logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

25 martie - Ziua Poliției Române

Imagine din galeria Agerpres

Ziua Poliției Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior și pe actualul drapel al Poliției Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliției Române, www.politiaromana.ro.

''Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor), iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIȚIE'', indică site-ul menționat.

Agia era instituția care avea atribuții polițienești în cele două Principate Române, până la Revoluția din 1848, și funcționa în capitalele București și Iași, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească care, potrivit 'Dicționarului Explicativ al Limbii Române', desemnează comandantul pedeștrilor însărcinați cu paza orașului de reședință, iar ulterior șeful agiei.

Primul drapel al Agiei era confecționat din mătase de culoare galben-crem și înfățișa, pe o față, un chenar de aur cu o ghirlandă tot din aur, în interiorul căreia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte de culoare verde. Ghirlanda era timbrată cu o coroană regală, în spatele ei încrucișându-se tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puști, topoare, tobe. Sub acvilă se afla o inscripție, care atesta realizarea acestui drapel, iar sub această inscripție se afla o balanță. În colțurile din partea superioară erau ilustrate luna și soarele. Pe cealaltă față a drapelului erau ilustrate aceleași obiecte, cu excepția interiorului ghirlandei, unde era înfățișată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Acest steag al Agiei i-a fost înmânat, în 1822, de Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Țării Românești (1822-1828), Marelui Agă, Mihăiță Filipescu, șeful poliției din acele vremuri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București, moment ce a marcat legalizarea funcționării acestei instituții. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliție și astfel a fost creată Poliția din Capitală, cu atribuții asemănătoare celor actuale. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei, căruia i se subordonează Guardia municipală, se menționează pe site-ul amintit mai sus.

Competențele poliției au fost extinse începând cu Legea de organizare a poliției, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929).

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înființează Miliția, apoi, prin Decretul - Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînființează Poliția Română ale cărei competențe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 și prin Legea 218 din 23 aprilie 2002, indică, de asemenea, site-ul www.politiaromana.ro.

În prezent, organizarea și funcționarea Poliției Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că ''Poliția Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne și este instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii''. Ziua Poliției Române a fost instituită prin articolul 49 din prezenta lege.

Și în 2025 sunt organizate în țară numeroase manifestări dedicate Zilei Poliției Române.

Cu prilejul sărbătoririi a 203 ani de atestare documentară a Poliției Române, în perioada 20 - 26 martie 2025, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui organizează diverse activități și manifestări destinate comunității în care trăiesc și își desfășoară activitatea, prin care își doresc să sărbătorească profesia de polițist și importanța acesteia pentru comunitate, după cum se menționează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, din 19 martie 2025. La Vaslui, mai mulți polițiști din cadrul structurilor de pregătire profesională, acțiuni speciale, investigații criminale, poliție rutieră și ordine publică au organizat la 20 martie 2025 o activitate preventiv-demonstrativă prin care au dorit să prezinte liceenilor modalitatea de conducere a autospecialelor de poliție, în timpul misiunilor operative. Evenimentul s-a înscris în seria de activități educative organizate pentru elevii de liceu cu ocazia Zilei Poliției Române.

La 21 martie 2025 a avut loc o demonstrație de pregătire a polițiștilor, în domeniul tragerii cu armamentul din dotare, în poligonul interior al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, din cadrul Bazei Sportive 'Dinamo Oradea', din municipiul Oradea. Tot la Oradea, la 25 martie 2025, între orele 10.00 și 13.00 are loc evenimentul Ziua Porților Deschise, dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în curtea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

La 25 martie 2025, în intervalul orar 10.00 - 14.00, în Piața Habermann din municipiul Sibiu, polițiștii sibieni vor fi prezenți cu standuri expoziționale de tehnică folosită în activitățile curente, un atelier al polițiștilor Serviciului Acțiuni Speciale, demonstrații de dresaj canin și ateliere de educație rutieră, inclusiv laboratorul mobil de educație rutieră, precum și un laborator criminalistic mobil de ultimă generație folosit pentru realizarea unei cercetări eficiente la locul comiterii unei infracțiuni, informează un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu din 20 martie 2025.AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Manifestări dedicate Zilei Poliţiei Române, organizate în Parcul 'Regele Mihai I', Bucureşti, 25 martie 2023.

Afisari: 1427

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice