Bugetul UE pentru 2025, de aproape 200 miliarde de euro, vizează consolidarea finanţării destinate priorităţilor Europei

Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăţi estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. Acest pachet financiar substanţial va ajuta UE să îşi îndeplinească priorităţile politice, integrând în acelaşi timp modificările convenite în cadrul revizuirii la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual (CFM) din februarie 2024, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Proiectul de buget 2025 direcţionează fondurile către domeniile în care pot aduce cea mai mare schimbare, în funcţie de nevoile statelor membre ale UE şi ale partenerilor din întreaga lume, pentru a face Europa mai rezilientă şi mai pregătită pentru viitor, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor din UE, se arată în documentul citat. Acest obiectiv se va realiza prin promovarea tranziţiei verzi şi a celei digitale, prin crearea de locuri de muncă, consolidând în acelaşi timp autonomia strategică a Europei şi rolul său la nivel mondial. Vor putea fi astfel sprijinite tehnologiile critice esenţiale prin intermediul platformei "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP).
Proiectul de buget pentru 2025 va oferi, de asemenea, în conformitate cu revizuirea la jumătatea perioadei a CFM, sprijin continuu pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi din întreaga regiune, din vecinătatea sudică, incluzând dimensiunea externă a migraţiei, precum şi din Balcanii de Vest. Totodată, acesta va oferi Ucrainei un sprijin stabil şi previzibil, se precizează în comunicatul CE.
Comisia propune alocarea următoarelor sume pentru diferitele priorităţi ale UE (în angajamente): 53,8 miliarde de euro pentru politica agricolă comună şi 0,9 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, pentru fermierii şi pescarii din Europa, dar şi pentru consolidarea rezilienţei sectorului agroalimentar şi a sectorului pescuitului şi pentru asigurarea anvergurii necesare a măsurilor de gestionare a crizelor, şi 49,2 miliarde de euro pentru dezvoltare regională şi coeziune, cu scopul de a promova coeziunea economică, socială şi teritorială, precum şi infrastructura care sprijină tranziţia verde şi proiectele prioritare ale Uniunii.
De asemenea, 16,3 miliarde de euro sunt pentru sprijinirea partenerilor şi a intereselor UE pe scena mondială, din care, printre altele, 10,9 miliarde de euro în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională - Europa globală (IVCDCI - Europa globală), 2,2 miliarde de euro pentru Instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA III), 0,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de reformă şi creştere pentru Balcanii de Vest şi 1,9 miliarde de euro pentru ajutor umanitar (HUMA).
O sumă suplimentară de 4,3 miliarde de euro va fi disponibilă sub formă de granturi în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, completată cu 10,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Vor fi alocaţi 13,5 miliarde de euro pentru cercetare şi inovare şi, în principal, 12,7 miliarde de euro, pentru programul emblematic al Uniunii în domeniul cercetării - Orizont Europa. Proiectul de buget include, de asemenea, finanţarea Actului european privind cipurile în cadrul programului Orizont Europa şi prin redistribuire de la alte programe.
În plus, 4,6 miliarde de euro sunt pentru investiţii strategice europene. De exemplu, 2,8 miliarde de euro pentru Mecanismul pentru interconectarea Europei în vederea îmbunătăţirii infrastructurii transfrontaliere, 1,1 miliarde de euro pentru programul Europa digitală pentru conturarea viitorului digital al Uniunii şi 378 de milioane de euro pentru InvestEU pentru priorităţile-cheie (cercetare şi inovare, dubla tranziţie verde şi digitală, sectorul sănătăţii şi tehnologiile strategice), iar 2,1 miliarde de euro pentru cheltuieli destinate spaţiului, în special pentru Programul spaţial european, în cadrul căruia vor fi reunite acţiunile Uniunii în acest domeniu strategic.
Vor fi alocaţi 11,8 miliarde de euro pentru rezilienţă şi valori. Printre altele, 5,2 miliarde de euro pentru costurile din ce în ce mai mari de îndatorare din cadrul NGEU, 4 miliarde de euro pentru Erasmus+ în vederea creării de oportunităţi de educaţie şi mobilitate pentru cetăţeni, 352 de milioane de euro pentru sprijinirea artiştilor şi a creatorilor din întreaga Europă şi 235 de milioane de euro pentru promovarea justiţiei, a drepturilor şi a valorilor.
De asemenea, 2,4 miliarde de euro vor fi alocaţi pentru mediu şi politici climatice, în principal, 771 milioane de euro pentru programul LIFE în vederea sprijinirii atenuării schimbărilor climatice şi adaptării la acestea şi 1,5 miliarde de euro pentru Fondul pentru o tranziţie justă în vederea asigurării faptului că tranziţia verde aduce beneficii tuturor.
Suma de 2,7 miliarde de euro va fi alocată pentru protejarea frontierelor UE, din care 1,4 miliarde de euro pentru Fondul de management integrat al frontierelor şi 997 de milioane de euro (contribuţia totală a UE) pentru Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), iar 2,1 miliarde de euro pentru cheltuielile legate de migraţie în cadrul UE, din care 1,9 miliarde de euro pentru sprijinirea migranţilor şi a solicitanţilor de azil în conformitate cu valorile şi priorităţile UE.
În plus, sunt alocate 1,8 miliarde de euro pentru abordarea provocărilor în materie de apărare, din care 1,4 miliarde de euro pentru sprijinirea dezvoltării capabilităţilor şi a cercetării în cadrul Fondului european de apărare (FEA), precum şi 244,5 milioane de euro pentru sprijinirea mobilităţii militare, şi suma de 977 de milioane de euro pentru a asigura funcţionarea pieţei unice, inclusiv 613 milioane de euro pentru Programul privind piaţa unică şi 205 milioane de euro pentru activităţi legate de combaterea fraudei, fiscalitate şi vamă.
De asemenea, vor fi alocaţi 583 de milioane de euro pentru Programul "UE pentru sănătate", în vederea asigurării unui răspuns cuprinzător în materie de sănătate la nevoile cetăţenilor, precum şi 203 milioane de euro pentru mecanismul de protecţie civilă al Uniunii (rescEU), astfel încât acesta să poată furniza rapid asistenţă operaţională în caz de criză, şi 784 de milioane de euro pentru securitate, din care 334 de milioane de euro pentru Fondul pentru securitate internă (FSI), care va combate terorismul, radicalizarea, criminalitatea organizată şi criminalitatea informatică, iar 196 de milioane de euro pentru conexiuni securizate prin satelit în cadrul noului program al Uniunii privind conectivitatea securizată.
Proiectul de buget pentru 2025 face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, astfel cum a fost adoptat la sfârşitul anului 2020 şi modificat în februarie 2024, inclusiv ajustările tehnice ulterioare, şi urmăreşte să transforme priorităţile acestuia în rezultate anuale concrete.
Bugetul anual pentru 2025 va trebui să fie adoptat oficial de autoritatea bugetară înainte de sfârşitul anului. Bugetul UE pentru 2025 vizează consolidarea finanţării destinate priorităţilor Europei. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Renault a primit 850 de comenzi pentru versiunea electrică a R5 Turbo chiar dacă costă 155.000 de euro
Grupul auto francez Renault a informat miercuri că ediția limitată a versiunii electrice a celebrului hatchback R5 Turbo a înregistrat 850 de comenzi în prima săptămână, chiar dacă prețurile încep de la 155.000 de euro, transmite Reuters. Modelul original R5 Turbo din 1980, conceput pentru a participa la cursele de raliu, a fost reinven
UE se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii
Uniunea Europeană intenționează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregătește să reacționeze dacă discuțiile comerciale cu Washingtonul vor eșua, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times. Comisia Europeană, c
Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană, în martie
Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel stabil în UE și o creștere de 0,2% în zona euro, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Eurostat p
Cotațiile la țiței cresc, după anunțarea discuțiilor comerciale dintre SUA și China
Cotațiile la țiței au crescut miercuri, investitorii concentrându-se pe indiciile privind scăderea producției în Statele Unite și pe discuțiile comerciale dintre SUA și China, transmite Reuters. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,50 dolari, la 59,59 do
Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026
Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna
IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru
Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot
UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia
Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun
Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie
Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu
Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump
Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii
UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)
Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în
Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord
Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.
Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024
Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne
Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE
În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În
Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d