CCE: CE este lipsită de fermitate în impunerea reglementărilor fiscale;există risc de turbulenţe în urma reacţiilor negative de pe pieţe

Comisia Europeană (CE) a utilizat foarte pe larg competenţele discreţionare conferite de regulamentul privind componenta preventivă cu scopul de a reduce cerinţele de ajustare, atât prin stabilirea normelor de punere în aplicare, cât şi în cadrul deciziilor individuale, se arată într-un raport publicat joi de Curtea de Conturi Europeană (CCE), transmite Reuters.
CCE susţine că Executivul comunitar a aplicat reglementările fiscale cu flexibilitate excesivă, făcându-le ineficiente în reducerea datoriei statelor cu un grad ridicat de îndatorare, cum ar fi Italia, şi avertizează asupra riscului turbulenţelor, din cauza reacţiilor negative de pe pieţe.
"În opinia Curţii, combinaţia dintre actualii parametri ai matricei, devierile permise şi clauzele de flexibilitate erodează obiectivul stabilit de regulament, şi anume realizarea unei ajustări medii anuale de 0,5% din PIB de-a lungul ciclului. Acest lucru împiedică atingerea obiectivelor bugetare pe termen mediu ale statelor membre într-un interval rezonabil de timp. Deosebit de îngrijorătoare este ajustarea foarte lentă sau chiar inexistentă din mai multe state membre care înregistrează o rată ridicată a datoriei publice. Prin urmare, normele de punere în aplicare şi practicile Comisiei trebuie să fie reexaminate şi consolidate, se arată în raportul realizat de Curtea de Conturi Europeană.
Comisia Europeană şi-a utilizat pe larg competenţele discreţionare cu scopul de a reduce cerinţele de ajustare, atât la stabilirea normelor de punere în aplicare, cât şi în cadrul deciziilor individuale. Astfel, potrivit Curţii de Conturi Europene, Executivul comunitar nu a acordat importanţa necesară atingerii obiectivului principal al regulamentului privind componenta preventivă.
"Această situaţie este deosebit de îngrijorătoare în cazul mai multor state membre ale căror rate ridicate ale datoriei pot suscita preocupări ale pieţei în legătură cu sustenabilitatea finanţelor lor publice în următoarea recesiune", susţine CCE.
Pactul de stabilitate şi de creştere este un set de norme menite să garanteze faptul că statele membre ale UE urmăresc să asigure soliditatea finanţelor lor publice şi îşi coordonează politicile fiscal-bugetare, având în vedere faptul că o criză bugetară care ar afecta un stat membru poate cauza probleme pentru celelalte. Pactul are două componente: binecunoscuta "componentă corectivă" sau procedura aplicabilă deficitelor excesive (PDE), care se axează pe reducerea deficitelor globale sub nivelul de 3% din PIB, şi o "componentă preventivă", mai puţin cunoscută, care cere statelor membre să îşi reducă soldurile bugetare structurale (soldurile din care sunt excluse efectele legate de ciclul economic) în conformitate cu ţinte specifice fiecărei ţări, cunoscute ca "obiective bugetare pe termen mediu" (MTO).
Obiectivul principal al regulamentului privind componenta preventivă este acela de a asigura convergenţa relativ rapidă a statelor membre către aceste obiective bugetare pe termen mediu. Atingerea acestor obiective ar asigura două lucruri: că statele membre au o marjă de manevră în perioadele de recesiune şi că ratele datoriei în statele membre cu un grad ridicat de îndatorare scad în direcţia pragului stabilit în tratat. Normele de punere în aplicare şi precedentele stabilite de Comisie nu asigură însă atingerea obiectivelor bugetare pe termen mediu într-un interval de timp rezonabil, nici măcar în prezenţa unei conjuncturi economice normale, se arată în raportul realizat de Curtea de Conturi Europeană.
"Dispoziţiile în materie de flexibilitate introduse de Comisie nu sunt limitate în timp la perioada de criză şi, de fapt, au mers prea departe în practică. În consecinţă, în perioada de redresare şi de expansiune înregistrată (2014 - 2018), soldurile structurale ale mai multor state membre cu un grad ridicat de îndatorare fie s-au îndepărtat de obiectivele lor bugetare pe termen mediu, fie s-au îndreptat către acestea într-un ritm lent, astfel încât o ameliorare substanţială înaintea următoarei recesiuni este departe de a fi garantată", a declarat Neven Mates, membru al Curţii de Conturi Europene responsabil de acest raport.
În replică, Executivul comunitar susţine că "nu este în nici un caz de acord" cu concluzia raportului că ar fi redus cerinţele de ajustare şi apreciază că şi-a exercitat prerogativele respectând deplin cadrul legal al UE.
Luna trecută, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie care stabileşte că, din nou, România nu a reuşit să ia măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă. A fost emisă o nouă recomandare, a treia adresată României din 2017, în temeiul "procedurii de abatere semnificativă" a Uniunii Europene.
De asemenea, Consiliul a emis Ungariei o recomandare de măsuri pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă.
Ambele ţări sunt responsabile pentru deviaţii semnificative de la obiectivele lor bugetare pe termen mediu (MTO), după cum s-a convenit conform Pactului de Creştere şi Stabilitate, cadrul de reglementare fiscală al UE, se arată în comunicat.
Obiectivul bugetar pe termen mediu şi procedura de abatere semnificativă fac parte din latura preventivă a Pactului de Creştere şi Stabilitate. Latura preventivă se concentrează pe echilibrele structurale şi, prin urmare, izolează impactul acţiunilor guvernamentale discreţionare şi cheltuielile cu plăţile dobânzilor.
România a fost supusă din iunie 2017 procedurii de abatere semnificativă, după o deteriorare semnificativă a echilibrului său structural în 2016 şi o deteriorare suplimentară în 2017.
În decembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie care stabileşte că România nu a reuşit să ia măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă.
Consiliul a cerut măsuri pentru asigurarea unei creşteri nominale a cheltuielilor guvernamentale primare nete nu mai mare de 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală de cel puţin 0,8% din PIB.
Conform datelor Comisiei Europene, plafonul stabilit de Consiliu a fost mult depăşit, echilibrul structural s-a deteriorat la minus 3,3% din PIB, ambii indicatori confirmând o abatere bugetară semnificativă, se arată în comunicat.
Consiliul recomandă României să adopte măsuri pentru a se asigura că în 2018 creşterea nominală a cheltuielilor guvernamentale primare nete nu va depăşi 3,3% şi în 2019 nu va depăşi 5,1%, reprezentând o ajustare structurală anuală de 0,8% din PIB în ambii ani. Aceste măsuri vor pune România pe o cale adecvată spre îndeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu. Consiliul recomandă ca orice câştiguri neaşteptate să fie utilizate pentru reducerea deficitului, iar măsurile de consolidare bugetară să asigure o îmbunătăţire de durată în echilibrul structural al cheltuielilor guvernamentale.
Consiliul a stabilit un termen limită - 15 octombrie 2018 - pentru ca România să prezinte un raport privind acţiunile întreprinse ca răspuns la recomandarea revizuită. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l
Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația
BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate
Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,
Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)
Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la
Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare
Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate
Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u
Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)
Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit
SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor
Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul
Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor
Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA
Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru
Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20