O PERSONALITATE PE ZI: Actorul şi regizorul Denzel Washington

Actorul şi regizorul Denzel Washington s-a născut în Mount Vernon, New York, la 28 decembrie 1954, potrivit www.tribute.ca.
După absolvirea liceului, Denzel Washington s-a înscris la New York University, unde a studiat jurnalism. După obţinerea licenţei, în 1977, a fost beneficiarul unei burse la San Francisco în cadrul Conservatorului American de Teatru. Şi-a îmbunătăţit abilităţile pentru o carieră în teatru timp de un an, ulterior urcând pe scenă. La început au fost câteva roluri în producţii de televiziune şi de scenă, pentru ca debutul său pe marele ecran să fie în pelicula ''A Soldier's Story'' (1984), în regia lui Norman Jewison.
Interpretarea din ''Cry Freedom'' (1987), în regia lui Richard Attenborough, i-a adus prima nominalizare la prestigioasele statuete Oscar ale Academiei Americane de Film, iar ulterior rolul din pelicula ''Glory'' (1990), în regia lui Edward Zwick, i-a adus primul Oscar, pentru cel mai bun rol secundar, conform www.tribute.ca şi www.imdb.com.
Rolul din ''The Hurricane'' (1999), în regia aceluiaşi Norman Jewison, i-a adus încă o nominalizare la Oscar, pentru cel mai bun rol principal, şi a fost recompensat cu Globul de Aur la secţiunea cel mai bun actor. ''Training Day'' (1999), în regia lui Antoine Fuqua, i-a mai adus încă un Oscar pentru cel mai bun rol principal, indică www.imdb.com.
Pelicula ''Antoine Fischer'' (2002), în care actorul interpretează rolul Dr. Jerome Davenport, a însemnat debutul regizoral pentru Denzel Washington. Producţia a obţinut 19 premii şi 22 de nominalizări, arată imdb.com. A obţinut premiul Black Reel pentru cel mai bun regizor, potrivit www.tribute.ca.
Rolul din ''The Taking of Pelham 123'' (2009) i-a adus încă o nominalizare la premiile Black Reel, în 2010, filmul acumulând încasări semnificative în America de Nord, drept pentru care actorul a fost inclus şi într-o listă a revistei Forbes, în 2010, drept al treilea cel mai bine plătit actor din America.
A continuat să interpreteze în producţii cu bugete mari, apreciate de critici şi care au avut încasări mari în ''box-office'', printre acestea numărându-se ''The Book of Eli'' (2010), ''Unstoppable'' (2010), ''Safe House'' (2012) şi ''Flight'' (2012), iar pentru rolul din ''Flight'' a primit încă o nominalizare la Oscar. Au urmat rolurile din ''2 Guns'' (2013), ''The Equalizer'' (2014), ''The Magnificent Seven'' (2016) şi ''Fences'' (2016), pe care l-a şi regizat. Munca depusă pentru producţia ''Fences'' (2016) a fost încununată de numeroase nominalizări la distincţiile de specialitate - Oscar, BAFTA, Globurile de Aur, SAG, printre care s-a numărat inclusiv nominalizarea pentru interpretarea sa din film pentru cel mai bun rol principal masculin. Pelicula a fost nominalizată la secţiunea Cel mai bun film la premiile Academiei Americane.
Interpretarea magistrală din thrillerul ''Roman J. Israel, Esq.'' (2017), cu scenariul şi regia semnate de Dan Gilroy, i-au adus încă o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol principal. Pelicula a obţinut două distincţii şi a primit alte 10 nominalizări la premii de specialitate, indică www.imdb.com.
A colaborat din nou cu regizorul Antoine Fuqua la thrillerul de acţiune ''The Equalizer 2'' (2018), urmat de un ''sequel'' în 2023 - ''Equalizer 3''.
A semnat regia pentru ''The Great Debaters'' (2007), un episod din seria televizată ''Grey's Anatomy'' (2016), ''Fences'' (2016), ''A Journal for Jordan'' (2021).
''The Little Things'' şi ''The Tragedy of Macbeth'', ambele lansate în 2021, sunt câteva dintre recentele sale apariţii pe marele ecran. Interpretarea din ''The Tragedy of Macbeth'' i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol principal.
În 2024, interpretează rolul Macrinus în ''Gladiator II'', regia Ridley Scott.
Pentru activitatea depusă în cinematografie a fost recompensat în 2007 cu Premiul BAFTA pentru Excelenţă în Film. A mai primit, în 2016, distincţia Cecil B. DeMille Lifetime Achievement pentru activitatea depusă în calitate de actor şi de regizor, conform https://www.goldenglobes.com.
Până în prezent, în cariera sa, a câştigat două premii Oscar, pentru rolurile din ''Glory'' şi ''Training Day'', alte 89 de premii şi a primit 231 de nominalizări la secţiuni ale unor distincţii de specialitate, conform www.imdb.com. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa