22 martie - Ora Pământului (Earth Hour) (20:30 - 21:30)

Desfășurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 22 martie 2025, Ora Pământului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul 'stingerea luminilor', la care au participat oameni din întreaga lume încă de la prima marcare în 2007, pentru a arăta un sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu care afectează pământul, potrivit https://www.earthhour.org/.
După mai bine de 15 ani de la primul eveniment, ne aflăm în prezent într-un moment critic datorită crizelor climatice și naturale, punând în pericol soarta singurei noastre case și a viitorului nostru. Suntem aproape de încălcarea până în 2030 a limitei de creștere a temperaturii globale cu 1,5 °C stabilită de Acordul de la Paris privind climă, iar natura, sursa mijloacelor noastre de trai și unul dintre cei mai mari aliați ai noștri împotriva crizei climatice, se află, de asemenea, sub o amenințare gravă, confruntându-se cu rate alarmante și fără precedent de pierderi la nivel global. Economisirea energiei este esențială în lupta cu schimbările climatice. De asemenea folosirea energiei alternative/regenerabile utilizează resurse, precum lumina soarelui, vântul, ploaia, mareele și căldura geotermală, reprezintă forme de producere a energiei care se pot reînnoi în mod continuu, și care aduc beneficii semnificative pentru mediul înconjurător și pentru societate, potrivit https://www.earthhour.org/.
Prin urmare, următorii șapte ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, impunându-se să rămânem sub pragul climatic de creștere cu 1,5 °C pentru a evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre. Se impune, de altfel, să inversăm pierderile naturii până în 2030, încheind deceniul cu o natură mai bogată și protejată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii, comunitățile, întreprinderile și guvernele trebuie să-și intensifice urgent eforturile pentru a proteja și a crea echilibrul pentru dezvoltarea singurei noastre case - Pământul.
Având în vedere acest obiectiv pentru 2030, pentru îndeplinirea acestuia acțiunile trebuie intensificate. Astfel, în 2025, Ora Pământului - în mijlocul societăților noastre din ce în ce mai divizate și polarizate, 'cea mai mare oră' pentru Pământ devine un moment prețios de unitate, care reamintește lumii că singura noastră casă comună are nevoie de ajutorul nostru și că toți putem și trebuie să jucăm un rol în protejarea ei.
Ora Pământului vă invită să vă opriți din alte activități și să oferiți cele 60 de minute făcând ceva, orice pozitiv pentru planeta noastră. Doar 60 de minute poate că nu pare mare lucru, dar magia se întâmplă atunci când oameni din Asia și Africa, America de Nord și de Sud, Oceania și Europa - susținători din peste 190 de țări și teritorii - oferă o oră pentru singura noastră casă, creând cea mai mare oră pentru Pământ, arată https://www.earthhour.org/.
În acest an, mai multe orașe din țară și-au anunțat participarea la Ora Pământului prin oprirea iluminatului public în zone extinse, pentru a atrage atenția asupra importanței fiecărui cetățean în protejarea mediului. Numeroase instituții publice și private din toată țara participă, an de an, la eveniment. În România, ea se marchează din 2009, continuând tradiția stingerii luminilor în mod simbolic. Între evenimentele organizate în România, cu acest prilej, se numără și acțiuni educative, concursuri, dezbateri publice, activități culturale și altele.
În anul 2025, Primăria Municipiului Constanța se alătură din nou inițiativei globale lansate de World Wide Fund for Nature, marcând astfel un moment simbolic al solidarității pentru planetă - ORA PÃMÂNTULUI. Pe lângă stingerea luminilor, și în Parcul Arheologic vor avea loc activități speciale. Începând cu ora 18:30, ONG Mare Nostrum va organiza o acțiune de informare și conștientizare, în care vor fi discutate problemele mediului înconjurător cauzate de activitățile umane. O ocazie perfectă de a învăța mai multe despre cum putem contribui la protejarea naturii.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița va participa activ la acțiunea 'Ora Pământului', sâmbătă, 22 martie a.c., între orele 20.30 - 21.30, prin stingerea luminilor și oprirea aparaturii electronice în propriul sediu. Excepție vor face doar sistemul comunicațional și dispeceratul unității pentru a nu afecta capacitatea operațională și misiunile instituției. Acestea reprezintă doar câteva din acțiunile ce vor avea loc la nivel național, potrivit comunicatelor transmise agenției.
Primăria municipiului Bistrița se alătură și în acest an evenimentului internațional Ora Pământului, celebrată în data de 22 martie, ocazie cu care vor fi organizate concursuri cu premii sustenabile și un miniconcert coral. Potrivit informațiilor publicate vineri pe site-ul municipalității, acțiunile vor fi organizate în intervalul orar 20:30 - 21:30, când și iluminatul public din zona centrală a orașului va fi întrerupt.
De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice, astfel: la Paris - Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona - Turnul Belem și mănăstirea Jeronimos; la Londra - Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malaysia); Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite), etc.
Mișcarea 'Earth Hour' a fost inițiată de 'World Wide Fund for Nature' (WWF), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Înființată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura, potrivit awsassets.panda.org. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto:www.latest.earthhour.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat