CE propune extinderea ajutoarelor de stat pentru mobilitate curată, eficienţa energetică a clădirilor, circularitate şi biodiversitate

Comisia Europeană a lansat o consultare publică specifică prin care invită toate părţile interesate să transmită observaţii cu privire la revizuirea propusă a Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie, inclusiv extinderea domeniului de aplicare al orientărilor pentru a permite acordarea de sprijin în noi domenii (de exemplu, mobilitatea curată, eficienţa energetică a clădirilor, circularitatea şi biodiversitatea), informează un comunicat al Executivului comunitar.
Pentru a ţine seama de importanţa sporită a protecţiei climei, documentul revizuit se va intitula Orientări privind ajutoarele de stat pentru climă, energie şi mediu. Orientările propuse includ, de asemenea, norme de compatibilitate pentru domenii emblematice precum infrastructura de mobilitate curată, biodiversitatea şi utilizarea eficientă a resurselor pentru a sprijini tranziţia către o economie circulară. Părţile interesate au la dispoziţie opt săptămâni pentru a răspunde la consultare, până la 2 august 2021.
"Europa va avea nevoie de un volum considerabil de investiţii durabile. Deşi o mare parte din sprijin va proveni din sectorul privat, sprijinul public va avea rolul de a asigura o realizare rapidă a tranziţiei verzi. Prin urmare, dorim să ne asigurăm că normele noastre privind ajutoarele de stat pentru climă, energie şi mediu sunt pregătite şi adecvate pentru tranziţia verde. Normele revizuite le vor permite statelor membre să îndeplinească obiectivele ambiţioase stabilite în Pactul verde al UE, menţinând totodată la minimum eventualele denaturări ale concurenţei. Invităm acum toate părţile interesate să ne transmită punctele lor de vedere", a afirmat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Orientările privind ajutoarele de stat pentru mediu şi energie le permit statelor membre să sprijine proiecte de protecţie a mediului (inclusiv protecţia climei şi producţia de energie ecologică), precum şi măsuri care asigură adecvarea capacităţii de producere de energie, cu anumite condiţii. Orientările au scopul de a ajuta statele membre să îşi îndeplinească obiectivele ambiţioase stabilite la nivelul UE în ceea ce priveşte energia şi clima, cu cel mai mic cost posibil pentru contribuabili şi fără distorsionarea nejustificată a concurenţei pe piaţa unică.
Comisia a evaluat orientările actuale în cadrul Verificării adecvării ajutoarelor de stat. Evaluarea a arătat că dispoziţiile actuale ale orientărilor funcţionează bine, sunt, în general, adecvate scopului şi reprezintă un instrument eficace pentru a sprijini realizarea obiectivelor UE în materie de mediu şi climă, limitând, în acelaşi timp, denaturările nejustificate de pe piaţa unică.
Pe de altă parte, evaluarea a arătat că ar putea fi necesare unele ajustări specifice, inclusiv simplificarea şi actualizarea anumitor dispoziţii şi extinderea domeniului de aplicare al orientărilor pentru a acoperi noi domenii, precum mobilitatea curată şi decarbonizarea. De asemenea, evaluarea a arătat că s-ar putea dovedi necesară alinierea normelor actuale la priorităţile strategice ale Comisiei, în special la cele ale Pactului verde european, precum şi la alte modificări recente ale reglementărilor în domeniul energiei şi al mediului.
În acest context, Comisia propune o serie de modificări ale normelor actuale, şi anume: extinderea domeniului de aplicare al orientărilor pentru a permite acordarea de sprijin în noi domenii (de exemplu, mobilitatea curată, eficienţa energetică a clădirilor, circularitatea şi biodiversitatea) şi pentru a include toate tehnologiile care contribuie la îndeplinirea Pactului verde, inclusiv sprijinul pentru energia din surse regenerabile. Normele revizuite ar permite, în general, valori ale ajutoarelor care să acopere până la 100% din deficitul de finanţare, precum şi introducerea unor noi instrumente de ajutor, cum ar fi contractele pentru diferenţă în materie de carbon (CfD).
De asemenea, se propune îmbunătăţirea flexibilităţii şi raţionalizarea normelor existente, prin introducerea unei evaluări simplificate a măsurilor transversale efectuate în temeiul unei singure secţiuni a orientărilor şi prin eliminarea cerinţei privind notificările individuale pentru proiectele ecologice de mari dimensiuni din cadrul unor scheme care au fost deja aprobate de Comisie.
CE sugerează introducerea unor garanţii prin care să se asigure faptul că ajutorul este direcţionat efectiv acolo unde este necesar pentru îmbunătăţirea protecţiei climei şi a mediului, este limitat la ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor de mediu şi nu denaturează concurenţa sau integritatea pieţei unice. De exemplu, în anumite circumstanţe, statele membre care instituie o schemă de sprijin vor trebui să consulte părţile interesate cu privire la principalele caracteristici ale schemei.
Executivul comunitar propune alinierea şi asigurarea coerenţei cu legislaţia relevantă a UE şi cu politicile în domeniul mediului şi al energiei, printre altele prin eliminarea treptată a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, în special pentru cei mai poluanţi şi pentru care este puţin probabilă o evaluare pozitivă de către Comisie în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, având în vedere efectele negative importante ale acestora asupra mediului. Măsurile care implică noi investiţii în gazele naturale vor fi acoperite de orientări numai în măsura în care se demonstrează că investiţiile sunt compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii pentru 2030 şi 2050.
Proiectul de orientări şi toate celelalte informaţii privind consultarea publică, inclusiv modificările propuse, pot fi consultate online.
Pe lângă consultarea publică specifică, proiectul de text al Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, energie şi mediu va fi, de asemenea, discutat în cadrul unei reuniuni între Comisie şi statele membre, care va avea loc spre sfârşitul perioadei de consultare. Astfel se va asigura faptul că atât statele membre, cât şi alte părţi interesate au suficiente posibilităţi de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.
Adoptarea noilor orientări este prevăzută pentru sfârşitul anului 2021. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UE anunță, la Samarkand, o investiție de 12 miliarde de euro în Asia Centrală
Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat vineri o investiție de 12 miliarde de euro în cadrul summitului Uniunea Europeană - Asia Centrală, care a început vineri în istoricul oraș Samarkand din Uzbekistan, informează EFE și AFP. Investiția face parte din proiectul european 'Global Gateway' pentru infrastructu
Taxele lui Trump vor provoca o încetinire a economiei japoneze, potrivit BoJ
Măsurile privind taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump 'vor exercita o presiune spre scădere' asupra economiei japoneze și mondiale, a anunțat, vineri guvernatorul Băncii Japoniei (BoJ), Kazuo Ueda, relatează agenția EFE. 'Când există o schimbare semnificativă a contextului în jurul nostru, este probabil ca perspe
Eurostat: România, cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul patru din 2024
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 113,2 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2024, după un plus de 107,5 miliarde de euro (2,4% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 103,4 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Stati
Franța ar putea renunța la obiectivele privind reducerea deficitului, pe fondul incertitudinilor comerciale globale
Ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, a deschis calea renunțării la obiectivele privind reducerea deficitului în 2025, excluzând orice ale reduceri suplimentare de cheltuieli și majorări de taxe, pentru a compensa potențiala creștere economică sub estimări, transmite Reuters. Vorbind la postul de televiziune BFM, Lombard a explicat că situați
Acțiunile băncilor europene, afectate de turbulențele de pe piețele financiare globale
Acțiunile creditorilor europeni și-au continuat declinul vineri, pe fondul prăbușirii piețelor bursiere globale, după noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump, transmite Reuters. Indicele bancar european a scăzut vineri dimineața cu 3,3%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul lui februarie, după un declin de 5,5% joi. Pierd
Japonia analizează un răspuns 'fără precedent' la tarifele anunțate de președintele american Donald Trump
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat vineri că impunerea noilor tarife de către administrația americană, care afectează Japonia, anunță 'o criză națională iminentă' și necesită un răspuns 'fără precedent' din partea țării, informează EFE. 'Această situație poate fi descrisă ca o criză națională', a afirmat premierul Ishiba &
OPEC+ majorează neașteptat producția, prețurile petrolului scad semnificativ
Opt state membre OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) au convenit în mod neașteptat să continue cu planurile lor de a majora producția cu 411.000 barili pe zi (bpd) în mai, o decizie care a dus la un declin sever al prețurilor petrolului, transmite Reuters. Joi, cotațiile țițeiului, care deja înregistraseră un declin
Bloomberg: Miliardarii au pierdut într-o singură zi 208 miliarde de dolari, în urma impunerii taxelor vamale
Cei mai bogați 500 de oameni au pierdut joi, în mod colectiv, 208 miliarde de dolari din averea lor, după ce noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la turbulențe severe pe piețele financiare mondiale, conform unui raport Bloomberg Este a patra cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria de 13 ani a indicelui miliardar
Taxe vamale: FMI vede un 'risc important' pentru economia mondială
Noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump asupra importurilor în Statele Unite reprezintă 'un risc semnificativ' pentru economia mondială, și-a exprimat joi îngrijorarea directorul Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, notează AFP. 'Este important să se evite acțiunile care ar putea dăuna ș
Canada impune taxe vamale de 25% asupra importurilor de mașini americane
Premierul canadian Mark Carney a anunțat joi taxe vamale de 25% pentru unele importuri de automobile americane, la câteva ore după intrarea în vigoare a un tarif de 25% pentru toate vehiculele importate în Statele Unite, notează AFP. Taxele vamale canadiene vizează 'toate vehiculele importate din Statele Unite care nu res
Porumbul ucrainean ar putea profita de pe urma tarifelor americane, estimează analiștii
Porumbul ucrainean, un element important al sectorului cerealier din țara vecină, ar putea profita de pe urma tarifelor americane, deoarece ar putea înlocui porumbul american, în situația în care vor fi adoptate represalii la produsele americane, susțin analiștii intervievați joi de Reuters. Președintele SUA, Donald Trump a a
Tarife vamale americane: Guvernul italian îndeamnă la calm pentru a evita un război comercial devastator
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni și-a anulat joi angajamentele pentru a se concentra asupra introducerii noilor tarife vamale decise de președintele american Donald Trump, iar guvernul de la Roma a îndemnat la calm pentru a evita un război comercial devastator, informează AFP. Giorgia Meloni, care a deplâns miercuri seara
Comisia Europeană sprijină proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică printr-o finanțare de 600 de milioane de euro
Comisia Europeană a lansat, joi, o nouă cerere de propuneri pentru proiecte-cheie transfrontaliere de infrastructură energetică a UE, care vor beneficia de o finanțare în valoare de până la 600 de milioane de euro de la bugetul UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Organizată de Agenția Executivă pentru Cl
Dolarul s-a prăbușit după tarifele lui Trump care amenință economia americană
Moneda americană înregistra joi o scădere accelerată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, după declarația de război comercial lansată de președintele Donald Trump, care a provocat îngrijorări cu privire la economia americană, o mișcare pe care moneda unică nu a mai văzut-o după 2015, potrivit Bloomberg. În juru
Americanii vor plăti mai mult pentru cafea deoarece tarifele lovesc un important furnizor
Cafeaua riscă să se scumpească și mai mult în SUA, în condițiile în care tarifele lui Donald Trump lovesc Vietnamul, unul din cei mai mari furnizori mondiali de boabe de cafea, transmite Bloomberg. Țara din sud-estul Asiei este cel mai mare producător mondial de cafea robusta, sortimentul mai ieftin utilizat la prepararea caf