AFP: Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?

Comisia Europeană (CE) a prezentat propuneri pentru a reduce majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în UE, în special prin impozitarea profiturilor excesive ale producătorilor de energie, se arată într-o analiză realizată de AFP, pentru ednH.
Miniştrii Energiei din UE urmează să analizeze planurile într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, în 30 septembrie.
- Taxa pe companiile de energie -
Pe piaţa electricităţii din UE, preţul se bazează pe ultima sursă utilizată pentru a satisface cererea - adesea o centrală electrică pe bază de gaze - iar această reglementare se aplică tuturor operatorilor de energie electrică, indiferent dacă ei folosesc energie nucleară, hidro, solară sau alte surse.
Preţurile angro ale energiei au crescut astfel când războiul din Ucraina a dus la majorarea vertiginoasă a costului gazului.
Comisia cere o "plafonare" a profiturilor excepţionale obţinute de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine, dar la preţuri mult mai mari ale pieţei, de fapt, o taxă, deşi se îndepărtează de la a o numi aşa, deoarece aceasta ar necesita unanimitatea tuturor celor 27 de ţări membre UE.
Potrivit unui proiect al CE consultat de AFP, plafonul ar fi stabilit la 180 de euro per megawatt oră (MWh), iar orice depăşeşte acest nivel ar reprezenta venituri pentru statele membre UE, pentru a fi împărţite între gospodăriile şi companiile care se confruntă cu dificultăţi. Producţia de cărbune şi metan este exclusă.
Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a spus că în urma introducerii taxei (sau a plafonului), s-ar strânge cel puţin 140 miliarde de euro.
Ulterior, Comisia a explicat că estimarea de 140 de miliarde de euro acoperea până la 117 miliarde de euro obţinuţi din plafonarea profiturilor de la producătorii de electricitate care nu folosesc gaze, şi alte 25 de miliarde dintr-o "contribuţie de criză" temporară de la marile companii de petrol, gaze şi cărbune.
Mergând mai departe, von der Leyen a cerut, de asemenea, o "reformă profundă şi cuprinzătoare" a pieţei energiei a UE, care să includă decuplarea preţului gazului de producţia de electricitate din alte surse.
Efectele taxei ar varia de la o ţară la alta în UE. În Franţa, unde cea mai mare parte a electricităţii provine de la centrale nucleare şi este vândută prin contracte cu preţ fix, o mare parte din profit ajunge deja la Guvern.
- "Contribuţia de criză" -
Bruxelles-ul vrea să impună temporar marilor companii de petrol, gaze şi cărbune "contribuţia de criză", "pentru că suntem într-o criză a combustibililor fosili, şi, de asemenea, industria combustibililor fosili are o datorie specială", a spus von der Leyen.
"În această perioadă este greşit să primeşti profituri şi venituri extraordinare record beneficiind de pe urma războiului şi pe spatele consumatorilor noştri", a declarat oficialul UE.
Proiectul CE prevede o taxă de 33% asupra profiturilor excesive, definite ca profituri care depăşesc cu peste 20% media câştigurilor dintre 2019 şi 2021.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
- Cererea în orele de vârf -
Comisia doreşte să impună ţărilor UE o cerinţă privind reducerea consumului de electricitate "cu cel puţin cinci procente" în timpul orelor de vârf, când preţul energiei electrice este cel mai ridicat.
Bruxelles-ul calculează că astfel s-ar reduce consumul de gaze pentru electricitate în blocul comunitar cu 3,8%.
De asemenea, doreşte ca ţările să reducă consumul lunar cu 10%.
Ar fi la latitudinea fiecărei ţări membre UE să decidă cum îndeplineşte aceste obiective.
- Ajutor pentru furnizori -
Admiţând precaritatea cu care se confruntă furnizorii de energie, afectaţi de probleme de lichiditate din cauza volatilităţii preţurilor, Bruxelles-ul intenţionează să relaxeze reglementările şi să introducă mecanisme contra speculaţiilor.
"Vom modifica cadrul temporar al ajutorului de stat în octombrie pentru a permite furnizarea de garanţii de stat, păstrând în acelaşi timp condiţiile de concurenţă echitabile", a spus von der Leyen.
- Plafon al preţului la gaze -
Executivul comunitar vrea să reducă veniturile pe care Rusia le câştigă de pe urma exporturile sale de gaze şi a lansat ideea de a pune o limită asupra nivelul plăţilor blocului comunitar pentru aceste livrări.
Însă unele ţări din estul UE, extrem de dependente de gazul rusesc - şi îngrijorate de avertismentul preşedintelui Vladimir Putin că va tăia toate livrările către orice ţară care impune un plafon de preţ - se îndoiesc de această măsură.
Problema încă este negociată, după ce unii miniştri ai Energiei din UE au sugerat săptămâna trecută un plafon pentru toate importurile de gaze în blocul comunitar, inclusiv la gazele naturale lichefiate (GNL).
Comisia urmăreşte mai mult o plafonare pentru gazul transportat prin conducte, care ar avea impact asupra Rusiei şi ar evita problemele legate de plafonarea preţurilor pentru GNL, care poate fi expediat oriunde în întreaga lume, acolo unde preţurile sunt cele mai ridicate.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bulgaria: Hotelierii se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor și o tranziție lină la euro
Hotelierii din Bulgaria estimează o creștere moderată a prețurilor în vacanța de vară, între 10% și 15% comparativ cu anul trecut, în urma majorării inflației și a costurilor ridicate, informează Novinite. În pofida acestor evoluții, industria turismului este încrezătoare că viitoarea tranziție la euro în 20
'Șuruburile foarte mici', unul dintre numeroasele obstacole în calea producerii de telefoane iPhone în SUA
Încercarea președintelui Donald Trump de a muta producția telefoanelor iPhone în SUA se confruntă cu multe provocări legale și economice, susțin experți intervievați de Reuters, cel mai mic din aceste obstacole fiind operațiunea de introducere a 'șuruburilor foarte mici', care ar trebui să devină o operațiune automatizată.
Directorul Pirelli spune că grupul este într-o situație riscantă fără un acord cu grupul chinez Sinochem
Producătorul italian de anvelope Pirelli este într-o situație riscantă după ce principalul său acționar, grupul chinez Sinochem, a respins o propunere formulată de conducerea companiei pentru a rezolva aspectele de guvernanță ce ar putea afecta expansiunea Pirelli pe piața din SUA, a declarat directorul general într-un interviu publicat sâmbătă &ici
BTA: Speranța de viață la naștere în Bulgaria a crescut cu 2,1 ani (statistică)
Speranța de viață la naștere a populației bulgare, calculată pentru perioada 2022 - 2024, este de 75,6 ani, a anunțat, joi, Institutul Național de Statistică. Aceasta marchează o creștere cu 2,1 ani comparativ cu perioada 2021 - 2023. Ratele diferite ale mortalității în rândul bărbaților și femeilor, precum și între populații
MB: South Western Railway devine primul operator renaționalizat
South Western Railway, companie feroviară care operează în sud-vestul Angliei, a devenit duminică prima companie care a reintrat în proprietatea publică în cadrul campaniei guvernului laburist britanic de renaționalizare a căilor ferate, scrie AFP. Este 'o nouă eră pentru transportul feroviar', a salutat Ministerul br
Taxe vamale: Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în unele sectoare
Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în principalele sale filiere de export către Statele Unite, cum ar fi vinul și cosmeticele, care sunt amenințate de Donald Trump cu suprataxe vamale de 50% în lipsa progreselor în negocierile comerciale cu Uniunea Europeană, scrie AFP. 'Pentru unele dintre filierele noa
BTA: Ministrul adjunct al Transporturilor cere construirea accelerată a celui de-al treilea pod peste Dunăre
Ministrul adjunct al Transporturilor și Comunicațiilor, Dimitar Nedyalkov, și președintele Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) și secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România, Radu Dinescu, au convenit că este necesară accelerarea semnificativă a procedurilor pentru construirea unui al treilea pod peste Dună
UE ar putea bloca accesul a peste 20 de bănci la sistemul SWIFT în noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei
Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a elimina peste 20 de bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și interzicerea conductelor de gaze Nord Stream, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni destinat să pună presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucraine
UE vrea un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și 'fără amenințări'
Uniunea Europeană lucrează de 'bună credință' pentru a obține un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și nu pe 'amenințări', a afirmat vineri seara comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, după declarația lui Donald Trump despre creșterea taxelor vamale de 50% la produsele europene, relatează AFP. 'UE
Oficialii europeni îndeamnă la 'calm' după amenințarea lui Trump privind tarife de 50%
Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar, un anunț care a dus la prăbușirea burselor pe ambele maluri ale At
Slovenia va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul
Parlamentul sloven a început vineri o procedură oficială pentru introducerea în Constituția țării a dreptului de a utiliza numerar, transmite EFE. Decizia a fost susținută de 61 de deputați, majoritatea necesară de două treimi, pe baza unei inițiative depuse în 2023 de peste 56.000 de cetățeni. Deputații au susținut, de asemenea, proiectul pr
UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești
Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancțiuni impuse Moscovei, pe fondul intensificării zvonurilor vizând reluarea livrărilor de gaze rusești, pe care blocul comunitar vrea să le oprească, transmite Bloomberg. Comisia Europeană urmează să demareze zilele acestea consultă
Șeful Volvo: Clienții trebuie să plătească pentru majorarea tarifelor vamale
Directorul general de la Volvo Cars, Hakan Samuelsson, a declarat vineri că clienții companiei vor trebui să plătească o mare parte din costurile majorate ca urmare a tarifelor, adăugând că ar putea deveni imposibil să fie importate în SUA cele mai mici modele din gama constructorului suedez, transmite Reuters.
Bursele europene și moneda euro au scăzut după ce Trump a amenințat că va impune tarife de 50%
Bursele europene au scăzut vineri după ce președintele american Donald Trump a sugerat că va impune taxe vamale de 50% asupra produselor importate din țările Uniunii Europene începând cu 1 iunie și a dat de înțeles că negocierile c
Trump amenință Apple cu tarife de 25% dacă telefoanele iPhone nu sunt fabricate în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat vineri grupul informatic Apple că va trebui să plătească tarife de 25% dacă telefoanele iPhone pe care le vinde în SUA nu sunt fabricate în interiorul granițelor, transmite Reuters. Imediat după acest anunț, acțiunile Apple au scăzut cu 2,5% în schimburile care preced deschiderea oficială a bursei,