De ce lipsa de medicamente în Europa ar putea să se agraveze (analiză)

Atunci când Ignasi Biosca-Reig a auzit că este o criză de Amoxicilină în Spania a introdus un nou schimb la fabricile de medicamente ale companiei pe care o conduce, în ideea de a majora producţia acestui popular antibiotic, însă câteva schimburi suplimentare este tot ce a putut face, transmite Reuters.
Chiar dacă ar fi dorit să majoreze semnificativ livrările, Ignasi Biosca-Reig a spus că nu poate justifica investiţiile de milioane de euro în noi linii de producţie, dacă nu este plătit mai mult pentru medicamentele pe care le produce şi a-şi putea acoperi costurile.
La fel ca şi alte state europene, Spania a stabilit un preţ pe care producătorii îl pot primi pentru Amoxicilină atunci când a fost lansată versiunea generică a acestui medicament în Spania, în urmă cu două decenii, şi între timp preţul nu a fost modificat.
"Este o non-afacere", spune Ignasi Biosca-Reig, director general la producătorul spaniol de medicamente Reig Jofre. "Am dori să reacţionăm dar avem o problemă. Costurile au crescut dar preţul rămâne la fel", a adăugat Ignasi Biosca-Reig.
Deşi multe ţări din lume au raportat o criză de antibiotice, pe fondul revenirii infecţiilor respiratorii, problema din Europa este una deosebit de gravă. În condiţiile în care preţurile la medicamentele generice sunt reglementate, mulţi producători europeni de medicamente spun că sunt reticenţi la extinderea capacităţilor într-un moment în care războiul din Ucraina a majorat costurile la orice, de la cartonul pentru ambalaje până la staniolul pentru capacele sticlelor de medicamente, ceea ce sugerează că ar putea apărea noi probleme în aprovizionare.
Potrivit reprezentanţilor a 13 asociaţii de producători europeni de medicamente şi a şase asociaţii de producători de medicamente generice consultate de Reuters, multe firme au probleme în a genera suficiente venituri pentru a justifica producţia de antibiotice, ca să nu mai vorbim de majorarea producţiei.
"Nu putem menţine preţurile reglementare atunci când toate costurile noastre legate de producţie, logistică şi respectarea reglementărilor cresc cu două cifre şi chiar mai mult", spune Adrian van den Hoven, director la organismul de lobby Medicines for Europe, care îi reprezintă pe producătorii de medicamente generice din regiune.
Medicamentele generice reprezintă în prezent aproximativ 70% din totalul medicamentelor eliberate în Europa, însă doar 29% din banii cheltuiţi pe medicamente de către agenţiile naţionale de sănătate, susţine Medicines for Europe.
Atunci când lansează licitaţii pentru medicamente, guvernele europene compară preţul medicamentelor generice de pe alte pieţe din regiune, pentru a stabili un preţ de referinţă care serveşte ca indicator în negocierile cu furnizorii. În mod frecvent, guvernele acordă contracte producătorilor care oferă cel mai mic preţ, ceea ce creează noi presiuni în jos pentru preţurile stabilite la licitaţiile ulterioare, susţin producătorii de medicamente.
Producătorii europeni de medicamente generice susţin că sistemul de licitaţii şi preţurile reglementate au alimentat o cursă în jos iar firmele europene sunt surclasate de furnizorii din Asia. În ultimul deceniu, această situaţie a forţat unele companii europene fie să reducă producţia fie să mute producţia de medicamente generice şi ingrediente active necesare pentru a produce medicamente în India şi China, unde costurile sunt mult mai mici.
Directorii din industria farmaceutică susţin că revizuirea schemelor de stabilire a preţurilor este singura modalitate pentru a revigora producţia în Europa, atât pentru a evita crizele viitoare cât şi pentru a preveni situaţia în care continentul european va deveni mult prea dependent de Asia pentru medicamentele esenţiale.
"Există o conştientizare crescută că vom fi nevoiţi să plătim mai mult pentru a ne asigura livrările de astfel de medicamente şi să nu depindem de alte regiuni, pentru sănătatea şi securitatea noastră naţională", spune Rena Conti, profesor la Universitatea Boston.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Comisia Europeană recunosc că există o problemă. În ultimele luni, reprezentanţii EMA şi cei ai Executivului comunitar au avut mai multe întâlniri cu organizaţiile producătorilor de medicamente însă până acum nu a fost anunţată o decizie importantă.
Steffen Thirstrup, medic şef în cadrul EMA, declara luna trecută că este extrem de neobişnuit să vezi cum atât de multe ţări raportează probleme în aprovizionarea cu acelaşi medicament, însă a prognozat că cererea se va reduce pe măsură ce vremea se va încălzi. Între timp, acolo unde ar Amoxicilina nu este disponibilă, ar putea fi utilizate medicamentele alternative, a spus Thirstrup.
Comisia Europeană a programat o revizuire a legislaţiei comunitare în domeniul medicamentelor pentru luna martie. Executivul comunitar propune măsuri precum obligarea producătorilor să aibă rezerve mari şi să lanseze avertismente anticipate cu privire la probleme în aprovizionare, însă directorii companiilor farmaceutice vor ca Bruxelles-ul să ia în calcul şi apelurile lor către guverne vizând modificarea sistemelor de licitaţie şi stabilire a preţurilor.
"Probleme cheie pe termen lung nu sunt costurile de producţie, este cadrul general de pe piaţa europeană, care nu ne permite nouă producătorilor să ajustăm preţurile în mod flexibil ca reacţie la modificările costurilor cu imputurile, în special la medicamentele esenţiale", spune Giovanni Barbella, director de aprovizionare la Sandoz, divizia de medicamente generice a grupului elveţian Novartis.
Elisabeth Stampa, membră în Consiliul de administraţie al producătorului spaniol de medicamente Medichem, a subliniat că în majoritatea ţărilor europene nu există un mecanism pentru a revizui preţurile, să le coreleze cu inflaţia sau să justifice o majorare pentru că există o problemă cu ingredientele active. "Este extrem de greu să menţii aceleaşi produse pe care le-ai lansat competitiv după 10 ani", a spus Elisabeth Stampa.
Cinci companii - GSK (Marea Britanie), Sandoz (Elveţia), Viatris (SUA), Aurobindo (India) şi Servier (Franţa) - controlează aproape 60% din piaţa de Amoxicilină din Europa, potrivit firmei de cercetare IQVIA.
Atunci când a devenit evident că există o criză de aprovizionare, unele companii au majorat producţia dar nu suficient pentru a acoperi cererea imediată. "A avut loc o diminuare a capacităţilor europene şi acum suntem în situaţia în care nu există capacităţi disponibile pentru a răspunde cu adevărat la aceste lipsuri", susţine Rex Clements, director la producătorul olandez de ingrediente active Centrient Pharmaceuticals. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Italia intenționează să vândă active în valoare de 0,8% din PIB până în 2027
Trezoreria Italiei a anunțat, la prezentarea cadrului bugetar multianual, că autoritățile intenționează să vândă active în valoare de 0,8% din PIB până în 2027, pentru a ține sub control finanțele fragile ale statului, transmite Reuters. Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni și-a propus ca până în 2026
SUA: Smartphone-urile și computerele, scutite de suprataxele impuse de administrația Trump
Statele Unite, aflate în plin război comercial cu China, au decis să excepteze smartphone-urile și computerele de la recentele suprataxe vamale impuse de administrația Donald Trump, potrivit unui anunț al serviciului vamal american, relatează AFP. Aceste scutiri se aplică în special produselor electronice importate în Statele
Argentina elimină restricțiile asupra mișcărilor de capital după un acord cu FMI în valoare de 20 de miliarde de dolari
Argentina a încheiat, vineri, un nou acord de tip mecanism de finanțare extinsă (EFF), în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 48 de luni, cu Fondul Monetar Internațional (FMI), prin care va elimina o parte importantă din restricțiile sale asupra mișcărilor de capital și va relaxa cursul de schimb, transmite Reuters.
Trump susține că dolarul va fi 'întotdeauna' moneda de referință
Donald Trump a declarat vineri că dolarul va rămâne 'moneda de referință', în timp ce biletul verde este în cădere pe piețe, împovărat de politica vamală a președintelui american, notează AFP. 'Suntem moneda de referință. Întotdeauna vom fi... Cred că dolarul este grozav', a declarat republicanul la bordul Air Forc
SUA: Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China (purtătoare de cuvânt)
Președintele american Donald Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China, a declarat vineri Casa Albă, în timp ce între cele două puteri are loc o escaladare a disputei comerciale, care a început odată cu taxele vamale impuse de președintele SUA, relatează AFP. 'Președintele a spus c
Producătorii spanioli de ulei de măsline se gândesc să investească în SUA și accelerează exporturile pentru a evita tarifele
Unul dintre principalii producătorii spanioli de ulei de măsline analizează o posibilă extindere în SUA, ca răspuns la războiul tarifelor declanșat de Donald Trump, tocmai când rivalii săi se grăbesc să majoreze exporturile până când vor intra în vigoare noile tarife, transmite Reuters. Spania este responsabilă pentru aproximativ
BCE este gata să acționeze, dacă un război comercial va amenința stabilitatea financiară, spune Lagarde
Banca Centrală Europeană este 'pregătită să intervină', în cazul în care va exista un risc la adresa stabilității financiare a zonei euro, a declarat vineri președintele BCE, Christine Lagarde, după o săptămână agitată pe piețele financiare în contextul războiului comercial declanșat de Donald Trump, transmite AFP. Instituția mo
Bruxelles estimează că taxele ar putea reduce PIB cu 0,2% în UE și cu 1,4% în SUA
Comisia Europeană estimează că impunerea taxelor vamale va reduce Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene cu 0,2%, până în 2027, în timp ce impactul pentru Statele Unite ale Americii va fi între 0,8% și 1,4%, în aceeași perioadă, a declarat, vineri, comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, citat de agenția EFE.
Renault iese câștigător din haosul provocat de tarifele lui Trump (Financial Times)
Turbulențele provocate de politicile comerciale ale președintelui SUA, Donald Trump, au dat peste cap întreaga industrie auto, cu excepția unui mic jucător, grupul francez Renault, relatează Financial Times. După un proces de restructurare care a durat cinci ani, și cu vânzări reduse pe piața din SUA, Renault este izolat, cel puțin pentru moment, d
Beijingul amână aprobarea investițiilor Geely și BYD în America Latină
Beijing, 11 apr /Agerpres/ - Autoritățile chineze au amânat emiterea aprobărilor pentru planurile constructorilor de automobile Geely și BYD de a produce automobile în America Latină, în contextul în care tarifele vamale americane sporesc incertitudinile comerciale și economice, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.
Aurul a trecut de 3.200 de dolari uncia pe fondul intensificării îngrijorărilor economice
Cotația aurului a trecut vineri pentru prima dată peste pragul de 3.200 de dolari uncia, alimentat de deprecierea dolarului american și îngrijorările economice, în contextul intensificării războiului comercial, transmite Reuters. Pe piața spot, în jurul orei 8:01 GMT, cotația aurului era în creștere cu 1%, până la
Suedia este inundată de articole de îmbrăcăminte care ajung la centrele de colectare
Centrele de colectare a hainelor din Suedia sunt inundate de la începutul acestui an, când a intrat în vigoare o interdicție la nivelul UE cu privire la aruncarea textilelor, astfel că municipalitățile așteaptă cu nerăbdare ca giganții din sectorul de fast fashion să își asume responsabilitățile care le revin, transmite AFP.
Război comercial: Bruxellesul amenință că va taxa giganții americani ai tehnologiei
Bruxellesul ar putea impozita giganții americani ai tehnologiei dacă negocierile nu reușesc să pună capăt războiului comercial lansat de Donald Trump, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Financial Times publicat joi, scrie AFP. De când președintele american a impus taxe vamale la o
SUA: Deficitul bugetar a continuat să se adâncească
Deficitul public a crescut semnificativ în primele șase luni ale anului fiscal în Statele Unite, incluzând începutul noului mandat al președintelui Donald Trump care a promis că îl va reduce, potrivit datelor Departamentului Trezoreriei publicate joi, notează AFP. Donald Trump, învestit pe 20 ianuarie, l-a n
Trump afirmă că UE a fost 'foarte inteligentă' în răspunsul la taxele vamale
Președintele american Donald Trump a afirmat că Uniunea Europeană a fost 'foarte inteligentă' după ce a decis joi să suspende timp de 90 de zile riposta sa la taxele vamale americane, la o zi după ce președintele SUA luase o decizie similară cu privire la aplicarea acestor tarife, relatează AFP. 'Erau pregătiți să anunțe represalii și apoi