logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană: Planul Juncker îşi depăşeşte obiectivul iniţial de investiţii de 315 miliarde de euro

Imagine din galeria Agerpres

Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS) a mobilizat 335 miliarde de euro în investiţii suplimentare în întreaga UE, din iulie 2015 şi până acum, iar Planul Juncker a avut un impact evident asupra economiei UE şi a revoluţionat modul în care este finanţată inovarea în Europa, se arată într-un comunicat de presă publicat miercuri de Comisia Europeană (CE).

Comisia Europeană şi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi-au îndeplinit angajamentul de a mobiliza 315 miliarde de euro în investiţii suplimentare în cadrul Planului de investiţii pentru Europa, aşa-numitul "Plan Juncker". Au fost aprobate 898 de operaţiuni susţinute printr-o garanţie bugetară din partea Uniunii Europene şi din resursele proprii ale Grupului BEI, operaţiuni care se preconizează că vor genera investiţii în valoare de 335 miliarde de euro în cele 28 de state membre ale UE. Acest cuantum depăşeşte obiectivul iniţial de 315 miliarde de euro prevăzut în 2015, când a fost lansat FEIS, ceea ce ajută la compensarea deficitului de investiţii rezultat în urma crizei economice şi financiare.

CE estimează că un număr de circa 700.000 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) vor beneficia de ameliorarea accesului la finanţare. Dat fiind succesul FEIS, Consiliul European şi Parlamentul European au convenit anul trecut să îi prelungească durata şi să îi extindă capacitatea la 500 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020.

"Planul Juncker s-a dovedit a fi un succes. Am depăşit obiectivul iniţial de 315 miliarde de euro, iar Fondul european pentru investiţii strategice se preconizează că va genera 1,4 milioane de locuri de muncă şi că va duce la creşterea PIB-ului UE cu 1,3% până în 2020. Am finanţat proiecte care nu ar fi fost posibile fără sprijinul FEIS, şi toate acestea fără a genera noi datorii: două treimi din investiţii provin din sectorul privat. De la finanţarea formării profesionale pentru refugiaţi în Finlanda, şi până la cea a energiei din surse regenerabile în Grecia şi a agriculturii în Bulgaria, vom continua să utilizăm fondurile UE acolo unde pot ajuta cel mai mult: la catalizarea creşterii", a declarat preşedintele Jean-Claude Juncker.

La rândul său, preşedintele Grupului Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, a afirmat: "Îmi place să spun că BEI este instituţia veştilor bune, dar chiar şi pentru standardele noastre, realizarea de astăzi este un motiv de deosebită mândrie. Am realizat ceva ce, cu trei ani în urmă, mulţi spuneau că este imposibil. Generarea de fonduri în valoare de 315 miliarde de euro în investiţii noi, suplimentare - majoritatea provenind din sectorul privat - nu a fost o sarcină uşoară. Dar am demonstrat că a fost o sarcină realizabilă, graţie excelentei colaborări dintre BEI şi Comisia Europeană, graţie ajutorului şi susţinerii Consiliului şi Parlamentului European, precum şi mulţumită experienţei, versatilităţii şi dăruirii Băncii UE. Ultimii trei ani au transformat modul în care Europa îşi finanţează priorităţile. Acum deţinem cheia unei mai bune valorificări a resurselor publice limitate în favoarea economiei Europei şi a cetăţenilor săi, prin atragerea de investiţii private. Mulţi consideră acum că Planul Juncker este un model câştigător şi că trebuie să-l folosim în continuare".

Departamentul economic al BEI şi Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei estimează că operaţiunile FEIS au sprijinit deja peste 750.000 de locuri de muncă, cifră care se preconizează că va creşte la 1,4 milioane de locuri de muncă până în 2020 în raport cu scenariul de referinţă. În plus, calculele arată că Planul Juncker a condus deja la mărirea PIB-ului UE cu 0,6% şi se estimează că va genera o creştere a PIB-ului UE cu 1,3% până în 2020. Două treimi din cele 335 miliarde de euro mobilizate provin din resurse private, ceea ce înseamnă că FEIS şi-a îndeplinit şi obiectivul de a mobiliza investiţii private.

În raport cu dimensiunile economiilor naţionale, Planul a avut cel mai mare efect în ţările cel mai puternic lovite de criză, adică în Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania. Deşi impactul investiţiilor directe este deosebit de mare în aceste ţări, calculele arată că regiunile care este cel mai probabil să beneficieze de efectele pe termen lung ale acestora sunt regiunile vizate de obiectivele de coeziune, în principal statele din Europa de Est.

Planul Juncker permite Grupului BEI să finanţeze operaţiuni care sunt mai riscante decât media investiţiilor sale. Proiectele susţinute prin FEIS sunt adesea puternic inovatoare, fiind asumate de întreprinderi mici, fără istoric de creditare, sau grupează necesităţi de infrastructură mai mici în funcţie de sector sau de geografie. Sprijinirea unor astfel de proiecte a obligat Grupul BEI să creeze noi produse de finanţare, de exemplu, împrumuturi riscante cu caracteristici de aport de capitaluri proprii sau platforme de investiţii. Este, de asemenea, important şi faptul că Planul Juncker i-a permis BEI să aprobe un număr mai mare de proiecte decât ar fi putut s-o facă fără sprijinul garanţiei bugetare a UE, precum şi să ajungă la noi clienţi: trei din patru beneficiari ai sprijinului FEIS sunt noi pentru bancă. Acest lucru dovedeşte că Planul Juncker are o valoare adăugată reală, se arată în comunicatul CE.

Graţie sprijinului FEIS, BEI şi Fondul european de investiţii (FEI), filiala sa însărcinată cu finanţarea întreprinderilor mici, au investit în 898 de operaţiuni şi au furnizat finanţare de risc pentru 700.000 de IMM-uri dintr-o diversitate de sectoare şi din toate cele 28 de ţări ale UE. Principalele state din topul investiţiilor generate de FEIS în raportul cu PIB-ul sunt Grecia, Estonia, Lituania, Bulgaria şi Finlanda. Operaţiunile finanţate variază de la soluţii inovatoare de asistenţă medicală în Spania, la economia circulară în Republica Cehă şi la producţia de alimente în Grecia.

Pe lângă finanţarea de proiecte inovatoare şi de tehnologii noi, Planul Juncker a sprijinit şi alte obiective ale UE, cum ar fi politica digitală, politica socială şi politica din domeniul transporturilor. Datorită FEIS, 15 milioane de noi gospodării au acces la bandă largă de mare viteză, au fost construite sau renovate peste 500.000 de locuinţe sociale abordabile, 30 de milioane de europeni beneficiază de servicii de asistenţă medicală îmbunătăţite. În pus, 95 de milioane de pasageri pe an se bucură de o infrastructură feroviară şi urbană mai bună şi au fost alimentate cu energie din surse regenerabile 7,4 milioane de gospodării.

Un alt obiectiv important al Planului Juncker este acela de a ajuta la demararea proiectelor. Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii oferă asistenţă tehnică şi consiliere pentru proiecte în curs de demarare. De la lansarea sa din 2015, Platforma de consiliere a tratat peste 770 de cereri venite din partea unor promotori de proiecte din toate ţările UE. Peste 50 de proiecte care au primit asistenţă din partea Platformei de consiliere au intrat în rezerva de proiecte a FEIS. Unul dintre acestea a fost un proiect de construcţie de locuinţe sociale în oraşul polonez Poznań. Proiectul, care a primit şi un împrumut de 42 de milioane de euro susţinut de FEIS, va permite construirea şi renovarea de apartamente pentru circa 3.000 de persoane.

În plus, începând din iulie 2018, pe Portalul european pentru proiecte de investiţii, un loc de întâlnire online pentru promotori şi investitori, au fost depuse peste 700 de proiecte. Până în prezent, au fost publicate aproape 400 dintre acestea, care acoperă 25 de sectoare cu potenţial economic ridicat. Potrivit unui sondaj realizat în 2017 în rândul promotorilor de pe Portalul pentru proiecte, 80% dintre proiecte au fost contactate de investitori, printre care Ecoduna în Austria, PLD Space în Spania şi Acellere în Germania. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 04-05-2025 16:32

Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026

Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &

Economic Extern 04-05-2025 15:04

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026

Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Economic Extern 01-05-2025 11:40

BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate

Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20