logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FOTO/VIDEO AFP: Suişurile şi coborâşurile industriei nucleare globale

Imagine din galeria Agerpres

În condiţiile în care Germania se pregăteşte să închidă pentru totdeauna ultimele sale reactoare nucleare, alte ţări apelează la energia nucleară ca mijloc de a-şi spori independenţa energetică şi de a-şi reduce emisiile generate de combustibilii fosili, se arată într-o analiză realizată de AFP, care prezintă o descriere globală a controversatei industrii ce a înregistrat o anumită îmbunătăţire a viitorului, care însă rămâne nesigur pe termen lung.

- Regresul post-Fukushima -

În prezent, energia nucleară este folosită în 31 de ţări - excluzând Germania - şi este responsabilă pentru aproximativ 10% din electricitatea generată pe plan mondial, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA). Industria a suferit un regres serios ca rezultat al dezastrului nuclear de la Fukushima (Japonia) din 2011 şi activitatea la multe reactoare a fost suspendată din cauza temerilor legate de siguranţă.

China şi-a încetinit programul său masiv de construcţie de reactoare, în timp ce Germania şi Elveţia au decis să renunţe integral la energia nucleară. Deja Italia a decis să abandoneze energia atomică în 1987, în contextul exploziei de la centrala nucleară din Cernobîl (Ucraina), cel mai grav dezastru nuclear din istorie.

 


Pe plan global, industria a ajuns de la un nivel ridicat de 441 reactoare operaţionale în 2002 la 422 la finalul lui 2022, conform datelor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA). Pe plan global, energia nucleară a revenit la vârful de producţie din 2021, dar perspectivele rămân nesigure.

Actualele unităţi sunt vechi şi numărul noilor proiecte lansate anual pe plan global este de departe mult mai scăzut decât în anii '70 şi '80. Zece noi proiecte de energie nucleare au fost lansate în 2022, faţă de 44 în 1976.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia şi problemele de la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare facilitate nucleară din Europa, temerile privind siguranţa sunt din nou în creştere.

Ce ţări îşi închid reactoarele nucleare?

 


- Forţele tradiţionale -

Statele Unite încă sunt cea mai mare putere nucleară civilă a lumii, cu 92 de reactoare, dar ele sunt vechi - în medie au 42 de ani - şi doar două reactoare nucleare noi sunt în construcţie.

Cu toate acestea, preşedintele Joe Biden susţine că energia nucleară este un mijloc de a ajuta ţara să funcţioneze 100% cu ceea ce el a numit "energie curată" până în 2035, iar administraţia sa intenţionează să sprijine industria.

Franţa, care are 56 de reactoare, cu o vârstă medie de 37 de ani, foloseşte cea mai ridicată proporţie de energie nucleară per locuitor. După ce iniţial a decis să-şi reducă dependenţa de energie atomică, acum intenţionează să lanseze 6-14 noi reactoare, începând din perioada 2035-2037.

 


Totuşi, noua generaţie de reactoare cu apă sub presiune (EPR) promovate de compania franceză controlată de stat EDF se confruntă cu întârzieri de construcţie şi supra-costuri, sporind temerile privind viabilitatea noii tehnologii.

Marea Britanie are nouă reactoare, majoritatea aproape de finalul ciclului de viaţă, iar Guvernul intenţionează să construiască opt noi până în 2050. Dar acest efort este afectat de întârzieri majore şi costuri în creştere. Singurul reactor din Regatul Unic aflat acum în construcţie, Hinkley Point C, şi-a depăşit cu mult bugetul şi calendarul.

 


- Giganţii activi -

Astăzi, cele mai active puteri civile nucleare sunt China, pentru piaţa sa internă, şi Rusia, pentru exporturi. În ultimii trei ani, din cele 25 de proiecte în construcţie începute pe plan global, toate sunt fie în China fie sunt sprijinite de industria nucleară rusă, conform raportului global al industriei nucleare, realizat de experţi independenţi pe baza datelor publice disponibile.

 


China are acum 57 de reactoare. Beijingul foloseşte tehnologie din Rusia, SUA şi Canada, dar se concentrează pe proiectele locale ori în parteneriat cu Pakistanul. Pe de altă parte, Rusia domină piaţa internaţională. Dintre cele 25 de reactoare în a căror construcţie este implicată din anii '2000, doar cinci se află în Rusia, restul fiind în Bangladesh, Belarus, China, India, Iran, Slovacia, Turcia şi Egipt.

"Noile evoluţii aici sunt reprezentate de apariţia ţărilor care nu au folosit înainte energia nucleară, cum ar fi Bangladesh şi Egipt", observă Mycle Schneider, principalul autor al raportului global al industriei nucleare, care vede asta ca pe o strategie a Rusiei de a crea "interdependenţă pe termen lung".

- Interes reînnoit cu prudenţă -

Alte ţări arată un interes reînnoit în energia nucleară, în contextul crizei energetice provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Belgia, care în 2003 a adoptat o lege prin care este eliminată energia atomică, amână acum renunţarea cu un deceniu, până în 2035.

Japonia analizează construirea de noi reactoare, deşi are dificultăţi cu repornirea centralelor existente, a căror activitate a fost suspendată după dezastrul nuclear de la Fukushima şi în contextul reticenţei opiniei publice.

Cehia, India şi Polonia văd energia nucleară ca pe un mijloc de a-şi reduce dependenţa de centralele poluante pe cărbune. Şi Ţările de Jos şi Suedia şi-au exprimat de asemenea interesul.

Aceste circumstanţe au determinat anul trecut AIEA să-şi îmbunătăţească previziunile privind sectorul pentru al doilea an consecutiv, previzionând că energia nucleară instalată pe plan global ar putea fi mai mult decât dublă până în 2050.

Totuşi, pentru ca asta să se întâmple, "o serie de dificultăţi trebuie să fie rezolvate", a explicat directorul general al Agenţiei Naţiunilor Unite, Rafael Grossi. Acestea includ "armonizarea industrială şi din punct de vedere al reglementărilor, precum şi progresele în eliminarea deşeurilor", a adăugat el.

Alte ţări, cum ar fi Noua Zeelandă, continuă să se opună energiei nucleare din cauza costurilor şi a riscurilor la adresa siguranţei.

Şi cele 27 de state membre UE sunt profund divizate dacă ar trebui să sprijine sau nu industria. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiilor: ednh.news 

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 11-05-2025 21:16

SUA vorbesc de 'progrese substanțiale' în negocierile comerciale cu China

SUA au raportat 'progrese substanțiale' la finalul a două zile de negocieri cu China la Geneva, pentru a reduce tensiunile comerciale între cele două economii, cele mai mari din lume, relatează AFP. Duminică, secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat că discuțiile au dus la 'progrese substanțiale', &ici

Economic Extern 11-05-2025 11:27

Stellantis este aproape de o decizie cu privire la noul director general, favorit fiind șeful diviziei americane

Producătorul auto Stellantis NV se apropie de finalul procesului de selecție a unui nou director general iar responsabilul pentru operațiunile din America de Nord, Antonio Filosa este cel mai bine cotat candidat, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar. Fostul CEO Carlos Tavares și-a anunțat plecarea surprinză

Economic Extern 11-05-2025 10:33

Tinerii germani și-au pierdut apetitul pentru sparanghel, leguma favorită a țării

Tinerii germani strâmbă din ce în ce mai mult din nas față de una din cele mai iubite delicatese sezoniere: sparanghelul, transmite DPA. Un sondaj de opinie efectuat de institutul de cercetări YouGov pentru agenția de presă DPA arată că 42% din tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani nu le place deloc sau au o opinie ma

Economic Extern 10-05-2025 05:53

China: Prețurile de consum în scădere pentru a treia lună consecutiv

Prețurile de consum au scăzut în aprilie în China, o diminuare observată pentru a treia lună consecutiv, conform statisticilor oficiale publicate sâmbătă, într-un moment în care Beijingul încearcă să își relanseze economia afectată de consumul lent, relatează AFP. Indicele prețurilor de consum, o măsur

Economic Extern 09-05-2025 15:07

Trump evocă o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei până la 80%

Președintele SUA, Donald Trump, a spus vineri că tarife de 80% la produsele importate din China 'par corecte', într-un moment în care reprezentanți ai SUA și China se pregătesc pentru discuții având drept obiectiv limitarea unui război comercial între primele două economii ale lumii, transmite Reuters. Secretaru

Economic Extern 09-05-2025 13:31

Noul ministru german al Economiei vrea noi centrale pe gaze, dar exclude revenirea la energia nucleară

Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat vineri un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, transmite DPA. 'Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid', a spus Katha

Economic Extern 09-05-2025 12:30

Criza politică ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României, avertizează S&P

Criza politică din România și posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externă, apreciază analiștii agenției de evaluare S&P Global, potrivit Reuters.

Economic Extern 09-05-2025 11:54

Bancnotele pierdute de elvețieni înseamnă un plus de aproape 900 de milioane de franci pentru guvern

Bancnotele pierdute de elvețieni începând din 1970, și care nu au mai fost schimbate cu unele noi, vor crea un beneficiu semnificativ pentru cantoanele și guvernul federal, transmite Bloomberg. La un sfert de secol după ce Banca Națională a Elveției a încetat să mai tipărească cea de a șase serie de bancnote, care a circulat

Economic Extern 09-05-2025 10:30

Impactul războiului comercial asupra Chinei a fost unul sub așteptări în luna aprilie

Autoritățile chineze au anunțat vineri o creștere peste așteptări a exporturilor în luna aprilie, în condițiile în care SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt implicate într-un război comercial declanșat de Donald Trump, informează AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri de Administrația vamală chin

Economic Extern 09-05-2025 02:57

VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale

Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor

Economic Extern 09-05-2025 01:23

SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)

Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra

Economic Extern 08-05-2025 20:02

Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian

Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune

Economic Extern 08-05-2025 17:53

UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC

Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă

Economic Extern 08-05-2025 16:42

SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa

Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti

Economic Extern 08-05-2025 14:22

BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro

Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim