Parlamentul Suediei deschide calea pentru construcţia de noi centrale nucleare

Parlamentul Suediei a aprobat, marţi, un nou obiectiv energetic naţional, dând astfel Guvernului undă verde pentru a avansa cu planurile care prevăd construcţia de noi centrale nucleare, într-o ţară care în urmă cu 40 de ani a votat pentru eliminarea graduală a energiei atomice, transmite Reuters.
Modificarea obiectivului într-unul care vizează electricitate "100% fără combustibili fosili", din unul anterior care viza electricitate "100% din surse regenerabile", este o condiţie crucială în planul Guvernului de la Stockholm de a acoperi o preconizată dublare a cererii de electricitate, până la aproximativ 300 de TwH în anul 2040, şi, de asemenea, de a ajunge la emisii zero până în 2045.
"Aceasta creează condiţiile pentru energia nucleară. Avem nevoie de mai multă producţie de electricitate, avem nevoie de electricitate curată şi avem nevoie de un sistem energetic mai stabil", a declarat ministrul Finanţelor, Elisabeth Svantesson.
În 2016, partidele suedeze au ajuns la un acord care prevedea că noi reactoare pot fi construite pe locul centralelor nucleare existente. Cu toate acestea, fără subvenţii, construcţia de noi reactoare era mult prea scumpă. Actuala coaliţie de centru-dreapta spune că noile reactoare sunt esenţiale pentru a alimenta tranziţia la economia fără combustibili fosili şi a promis că va acorda garanţii de împrumut generoase.
Aproximativ 98% din producţia de electricitate din Suedia este generată deja din apă, vânt şi energie atomică.
Compania de utilităţi Vattenfall, controlată de statul suedez, analizează posibilitatea de a construi cel puţin două reactoare modulare mici şi, de asemenea, să prelungească durata de viaţă a actualelor reactoare care funcţionează în Suedia.
Cu toate acestea, criticii susţin că energia nucleară este scumpă, construcţia de noi reactoare va dura prea mult şi tehnologia nu este una sigură.
Accentul pus pe energia nucleară face parte dintr-o modificare mai amplă a politicii de mediu într-o ţară care mult timp s-a lăudat că este un campion "verde".
Coaliţia la putere la Stockholm intenţionează să diminueze amestecul de etanol în benzină şi motorină, ceea ce va duce la emisii mai mari de CO2, o măsură care ar putea face ca Suedia să rateze obiectivele de emisii pentru 2030.
Propunerile Suediei de a permite ţărilor membre să prelungească subvenţiile pentru termocentralele pe cărbune ţinute în rezervă au generat îngrijorări în Uniunea Europeană, iar autorităţile de la Stockholm au cerut, de asemenea, Bruxelles-ului să dilueze o lege care priveşte refacerea habitatelor naturale deteriorate.
Pe plan intern, Guvernul de la Stockholm intenţionează să modifice autorizaţiile de mediu, ceea ce ar accelera extinderea capacităţilor eoliene şi ar permite companiilor de minerit să exploateze mari depozite de metale rare, care sunt cruciale în producţia de motoare electrice.
Ambasadorii statelor membre UE au ajuns, săptămâna trecută, la un acord cu privire la extinderea energiei regenerabile până în anul 2030, după ce Franţa a obţinut asigurări că energia nucleară va avea un rol mai important în tranziţia energetică şi astfel a renunţat la opoziţia sa de ultim moment.
Vinerea trecută, ambasadorii tuturor celor 27 de state-membre şi-au exprimat sprijinul pentru acordul convenit cu Parlamentul European, pentru o directivă destinată creşterii, până la cel puţin 42,5%, a ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic al UE, până la finele deceniului, înlocuind ţinta actuală de 32%.
Potrivit Bloomberg, Comisia Europeană a emis o declaraţie în care subliniază importanţa energiei nucleare în îndeplinirea obiectivelor climatice ale blocului comunitar, recunoaştere cerută cu insistenţă de Franţa.
Energia nucleară este o alternativă cu emisii reduse de carbon la combustibilii fosili şi reprezintă o componentă esenţială a mixului energetic în 13 dintre cele 27 de state membre ale UE, având o pondere de aproape 26 % din energia electrică produsă în UE, conform datelor publicate pe site-ul Parlamentului European.
În România, există două unităţi nucleare, la Cernavodă, care asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al ţării şi 36% din energia fără emisii de CO2.
Obiectivul Nuclearelectrica este menţinerea capacităţii actuale (1400 MWe prin Retehnologizarea Unităţii 1 şi menţinerea în funcţiune a Unităţii 2), punerea în funcţiune a încă 1.865 MWe până în 2031, prin Unităţile 3 şi 4 şi proiectul centralei cu reactoarele modulare mici. Extinderea capacităţilor nucleare, atât CANDU, cât şi SMR, va garanta securitatea energetică prin energie curată (contribuind la atingerea ţintelor de decarbonare) şi va permite complementaritatea cu sursele regenerabile.
Unităţile 3 şi 4, al căror termen de intrare în exploatare comercială sunt anii 2030, respectiv 2031, vor adăuga încă 10 TWh energie curată în sistemul energetic naţional, sprijinind securitatea energetică. În plus, cele 4 unităţi de la Cernavodă vor genera aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact în atingerea ţintelor de decarbonare ale României.AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i
Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai
Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l
Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația
BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate
Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,
Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)
Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la