logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dezbaterile de la Forumul Economic Delphi scot în evidenţă responsabilitatea liderilor pentru bunăstarea şi pacea planetei

Image

Preşedinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, a subliniat necesitatea independenţei energetice şi strategice a UE într-o perioadă caracterizată de tulburări geopolitice intense şi de ameninţări majore la adresa securităţii europene.

În deschiderea Forumului Economic Delphi, în Grecia, miercuri, ea s-a referit la războiul din Ucraina, reiterând sprijinul Greciei faţă de ucraineni în această criză profundă, şi a reamintit audienţei că pacea nu poate fi considerată un lucru de la sine înţeles, conform site-ului evenimentului.

În discursul său, Symeon G. Tsomokos, fondator şi preşedinte al Forumului Economic Delphi, a descris cu elocvenţă problemele presante cu care se confruntă lumea noastră modernă. El a abordat conflictele în curs de desfăşurare din ţările vecine Greciei, dezvoltarea rapidă a tehnologiei, criza imigranţilor şi criza demografică, relocarea populaţiei şi spectrul schimbărilor climatice. Circumstanţele predominante ale vremurilor noastre anunţă trecerea la o nouă eră istorică, cea a "Marii Tranziţii", care serveşte drept temă centrală a forumului din acest an.

 


Foto: (c) CHASIALIS VAIOS / EPA


Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a adresat online delegaţilor, a făcut un nou apel la liderii europeni pentru a acorda ajutor militar Ucrainei, subliniind urgenţa unei intervenţii în timp util care poate salva mii de vieţi.

 


Foto: (c) CHASIALIS VAIOS / EPA


Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Olivier Varhelyi, a vorbit despre patru valori fundamentale pentru Europa - prosperitate, stabilitate, securitate şi pace, care ''din păcate rămâne evazivă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei".

Referindu-se la Balcanii de Vest, acesta a recunoscut că regiunea se confruntă de mult timp cu probleme de securitate şi pace şi a remarcat faptul că cele mai eficiente investiţii ale UE au fost făcute în această zonă. "Trebuie să accelerăm reformele, pentru a accelera integrarea. Până în 2027, Balcanii de Vest ar trebui să fie pregătiţi să adere la UE", a subliniat el.

Ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, a vorbit despre o nevoie clară de a stimula programele de înarmare, o tendinţă care va continua probabil timp de decenii. În discuţia cu Constantinos Filis, director al ACG Institute of Global Affairs şi profesor de relaţii internaţionale la American College of Greece, acesta a subliniat necesitatea de a reforma funcţionarea armatei şi de a achiziţiona noi sisteme pentru a răspunde nevoilor în evoluţie, subliniind, de asemenea, necesitatea de a consolida producţia internă de apărare.

Asen Vasilev, ministrul de finanţe al Bulgariei, a rezumat schimbările semnificative în filosofia economică care au avut loc în Bulgaria în ultimii ani, în ciuda instabilităţii politice. "În ultimii trei ani, Bulgaria a trecut prin schimbări semnificative în direcţia unei integrări mai strânse cu Europa", a declarat acesta. De asemenea, el a detaliat motivele pentru care crede că Bulgaria va beneficia în mod semnificativ de aderarea la zona euro în 2025.

Preşedinta Sloveniei, Natasa Pirtz Musar, a avut un discurs sincer în care a subliniat importanţa adoptării unui stil de viaţă bazat pe abundenţă prin simplitate şi a insistat că este imperativ ca naţiunile bogate să adopte o mentalitate de moderaţie, afirmând că "cea mai bogată parte a planetei trebuie să se adapteze la a trăi cu mai puţin".

 


Foto: (c) CHASIALIS VAIOS / EPA


Preşedinta Pirch Musar a atras atenţia asupra responsabilităţii imense pe care 250 de lideri o au pentru bunăstarea a 8 miliarde de oameni, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă aceştia înţeleg cu adevărat greutatea obligaţiilor lor. În remarcile sale de încheiere, ea a declarat că "pacea şi demnitatea sunt valori care nu sunt de vânzare".

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a explicat modul în care provocările demografice, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, au un impact semnificativ asupra productivităţii şi traiectoriilor de creştere ale economiilor. Într-o epocă marcată de o tranziţie perpetuă, a subliniat rolul esenţial al cooperării globale, al transformării digitale şi al structurării optime a bugetelor publice în promovarea unui progres durabil pe termen lung. El a subliniat necesitatea rezilienţei şi a progresului economic, prin identificarea unor soluţii înrădăcinate în valori comune, principii democratice, aderarea la statul de drept, aplicarea principiilor economice fundamentale ale pieţei şi protejarea drepturilor omului.

 


Foto: (c) CHASIALIS VAIOS / EPA


Forumul Economic Delphi, aflat la a noua ediţie, continuă până sâmbătă, cu paneluri pe diverse teme, precum alegerile europene din luna iunie, starea afacerilor mondiale, sectorul energetic, criza climatică, economia circulară, dar şi turism, cultură şi educaţie.

Prezentă la eveniment, Claudia Nicolae, directorul Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES şi membră în board-ul Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), va vorbi sâmbătă, 13 aprilie, despre fenomenul dezinformării şi manipulării în spaţiul online, în cadrul panelului ''Combaterea dezinformării într-o lume multipolară - strategii, instrumente şi provocări''. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editori online: Anda Badea, Adrian Dădârlat)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 11-05-2025 11:27

Stellantis este aproape de o decizie cu privire la noul director general, favorit fiind șeful diviziei americane

Producătorul auto Stellantis NV se apropie de finalul procesului de selecție a unui nou director general iar responsabilul pentru operațiunile din America de Nord, Antonio Filosa este cel mai bine cotat candidat, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar. Fostul CEO Carlos Tavares și-a anunțat plecarea surprinză

Economic Extern 11-05-2025 10:33

Tinerii germani și-au pierdut apetitul pentru sparanghel, leguma favorită a țării

Tinerii germani strâmbă din ce în ce mai mult din nas față de una din cele mai iubite delicatese sezoniere: sparanghelul, transmite DPA. Un sondaj de opinie efectuat de institutul de cercetări YouGov pentru agenția de presă DPA arată că 42% din tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani nu le place deloc sau au o opinie ma

Economic Extern 10-05-2025 05:53

China: Prețurile de consum în scădere pentru a treia lună consecutiv

Prețurile de consum au scăzut în aprilie în China, o diminuare observată pentru a treia lună consecutiv, conform statisticilor oficiale publicate sâmbătă, într-un moment în care Beijingul încearcă să își relanseze economia afectată de consumul lent, relatează AFP. Indicele prețurilor de consum, o măsur

Economic Extern 09-05-2025 15:07

Trump evocă o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei până la 80%

Președintele SUA, Donald Trump, a spus vineri că tarife de 80% la produsele importate din China 'par corecte', într-un moment în care reprezentanți ai SUA și China se pregătesc pentru discuții având drept obiectiv limitarea unui război comercial între primele două economii ale lumii, transmite Reuters. Secretaru

Economic Extern 09-05-2025 13:31

Noul ministru german al Economiei vrea noi centrale pe gaze, dar exclude revenirea la energia nucleară

Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat vineri un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, transmite DPA. 'Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid', a spus Katha

Economic Extern 09-05-2025 12:30

Criza politică ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României, avertizează S&P

Criza politică din România și posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externă, apreciază analiștii agenției de evaluare S&P Global, potrivit Reuters.

Economic Extern 09-05-2025 11:54

Bancnotele pierdute de elvețieni înseamnă un plus de aproape 900 de milioane de franci pentru guvern

Bancnotele pierdute de elvețieni începând din 1970, și care nu au mai fost schimbate cu unele noi, vor crea un beneficiu semnificativ pentru cantoanele și guvernul federal, transmite Bloomberg. La un sfert de secol după ce Banca Națională a Elveției a încetat să mai tipărească cea de a șase serie de bancnote, care a circulat

Economic Extern 09-05-2025 10:30

Impactul războiului comercial asupra Chinei a fost unul sub așteptări în luna aprilie

Autoritățile chineze au anunțat vineri o creștere peste așteptări a exporturilor în luna aprilie, în condițiile în care SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt implicate într-un război comercial declanșat de Donald Trump, informează AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri de Administrația vamală chin

Economic Extern 09-05-2025 02:57

VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale

Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor

Economic Extern 09-05-2025 01:23

SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)

Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra

Economic Extern 08-05-2025 20:02

Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian

Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune

Economic Extern 08-05-2025 17:53

UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC

Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă

Economic Extern 08-05-2025 16:42

SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa

Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti

Economic Extern 08-05-2025 14:22

BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro

Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim

Economic Extern 08-05-2025 13:24

Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie

Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi