logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Coridoarele comerciale ale Republicii Moldova se confruntă cu probleme de natură să diminueze creşterea economică a ţării (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Coridoarele comerciale ale Republicii Moldova se confruntă cu o serie de probleme care afectează timpul şi costul de transportare a mărfurilor de către comercianţii şi transportatorii moldoveni, reducând din capacitatea de creştere economică ulterioară în ciuda axării pe comerţ şi a evoluţiilor pozitive din multe sectoare ale economiei naţionale, inclusiv agricultura, viticultura şi industria producătoare, relevă un studiu prezentat miercuri la Chişinău de Programul pentru Reforme Structurale în Moldova.

Documentul, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), reprezintă prima evaluare cuprinzătoare a coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova, care are drept scop măsurarea performanţelor coridoarelor, identificarea blocajelor şi constrângerilor şi definirea soluţiilor pentru îmbunătăţirea performanţelor coridoarelor în vederea facilitării schimburilor comerciale.

Coridoarele menţionate în studiu sunt Chişinău - Giurgiuleşti - Constanţa; Moldova - UE; Moldova - Odesa/Cernomorsk/Portul de peşte; Moldova Moldova - CSI. Acestea sunt considerate esenţiale pentru economia naţională, în condiţiile în care ţara nu are ieşire la mare.

În Republica Moldova, coridoarele comerciale sunt utilizate pentru transportarea atât a încărcăturilor naţionale, cât şi a celor de tranzit şi includ legături rutiere şi feroviare, precum şi căi navigabile interioare, iar rutele marfare aeriene pornesc/sfârşesc, de obicei, din/în principalele centre economice ale ţării din Chişinău şi Bălţi spre/din centre economice precum Bucureşti, Germania de Sud, Milano şi Moscova şi porturile regionale, inclusiv Odesa, Cernomorsk, Giurgiuleşti şi Constanţa, de unde sunt transportate spre destinaţiile finale.

România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, rămâne, în continuare, cel mai mare partener comercial de import al Republicii Moldova, iar 49% din totalul importurilor Moldovei au fost din UE.

În ceea ce priveşte exportul, patru dintre cinci cei mai mari parteneri comerciali ai Moldovei sunt, în prezent, membri ai UE, inclusiv România, Italia, Germania şi Marea Britanie. Între timp, exporturile către ţările CSI s-au diminuat atât în termeni absoluţi, cât şi în termeni relativi, Rusia menţinând statutul de partener principal al Moldovei în cadrul CSI, fiind urmată de Belarus şi Ucraina. Destinaţiile emergente de export includ China, Arabia Saudită, Egipt şi Malaezia.

Transportul rutier cuprinde cea mai mare parte a comerţului din Moldova, făcând sistemul rutier şi punctele de trecere a frontierei (PTF) terestre drept cele mai importante componente ale coridoarelor comerciale ale Moldovei. PTF Leuşeni-Albiţa şi Sculeni-Sculeni spre România au gestionat mai mult de 35% din traficul rutier din Moldova în termeni de volum în 2016.

Însă întârzierile semnificative şi îndelungate la PTF, în mare parte din cauza cozilor lungi, constituie o problemă importantă şi din ce în ce mai amplă, devenind un factor esenţial de constrângere a comerţului.

În aceste condiţii şi odată cu creşterea comerţului cu destinaţii mai îndepărtate, accesul la porturile regionale devine din ce în ce mai important. Porturile ucrainene din Odesa şi Cernomorsk gestionează cea mai mare parte a comerţului cu containere din Moldova, precum şi o parte semnificativă a mărfurilor în vrac. Cu toate acestea, drumurile de acces din Moldova către aceste porturi necesită îmbunătăţiri. Portul din Odesa se confruntă cu problema congestionării şi există şi riscuri percepute la nivel geopolitic de transportare a mărfurilor prin Ucraina care afectează finanţarea. De exemplu, unii expeditori au raportat că nu pot obţine acreditive pentru export prin porturile ucrainene şi astfel sunt nevoiţi să utilizeze, în prezent, portul
Giurgiuleşti. Portul Constanţa din România este un port eficient, dar mai îndepărtat, astfel încât segmentul de transport intern este, în prezent, extrem de costisitor. O evaluare comparativă a opţiunilor de coridor cu includerea porturilor arată capacitatea opţiunii Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) - Constanţa de a oferi cel mai mare potenţial în cazul în care situaţia rutieră ar fi îmbunătăţită.

În timp ce performanţa coridoarelor comerciale ale Moldovei poate varia în funcţie de mod şi rută, la nivel general, factorii de cost şi timp în cadrul tranzacţiilor comerciale care utilizează coridoarele comerciale ale Moldovei sunt înalţi, potrivit studiului. Costurile de transport de containere către Constanţa sunt mai mari decât cele către porturile din Ucraina în termeni de preţ per tkm şi per tonă metrică. Transportatorii au menţionat următoarele motive pentru preţurile mai mari spre Constanţa: distanţe mai mari, comisioane de garanţie pentru containere, restricţii mai mici pentru încărcătura pe punte, proceduri de executare mai riguroase şi lipsa racordării din România sau şanse mai mari de racordare din Odesa. În plus, având în vedere întârzierile la frontieră, drumul spre Constanţa durează cel puţin două zile, în timp ce drumul spre Odesa/Cernomorsk poate fi efectuat într-o singură zi.

De asemenea, din cele şase puncte de trecere a frontierei României, indicatorul privind timpul de aşteptare a atestat cea mai slabă performanţă la punctul Leuşeni-Albiţa, indicând valori semnificativ mai mari comparativ cu toate celelalte puncte. Situaţia dată produce un impact semnificativ asupra performanţei coridoarelor comerciale ale Moldovei.

''Există dovezi empirice, conform cărora probleme se atestă atât la nivelul autorităţilor vamale, cât şi la cel al poliţiei de frontieră din România. Poliţia de Frontieră Română reţine în mod regulat vehicule în zona de 'pământ al nimănui', fapt ce aduce întârzieri semnificative fără a afecta statisticile oficiale din partea românească. O parte a problemei se datorează, cu siguranţă, faptului că aceasta este o frontieră a UE, cu nivel sporit de control /.../ Or, în mod cert, acesta nu este singurul motiv. PTF din România se află pe poziţii inferioare în comparaţie cu alte PTF ale UE, cum ar fi Estonia-Rusia şi Polonia-Belarus. Pe măsură ce, pe parcursul ultimului deceniu, comerţul exterior al Moldovei se redirecţionează spre vest, aceste probleme devin tot mai evidente şi mai presante'', se spune în raport.

Întârzierile la frontieră sporesc timpul de tranzit, reduc fiabilitatea coridoarelor şi cresc costurile de transport. Perioada totală de timp de aşteptare pentru mărfurile care intră în România este, în general, mai lungă decât la toate celelalte PTF externe ale UE.

Moldova şi România ar putea dezvolta împreună un sistem transfrontalier de programare a vehiculelor, similar sistemelor aplicate la hotarele SUA-Canada, Estonia-Rusia şi Lituania-Rusia. Combinând notificările prealabile, slot-urile de aşteptare / rândurile virtuale, sistemele de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare, zonele RFID, zonele de aşteptare pentru camioane şi capacităţile de notificare electronică în timp de aşteptare, aceste sisteme au reuşit să reducă din timpul de procesare la frontieră şi timpul de stat în rând a camioanelor, sugerează studiul.

Chiar dacă o infrastructură bună, adecvată şi de calitate reprezintă cu certitudine una din condiţiile prealabile pentru comerţ, odată cu extinderea coridoarelor şi expansiunea pieţelor, piaţa serviciilor, facilitarea comerţului şi cadrul de reglementare vor deveni aspecte din ce în ce mai importante, conchide documentul. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 04-05-2025 16:32

Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026

Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &

Economic Extern 04-05-2025 15:04

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026

Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Economic Extern 01-05-2025 11:40

BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate

Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20