logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

22 martie - Ora Pământului (Earth Hour) (20:30 - 21:30)

Image

Desfășurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 22 martie 2025, Ora Pământului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul 'stingerea luminilor', la care au participat oameni din întreaga lume încă de la prima marcare în 2007, pentru a arăta un sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu care afectează pământul, potrivit https://www.earthhour.org/.

După mai bine de 15 ani de la primul eveniment, ne aflăm în prezent într-un moment critic datorită crizelor climatice și naturale, punând în pericol soarta singurei noastre case și a viitorului nostru. Suntem aproape de încălcarea până în 2030 a limitei de creștere a temperaturii globale cu 1,5 °C stabilită de Acordul de la Paris privind climă, iar natura, sursa mijloacelor noastre de trai și unul dintre cei mai mari aliați ai noștri împotriva crizei climatice, se află, de asemenea, sub o amenințare gravă, confruntându-se cu rate alarmante și fără precedent de pierderi la nivel global. Economisirea energiei este esențială în lupta cu schimbările climatice. De asemenea folosirea energiei alternative/regenerabile utilizează resurse, precum lumina soarelui, vântul, ploaia, mareele și căldura geotermală, reprezintă forme de producere a energiei care se pot reînnoi în mod continuu, și care aduc beneficii semnificative pentru mediul înconjurător și pentru societate, potrivit https://www.earthhour.org/.

Prin urmare, următorii șapte ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, impunându-se să rămânem sub pragul climatic de creștere cu 1,5 °C pentru a evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre. Se impune, de altfel, să inversăm pierderile naturii până în 2030, încheind deceniul cu o natură mai bogată și protejată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii, comunitățile, întreprinderile și guvernele trebuie să-și intensifice urgent eforturile pentru a proteja și a crea echilibrul pentru dezvoltarea singurei noastre case - Pământul.

Având în vedere acest obiectiv pentru 2030, pentru îndeplinirea acestuia acțiunile trebuie intensificate. Astfel, în 2025, Ora Pământului - în mijlocul societăților noastre din ce în ce mai divizate și polarizate, 'cea mai mare oră' pentru Pământ devine un moment prețios de unitate, care reamintește lumii că singura noastră casă comună are nevoie de ajutorul nostru și că toți putem și trebuie să jucăm un rol în protejarea ei.

Ora Pământului vă invită să vă opriți din alte activități și să oferiți cele 60 de minute făcând ceva, orice pozitiv pentru planeta noastră. Doar 60 de minute poate că nu pare mare lucru, dar magia se întâmplă atunci când oameni din Asia și Africa, America de Nord și de Sud, Oceania și Europa - susținători din peste 190 de țări și teritorii - oferă o oră pentru singura noastră casă, creând cea mai mare oră pentru Pământ, arată https://www.earthhour.org/.

În acest an, mai multe orașe din țară și-au anunțat participarea la Ora Pământului prin oprirea iluminatului public în zone extinse, pentru a atrage atenția asupra importanței fiecărui cetățean în protejarea mediului. Numeroase instituții publice și private din toată țara participă, an de an, la eveniment. În România, ea se marchează din 2009, continuând tradiția stingerii luminilor în mod simbolic. Între evenimentele organizate în România, cu acest prilej, se numără și acțiuni educative, concursuri, dezbateri publice, activități culturale și altele.

În anul 2025, Primăria Municipiului Constanța se alătură din nou inițiativei globale lansate de World Wide Fund for Nature, marcând astfel un moment simbolic al solidarității pentru planetă - ORA PÃMÂNTULUI. Pe lângă stingerea luminilor, și în Parcul Arheologic vor avea loc activități speciale. Începând cu ora 18:30, ONG Mare Nostrum va organiza o acțiune de informare și conștientizare, în care vor fi discutate problemele mediului înconjurător cauzate de activitățile umane. O ocazie perfectă de a învăța mai multe despre cum putem contribui la protejarea naturii.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița va participa activ la acțiunea 'Ora Pământului', sâmbătă, 22 martie a.c., între orele 20.30 - 21.30, prin stingerea luminilor și oprirea aparaturii electronice în propriul sediu. Excepție vor face doar sistemul comunicațional și dispeceratul unității pentru a nu afecta capacitatea operațională și misiunile instituției. Acestea reprezintă doar câteva din acțiunile ce vor avea loc la nivel național, potrivit comunicatelor transmise agenției.

Primăria municipiului Bistrița se alătură și în acest an evenimentului internațional Ora Pământului, celebrată în data de 22 martie, ocazie cu care vor fi organizate concursuri cu premii sustenabile și un miniconcert coral. Potrivit informațiilor publicate vineri pe site-ul municipalității, acțiunile vor fi organizate în intervalul orar 20:30 - 21:30, când și iluminatul public din zona centrală a orașului va fi întrerupt.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice, astfel: la Paris - Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona - Turnul Belem și mănăstirea Jeronimos; la Londra - Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malaysia); Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite), etc.

Mișcarea 'Earth Hour' a fost inițiată de 'World Wide Fund for Nature' (WWF), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Înființată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura, potrivit awsassets.panda.org. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto:www.latest.earthhour.org

Afisari: 872

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci