Pe insula Capri, italienii nu mai au loc de turişti
Până la 16.000 de turişti ajung zilnic pe insula Capri din Marea Mediterană, depăşindu-i pe cei 12.900 de rezidenţi, iar mulţi dintre aceşti vizitatori stau şi peste noapte, în condiţiile în care din ce în ce mai multe locuinţe sunt închiriate turiştilor, ceea ce creează probleme rezidenţilor, transmite Reuters.
"Capri a devenit un dormitor pentru turişti. Sunt mai mulţi oameni care ajung pe insulă decât putem face faţă iar familiile nu pot să prindă rădăcini aici pentru că nu îşi permit să stea", spune Teodorico Boniello, preşedintele asociaţiei consumatorilor locali.
Insula mediteraneană este un microcosmos pentru multe destinaţii turistice fierbinţi din Europa. Localnicii depind de turişti pentru mijloacele lor de trai însă explozia turismului de masă riscă să transforme locaţiile lor frumoase în aglomeraţii sufocante.
Unele oraşe italiene au început să reacţioneze. Veneţia a devenit zilele trecute primul oraş din lume care percepe o taxă de intrare pentru vizitatori în perioadele de vârf. Florenţa a interzis noi închirieri de locuinţe din centrul său istoric iar parcul Cinque Terre de pe riviera italiană a început să perceapă 15 euro pentru cei care vor să parcurgă un traseu popular de-a lungul coastei, în ideea de a evita supra aglomerarea.
Capri a dublat propria sa taxă aplicată vizitatorilor, de la 2,5 până la 5 euro, pe care cei dinafară trebuie să o plătească pentru a lua feribotul din Napoli sau Sorrento până pe insula Capri, începând din aprilie şi până în octombrie.
"Încercăm să convingem mai mulţi oameni să ne viziteze în timpul iernii", spune primarul din Capri, Marino Lembo.
Însă această taxă este puţin probabil să îi descurajeze pe turişti să călătorească pe insula Capri, care are peste patru milioane de fotografi tăguite pe Instagram, şi atrage valuri de turişti care doresc să adauge aceleaşi imagini pe paginile lor de social media.
Şi mai important, localnicii spun că taxa nu va face nimic pentru a rezolva o criză a spaţiilor de locuit, care forţează mulţi lucrători esenţiali din Capri, inclusiv profesori şi medici, să trăiesc pe continent şi să facă naveta până pe insulă.
Un exemplu este Antonio De Chiara, 22 de ani, care se scoală în fiecare dimineaţă la 5.20 în oraşul său din apropiere de Napoli pentru a fi sigur că prinde feribotul de ora 7 dimineaţa, care în 50 de minute îl duce până pe insula Capri. Alături de el sunt 400 de navetişi care zilnic traversează golful spre Capri.
"Ar fi grozav să trăiesc în Capri dar este foarte dificil. Chiar dacă aş găsi un loc, chiria ar consuma aproape tot salariul meu", spune Antonio De Chiara, care recent a obţinut un loc de muncă în calitate de psiholog pentru copii în Capri.
Stefano Busiello, 54 de ani, este profesor de matematică la liceul din Capri dar trăieşte la Napoli şi face naveta de 20 de ani. "Nu am încercat niciodată să găsesc o locuinţă acolo. Nu mi-aş permite una şi situaţia a devenit şi mai dificilă", spune Busiello.
Doar 20% din personalul liceului la care Busiello este profesor trăieşte pe insula Capri, restul ajungând aici cu feribotul, o navetă zilnică obositoare ceea ce înseamnă că majoritatea profesorilor nu stau mai mult de trei ani înainte de a cere transferul la şcolile de pe continent.
Roberto Faravelli, care are o pensiune aproape de portul din Capri, spune că oamenii ca el ar putea fi dispuşi să îşi închirieze proprietăţile către muncitori dacă autorităţile ar oferi stimulente pentru a reduce decalajul faţă de chiriile plătite de turişti. "Guvernul trebuie să încurajeze proprietarii de case prin oferirea de chirii pe termen lung. Ceea ce ne lipseşte este cineva care să încerce să rezolve aceste probleme", spune Faravelli.
Însă primarul Lembo nu se aşteaptă ca autorităţile să intervină. "Este o situaţie nefericită dar din păcate aşa funcţionează economia de piaţă", spune primarul din Capri.
Platforma de închiriere Airbnb are listate peste 500 de proprietăţi disponibile pe insula Capri, faţă de aproximativ 110 în anul 2016. Însă acesta este doar vârful icebergului, în condiţiile în care localnicii îşi închiriază proprietăţile în timpul lunilor de vară prin intermediul unor platforme care nu sunt reglementate.
În pofida unor resentimente evidente din cauza lipsei de locuinţe, Capri nu a cunoscut încă protestele din alte părţi, precum Insulele Canare din Spania, unde recent mii de localnici au ieşit pe stradă pentru a cere introducerea de limite cu privire la sosirile de turişti.
Primarul Lembo recunoaşte că există probleme dar respinge ideea că turismul ruinează insula. "Nu sunt de acord cu nostalgicii care spun că insula Capri era mai frumoasă în urmă cu 100 de ani. Atunci era mizerie şi sărăcie. Acum este bogăţie şi asta graţie turismului", spune Lembo. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Eurostat: Rezervările turistice online au crescut cu 18% în trimestrul trei din 2024
Turiștii au petrecut în trimestrul trei din acest an aproximativ 366,2 milioane de nopți în spații de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, în creștere cu 18% față de perioada similară din 2023, arată datele publicate miercuri de Oficiul E
Apple nu are voie să vândă telefoane iPhone 16 în Indonezia nici după ce a promis că va investi un miliard de dolari
Grupul american Apple Inc nu are voie în continuare să vândă cea mai nouă generație de telefoane iPhone în Indonezia, chiar dacă a semnat un acord privind construcția unei facilități de asamblare în această țară asiatică, deoarece nu respectă normele privind componentele produse local, a anunțat miercuri ministrul Industriei, transmite Reuters.
Polonia aprobă o finanțare de 14,7 miliarde dolari pentru prima sa centrală nucleară
Polonia a mai făcut un pas spre construcția primei sale centrale nucleare, după ce Guvernul de la Varșovia a aprobat, marți, o finanțare de până la 60,2 miliarde zloți (14,7 miliarde dolari) pentru acest proiect care nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene pentru a demara, transmite Bloomberg. Marți, cabinetul condus de Donald Tusk a adoptat un
UE nu poate risca o atitudine de complezență înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă, spune comisarul Sejourne
Uniunea Europeană trebuie să fie gata să se apere împotriva măsurilor comerciale protecționiste adoptate de alte țări, inclusiv orice noi pași făcuți de Donald Trump după ce va reveni la Casa Albă la finele acestei luni, a declarat luni noul comisar european pentru Industrie, Stephane Sejourne, într-un interviu pentru Bloomberg TV.
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un ''război hibrid'' al Rusiei împotriva Republicii Moldova
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război hibrid" în Republica Moldova, unde regiunea separatistă prorusă Transnistria nu mai este aprovizionată cu gaze ruseşti de la începutul lunii ianuarie, relatează France Presse. "Rusia continuă să utilizeze g
BTA: Lucrările de reparaţii la podul peste Dunăre se vor relua din 8 ianuarie, la Ruse
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, a anunţat luni guvernatorul regional din Ruse, Dragomir Draganov, în timpul unei conferinţe de presă. Sistemul de coadă virtuală pentru trecerea frontierei va fi folosit doar în perioadele în care circulă
KazMunayGas se numără printre firmele care vor să preia rafinăria Lukoil din Bulgaria
Grupul kazah KazMunayGas, proprietarul rafinăriei Petromidia, a depus o ofertă pentru preluarea rafinăriei din Bulgaria a grupului rus Lukoil, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea negocierilor. Potrivit acestora, firma elveţiană Litasco SA, divizia internaţională de marketing şi trading a grupului Lukoil, care în mod oficial deţine
Companiile ucrainene din Europa emergentă se gândesc să se extindă spre Vest
Companiile ucrainene care s-au înfiinţat ori s-au extins în Europa Centrală, după invazia rusească din 2022, încep să îşi reorienteze acum atenţia dinspre refugiaţii ucraineni spre clienţii locali, pe măsură ce firmele s-au maturizat, iar unele chiar au în vedere extinderea mai departe, spre Vest, transmite Reuters. Î
Brazilia anunță că Indonezia a aderat la BRICS ca membru deplin
Brazilia a anunțat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor emergente majore, din care mai fac parte Rusia, Iran, China și Africa de Sud, transmite Reuters. Indonezia, a patra cea mai populată țară din lume, își exprimase anterior dorința de a se alătura BRICS ca mijloc de consolidare a econom
Germania a ajuns la o capacitate instalată de producţie a energiei fotovoltaice de peste 100 de gigawaţi
Energia fotovoltaică a mai făcut un avans important în Germania pe parcursul anului 2024, în condiţiile în care cifrele publicate luni de o asociaţie de profil arată că, pentru prima dată în istorie, capacitatea totală instalată de producţie a energiei fotovoltaice a depăşit pragul de 100 de gigawaţi (GW), transmite DPA. Asociaţia indus
Depozitele europene de gaze se golesc cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani
Europa scoate gaze din rezervele sale cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, pe măsură ce vremea friguroasă creşte necesarul de încălzire, iar temperaturile sunt aşteptate să scadă din nou în cursul acestei săptămâni, transmite Bloomberg. Depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcţionează ca un amortizor &icir
Sectorul turismului din Bulgaria a înregistrat rezultate record în 2024
Sectorul turismului din Bulgaria a înregistrat un an record în 2024, fiind estimat un nivel de aproximativ 13 milioane de vizitatori străini, conform Ministerului Turismului, informează Novinite. În primele nouă luni din 2024, numărul vizitatorilor străini a ajuns la 10,7 milioane, depăşind cu 200.000 precedentul record înregist
Divergențele din interiorul Guvernului spaniol cu privire la programul de lucru redus au ieșit la lumină (Reuters)
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliția guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru, până la 37,5 ore, au ieșit vineri la lumină după ce ministrul Muncii l-a acuzat pe colegul de la Economie că 'le ține partea angajatorilor', informează Reuters.
Producţia realizată de Stellantis în Italia a coborât la minimul ultimilor 68 de ani, susţin sindicatele
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din 2023, scădere care se datorează în special unei prăbuşiri a activităţilor de asamblare de autoturisme, arată cifrele publicate vineri de confederaţia sindicală FIM-CISL, transmite Reuters. Pentru a răspunde la
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh, susţine un oficial italian
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un Megawatt-oră, în ideea de a evita un posibil şoc al preţurilor la energie, a declarat vineri ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite Reuters. Temerile ref