E.DSO:Investiţiile semnificative sunt esenţiale pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie,pentru a permite tranziţia întregului sector energetic

Asociaţia Europeană a Operatorilor de Distribuţie (E.DSO) salută textul final privind reforma organizării pieţei de energie electrică şi subliniază că investiţiile semnificative sunt esenţiale pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie, pentru a permite tranziţia întregului sector energetic, conform unui comunicat al asociaţiei.
Măsurile privind reforma organizării pieţei energiei electrice (EMD), compuse dintr-un regulament şi o directivă, au fost adoptate joi, 11 aprilie, de Parlamentul European, cu 433 de voturi pentru, 140 împotrivă şi 15 abţineri, respectiv 473 de voturi pentru, 80 împotrivă şi 27 de abţineri.
"E.DSO salută textul final. În primul rând, subliniem că investiţiile semnificative sunt esenţiale pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie, pentru a permite tranziţia întregului sector energetic, iar organizarea revizuită a pieţei oferă acum mai multă stabilitate de reglementare, necesară în acest domeniu", se menţionează în comunicat.
E.DSO este mulţumită în special de o serie de îmbunătăţiri specifice aduse textului, care se aliniază cu principalele argumente prezentate în timpul acţiunilor de advocacy, precum investiţiile anticipative (considerentul 23, articolul 18 din regulament), care oferă un avantaj strategic pentru operatorii de sisteme de distribuţie (DSO).
"Permiţând ca metodologiile tarifare să includă stimulente pentru exploatarea şi extinderea reţelelor în mod rentabil, operatorii de sisteme de distribuţie sunt motivaţi să investească în servicii care sporesc eficienţa. Aprobarea de către autorităţile de reglementare a unor astfel de costuri ca fiind admisibile şi încorporarea lor în tarifele de distribuţie, împreună cu introducerea unor criterii de referinţă pentru performanţă, determină DSO să îmbunătăţească capacităţile reţelei. Aceasta include promovarea eficienţei energetice, a serviciilor de flexibilitate, a reţelelor inteligente şi a sistemelor de contorizare inteligentă, poziţionând DSO în prima linie a soluţiilor inovatoare de gestionare a energiei şi de distribuţie", subliniază sursa citată.
O altă îmbunătăţire apreciată de operatori este reprezentantă de acordurile flexibile de racordare (considerentul 15, articolul 6a şi articolul 31 din directivă), dispoziţiile referitoare la acestea aducând beneficii semnificative pentru operatorii de sisteme de distribuţie prin abordarea provocărilor legate de capacitatea limitată a reţelei.
"Aceste acorduri permit conexiuni flexibile, neferme care pot include stocarea energiei sau timpi de injecţie de energie restricţionaţi, sporind adaptabilitatea reţelei. Cerând DSO să faciliteze astfel de acorduri şi îndemnând autorităţile de reglementare să elaboreze cadre care să acorde prioritate îmbunătăţirilor structurale, aceste dispoziţii garantează că aceste conexiuni flexibile sunt soluţii durabile pe termen lung. Comunicarea clară a disponibilităţii capacităţilor şi a politicilor de reducere a capacităţii permite în continuare DSO să gestioneze eficient cererea, asigurând stabilitatea şi securitatea reţelei, respectând în acelaşi timp confidenţialitatea datelor", se arată în comunicat.
Şi măsura privind dispozitivele de măsurare dedicate (DMD) (considerentul 18, articolul 2, articolul 7b din regulament) este apreciată, operatorii considerând că măsură le permite clienţilor, în principal cei care nu au contoare inteligente sau ale căror contoare inteligente nu reuşesc să capteze datele necesare, să participe la programele de demand-response şi de flexibilitate prin intermediul unor dispozitive alternative dedicate.
"Această includere a DSO favorizează un sistem energetic mai rezilient şi mai receptiv, deoarece respectă standarde înalte de calitate, coerenţă şi interoperabilitate a datelor, conform mandatului acordat de statele membre, optimizând astfel integrarea resurselor energetice distribuite şi îmbunătăţind fiabilitatea reţelei", se precizează în comunicat.
E.DSO consideră că reglementarea privind investiţiile anticipate este în conformitate cu Planul european de acţiune pentru reţele, care a subliniat necesitatea urgentă de a accelera tranziţia energetică prin integrarea mai multor surse de energie regenerabilă (RES) şi prin gestionarea cererii tot mai mari de energie electrică în reţelele de distribuţie.
"Investiţiile anticipative în reţelele de distribuţie sunt esenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor UE şi naţionale legate de decarbonizare, electrificare şi realizarea de emisii nete zero. Reţelele de distribuţie, esenţiale pentru această tranziţie, au fost adesea neglijate, având în vedere că aproximativ 70% din sursele regenerabile din UE sunt conectate la reţeaua de distribuţie. Aceste investiţii sunt extrem de necesare pentru îmbunătăţirea strategică şi în timp util a reţelelor. Distribuitorii de energie electrică se pregătesc să sprijine obiectivele de zero emisii nete prin implementarea de reţele inteligente, active, standarde şi procese inovatoare. Prin urmare, este esenţial ca aceştia să fie stimulaţi în mod corespunzător pentru a acoperi gestionarea eficientă a acestor costuri. Investiţiile anticipative sunt, în esenţă, angajamente financiare proactive făcute pentru a se asigura că reţeaua de energie electrică este pregătită pentru a răspunde nevoilor clienţilor atunci când acestea apar, ceea ce le diferenţiază de investiţiile standard, care sunt, de obicei, reactive şi răspund unor cerinţe imediate. Considerăm că această abordare strategică este deosebit de eficientă în contextul unei electrificări tot mai extinse în vederea unei decarbonizări ţintite a economiei, deoarece oferă o proiecţie fiabilă a viitoarelor modificări ale producţiei şi cererii", semnalează E.DSO.
În ceea ce priveşte Acordurile flexibile de racordare (FCA), E.DSO punctează că, urmare a cererii uriaşe de conexiuni electrice şi a noilor cerinţe de energie electrică, procesul de îmbunătăţire a infrastructurii pentru a facilita noile conexiuni poate fi costisitor şi lent în regiunile cu reţele de distribuţie a energiei electrice limitate. Acest lucru îi descurajează adesea pe clienţi să îşi conecteze activele la reţea. De asemenea, clienţii se pot confrunta cu limitări ale cantităţii şi momentului în care pot importa energie electrică, o practică gestionată de către DSO şi denumită restricţionare. Astfel de practici sunt esenţiale pentru DSO, deoarece ajută la menţinerea integrităţii reţelei şi la echilibrarea ofertei cu cererea.
"E.DSO a pledat pentru adoptarea acordurilor flexibile de racordare ca fiind o soluţie foarte eficientă, deoarece acestea permit DSO să conecteze clienţi suplimentari, de obicei cei cu generatoare sau sisteme de stocare, prin gestionarea activă, adesea în timp real, a sarcinilor din reţea. Datorită reţelelor inteligente, echipamentele de comunicaţii şi sistemele de control centralizat pot reduce selectiv producţia de energie electrică în funcţie de necesităţi. Conexiunile flexibile facilitează, de asemenea, monitorizarea continuă a limitărilor din reţea, permiţând alocarea optimă a capacităţii disponibile către clienţi, asigurând în acelaşi timp că nu sunt depăşite limitele de capacitate ale reţelei. În plus, acordurile flexibile de racordare promovează utilizarea eficientă a reţelei şi previn supraîncărcarea, îmbunătăţind astfel fiabilitatea şi performanţa generală a sistemului. Mai important, fondurile alocate în mod obişnuit pentru consolidarea reţelei ar putea fi utilizate mai bine acolo unde sunt cele mai necesare. Conexiunile flexibile oferă, de asemenea, beneficii economice pentru clienţi prin structuri tarifare favorabile, care pot reduce sau amâna costurile asociate cu reţeaua modernizărilor reţelei. În esenţă, aceste acorduri îmbunătăţesc gestionarea discrepanţelor dintre cererea şi oferta de energie electrică, îmbunătăţesc utilizarea energiei şi contribuie la o mai mare stabilitate şi eficienţă a reţelei. E.DSO ar dori să reitereze faptul că, deşi stabilirea unei definiţii şi a unor principii comune pentru acordurile flexibile de racordare se face la nivelul UE, punerea în aplicare a acestui cadru ar trebui să fie abordată la nivel naţional", transmite sursa citată.
Referitor la dispozitivele de măsurare dedicate, E.DSO îşi exprimă satisfacţia legată de faptul că propunerea de cerinţe armonizate se aliniază cu legislaţia existentă, cum ar fi Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) şi standardele din Directiva privind mijloacele de măsurare (MID), precum şi cu viitorul Cod de reţea pentru demand-response, pentru a continua promovarea unei pieţe europene unificate. În plus, în conformitate cu dispoziţiile actuale, dispozitivele de măsurare dedicate trebuie să fie interoperabile cu sistemul principal de contorizare pentru a garanta că pot fi citite cu precizie de către operatorii de sistem. Această interoperabilitate asigură, de asemenea, că măsurătorile sunt precise, permiţând clienţilor să să fie facturaţi corect pentru consumul lor real.
"Mandatul explicit de notificare a DSO atunci când aceste dispozitive sunt utilizate, în special pentru flexibilitate şi observabilitate şi nu în scopul facturării, este esenţial. Această modificare este adecvată, deoarece aceste dispozitive sunt destinate să indice activarea serviciilor de flexibilitate de către un anumit dispozitiv, fără a ţine cont de alte efecte asupra reţelei.
În plus, acest lucru subliniază necesitatea de a pune în aplicare flexibilitatea la punctul de contorizare primară pentru a se asigura că economiile de la un dispozitiv nu sunt contrabalansate de creşterea consumului la altele, menţinând astfel impactul sistemic dorit", susţin reprezentanţii asociaţiei. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
China: Prețurile de consum în scădere pentru a treia lună consecutiv
Prețurile de consum au scăzut în aprilie în China, o diminuare observată pentru a treia lună consecutiv, conform statisticilor oficiale publicate sâmbătă, într-un moment în care Beijingul încearcă să își relanseze economia afectată de consumul lent, relatează AFP. Indicele prețurilor de consum, o măsur
Trump evocă o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei până la 80%
Președintele SUA, Donald Trump, a spus vineri că tarife de 80% la produsele importate din China 'par corecte', într-un moment în care reprezentanți ai SUA și China se pregătesc pentru discuții având drept obiectiv limitarea unui război comercial între primele două economii ale lumii, transmite Reuters. Secretaru
Noul ministru german al Economiei vrea noi centrale pe gaze, dar exclude revenirea la energia nucleară
Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat vineri un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, transmite DPA. 'Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid', a spus Katha
Criza politică ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României, avertizează S&P
Criza politică din România și posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externă, apreciază analiștii agenției de evaluare S&P Global, potrivit Reuters.
Bancnotele pierdute de elvețieni înseamnă un plus de aproape 900 de milioane de franci pentru guvern
Bancnotele pierdute de elvețieni începând din 1970, și care nu au mai fost schimbate cu unele noi, vor crea un beneficiu semnificativ pentru cantoanele și guvernul federal, transmite Bloomberg. La un sfert de secol după ce Banca Națională a Elveției a încetat să mai tipărească cea de a șase serie de bancnote, care a circulat
Impactul războiului comercial asupra Chinei a fost unul sub așteptări în luna aprilie
Autoritățile chineze au anunțat vineri o creștere peste așteptări a exporturilor în luna aprilie, în condițiile în care SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt implicate într-un război comercial declanșat de Donald Trump, informează AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri de Administrația vamală chin
VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale
Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor
SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)
Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian
Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune
UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC
Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă
SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa
Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti
BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro
Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim
Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie
Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi
Germania: Exporturile și producția industrială au crescut în martie, înaintea taxelor vamale americane
Exporturile Germaniei au crescut peste așteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China și SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producția industrială a depășit de asemenea previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA și Reuters. Conform
Maersk avertizează asupra declinului comerțului maritim, pe fondul războiului comercial
Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că un război comercial global și incertitudinile geopolitice ar putea duce anul acesta la scăderea transportului maritim de containere pe plan mondial, deși nu și-am modificat previziunile de profit, transmite Reuters. Taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au determinat compa