Winkler: Taxale vamale americane asupra oțelului adâncesc criza cu care se confruntă industria de profil în UE și în România

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Taxele vamale americane de 25% asupra aluminiului și oțelului importate din Uniunea Europeană vin de fapt să adâncească criza în care se află industria oțelului în UE și în România, pentru că este o criză care provine în primul rând din prețul energiei, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler.
'Avem trei tipuri de afectare în ceea ce privește România. Avem avem producția directă, exporturile directe de oțel sau aluminiu către Statele Unite, și avem efectele indirecte. Cred că anul trecut exportul de oțel al României a fost de vreo 500 de milioane de dolari. Nu știu care ar putea să fie valoarea exporturilor de produse, dacă se extinde această listă, este o altă discuție, dar dacă ne gândim că punem în plus 25%, care se adaugă la costuri, atunci de fapt vine să adâncească criza în care se află industria oțelului și în Uniunea Europeană, și în România', a declarat Winkler, care este vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional a PE.
El a explicat într-un dialog cu jurnaliști români că această criză este provocată în primul rând de prețul energiei.
'Energia este cam de trei ori mai scumpă în Europa decât în Statele Unite și asta termină toată ideea de competitivitate europeană. Noi tot vorbim despre măsuri în Parlamentul European, și în plen, și în comisii, și în comisia pentru industrie, tot căutăm măsuri, dar deocamdată eu nu văd că am și găsit soluția. Deocamdată sunt multe discuții, dar puține măsuri', a explicat Winkler.
El a spus pe de altă parte că efectele asupra României ale taxelor vamale pe importurile de aluminiu vor fi mult mai reduse, 'pentru că industria de aluminiu e pe moarte în România'.
'Am avut întâlniri recente cu cei de la Târgu Mureș, spre exemplu, pe îngrășăminte chimice, dar este aceeași poveste ca a aluminiului, pentru că energia are o componentă mare în prețul acestor produse și la aluminiu, și la îngrășăminte chimice, și vedem că nu găsim soluțiile, din păcate, dar ca afectare de către tarife nu putem vorbi de un efect major, pentru că cifra comercială este extrem de redusă, sunt câteva zeci de milioane exporturi românești, adică nu ai ce să discuți, chiar dacă aceste exporturi se mențin sau ca dacă dispar', a afirmat Iuliu Winkler, care este membru al grupului PPE din PE.
În ceea ce privește efectele indirecte ale taxelor vamale americane, el a explicat că sunt dificil de anticipat.
'Principalul partener de comerț exterior al României sunt Germania și alte câteva state membre ale Uniunii Europene, precum Italia și Franța. Aceștia sunt partenerii noștri. Normal că în momentul în care lista de produse care sunt supuse tarifelor de 25% se extinde pe diverse componente, pe diverse aparate, echipamente și așa mai departe, care toate conțin și anumite subansamble livrate din România pe aceste lanțuri de aprovizionare extrem de complexe, atunci probabil că afectarea economiei românești se extinde și la companii care poate sunt neașteptate sau sunt astăzi sub radar', a declarat vicepreședintele comisiei INTA a PE.
El a mai spus că este nevoie de o analiză a Departamentului de Comerț Exterior din România, dar și a ministerelor Economiei și Industriei, pentru a evalua ce s-ar putea întâmpla.
'În orice caz, este un lucru nedorit, sunt efecte nedorite care ne găsesc pe noi în situația în care este vital ca România să-și reducă deficitul bugetar, așa cum s-a angajat în bugetul pe 2025, de la acel aproape 9% care ne face extrem de vulnerabili, la un procent de 7% în primă instanță și apoi, în anii care urmează, conform înțelegerii cu Comisia Europeană, de reducere graduală până ajungem în șase ani la acel 3% care este prevăzut de Tratatul de la Maastricht', a estimat el.
Iuliu Winkler a mai spus că momentul este cu atât mai prost cu cât acum situația economică a României este 'extrem de fragilă în acest moment' și în contextul în care urmează să se adopte noi măsuri pentru creșterea investițiilor în apărare.
Întrebat când o să se facă simțită în România unda de șoc a acestor taxe vamale pe aluminiu și oțel și a extinderii lor la produse cu componente din aceste aliaje, Winkler a afirmat din nou că este dificil de anticipat.
'Este greu de spus, pentru că, dacă ați văzut, azi-noapte la ora 0:00 au intrat în vigoare măsurile, tarifele de 25% pe lista existentă, și termenul dat pentru transportatori a fost de a finaliza actele vamale până la patru dimineața, dacă nu mă înșel. Deci a fost un termen extraordinar de dur în momentul în care tu poate că ești în port, dar poate că ești la câteva sute de mile de un port american, și atunci în timpul transportului se întâmplă aceste aceste schimbări', a declarat eurodeputatul PPE.
El a precizat că speră că dorința de a dialoga cu partenerii americani va avea succes 'în a-i convinge măcar pe reprezentanții la nivel economic și comercial ai administrației că este vorba de măsuri care sunt reciproc dezavantajoase, adică omoară o relație comercială, economică și de investiții care este extrem de importantă, de puternică și de bine funcțională astăzi', a mai declarat Winkler.
'Dacă nu reușim să dialogăm în următoarele una-două luni cu administrația americană, atunci începe un efect care este global. Deci, atenție, aici nu discutăm doar de relația SUA-Uniunea Europeană, discutăm de faptul că și vecinii Statelor Unite, Canada, Mexicul, sunt supuși unor asemenea tarife și acolo e o suspendare care poate să înceteze în orice moment. Sunt discuții care se poată sau nu, eu nu mai reușesc să urmăresc știrile și Twitter-ul (fosta denumire a platformei X - n.r.) jucătorilor principali din administrația americană', a mai spus eurodeputatul.AGERPRES/(A - editor: Ionuț Mareș, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi
Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati
Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici
Moscova vrea să utilizeze o companie americană pentru a hrăni armata rusă
Autoritățile ruse lucrează la un plan care prevede că o companie americană confiscată de Kremlin și plasată sub controlul statului va fi utilizată pentru a aproviziona cu alimente armată rusă, ceea ce ar putea pune în pericol îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și SUA, arată documentele consultate de Reuters. Într-un moment în care Wa
Instagram și WhatsApp nu ar fi avut atât de mult succes fără Facebook, susține Zuckerberg la procesul privind Meta
Instagram ar fi avut 'multe dificultăți' să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut 'atât de multă ambiție': Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziționa aceste două aplicații, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP. Gigantul american al rețelelo
UE a renunțat la planul care viza sancțiuni pentru importurile de gaze lichefiate rusești
Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele lor pachete de sancțiuni, din cauza rezistenței anumitor guverne și a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters. În schimb, Comis
VIDEO California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Trump
California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Donald Trump, a anunțat miercuri guvernatorul statului american, Gavin Newsom, relatează AFP. Democratul a denunțat într-un videoclip postat pe platforma X 'autoritatea unilaterală revendicată de administrația Trump de a impune cea mai mare creștere de taxe din istori
OMC: Tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție cuprinsă între 0,2 și 1,5% a comerțului mondial în 2025
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit, miercuri, în mod dramatic estimările privind evoluția comerțului mondial în 2025, de la o creștere solidă până la o contracție, avertizând că noile tarife americane și efectele secundare ar putea duce la cea mai gravă prăbușire de după pandemie, transmite Reuters. &