CE: Decalajul dintre Europa de Est şi Europa Occidentală în ceea ce priveşte încrederea consumatorilor se reduce treptat

Comisia Europeană a publicat vineri Tabloul de bord al pieţelor de consum din 2018, care monitorizează modul în care consumatorii din UE evaluează performanţa a 40 de sectoare de bunuri şi servicii, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Deşi, începând din 2010, încrederea generală în pieţe înregistrează o tendinţă pozitivă, raportul arată că doar 53% dintre consumatori au încredere că întreprinderile din sectorul serviciilor respectă normele privind protecţia consumatorilor. Pentru mărfuri, cifra este doar cu puţin mai ridicată, şi anume 59%. Încrederea consumatorilor nu s-a îmbunătăţit faţă de tabloul de bord din 2016.
Telecomunicaţiile, serviciile financiare şi utilităţile (apă, gaz, electricitate, servicii poştale) rămân sectoare deosebit de problematice pentru consumatorii din majoritatea statelor membre ale UE. O constatare pozitivă a raportului este aceea că decalajul dintre Est şi Vest în ceea ce priveşte încrederea consumatorilor se reduce treptat. De asemenea, serviciile de îngrijire personală (saloane de coafură, spa-uri), serviciile de cazare şi pachetele de servicii pentru vacanţă se bucură de un nivel ridicat de încredere.
"Încrederea consumatorilor este în creştere, însă există în continuare prea multe cazuri în care consumatorii au experienţe neplăcute în legătură cu anumite pieţe, de exemplu atunci când cumpără un bun imobiliar sau un autovehicul de ocazie. În aprilie 2018, am prezentat "Noile avantaje pentru consumatori", pentru a consolida respectarea drepturilor consumatorilor şi a le oferi acestora noi modalităţi de a-şi apăra drepturile. Posibilitatea de a introduce o acţiune colectivă ar trebui să le ofere consumatorilor mai multă încredere că pot să-şi apere drepturile, precum şi să determine o mai bună respectare a normelor de către întreprinderi", a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.
Progresele faţă de anul 2016 sunt modeste, deşi tendinţa pozitivă înregistrată începând cu 2010 continuă. Creditele ipotecare şi serviciile de furnizare a apei, a gazului şi a energiei electrice au făcut cele mai mari progrese în ultimii doi ani, însă rămân (cu excepţia furnizorilor de gaz) printre pieţele în care consumatorii au cea mai puţină încredere.
Deşi pieţele din Europa de Vest continuă să funcţioneze mai bine pentru consumatori, în medie, cele mai semnificative îmbunătăţiri ale performanţelor s-au înregistrat şi anul acesta în Europa de Est. Această constatare sugerează că decalajul dintre Est şi Vest în ceea ce priveşte funcţionarea pieţelor pentru consumatori se reduce treptat. Măsurile luate în prezent de Comisie şi de statele membre în privinţa produselor alimentare cu dublu standard de calitate ar trebui să îmbunătăţească şi mai mult situaţia, apreciază CE.
Serviciile de internet şi telefonie mobilă sunt în continuare cele mai problematice pentru consumatori: 20,3% şi, respectiv, 17,5% dintre aceştia s-au confruntat cu probleme în aceste sectoare în ultimul an. Printre sectoarele menţionate de cel puţin 10% din consumatori se numără: abonamentele TV, telefonia fixă, vânzările de produse TIC şi electronice, transportul feroviar şi urban, autovehiculele de ocazie, sectorul imobiliar, serviciile poştale, autoturismele noi, serviciile de închiriere de autovehicule şi serviciile de reparaţii auto.
Serviciile financiare sunt sectorul în care consumatorii suferă cele mai mari prejudicii (pierderi financiare sau pierdere de timp) în caz de probleme. Cel puţin 35% dintre consumatorii care s-au confruntat cu probleme legate de asigurările pentru locuinţe, creditele ipotecare, împrumuturi, aprovizionarea cu energie electrică şi cu apă declară că au suferit prejudicii grave. Alte domenii în care consumatorii care au avut probleme declară că au suferit prejudicii mari sunt transportul aerian, produsele de investiţii şi asigurările auto.
De asemenea, sectorul imobiliar şi cel al autovehiculelor de ocazie sunt sectoarele în care consumatorii au cea mai scăzută încredere. Doar 38% din consumatori au încredere că prestatorii de servicii imobiliare respectă normele de protecţie a consumatorilor, iar, pentru sectorul autovehiculelor de ocazie, procentul este de 36%.
Îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor este una dintre priorităţile agendei Comisiei Juncker. În aprilie 2018, Comisia a prezentat "Noile avantaje pentru consumatori", un pachet de propuneri care vor permite unor entităţi calificate să introducă acţiuni de reprezentare în numele consumatorilor şi vor conferi autorităţilor de protecţie a consumatorilor din statele membre competenţe consolidate pentru aplicarea de sancţiuni. Pachetul va extinde, de asemenea, protecţia consumatorilor în mediul online şi va clarifica faptul că legislaţia UE interzice practicile de comercializare a produselor cu dublu standard de calitate care îi induc în eroare pe consumatori.
În conformitate cu Regulamentul privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorului, Comisia, împreună cu autorităţile pentru protecţia consumatorilor, a lansat mai multe acţiuni pentru a se asigura că întreprinderile respectă pe deplin normele UE în materie de protecţie a consumatorilor. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026
Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna
IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru
Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot
UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia
Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun
Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie
Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu
Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump
Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii
UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)
Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în
Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord
Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.
Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024
Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne
Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE
În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În
Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d
UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)
Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i
Evoluții financiar-bancare și bursiere
Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la
Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale
Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.