuzivă a acestor proceduri nu este nici ea suficient de solidă.

Pentru bunurile importate, TVA este datorată atunci când acestea intră în uniunea vamală a UE. Valoarea taxei se stabilește pe baza declarațiilor vamale. Frauda comisă de comercianții care 'se joacă' cu TVA la importuri denaturează concurența pe piața unică și afectează finanțele UE și ale statelor membre. Auditorii au constatat că procedurile vamale de import simplificate sunt o poartă deschisă către astfel de fraude.

'Măsurile existente nu sunt suficiente pentru a preveni și a detecta fraudele cu TVA la importuri atunci când se recurge la proceduri vamale de import simplificate. Valoarea bunurilor importate sub aceste regimuri este ridicată, iar riscul de abuzuri prin practici frauduloase este mare. Ar trebui menținut un echilibru corespunzător între facilitarea comerțului și protejarea intereselor financiare ale UE', a declarat Francois-Roger Cazala, membrul ECA responsabil de acest audit.

Auditorii au constatat lacune și inconsecvențe în cadrul de reglementare al UE pentru procedurile vamale de import simplificate și în modul în care Comisia Europeană monitorizează acest cadru. Ei recomandă să se introducă și să se pună în aplicare norme armonizate. Nu există astfel de norme, de exemplu, pentru reglementarea funcției de reprezentant fiscal. De asemenea, în țările din UE pe care le-au vizitat, auditorii au observat abordări divergente în ceea ce privește invalidarea codurilor de înregistrare în scopuri de TVA și neconcordanțe între statutul codurilor de TVA și cel al numerelor de înregistrare și identificare a operatorilor economici (EORI). Cu alte cuvinte, operatorii care joacă după reguli proprii în materie de TVA pot continua să desfășoare operațiuni vamale. În plus, sancțiunile variază foarte mult de la un stat membru la altul.

S-au observat, de asemenea, breșe grave la nivelul controalelor naționale ale procedurilor simplificate aplicabile TVA-ului la import. În eșantionul de importuri pe care le-au examinat, auditorii au scos la iveală pierderi semnificative de TVA. Ei nu au putut obține nicio asigurare că bunurile erau transportate din statul membru de import către alt stat membru pentru a fi vândute acolo - deși aceasta este una dintre condițiile care trebuie îndeplinite pentru scutirea de TVA la importul în UE. Auditorii concluzionează că dovada transportului pentru astfel de bunuri ar trebui să se ceară chiar la momentul importului. S-au mai descoperit și cazuri în care importatorii au subevaluat bunurile (în general, telefoane inteligente, textile, încălțăminte și bijuterii) și, implicit, au declarat o valoare mai mică a TVA.

'Cum accesul la date este limitat, compararea bazei de impozitare a bunurilor importate (declarațiile vamale) cu cea a bunurilor vândute în diferitele state membre se dovedește o adevărată cursă cu obstacole. Dar chiar și așa, orice discrepanță semnificativă - și, prin urmare, suspectă - între aceste sume impozabile ar trebui investigată. Există mai multe propuneri legislative care ar trebui să ajute la remedierea unora dintre deficiențele identificate de auditori, însă aceștia avertizează că riscul de abuz nu va dispărea', se precizează în comunicat.

Curtea a observat că nici cooperarea dintre statele membre și de la nivelul UE nu este ireproșabilă. Mai exact, mecanismele utilizate se pot dovedi cronofage și ineficiente în combaterea abuzurilor. În pofida recomandărilor formulate cu ocazia unor audituri anterioare, schimbul de date - în special între administrațiile fiscale și vamale din state membre diferite - rămâne o rotiță care scârțâie în mecanism, susține sursa citată.

Potrivit auditorilor, două proceduri simplificate aplicabile TVA la import prezintă un risc semnificativ de abuz (Comisia estimează la aproximativ 260 de miliarde de euro valoarea bunurilor importate între 2021 și 2023). Prima, 'punerea în liberă circulație - regimul vamal 42', permite scutirea de TVA a bunurilor importate din țări terțe într-un stat membru al UE, dar destinate să fie comercializate în alt stat membru. A doua procedură prevede o scutire de TVA pentru bunurile importate în UE din țări terțe în cadrul unui regim special pentru comerțul electronic, denumit 'ghișeul unic pentru importuri'. AGERPRES/(AS-redactor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 216

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 14-05-2025 15:21

Baidu vrea să-și extindă serviciile de robotaxi în Europa

Baidu Inc intenționează să testeze și în cele din urmă să lanseze Apollo Go, un serviciu autonom de ride-hailing (de împărțire a călătoriilor) în Europa și Turcia, alăturându-se unui număr în creștere de companii chineze din domeniul tehnologiei de conducere autonomă care se extins pe plan global, transmite Bloomberg.

Economic Extern 14-05-2025 14:40

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea în aplicare, răspunsul în situații de criză și nevoile de investiții ale sectorului, pentru a simplifica politica agricolă comună (PAC) și a stimula competitivitatea fermierilor, se arată într-un comunicat al Executivului comu

Economic Extern 14-05-2025 14:27

Acționarii Holcim au aprobat scindarea diviziei din America de Nord

Acționarii producătorului elvețian de ciment Holcim au aprobat miercuri separarea și scindarea diviziei care regrupează afacerile Holcim din America de Nord, într-o tranzacție menită să profite de pe urma majorării cheltuielilor cu construcțiile în SUA, transmite Reuters. Aproape toți acționarii (99,75%) au votat pentru separare, u

Economic Extern 14-05-2025 12:50

Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal

Durata obișnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Sunt incluse atât persoanele c

Economic Extern 14-05-2025 10:57

Rho Motion: Vânzările globale de vehicule electrice și hibride plug-in au crescut în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale

Vânzările globale de vehicule electrice (EV) și hibride plug-in au înregistrat un avans anual de 29% în aprilie, cu o creștere stabilă în China și Europa, în pofida tensiunilor comerciale, în timp ce în America de Nord, afectată de politicile președintelui SUA, a fost raportat primul declin începând din septembrie 2024, a

Economic Extern 14-05-2025 09:27

Germania: Angajații Ford au declanșat pentru prima dată o mișcare de protest, din cauza planificatelor concedieri

Angajații Ford de la fabricile din Koln, Germania, au început miercuri prima grevă de la înființarea unităților, în 1930, sindicatul IG Metall rispostând față de planurile de reducere a costurilor și a concedierilor, transmite DPA. Angajații au înființat pichete în fața porților uzinelor, unde greviștii primesc coduri pentru

Economic Extern 14-05-2025 09:01

Microsoft concediază mii de angajați

Gigantul tehnologic american Microsoft Corp a anunțat că va renunța la 6.000 de angajați din companie, în cadrul eforturilor de a reduce forța sa de muncă, transmit Bloomberg și AP. Planificatele concedieri reprezintă mai puțin de 3% din totalul forței de muncă și se vor desfășura în întreaga lume, la toate nivelurile, inclusiv la platforma L

Economic Extern 13-05-2025 17:47

Nissan concediază 15% din forța sa de muncă, după ce a raportat pierderi anuale de 4,5 miliarde de dolari

Nissan Motor Corp va concedia, pe plan global, aproximativ 15% din forța sa de muncă până în martie 2028, sau 20.000 de angajați, după ce marți producătorul auto nipon a raportat pierderi anuale, în urma scăderii vânzărilor de vehicule în China și alte țări, și a extinderii eforturilor de restructurare, transmit DPA și AP.

Economic Extern 13-05-2025 14:25

Eurostat: UE a înregistrat anul trecut un excedent de 39,2 miliarde de euro în comerțul cu produse agricole

Anul trecut, UE a exportat produse agricole în valoare de 234,1 miliarde de euro și a importat produse agricole în valoare de 194,9 miliarde de euro, generând un surplus de 39,2 miliarde de euro, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Comparativ cu 2023, exporturile și importurile au cr

Economic Extern 13-05-2025 11:53

Institutul economic german IW se așteaptă la recesiune în 2025, din cauza taxelor vamale americane

PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,2% anul acesta, arată un studiu publicat marți de institutul economic german IW, ceea ce ar reprezenta al treilea an de recesiune pentru cea mai mare economie a Europei, transmite DPA. Țara este în mod special afectată de conflictul comercial declanșat de taxele vamale impuse de președintele Donald T

Economic Extern 13-05-2025 11:25

Nissan va suspenda activitatea unor fabrici din Japonia, ca parte a eforturilor de restructurare

Producătorul auto nipon Nissan Motor a decis suspendarea operațiunilor la unele fabrici din Japonia, ca parte a eforturilor de restructurare, a anunțat marți publicația de afaceri Nikkei, transmite Reuters. Spre finalul zilei ar urma să fie prezentate detaliile privind numele uzinelor afectate și dacă acestea vor fi închise temporar sau

Economic Extern 13-05-2025 09:50

BERD: Europa Centrală și Balcanii, regiuni afectate de războiul comercial declanșat de SUA

Războiul comercial declanșat de președintele american Donald Trump afectează grav mai multe țări din Europa Centrală și din Balcani, foarte dependente de economia germană, care se confruntă cu dificultăți, a avertizat marți Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), informează AFP. 'Schimbările recente în politica com

Economic Extern 13-05-2025 09:17

Banca Rusiei se așteaptă la o stabilizare a cotației barilului de petrol la 60 de dolari

Banca Centrală a Rusiei vede o stabilizare a cotațiilor țițeiului la 60 de dolari pe baril, în condițiile în care se așteaptă la o redresare a cererii globale, în urma atenuării restricțiilor comerciale, se arată în minuta ședinței de politică monetară din 25 aprilie, publicată luni, transmite Reuters. La reuniunea din

Economic Extern 12-05-2025 15:04

CTK: Comisia Europeană a cerut Cehiei să amâne semnarea contractului cu grupul sud-coreean KHNP

Comisia Europeană a cerut Cehiei să amâne semnarea contractului cu grupul sud-coreean KHNP privind construcția de noi reactoare nucleare, a anunțat luni agenția cehă de presă CTK, citând o scrisoare către Ministerul Industriei de la Praga, transmite Reuters. Amânarea ar prelungi perioada în care Executivul comunitar poa

Economic Extern 12-05-2025 14:00

Experții previzionează perspective sumbre de viitor pentru Ford în Europa

Producătorul auto american Ford se confruntă cu un viitor sumbru în Europa, avertizează Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de cercetări auto din Bochum, Germania, transmite DPA. 'Situația este proastă și perspectivele sunt chiar mai sumbre. Ford este o companie prea mică pe segmentul vehiculelor de pasageri pentru a fi