22 martie - Ora Pământului (Earth Hour) (20:30 - 21:30)

Desfășurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 22 martie 2025, Ora Pământului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul 'stingerea luminilor', la care au participat oameni din întreaga lume încă de la prima marcare în 2007, pentru a arăta un sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu care afectează pământul, potrivit https://www.earthhour.org/.
După mai bine de 15 ani de la primul eveniment, ne aflăm în prezent într-un moment critic datorită crizelor climatice și naturale, punând în pericol soarta singurei noastre case și a viitorului nostru. Suntem aproape de încălcarea până în 2030 a limitei de creștere a temperaturii globale cu 1,5 °C stabilită de Acordul de la Paris privind climă, iar natura, sursa mijloacelor noastre de trai și unul dintre cei mai mari aliați ai noștri împotriva crizei climatice, se află, de asemenea, sub o amenințare gravă, confruntându-se cu rate alarmante și fără precedent de pierderi la nivel global. Economisirea energiei este esențială în lupta cu schimbările climatice. De asemenea folosirea energiei alternative/regenerabile utilizează resurse, precum lumina soarelui, vântul, ploaia, mareele și căldura geotermală, reprezintă forme de producere a energiei care se pot reînnoi în mod continuu, și care aduc beneficii semnificative pentru mediul înconjurător și pentru societate, potrivit https://www.earthhour.org/.
Prin urmare, următorii șapte ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, impunându-se să rămânem sub pragul climatic de creștere cu 1,5 °C pentru a evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre. Se impune, de altfel, să inversăm pierderile naturii până în 2030, încheind deceniul cu o natură mai bogată și protejată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii, comunitățile, întreprinderile și guvernele trebuie să-și intensifice urgent eforturile pentru a proteja și a crea echilibrul pentru dezvoltarea singurei noastre case - Pământul.
Având în vedere acest obiectiv pentru 2030, pentru îndeplinirea acestuia acțiunile trebuie intensificate. Astfel, în 2025, Ora Pământului - în mijlocul societăților noastre din ce în ce mai divizate și polarizate, 'cea mai mare oră' pentru Pământ devine un moment prețios de unitate, care reamintește lumii că singura noastră casă comună are nevoie de ajutorul nostru și că toți putem și trebuie să jucăm un rol în protejarea ei.
Ora Pământului vă invită să vă opriți din alte activități și să oferiți cele 60 de minute făcând ceva, orice pozitiv pentru planeta noastră. Doar 60 de minute poate că nu pare mare lucru, dar magia se întâmplă atunci când oameni din Asia și Africa, America de Nord și de Sud, Oceania și Europa - susținători din peste 190 de țări și teritorii - oferă o oră pentru singura noastră casă, creând cea mai mare oră pentru Pământ, arată https://www.earthhour.org/.
În acest an, mai multe orașe din țară și-au anunțat participarea la Ora Pământului prin oprirea iluminatului public în zone extinse, pentru a atrage atenția asupra importanței fiecărui cetățean în protejarea mediului. Numeroase instituții publice și private din toată țara participă, an de an, la eveniment. În România, ea se marchează din 2009, continuând tradiția stingerii luminilor în mod simbolic. Între evenimentele organizate în România, cu acest prilej, se numără și acțiuni educative, concursuri, dezbateri publice, activități culturale și altele.
În anul 2025, Primăria Municipiului Constanța se alătură din nou inițiativei globale lansate de World Wide Fund for Nature, marcând astfel un moment simbolic al solidarității pentru planetă - ORA PÃMÂNTULUI. Pe lângă stingerea luminilor, și în Parcul Arheologic vor avea loc activități speciale. Începând cu ora 18:30, ONG Mare Nostrum va organiza o acțiune de informare și conștientizare, în care vor fi discutate problemele mediului înconjurător cauzate de activitățile umane. O ocazie perfectă de a învăța mai multe despre cum putem contribui la protejarea naturii.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița va participa activ la acțiunea 'Ora Pământului', sâmbătă, 22 martie a.c., între orele 20.30 - 21.30, prin stingerea luminilor și oprirea aparaturii electronice în propriul sediu. Excepție vor face doar sistemul comunicațional și dispeceratul unității pentru a nu afecta capacitatea operațională și misiunile instituției. Acestea reprezintă doar câteva din acțiunile ce vor avea loc la nivel național, potrivit comunicatelor transmise agenției.
Primăria municipiului Bistrița se alătură și în acest an evenimentului internațional Ora Pământului, celebrată în data de 22 martie, ocazie cu care vor fi organizate concursuri cu premii sustenabile și un miniconcert coral. Potrivit informațiilor publicate vineri pe site-ul municipalității, acțiunile vor fi organizate în intervalul orar 20:30 - 21:30, când și iluminatul public din zona centrală a orașului va fi întrerupt.
De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice, astfel: la Paris - Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona - Turnul Belem și mănăstirea Jeronimos; la Londra - Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malaysia); Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite), etc.
Mișcarea 'Earth Hour' a fost inițiată de 'World Wide Fund for Nature' (WWF), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Înființată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura, potrivit awsassets.panda.org. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto:www.latest.earthhour.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.