industAll Europe a lansat o nouă campanie pentru a demonstra impactul pozitiv al negocierilor colective

industAll Europe a lansat o nouă campanie, ce se va derula sub sloganul "Together at Work/Împreună la locul de muncă", pentru a demonstra impactul pozitiv al negocierilor colective în asigurarea unei vieţi mai bune pentru salariaţi.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei industAll Europe, campania va avea loc în perioada septembrie 2019 - martie 2020 şi se adresează tuturor salariaţilor, concentrându-se în special asupra femeilor, a tinerilor şi a celor aflaţi în locuri de muncă precare. De asemenea, va încerca să influenţeze angajatorii şi politicienii.
"Prea des, discuţiile despre calitatea nivelului de trai ignoră negocierile colective, eliminând puterea salariaţilor de a-şi îmbunătăţi propria viaţă. Această campanie încearcă să rectifice acest lucru punând poveştile salariaţilor în centru. În decursul ultimelor decenii, negocierile colective au fost erodate în toată Europa. În urma crizei începute în 2008, negocierile colective au fost atacate în mod conştient atât de guvernele naţionale, cât şi de instituţiile europene. Ca urmare, mulţi salariaţi nu s-au mai putut apăra împotriva muncii precare şi a sărăciei în muncă, ambele crescând considerabil. Acest fenomen trebuie să înceteze. Angajatorii, în special în Europa de Est, trebuie să stea la masa de negocieri. Guvernele şi Comisia trebuie să înceteze să sprijine politicile care subminează negocierile colective, cum ar fi impunerea de cote pentru reprezentativitate sau restricţionarea negocierilor colective doar la nivelul companiilor", a declarat secretarul general al industriAll Europe, Luc Triangle, la evenimentul de lansare a campaniei.
La rândul său, preşedintele sindicatului FSLI Petrom din România, Florin Bercea, a explicat cum investitorii străini au presat guvernul român pentru a limita dreptul de negociere al salariaţilor.
"Troika (Comisia Europeană, FMI şi BCE) a impus restricţii grele asupra negocierilor colective din România în timpul crizei, restricţii care încă nu au fost ridicate. Ca urmare, numărul celor care câştigă salariul minim a crescut considerabil, cu toate că acest salariu este cu mult sub nivelul necesar pentru a trăi", a susţinut el.
Federico Parrinello, liderul de sindicat de la o fabrică belgiană de sticlă şi membru al sindicatului FGTB, a arătat că în fabrica respectivă contractul colectiv de muncă de la nivelul companiei a oferit angajaţilor un orar de lucru mai scurt şi o asigurare completă de spitalizare.
''De asemenea, Belgia are şi contracte colective sectoriale şi naţionale care ne protejează salariile astfel încât acestea nu pot fi reduse sub nivelul stabilit în aceste contracte şi, cel mai recent, acestea au adăugat şi o protecţie pentru cei răniţi la locul de muncă", a precizat el.
Darko Davidovic de la sindicatul IF Metall din Suedia a subliniat avantajele unei acoperiri extinse a contractelor colective, atât pentru angajatori, cât şi pentru salariaţi. Prin reducerea concurenţei salariale, companiile au mai multă siguranţă pentru a investi şi pentru a concura în domeniul inovaţiei, nu prin reducerea nivelului de trai al angajaţilor lor, a subliniat acesta.
"Creşterea salariilor are loc pentru că sindicatele luptă şi negociază pentru asta, dar uneori salariaţii nu realizează acest lucru [...] Toţi trebuie să fie conştienţi de negocierile colective", a afirmat şi Evelyn Regner, eurodeputat S&D, Austria.
Din rândul publicului, Domenec Ruiz Devesa (eurodeputat, S&D, Spania) şi Marc Botenga (eurodeputat, GUE, Belgia) au adăugat sprijinul pentru o negociere colectivă mai puternică, subliniind avantajele pentru societatea în general.
Acest argument a fost apoi preluat de Pelle Hilmersson, secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, care a declarat: "În multe ţări europene, partenerii sociali nu sunt capabili să îşi exercite dreptul fundamental de negociere. Negocierile colective combat inegalitatea şi contribuie la creştere. De asemenea, întăreşte democraţia şi creează o societate mai echitabilă".
Jenni Karjalainen, consilier special al ministrului finlandez al Muncii, a apreciat că "este bine să vorbim despre negocieri colective şi nu doar despre dialog social [...]. Este adevărat că munca este cel mai bun instrument pentru a combate sărăcia, dar numai atunci când există locuri de muncă decente, cu salarii decente".
În încheiere, eurodeputatul Gaby Bischoff (S&D, Germania), fost preşedinte al Comitetului Economic şi Social European, a comentat că dacă UE susţine sau distruge negocierile colective nu este decât o alegere politică.
"Această campanie vine la momentul potrivit pentru a remedia răul care a fost făcut. Singura modalitate de a aborda inegalitatea în Europa este prin a da glas salariaţilor", a adăugat eurodeputatul.
La evenimentul de lansare a campaniei, care a avut loc la Bruxelles, au participat europarlamentari din întregul spectru politic, precum şi reprezentanţi ai Preşedinţiei finlandeze şi ai Comisiei Europene. Au participat, de asemenea, salariaţi, lideri sindicali şi reprezentanţi ai angajatorilor din toată Europa. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Sursa foto: industAll Europe
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nuca de cocos s-a scumpit din cauza stocurilor globale reduse
Atunci când familia lui Mohamad Fahmi Faat din Kuala Lumpur a pregătit doar jumătate din cantitatea obișnuită de mâncare pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, el a dat vina pe lipsa nucilor de cocos, un ingredient de bază în bucătăria multor țări asiatice, transmite Bloomberg. 'Laptele proaspăt de cocos a devenit o raritate cu
BTA: Donald Trump Jr., ministrul Inovației din Israel așteptați la Sofia la evenimentul Trump Business Vision
Donald Trump Jr., fiul cel mare al președintelui Statelor Unite, și Gila Gamliel, ministrul Inovației, Științei și Tehnologiei din Israel, vor participa la evenimentul Trump Business Vision 2025, care va fi găzduit de Nexo la Sofia duminică, 27 aprilie, a anunțat joi platforma de active digitale într-un comunicat de presă. Întâlnirea va reuni
Trump cere tranzit liber pentru navale americane prin canalele Panama și Suez
Donald Trump a cerut sâmbătă trecerea liberă a navelor americane prin canalele Panama și Suez și i-a solicitat secretarului de stat american, Marco Rubio, să se ocupe de acest dosar 'imediat', notează AFP. După ce a repetat luni de zile dorința sa de a prelua controlul asupra Canalului Panama, președintele american vizează acum C
Serbia: O nouă amânare a sancțiunilor americane împotriva grupului petrolier NIS, controlat de Gazprom
Statele Unite au amânat din nou, cu două luni, impunerea de sancțiuni împotriva celei mai mari companii de petrol și gaze din Serbia (NIS), la care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de firmele rusești Gazprom Neft și Gazprom, a anunțat sâmbătă președintele sârb Aleksandar Vucic, notează AFP. NIS operează singur
BTA: Bulgaria preia în 2026 președinția Strategiei UE pentru Regiunea Dunării
Grupul național la nivel înalt din cadrul Mecanismului Național de Coordonare pentru Implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR) a avut miercuri prima întâlnire la Sofia. Adresându-se reuniunii, ministrul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, Ivan Ivanov, a declarat, citat de ministerul său într-un comunicat
FMI estimează că taxele vamale vor afecta mai acut țările din estul Europei (EFE)
Fondul Monetar Internațional estimează că impactul taxelor vamale asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, dar mai acut în țările din estul regiunii, mai expuse la războiul comercial din cauza puternicei dependențe de producție, relatează agenția EFE. Directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kam
Taxele vamale americane vor afecta în Europa mai puternic țările din Est, avertizează FMI
Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că impactul taxelor vamale americane asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, iar țările est-europene vor fi mai puternic afectate ca urmare a dependenței lor majore față de industria prelucrătoare, relatează agenția EFE. Directorul departamentului european al FMI, Alfred Kammer, a i
Președintele Băncii Naționale a Elveției respinge bitcoin ca activ de rezervă
Președintele Băncii Naționale a Elveției (SNB) a declarat vineri că criptomonedele nu îndeplinesc standardele instituției de monedă de rezervă, respingând solicitările promotorilor cripto de a deține bitcoin ca instrument de acoperire împotriva riscurilor în creștere cu care se confruntă economia mondială, transmite Reuters. Promotorii
Germania: Așteptările privind exporturile s-au prăbușit, în urma războiului comercial
Așteptările privind afacerile în rândul exportatorilor germani au scăzut la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008, în urma noilor taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump, potrivit unui studiu al Institutului Ifo publicat vineri, transmite DPA. Indicele Ifo privind așteptările legate de exporturi s-a deteriorat
Apple vrea să producă în India majoritatea iPhone-urilor pe care le vinde în SUA
Apple Inc intenționează, până la finalul anului viitor, să importe cea mai mare parte a iPhone-urilor pe care le vinde în SUA din India, accelerând reducerea dependenței de China, pentru a atenua riscurile legate de taxele vamale și tensiunile geopolitice, transmite Bloomberg. Obiectivul înseamnă că Apple va trebui să-și dubleze producț
Banco BPM respinge oficial oferta de preluare din partea UniCredit
Al treilea mare grup bancar italian, Banco BPM, a respins oficial oferta de preluare a rivalei mai mari UniCredit SpA, spunând că prețul este prea scăzut și acționarii săi vor fi penalizați în entitatea combinată, transmite Reuters. Oferta UniCredit de 13 miliarde euro (14,8 miliarde de dolari) începe luni și se desfășoară p&
Carrefour isi menține obiectivele pentru 2025, pe fondul majorării vânzărilor trimestriale
Carrefour, cel ai mare retailer european, a raportat vânzări trimestriale mai ridicate, care reflectă rezultatele foarte bune înregistrate pe piața din Brazilia și îmbunătățirea performanței pieței franceze, unde compania a redus prețurile pentru a atrage consumatorii afectați de inflația ridicată, transmite Reuters. Compania
Comisarul european pentru industrie declară că nu înțelege planurile Arcelor Mittal de reorganizare
Vicepreședintele pentru Industrie al Comisiei Europene, Stephane Sejourne, și-a exprimat, joi 'neînțelegerea' față de recentele anunțuri ale companiei multinaționale din domeniul siderurgiei Arcelor Mittal, care intenționează să elimine 600 de locuri de muncă în Franța și are în vedere relocarea altora din Europa, relatează agenția EFE.
Comisia Europeană va prezenta în mai o foaie de parcurs pentru eliminarea completă în UE a importurilor de combustibili fosili rusești
Comisia Europeană va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile de combustibili fosili din Rusia în statele membre ale UE, a anunțat joi la Londra la un eveniment pe teme energetice președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters. Uniunea Europeană și-a
SUA califică drept 'extorcare' amenzile impuse de Comisia Europeană companiilor Apple și Meta
Statele Unite 'nu vor tolera' amenzile grele impuse de Comisia Europeană companiilor americane Apple și Meta, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a calificat aceste amenzi drept 'o nouă formă de extorcare economică', transmite AFP. 'Reglementările extrateritoriale care țintesc în mod precis