logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Acţiunile băncilor italiene, afectate de acordul guvernamental privind deficitul

Imagine din galeria Agerpres

Acţiunile băncilor italiene înregistrau vineri scăderi semnificative, tendinţa fiind prezentă şi pe alte pieţe bursiere europene, după ce Guvernul de la Roma a acceptat să stabilească o ţintă de deficit mai mare decât se estima, ceea ce ar putea provoca divergenţe cu Bruxelles-ul, transmite Reuters.

Titlurile creditorilor italieni, ale căror deţineri semnificative de obligaţiuni guvernamentale le fac sensibile la riscurile politice, au simţit presiunile de la Bursa italiană, au scăzut cu aproximativ 5%, în timp ce bondurile guvernamentale înregistrau cea mai dificilă zi din ultimele trei luni. Cele mai mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, înregistrau un recul de 6%.

Indicele pan-european STOXX 600 înregistra vineri un recul de 0,3%, în timp ce indicele principal FTSE MIB al Bursei de la Milano a scăzut cu 3%, cel mai semnificativ declin zilnic din iunie 2016. În Germania, indicele DAX 30 înregistra un recul de 0,52%, în Franţa indicele CAC 40 a scăzut cu 0,73%, în timp ce indicele FTSE-100 al Bursei de la Londra a scăzut cu 0,52%.

Ţinta de deficit este mai mare decât se previziona şi asta cu siguranţă nu reprezintă un semn bun. Toată atenţia se va concentra acum pe agenţiile de evaluare financiară. Între timp, este dificil să ne imaginăm că piaţa bursieră italiană ar putea avea o evoluţie bună", a explicat Gilles Guibout, analist la AXA IM în Paris.

Joi, Guvernul italian a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB în următorii trei ani, sfidând Bruxelles-ul şi trecând peste propunerea ministrului Economiei, Giovanni Tria. Pieţele financiare speră că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o ţintă de deficit de până la 2% din PIB anul viitor, în timp ce coaliţia dorea un deficit peste acest nivel, pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale.

Liderii coaliţiei aflată la guvernare în Italia - Luigi Di Maio şi Matteo Salvini - au dat un comunicat precizând că s-a ajuns la un acord privind ţinta de deficit de 2,4% din PIB în bugetul pe 2019, pe care l-au descris ca fiind "un buget pentru schimbare".

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani au urcat cu 35 de puncte de bază, la 3,25%, cel mai ridicat nivel din 29 mai.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Roma i-a cerut ministrului Economiei, Giovanni Tria, să permită un nivel mai ridicat al deficitului în bugetul pe 2019 pentru a-şi îndeplini promisiunile din campania electorală, ceea ce a provocat, pe pieţele financiare, îngrijorări legate de datoria ţării.

Bugetul mizează pe majorarea investiţiilor publice la 3% din PIB în următorii trei ani, de la aproximativ 2% din PIB în 2017, a explicat Tria. Acesta a dat asigurări că noile ţinte financiare "vor trimite pieţelor un mesaj privind sustenabilitatea datoriei Italiei".

Datoria publică a Italiei este a doua cea mai ridicată din zona euro după Grecia, iar pieţele sunt îngrijorate de perspectiva creşterii ei suplimentare. Tria este perceput ca un apărător al disciplinei fiscale împotriva solicitărilor coaliţiei aflate la guvernare.

Recent, vicepremierul Luigi Di Maio declarase că respectarea reglementărilor fiscale ale Uniunii Europene nu reprezintă o prioritate pentru noul Guvern italian, deşi va încerca să le menţină, dacă acestea nu împiedică agenda sa de reforme.

Di Maio a explicat că Executivul va încerca să aplice reformele pe care le-a planificat, inclusiv reducerile de taxe şi majorarea cheltuielilor cu pensiile şi sistemul de asistenţă socială, fără a încălca regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

Dar respectarea reglementărilor "nu poate fi o metodă pentru a spune că nu putem implementa agenda de reforme", a afirmat vicepremierul italian.

Prin majorarea ţintei de deficit, Guvernul va avea la dispoziţie încă 11 miliarde de euro pentru cheltuieli suplimentare, bani care ar putea fi folosiţi pentru a amâna o creştere automată a impozitului pe cifra de afaceri, deoarece anterior s-au ratat ţintele de deficit.

Precedentul Executiv a promis Comisiei Europene că deficitul Italiei va fi redus la 1,6% din PIB anul acesta, de la 2,4% din PIB anul trecut.

Bruxelles-ul a cerut Italiei să-şi reducă deficitul şi mai mult, dar Tria a afirmat că încetinirea economiei nu va permite scăderea cheltuielilor.

În ultimii ani, Italia şi-a majorat în mod repetat ţinta de deficit, dar a reuşit să-l menţină sub plafonul de 3% din PIB solicitat de forul comunitar. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic Extern 28-05-2025 14:59

Polonia va căuta un partener pentru cea de-a doua centrală nucleară în luna iunie

Polonia va începe procesul de selecție a partenerului care să fie implicat în proiectul celei de-a doua centrale nucleare în luna iunie, a declarat miercuri cel mai important responsabil pentru securitatea energetică din Polonia, Wojciech Wrochna, transmite Reuters. Anterior, același Wojciech Wrochna spunea că procesul va dem

Economic Extern 28-05-2025 14:43

Europa vrea să devină un motor al întreprinderilor nou-înființate și al întreprinderilor în curs de extindere

Comisia Europeană a lansat, miercuri, Strategia UE privind întreprinderile nou înființate și extinderea acestora, 'Alegeți ca Europa să înceapă și să extindă', pentru a transforma Europa într-un loc excelent pentru a începe și a dezvolta întreprinderi bazate pe tehnologie la nivel mondial, informează un comunicat de presă a

Economic Extern 28-05-2025 13:13

Eurostat: Copiii bulgari, spanioli și români, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din UE

Aproximativ 19,5 milioane de copii din Uniunea Europeană erau expuși, anul trecut, riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria, Spania și România înregistrând cel mai ridicate valori în rândul țărilor membre UE, arată datele publicate

Economic Extern 28-05-2025 11:46

Noul director general al Stellantis va fi Antonio Filosa

Noul director general al Stellantis va fi Antonio Filosa, începând din 23 iunie, a anunțat miercuri producătorul auto franco-italiano-american, transmite Reuters. Fostul CEO Carlos Tavares și-a anunțat plecarea surprinzătoare din fruntea grupului Stellantis în decembrie 2024, după o scădere dramatică a vânzărilo

Economic Extern 28-05-2025 11:42

Președinta BCE, Christine Lagarde, nu va renunța la mandat (purtător de cuvânt)

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, este decisă să finalizeze mandatul de opt ani în fruntea instituției, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al BCE, după ce publicația Financial Times a informat că Lagarde ar putea deveni viitorul președinte al Forumului Economia Mondial, transmite Reuters. 'Președinta

Economic Extern 28-05-2025 10:57

Bloomberg: SUA avertizează Pirelli asupra posibilelor restricții de vânzări, din cauza temerilor privind investitorul chinez

Statele Unite au avertizat Pirelli că vânzările de vehicule care au anvelope (Cyber Tyres) echipate cu o tehnologie capabilă să colecteze date în timpul rulării și să transfere informațiile în timp real către vehicul ar putea fi restricționate, din cauza temerilor privind influența investitorului chinez asupra producătorului italian de anvelope, pot

Economic Extern 28-05-2025 09:03

Premierul Italiei cere finalizarea uniunii piețelor de capital din UE

Premierul italian Giorgia Meloni a cerut marți finalizarea uniunii piețelor de capital (CMU) în Uniunea Europeană, pentru a preveni exodul de capital din blocul comunitar, transmite Reuters. 'Considerăm necesar să finalizăm rapid uniunea piețelor de capital', a declarat Meloni la adunarea națională a principalei organizații patronale din Italia (

Economic Extern 27-05-2025 18:40

Producătorii auto obțin mai mult timp pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE

Statele membre UE au aprobat marți relaxarea noilor limite privind emisiile de CO2 pentru autoturisme, ceea ce va acorda producătorilor auto mai mult timp pentru a îndeplini obiectivele climatice ale blocului comunitar, transmite DPA. Conform precedentelor reglementări anunțate de Comisia Europeană, nivelul mediu al emisiilor tuturor veh

Economic Extern 27-05-2025 16:03

Cele mai multe companii din UE vor fi exceptate de la plata taxei pe carbon

Statele membre UE au sprijinit marți planurile de reducere a taxei pe carbon, pentru a acoperi doar 10% din companiile incluse în schemă în prezent, deoarece acestea sunt responsabilitatea pentru majoritatea emisiilor implicate, transmite Reuters. În urma deciziei statelor membre UE se deschide calea pentru reducerea drastică

Economic Extern 27-05-2025 15:05

Germania: Indicele bursier DAX a atins un nou nivel record

Indicele principal DAX 40 al Bursei de la Frankfurt a depășit valoarea de 24.000 puncte, în pofida dificultăților cu care se confruntă economia germană și a turbulențelor de pe piețele internaționale, transmite DPA. În timpul ședinței bursiere de marți, indicele DAX, care cuprinde primele 40 de companii germane în funcție de

Economic Extern 27-05-2025 14:09

Handelsblatt: Un consorțiu german vrea să construiască un centru de date AI

Un consorțiu alcătuit din firmele germane SAP, Deutsche Telekom, Ionos și Schwarz se luptă pentru a obține sprijinul UE în vederea construirii unui centru major de procesare de date pentru inteligența artificială, a anunțat marți publicația Handelsblatt, transmite Reuters. Consorțiul este în negocieri intensive pentru a construi un

Economic Extern 27-05-2025 13:24

280 de milioane euro de la UE pentru a ajuta mai multe state vecine să își revină după inundații

Comisia Europeană a propus, marți, alocarea a 280 de milioane euro de la Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), pentru a sprijini redresarea în urma inundațiilor în Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Bosnia-Herțegovina și Republica Moldova, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Această inițiativă a fost lua

Economic Extern 27-05-2025 13:15

Exporturile de ceasuri elvețiene spre SUA au explodat în luna aprilie

Exporturile de ceasuri elvețiene spre SUA au explodat în luna aprilie, când au înregistrat un salt de 149,2% în ritm anual, pe fondul temerilor referitoare la introducerea de tarife vamale suplimentare, a anunțat marți Federația Industriei Elvețiene de Orologerie, relatează AFP. Având în vedere excedentul comercial realizat

Economic Extern 27-05-2025 12:46

Firmele europene de utilități să grăbesc să se protejeze împotriva lipsei vântului

După ce au cheltuit aproximativ 380 de miliarde de dolari în ultimul deceniu pentru a dubla capacitățile de producție a energiei eoliene în Europa, firmele de utilități se îndreaptă acum spre o piață obscură în ideea de a se proteja de o perioadă prelungită de vreme calmă, transmite Bloomberg. Absența vântului reamintește faptul c

Economic Extern 27-05-2025 11:16

Companiile europene din industria apărării caută disperate muncitori, în contextul unui boom al afacerilor

Pavel Cechal recunoaște că firma cehă de armament pentru care lucrează are suficiente comenzi pentru a-și dubla forța de muncă, problema e că nu găsește noi angajați, transmite Reuters. De altfel, această problemă este una comună pentru multe companii din industria de apărare din Europa, unde guvernele majorează cheltuielile pentru muniție, tancuri și alte arm