logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pescuit sustenabil? Un plan de acţiune al UE provoacă proteste în ţările membre (articol European Newsroom)

Image

Comisia Europeană a prezentat recent un plan de acţiune pentru un pescuit mai sustenabil, obiectivul fiind interzicerea pescuitului de tip traulare de fund în toate zonele marine protejate până cel târziu în 2030.

Aceasta a provocat însă o opoziţie puternică în unele state membre, ceea ce ar putea duce la o diluare a planului, relatează platforma media European Newsroom (enr).

Demonstraţii, porturi blocate...

Ideea Comisiei de a interzice traulare de fund în toate zonele marine protejate a declanşat o mişcare de protest denumită "porturi moarte" în rândul pescarilor din Franţa. Chiar dacă propunerile Comisiei nu reprezintă o legislaţie nouă, iar implementarea lor nu are loc suficient de rapid pentru unele ONG-uri de mediu, a existat o opoziţie vehementă faţă de aceste propuneri în unele state membre. De teamă că interdicţia va pune în pericol întreaga industrie, au existat proteste în Germania, Spania, Portugalia, Italia, Irlanda şi Danemarca.

Planul de acţiune al Comisiei Europene privind pescuitul sustenabil, anunţat în data de 21 februarie, include iniţiative precum eliminarea traulării de fund în ape adânci în toate zonele marine protejate. Măsura este destinată protejării peştilor, crustaceelor, broaştelor ţestoase şi păsărilor marine prin interzicerea utilizării echipamentelor pentru pescuitului mobil în zone care vor acoperi până la 30% din apele europene până în 2030. Ţinta nu este una obligatorie.

Comisia Europeană susţine că pescuitul pe fundul mării prin utilizarea unor plase mobile care greblează fundul mării este una dintre cele mai răspândite şi mai dăunătoate activităţi asupra fundului mării şi habitatelor asociate. În prezent, 79% din fundul mării în zonele de coastă este considerat perturbat fizic, în principal din cauza pescuitului în ape adânci, şi un sfert din zonele costiere din UE au pierdut probabil ecosistemele de pe fundul mării.

Spania, Italia şi Germania acuză Bruxelles-ul de "demonizarea" şi "simplificarea" impactului pescuitului cu traulere

Guvernul spaniol a acuzat recent Bruxelles-ul că "demonizează" pescuitul cu traulere, susţinând că produce randamente sustenabile şi facilitează refacerea stocurilor de peşte. Ministrul spaniol al Agriculturii şi Pescuitului, Luis Planas, a apărat necesitatea găsirii unui echilibru între factorii de mediu, economici şi sociali în următoarea Politică comună în domeniul pescuitului. Dezacordurile Spaniei cu Bruxelles-ul privind pescuitul cu traulere nu sunt o noutate. În 2022, Guvernul de la Madrid a făcut apel la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene faţă de un regulament al Comisiei, care este deja în vigoare, care a impus închiderea a 87 de zone de pescuit cu traulere de pe coasta atlantică.

Ministrul italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida a cerut la Consiliul AGRIFISH din 20 martie o "revizuire a planului de acţiune", susţinând, că dând vina în exclusivitate pe pescuitul în ape adânci pentru diminuarea resurselor piscicole este o simplificare. Potrivit oficialului italian, revizuirea planului ar trebui să fie făcută în "coordonare cu statele membre şi industria pescuitului".

Lollobrigida a pus accentul pe importanţa "ca navele noastre de pescuit să nu fie pedepsite cu reguli stricte care nu pot fi aplicate ţărilor terţe", adică ţările din sudul Mediteranei. "Este necesar să garantăm securitatea alimentară şi suveranitate fără puncte de vedere ideologice care cer o atitudine castratoare faţă de afacerile noastre comparativ cu alte state din aceleaşi bazine pisiciole", a adăugat Lollobrigida.

În disputa cu privire la planurile UE, ministrul german al Agriculturii şi Pescuitului, Cem Ozdemir îi sprijină pe pescarii de crab din Germania. "Studiile ştiinţifice arată că pescuitul de crab este mai blând faţă de fundul mării comparativ cu alte forme de pescuit cu traulere", a declarat ministrul german.

Ozdemir şi-a exprimat opoziţia faţă de o interdicţie generală, susţinând că impactul asupra mediului al diferitelor forme de pescuit trebuie luat în vedere în mod diferenţiat. Motivul este acela că plasele relativ uşoare utilizate de pescarii de crab vor fi folosite astfel încât fundul mării şi speciile care trăiesc în aceste zone îşi vor reveni mai rapid decât în cazul altor forme de pescuit.

"O interdicţie generalizată va conduce la un impas din care pescarii de crab afectaţi nu pot scăpa", a spus Ozdemir. Cu toate acestea, oficialul german a subliniat şi necesitatea intensificării eforturilor în vederea unui pescuit sustenabil, inclusiv pentru reguli mai prietenoase cu mediul pentru pescuitul în ape adânci.

O interdicţie ar pune industria pescuitului în pericol?


Alianţa europeană pentru pescuitul de fund (EBFA) estimează că interdicţia "pune în pericol 7.000 de nave" adică "25% din volumul capturilor şi 38% din veniturile totale ale flotei europene".

Potrivit Comitetului naţional pentru pescuit din Franţa, o astfel de măsură ar duce la dispariţia a "aproximativ o treime din flotă", adică 4.000 de pescari, la bordul a 1.200 de vase de pescuit în Franţa.

În Spania, 10% din vasele de pescuit utilizează traularea de fund. Sectorul, în frunte cu Asociaţia profesională CEPESCA, a avertizat că impactul asupra economiei şi locurilor de muncă pe care l-ar avea interdicţia vizată de Bruxelles.

Reglementările stricte privind pescuitul au aruncat deja pescarii germani din Marea Baltică în criză. Planificata interdicţie la nivelul întregii UE ar creşte şi mai mult presiunile asupra pescarilor germani, care s-au confruntat deja cu numeroase probleme în ultimii ani. De exemplu, pescuitul de hering, care este deosebit de important pentru pescarii din Marea Baltică, este aproape complet interzis. Suprapescuitul, faptul că îngrăşămintele ajung în cursurile de apă, în special din agricultură, şi schimbările climatice şi-au făcut resimţite efectele asupra stocurilor de peşti.

Pe de altă parte, Croaţia a făcut un apel către pescari să participe la o iniţiativă pentru încetarea permanentă a activităţilor de pescuit prin distrugerea vaselor de pescuit sau convertirea lor pentru alte activităţi decât pescuitul comercial. Măsura este finanţată de Uniunea Europeană, care acoperă 70% din costuri, restul de 30% fiind suportate de Croaţia.

Un plan diluat?


Primele măsuri ar urma să intre în vigoare la finele lunii martie 2024. Atunci când a fost întrebată, Comisia a subliniat "nu există o interdicţie automată sau completă pentru traularea de fund care să intre în vigoare în luna martie 2024". Planul de acţiune privind pescuitul sustenabil prezentat de Comisie "propune doar orientări pentru statele membre", a spus secretarul de stat pentru Pescuit din Franţa, Herve Berville.

"Vom cere statelor membre să ne dea o foaie de drum până în 2024. Credem că sunt conştiente că trebuie să facem progrese în domeniul pescuitului sustenabil şi pentru protejarea ecosistemelor, în special în Mediterana", a precizat Comisia, subliniind că "mulţi pescari depind de un fund al mării intact, dar din păcate acesta continuă să se deterioreze în întreaga Europă".

*** Conţinutul articolului este bazat pe ştiri AFP, ANSA, dpa, EFE şi HINA, agenţii participante în proiectul European News Room (enr). AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 10-04-2025 15:00

UE suspendă pentru 90 de zile taxele vamale împotriva SUA, după ce și Trump a suspendat taxele vamale suplimentare

Uniunea Europeană va amâna cu 90 de zile aplicarea taxelor vamale decise asupra importurilor din SUA, după ce președintele american Donald Trump a anunțat miercuri amânarea de asemenea cu 90 de zile a taxelor vamale suplimentare care depășesc nivelul taxei vamale de bază de 10% percepute asupra produselor importate de SUA, a anunțat joi președinta Comisiei Europe

Economic Extern 10-04-2025 14:40

Apple transportă tone de telefoane iPhone din India cu avionul pentru a ocoli tarifele lui Trump

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a închiriat avioane cargo care să transporte până la 600 de tone de telefoane iPhone, adică aproximativ 1,5 milioane de telefoane, din India până în SUA, după ce a Apple a majorat producția în țara asiatică în ideea de a ocoli tarifele vamale suplimentare anunțate de președintele Donald Trum

Economic Extern 10-04-2025 14:23

Tarifele vamale americane vor împinge Germania spre stagnare în 2025, potrivit institutelor economice

Economia germană ar urma să cunoască o cvasi-stagnare în 2025, după doi ani de recesiune, au anunțat joi principalele institute economice din Germania, care și-au revizuit în jos, estimările pentru acest an, din cauza războiului comercial inițiat de Donald Trump, transmite AFP. Experții de la institutele DIW, IFO, IFW, IWH și RWI mizează în p

Economic Extern 10-04-2025 13:30

Uniunea Europeană și Ucraina prelungesc acordul privind transportul rutier până la sfârșitul anului 2025

Comisia Europeană (CE) a anunțat joi că UE și Ucraina și-au prelungit acordul privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025, pentru a facilita accesul Ucrainei la piețele mondiale, prin facilitarea tranzitului prin țările UE și prin consolidarea legăturilor comerciale cu piața blocului comunitar, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar

Economic Extern 10-04-2025 12:47

Eurostat: Bulgaria, Ungaria, Letonia, România, cel mai redus salariu minim din UE

În ianuarie 2025, zece state membre UE aveau salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (551 euro), Ungaria (707 euro), Letonia (740 euro), România (814 euro), Slovacia (816 euro), Cehia (826 euro), Estonia (886 euro), Malta (961 euro), Grecia (968 euro) și Croația (970 euro), conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eu

Economic Extern 10-04-2025 11:42

Bursele europene cresc, pe fondul atenuării tensiunilor comerciale

Bursele europene au deschis joi în creștere semnificativă, după ce președintele Donald Trump a anunțat că suspendă, pe o perioadă de 90 de zile, unele taxe vamale care vizează alte țări, cu excepția Chinei, pentru a acorda timpul necesar oficialilor SUA pentru a negocia cu țările implicate, transmit DPA și Reuters. În ultimele zile

Economic Extern 10-04-2025 10:42

Villeroy (BCE): Politicile președintelui Donald Trump au erodat încrederea în dolarul SUA

Politicile președintelui Donald Trump din ultimele săptămâni au erodat încrederea în dolarul SUA, a afirmat joi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters. Vorbind la postul de radio France Inter radio, Villeroy, care este și guvernatorul Băncii Franței, a declarat că protecți

Economic Extern 10-04-2025 09:35

IEA: Folosirea inteligenței artificiale va dubla până în 2030 cererea de electricitate la centrele de date

Consumul de electricitate al centrelor de date va fi mai mult decât dublu până în 2030, datorită aplicațiilor de inteligență artificială (AI), ceea ce va crea noi dificultăți pentru securitatea energetică și obiectivele privind emisiile de dioxid de carbon, potrivit unui raport publicat joi de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmit AFP și

Economic Extern 10-04-2025 09:02

Euforia de pe Wall Street duce la creșteri istorice ale burselor din SUA

Piețele bursiere din SUA au înregistrat miercuri una din cele mai bune zile din istorie, după ce președintele Donald Trump a anunțat că suspendă, pe o perioadă de 90 de zile, unele taxe vamale care vizează alte țări, cu excepția Chinei, pentru a acorda timpul necesar oficialilor SUA pentru a negocia cu țările implicate, transmite AP. &Ic

Economic Extern 10-04-2025 00:35

VIDEO Taxe vamale: Trump prezice 'un acord' cu China și restul lumii

Președintele american Donald Trump a prezis miercuri un acord comercial cu restul lumii, inclusiv cu China, după ce a anunțat o 'pauză' în creșterea taxelor vamale, cu excepția celor impuse Beijingului, relatează AFP. 'Va fi un acord cu China, va fi un acord cu toate (țările)', a declarat președintele SUA presei, în

Economic Extern 09-04-2025 23:39

VIDEO Trump admite că monitorizează piața de obligațiuni înainte de a decide o pauză în războiul taxelor vamale

Președintele american Donald Trump a recunoscut miercuri că monitorizează evoluția pieței americane de obligațiuni înainte de a decide o pauză în războiul taxelor vamale cu restul lumii, cu excepția Chinei, relatează AFP.

Economic Extern 09-04-2025 22:05

Razboiul comercial SUA-China ar putea reduce cu 'până la 80%' comerțul între cele două țări (OMC)

Războiul comercial dintre Statele Unite și China ar putea reduce 'cu până la 80% comerțul cu mărfuri între primele două mari economii ale lumii și ar putea șterge 'aproape 7%' din PIB-ul global pe termen lung, a avertizat miercuri directoarea generală a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, relatează AFP.

Economic Extern 09-04-2025 21:32

Trump crește la 125% tarifele pentru produsele chinezeşti și autorizează o pauză de 90 de zile pentru alte țări

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri pe rețeaua sa de socializare Truth că va impune tarife de 125% asupra produselor chinezeşti  ca răspuns la represaliile Beijingului, dar va reduce la 10% tarifele pentru restul lumii, relatează AFP. 'Din cauza lipsei de respect a Chinei față de piețele mondiale (...), cresc taxele vamale pentru Chi

Economic Extern 09-04-2025 19:52

Guvernul ceh nu va avansa, deocamdată, o dată pentru aderarea la zona euro

Guvernul ceh a refuzat miercuri să avanseze o dată pentru aderarea Cehiei la zona euro, susținând că nu există suficient sprijin în rândul populației pentru renunțarea la moneda națională, transmite AFP. 'Dacă sprjinul nu ajunge la cel puțin 50%, nu are sens să renunțăm la moneda noastră', a declarat într-un com

Economic Extern 09-04-2025 18:57

Germania: Guvernul de coaliție vrea să stimuleze economia în contextul războiului comercial

Viitorul guvern de coaliție din Germania a dezvăluit miercuri un program de guvernare care include un set de reforme economice și fiscale destinate să repună pe creștere cea mai mare economie a Europei, tocmai când un război comercial global amenință să provoace o recesiune, transmite Reuters. Acordul de coaliție convenit de conservatori