Von der Leyen: Consumatorii vor beneficia de pe urma reformării pieţei electricităţii (articol European Newsroom)

Comisia Europeană (CE) a prezentat săptămâna aceasta planurile de reformare a pieţei electricităţii şi de sporire a competitivităţii Europei, cu un program privind tehnologiile curate. European Newsroom a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea prezentării propunerilor.
Consumatorii sunt principalii beneficiari ai reformării pieţei europene a electricităţii, care a fost propusă marţi la Strasbourg.
"În centrul acestei reforme sunt consumatorii", a declarat Ursula von der Leyen în interviul acordat luni agenţiilor de la European Newsroom, adăugând că propusa reformare a pieţei electricităţii "va reduce drastic impactul preţurilor gazelor asupra preţului electricităţii".
"Un obiectiv fundamental al reformei este să aducem beneficiile costului scăzut al regenerabilelor către consumatori", a subliniat von der Leyen.
Comisia Europeană vrea reformarea pieţei electricităţii pentru a preveni creşterea semnificativă a preţurilor pentru consumatori şi pentru a promova extinderea energiilor regenerabile.
Anul trecut au crescut semnificativ preţurile la electricitate. Unul dintre motive a fost că la acel moment aproximativ jumătate din reactoarele nucleare ale Franţei erau scoase din funcţiune. În plus, creşterea preţurilor electricităţii a fost rezultatul preţurilor mult mai ridicate ale gazelor, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia.
Şeful CE a declarat: "Piaţa intra-zilnică a electricităţii funcţionează bine, dar va trebui să îmbunătăţim contractele pe termen lung".
Preţurile engros pe piaţa electricităţii se schimbă de la oră la oră, în funcţie de cerere şi ofertă. În perioada în care cererea este scăzută, de exemplu noaptea, preţurile sunt mai scăzute deoarece electricitatea din surse regenerabile este suficientă pentru a face faţă cererii. Şi costurile de producţie ale surselor regenerabile de energie sunt foarte scăzute. Totuşi, în perioadele de vârf ale cererii, trebuie adăugată producţia reactoarelor nucleare, a centralelor energetice pe bază de cărbune şi de gaze. Preţul electricităţii este determinat în orice moment de ultimul producător care este adăugat lanţului, de exemplu centralele pe bază de gaze. Prin urmare, unele state membre UE au cerut de câteva luni modificarea pieţei engros a electricităţii, astfel încât preţurile gazelor să fie decuplate de preţurile electricităţii.
Totuşi, decuplarea preţurilor gazelor de preţurile electricităţii, aşa cum a sugerat în ultimele luni Ursula von der Leyen, nu este inclusă în propunere. În schimb, CE a lăsat nemodificat actualul sistem, considerând că propusa reformă va încuraja renunţarea la combustibilii fosili şi reducerea impactului lor asupra preţurilor electricităţii.
Conform noii propuneri, subvenţiile de stat pentru noi investiţii în fermele eoliene, în energie solară, hidro, geotermală şi electricitate din energia nucleară sunt implementate prin contracte bidirecţionale pentru diferenţă (CfD). Contractele pe termen lung pentru generarea electricităţii din surse regenerabile de energie şi energie nucleară vor fi în mod special promovate, conform propunerii prezentate marţi de CE la Strasbourg. De asemenea, Executivul comunitar vrea să încurajeze investiţiile private şi publice în regenerabile şi energie nucleară.
Statele membre UE încă nu au ajuns la un acord
Von der Leyen se bazează pe statele membre UE şi Parlamentul European pentru a finaliza negocierile privind noua propunere până la alegerile europene din mai 2024, în contextul consultărilor intensive cu experţii. "De aceea cred că merită să lucrăm din greu pentru a fi gata înaintea alegerilor europene", a explicat şeful CE.
Conform unui comunicat al Ministerului pentru Mediu, Climă şi Energie din Slovenia, propunerea nu rezolvă încă în mod adecvat unele aspecte privind preţurile ridicate la energie, pe care statele membre UE le-au discutat anul trecut ca parte a măsurilor de urgenţă. Aceste dificultăţi se referă la lichiditatea furnizorilor de energie şi măsurile pentru prevenirea tranzacţiilor speculative. O altă dificultate o reprezintă rolul investiţiilor care facilitează tranziţia de la cărbune la gaze.
Spre deosebire de Franţa şi Spania, de exemplu, Guvernul german va saluta probabil faptul că CE renunţă deocamdată la modificările destul de complexe. Germania, alături de Ţările de Jos, Danemarca şi Luxemburg, a avertizat recent contra unei reforme rapide.
Când a fost întrebată dacă CE sprijină folosirea energiei nucleare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, von der Leyen a spus că "mixul de energie cu care fiecare stat membru vrea să realizeze obiectivele climatice depinde de el".
Franţa face presiuni pentru recunoaşterea energiei nucleare ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon, în timp ce Germania este unul din principalii oponenţi. Von der Leyen a adăugat că este important să fie susţinute în continuare propunerile convenite pentru a se ajunge la neutralitatea climatică până în 2050 şi reducerea emisiilor de gaze de seră cu 55% până în 2030.
Reducerea dependenţei de China
Vorbind despre relaţiile UE cu China, von der Leyen a spus luni: "Pentru Uniunea Europeană este importantă reducerea riscurilor, dar nu decuplarea de China".
Ursula von der Leyen a explicat: "Reducerea riscurilor înseamnă că noi nu vrem dependenţa pe care am avut-o de Rusia şi combustibilii fosili. Nu vrem dependenţă, de exemplu, în privinţa materiilor prime critice şi, prin urmare, ne diversificăm şi ne întărim lanţurile de aprovizionare cu parteneri care împărtăşesc aceeaşi viziune".
În acelaşi timp, conform preşedintelui CE, este importantă cooperarea pentru atenuarea schimbărilor climatice, limitarea încălzirii globale şi asigurarea unor condiţii echitabile pe piaţă pentru toţi. "Prin urmare, vrem ca firmele noastre să aibă acces la piaţa chineză, vrem transparenţă în privinţa subvenţiilor şi un angajament clar privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală", a declarat von der Leyen.
UE a prezentat un plan privind tehnologiile curate, în contextul concurenţei din SUA şi China
Comisia Europeană ar urma să prezinte joi o reglementare privind emisii zero nete în industrie, în încercarea de a ajuta Europa să concureze în domeniu cu SUA şi China. Această reglementare va fi publicată alături de un text privind materiilor prime critice, menită să asigure livrările către UE de pământuri rare de importanţă critică pentru tehnologia verde.
"Pachetul demonstrează că putem reduce emisiile şi putem avea o strategie de creştere, deoarece vedem acum pe plan global că există eforturi puternice spre tehnologiile curate şi vrem să fim în fruntea acestei industrii", a declarat von der Leyen, adăugând că industria tehnologiilor curate este crucială pentru Europa "nu doar în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice, ci şi pentru inovarea din industrie într-un mod care, cu limitarea încălzirii globale, ne va permite exportarea tehnologiei noastre".
Bruxelles-ul face eforturi pentru lansarea propriilor planuri, după ce statele UE au criticat programul SUA de subvenţii IRA, deoarece ar face discriminări împotriva industriilor lor. Dar acum criticii avertizează că planurile CE ar arăta, conform surselor care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că UE ar putea urma exemplul şi să caute să descurajeze importurile de tehnologii curate, în încercarea de a-şi ajuta propriile companii. Totuşi, Ursula von der Leyen a dezminţit luni că răspunsul UE la subvenţiile americane masive sunt "protecţioniste".
"Aceasta este decizia noastră de a investi în emisii zero nete în industrie şi de a facilita dezvoltarea noilor tehnologii curate, reducând povara birocratică şi accelerând acordarea permiselor. dar nu există niciun singur punct care să fie protecţionist. Din contră, este o reglementare extrem de deschisă", a dat asigurări şeful CE.
N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor participante în proiectul enr. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut cu 2,2% în trimestrul patru din 2024
Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul patru din 2024 la 897 milioane tone echivalent CO2, o creștere de 2,2% față de perioada similară din 2023 (878 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Eurostat: Bulgaria, România și Danemarca, cel mai sever declin din UE al producției industriale, în martie
Producția industrială a crescut cu 3,6% în zona euro și cu 2,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar Bulgaria, România și Danemarca sunt țările care au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În r&acir
Eurostat: Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru
Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2% în zona euro și de 0,4% în UE, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În r&acir
Investițiile străine directe în Europa, la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani
Investițiile străine directe (FDI) în Europa au scăzut în 2024 pentru al doilea an consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, arată un studiul al EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, transmite Reuters. Anul trecut, investițiile străine directe în Europa au s
Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri contra comisioanelor percepute de Visa și Mastercard (retailerii europeni)
Cei mai mari retaileri europeni, inclusiv online, au solicitat Comisiei Europene (CE) să țină sub control comisioanele percepute de Visa și Mastercard, considerate ridicate, spunând că afectează competitivitatea blocului comunitar și limitează activitatea firmelor rivale, transmite Reuters. Sistemele de plăți străine Visa și Mastercard d
SUA: Livrările de smartphone-uri au crescut cu 30% în martie, pe fondul temerilor legate de taxele vamale
Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30% în martie, producători ca Apple, Samsung și Motorola grăbindu-se să aducă mai multe dispozitive în țară, în anticiparea unor taxe vamale semnificative, arată datele publicate miercuri de compania de cercetare a pieței Counterpoint Research, transmite Reuters. În
BTA: În 2024,Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din UE
În 2024, Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din Uniunea Europeană, cu o medie de 39, după Grecia (39,8 ore), a anunțat miercuri Eurostat. Pe locurile trei și patru se află Polonia (38,9 ore) și România (38,8 ore). În Bulgaria, numărul de ore lucrate în
OPEC se așteaptă în 2025 la o creștere mai lentă a furnizării de petrol din partea rivalilor
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a înrăutățit estimările privind creșterea furnizării de petrol din SUA și alți producători din afara OPEC+ în acest an, și a anunțat că se așteaptă la cheltuieli de capital mai scăzute în urma declinului cotațiilor țițeiului, transmite Reuters. Livrările din țările din afar
Baidu vrea să-și extindă serviciile de robotaxi în Europa
Baidu Inc intenționează să testeze și în cele din urmă să lanseze Apollo Go, un serviciu autonom de ride-hailing (de împărțire a călătoriilor) în Europa și Turcia, alăturându-se unui număr în creștere de companii chineze din domeniul tehnologiei de conducere autonomă care se extins pe plan global, transmite Bloomberg.
Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea
Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea în aplicare, răspunsul în situații de criză și nevoile de investiții ale sectorului, pentru a simplifica politica agricolă comună (PAC) și a stimula competitivitatea fermierilor, se arată într-un comunicat al Executivului comu
Acționarii Holcim au aprobat scindarea diviziei din America de Nord
Acționarii producătorului elvețian de ciment Holcim au aprobat miercuri separarea și scindarea diviziei care regrupează afacerile Holcim din America de Nord, într-o tranzacție menită să profite de pe urma majorării cheltuielilor cu construcțiile în SUA, transmite Reuters. Aproape toți acționarii (99,75%) au votat pentru separare, u
Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal
Durata obișnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Sunt incluse atât persoanele c
Rho Motion: Vânzările globale de vehicule electrice și hibride plug-in au crescut în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale
Vânzările globale de vehicule electrice (EV) și hibride plug-in au înregistrat un avans anual de 29% în aprilie, cu o creștere stabilă în China și Europa, în pofida tensiunilor comerciale, în timp ce în America de Nord, afectată de politicile președintelui SUA, a fost raportat primul declin începând din septembrie 2024, a
Germania: Angajații Ford au declanșat pentru prima dată o mișcare de protest, din cauza planificatelor concedieri
Angajații Ford de la fabricile din Koln, Germania, au început miercuri prima grevă de la înființarea unităților, în 1930, sindicatul IG Metall rispostând față de planurile de reducere a costurilor și a concedierilor, transmite DPA. Angajații au înființat pichete în fața porților uzinelor, unde greviștii primesc coduri pentru
Microsoft concediază mii de angajați
Gigantul tehnologic american Microsoft Corp a anunțat că va renunța la 6.000 de angajați din companie, în cadrul eforturilor de a reduce forța sa de muncă, transmit Bloomberg și AP. Planificatele concedieri reprezintă mai puțin de 3% din totalul forței de muncă și se vor desfășura în întreaga lume, la toate nivelurile, inclusiv la platforma L