Averea lui Charles al III-lea o va depăşi pe cea a reginei Elizabeth II graţie investiţiilor

Charles al III-lea, care va fi încoronat în data de 6 mai, dispune de o avere considerabilă, adăugând la moştenirea sa o parte din activele pe care le-a fructificat în calitate de prinţ, informează AFP.
După ce a intrat în posesia moştenirii de la mama sa, regina Elizabeth II, evaluată la 360 milioane de lire sterline, averea lui Charles al III-lea se va ridica la 600 de milioane de lire sterline, estimează cotidianul The Times.
Potrivit unui apropiat al familiei regale citat de cotidianul The Times, fostul prinţ de Wales a urmat o politică ambiţioasă de investiţii pentru a-şi reface averea după divorţul de Diana. Separarea de Diana l-a costat 17 milioane de lire sterline în 1996, însă Charles nu pleacă de la zero şi poate conta pe resursele Ducatului de Cornwall, de care beneficiază încă de la urcarea pe tron a mamei sale, în 1952, şi până la decesul acesteia din urmă, în 2022.
Acest patrimoniu a fost pus la punct în secolul XIV în ideea de a da o independenţă financiare moştenitorului regal. Concret, acesta din urmă nu deţine activele Ducatului de Cornwall dar primeşte profiturile generate până la urcarea pe tron.
Pe lângă 260 de ferme, Ducatul de Cornwall deţine 52.450 de hectare de teren şi închiriază proprietăţi comerciale cu o valoare de 345 de milioane de lire sterline. Viitorul rege face turul fermelor pe care le închiriază celor care exploatează aceste ferme şi îi îndeamnă să folosească metode de agricultură durabilă. Charles a construit chiar şi un sat, Poundbury, în apropiere de Dorchester, unde şi-a pus în practică preferinţele sale în materie de arhitectură.
Sub conducerea lui Charles, patrimoniul Ducatului de Cornwall a crescut şi, potrivit celui mai recent raport anual, regrupează active cu o valoare de peste un miliard de lire sterline. În aceste condiţii, veniturile vărsate prinţului Charles s-au ridicat la 23 de milioane de lire sterline, adică o creştere de peste 40% de-a lungul ultimilor 15 ani.
Odată cu urcarea pe tron a lui Charles, aceste venituri vor reveni fiului său William.
Graţie unei vechi tradiţii care datează de mai multe secole şi care a fost confirmată în anii 1990 pentru a evita disoluţia patrimoniului regal, Charles "nu va plăti niciun impozit pe moştenire", a precizat pentru AFP Geoff Kertesz, un avocat din Londra specializat pe patrimoniu.
Testamentul reginei Elizabeth II nu a fost făcut public, ceea ce este un alt privilegiu al suveranului.
Cu toate acestea, castelul de la Balmoral, unde familia regală şi petrece vara, precum şi cel de la Sandringham, fac parte din proprietăţile moştenite de Charles, spre deosebire de castelele Buckingham sau Windsor, locuinţele istorice ale familiei regale, care aparţin statului.
Un alt simbol al monarhiei britanice: bijuteriile coroanei sunt de asemenea proprietatea naţiunii, şi deci nu sunt incluse în calcul familei regale, în condiţiile în care doar valoarea lor se ridică la mai multe miliarde de lire.
În schimb, statul plăteşte suveranului un aşa-numit 'sovereign grant': o alocaţie pentru suveran regrupând un sfert din veniturile 'Crown Estate', un vast fond care cuprinde numeroase active imobiliare. Restul revine Trezoreriei britanice. Pentru exerciţiul 2021-2022, alocaţia regală s-a ridicat la 86,4 milioane de lire sterline.
În sfârşit un al treilea fond vine să completeze averea regală: Ducatul de Lancaster, controlat de suveran, care în 2022 i-a adus reginei Elizabeth II suma de 24 de milioane de lire sterline.
Într-o serie de articole cotidianul The Guardian a încercat să evalueze averea regală, optând să includă şi bunurile Ducatului de Lancaster, care din punct de vedere legal sunt controlate de stat dar ale cărui beneficii revin suveranului. Cotidianul a inclus şi vehiculele de lux, care tehnic sunt deţinute de stat dar sunt utilizate de familia regală. La acestea, The Guardian a adăugat şi operele de artă, precum un tablou de Claude Monet cumpărat pentru 2.000 de lire sterline de Elizabeth II, după cel de al doilea război mondial, şi care acum este evaluat la 20 de milioane de lire sterline. Rezultatul ar fi că averea lui Charles s-ar ridica la 1,8 miliarde de lire sterline. AGERPRES/ (AS-editor: Constantin Balaban, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Taxe vamale: Trump prezice 'un acord' cu China și restul lumii
Președintele american Donald Trump a prezis miercuri un acord comercial cu restul lumii, inclusiv cu China, după ce a anunțat o 'pauză' în creșterea taxelor vamale, cu excepția celor impuse Beijingului, relatează AFP. 'Va fi un acord cu China, va fi un acord cu toate (țările)', a declarat președintele SUA presei, în
VIDEO Trump admite că monitorizează piața de obligațiuni înainte de a decide o pauză în războiul taxelor vamale
Președintele american Donald Trump a recunoscut miercuri că monitorizează evoluția pieței americane de obligațiuni înainte de a decide o pauză în războiul taxelor vamale cu restul lumii, cu excepția Chinei, relatează AFP.
Razboiul comercial SUA-China ar putea reduce cu 'până la 80%' comerțul între cele două țări (OMC)
Războiul comercial dintre Statele Unite și China ar putea reduce 'cu până la 80% comerțul cu mărfuri între primele două mari economii ale lumii și ar putea șterge 'aproape 7%' din PIB-ul global pe termen lung, a avertizat miercuri directoarea generală a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, relatează AFP.
Trump crește la 125% tarifele pentru produsele chinezeşti și autorizează o pauză de 90 de zile pentru alte țări
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri pe rețeaua sa de socializare Truth că va impune tarife de 125% asupra produselor chinezeşti ca răspuns la represaliile Beijingului, dar va reduce la 10% tarifele pentru restul lumii, relatează AFP. 'Din cauza lipsei de respect a Chinei față de piețele mondiale (...), cresc taxele vamale pentru Chi
Guvernul ceh nu va avansa, deocamdată, o dată pentru aderarea la zona euro
Guvernul ceh a refuzat miercuri să avanseze o dată pentru aderarea Cehiei la zona euro, susținând că nu există suficient sprijin în rândul populației pentru renunțarea la moneda națională, transmite AFP. 'Dacă sprjinul nu ajunge la cel puțin 50%, nu are sens să renunțăm la moneda noastră', a declarat într-un com
Germania: Guvernul de coaliție vrea să stimuleze economia în contextul războiului comercial
Viitorul guvern de coaliție din Germania a dezvăluit miercuri un program de guvernare care include un set de reforme economice și fiscale destinate să repună pe creștere cea mai mare economie a Europei, tocmai când un război comercial global amenință să provoace o recesiune, transmite Reuters. Acordul de coaliție convenit de conservatori
SUA: Tarifele anunțate, un 'plafon' dacă țările nu vor riposta (secretarul Trezoreriei)
Tarifele vamale impuse de Washington și intrate în vigoare miercuri sunt un 'plafon' atât timp cât celelalte state nu vor riposta, a dat asigurări secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, invitând restul lumii să nu urmeze exemplul Chinei, transmite AFP. 'Cred că mulți oameni nu au înțeles că aceste tarife sunt un plafon
Uniunea Europeană a adoptat prima sa ripostă la tarifele lui Trump
Uniunea Europeană a adoptat miercuri primele sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, taxând la rândul său o serie de produse americane precum motocicletele, soia sau carnea de pasăre, a anunțat Comisia Europeană, transmite AFP. 'UE consideră tarifele americane nejustificate și dăunătoare, provoc&aci
Barilul de petrol a coborât sub 60 de dolari după ce China a majorat tarifele pentru produsele americane
Cotația petrolului a atins miercuri cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în contextul în care intensificarea războiului comercial pune în pericol cererea de energie, după un nou val de tarife vamale anunțate de SUA și China, transmite Bloomberg. La bursa de la Londra, cotațiile futures pentru țițeiul Brent au cobor&aci
China ridică la 84% taxele pentru produsele americane
China a anunțat miercuri că va majora de la 34% la 84% taxele pentru bunuri provenite din Statele Unite, ca răspuns la taxarea adițională cu 50% anunțată marți de președintele american Donald Trump, care situează în total taxele pentru mărfurile chinezești la 104%, relatează agenția EFE. Ministerul de Finanțe din țara asiatică a precizat
Azerbaidjanul îndeamnă UE să își reevalueze restricțiile financiare cu privire la extinderea coridorului gazelor
Uniunea Europeană trebuie să își reevalueze modelele de finanțare și contractele pe termen lung dacă vrea să continue să importe gaze naturale din Azerbaidjan, a declarat, miercuri, președintele azer, Ilham Aliev, adăugând că autoritățile de la Baku ar putea căuta și alte piețe de export, transmite Reuters. Aliev a menționat interd
Exportatorii brazilieni de cafea văd o fereastră de oportunitate în tarifele americane
Exportatorii de cafea din Brazilia văd în tarifele globale anunțate de președintele SUA, Donald Trump, o fereastră de oportunitate pentru a livra mai multe boabe de cafea robusta, în condițiile în care rivalii lor internaționali au fost loviți de SUA cu tarife mai mari, transmite Reuters. Trump a impus tarife de 10% la import
Volkswagen a anunțat redresarea livrărilor globale, înainte de a resimți impactul noilor taxe vamale americane
Volkswagen AG, al doilea cel mai bine vândut producător auto mondial, a raportat miercuri un avans al livrărilor pe plan global în primul trimestru din 2025, transmit Reuters și DPA. Grupul german a livrat clienților aproximativ 2,1 milioane de vehicule în primele trei luni din acest an, un avans de 1,4% comparativ cu perioad
Comisia Europeană lansează un plan de acțiune pentru ca Europa să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale
Comisia Europeană anunță lansarea, miercuri, a obiectivului Planului de acțiune pentru continentul IA, pentru ca Europa să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale (IA), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Așa cum a anunțat președintele CE, Ursula von der Leyen, în cadrul Summitului de acțiu
Eurostat: Prețurile locuințelor și chiriile au crescut în UE, în trimestrul patru din 2024
Prețurile locuințelor în Uniunea Europeană au crescut cu 4,9%, iar chiriile cu 3,2% în trimestrul patru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Față de trimestrul trei din 2024, prețurile locuințelor și chiriile în cele 27 de stat