DOCUMENTAR: 80 de ani de la eliberarea Parisului de sub ocupaţia nazistă (25 august)

La 25 august 1944, Parisul a fost eliberat după mai bine de patru ani de ocupaţie nazistă, iar a doua zi, la 26 august, generalul Charles de Gaulle, preşedintele guvernului provizoriu al Republicii Franceze, şi-a făcut intrarea triumfală în capitala Franţei, având loc o istorică defilare pe bulevardul Champs-Élysées.
După ce, la 25 mai 1940, ocupase oraşul Calais, armata germană a intrat, la 14 iunie 1940, în Paris, care a fost declarat ''oraş deschis''. La 22 iunie 1940, Franţa a încheiat armistiţiul cu Germania nazistă. În acelaşi an, în lunile iulie-august se formează în Franţa grupuri de Rezistenţă.
La 23 septembrie 1941, se constituise, la Londra, Comitetul Naţional al Franţei Libere, în frunte cu generalul Charles de Gaulle ("Istoria lumii în date", Bucureşti, Editura Enciclopedică Română, 1969). Acesta era "un organism apt să gireze vastele teritorii ce fuseseră smulse Vichy-ului, să administreze populaţia acestora şi să apere pretutindeni drepturile Franţei", după cum se arată în lucrarea "Istoria Franţei", autor Jacques Madaule (Bucureşti, Editura Politică, 1973).
Începând din 1 februarie 1944, trei formaţiuni de rezistenţă armată franceze - Armata Secretă, Organizaţia de rezistenţă a armatei şi organizaţia Francs-tireurs partisans - au fost regrupate în cadrul "Forţelor franceze din interior" (FFI), care au jucat un rol decisiv în luptele din Franţa, se arată în lucrarea "Mari decizii ale celui de-al doilea război mondial", autor Jacques de Launay (Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1988).
Rezistenţa franceză şi-a făcut publice principiile şi scopurile pentru care lupta, difuzând programul de acţiune, adoptat de Consiliul Naţional al Rezistenţei (CNR) la 15 martie 1944. Acest document, aprobat de generalul de Gaulle, chemând pe francezi să-şi intensifice lupta antifascistă, expunea obiectivele CNR: restabilirea independenţei şi suveranităţii Franţei, crearea unei republici democratice, pedepsirea trădătorilor şi a colaboraţioniştilor etc. ("Marea conflagraţie a secolului XX. Al doilea război mondial", Bucureşti, Editura Politică, 1971).
În vara anului 1944, cu toate că situaţia militară şi politică a blocului hitlerist se înrăutăţise, prin pierderea a numeroase divizii şi a unei importante cantităţi de armament şi tehnică de război, comandamentul german nu considera încă războiul pierdut şi făcea eforturi disperate pentru continuarea lui. Germania nazistă mai dispunea de forţe numeroase şi de un teritoriu vast, iar producţia ei de război continua să se menţină la un nivel ridicat, se arată în volumul "Marea conflagraţie a secolului XX. Al doilea război mondial" (Bucureşti, Editura Politică, 1971). În Franţa, unde mişcarea de rezistenţă a angajat ample forţe interne, naziştii au fost nevoiţi să menţină în 1944 o armată de aproximativ 500.000 de oameni.
Debarcarea Aliaţilor în Normandia, începută la 6 iunie 1944, a impulsionat lupta pentru eliberare şi a constituit semnalul pentru declanşarea unei adevărate insurecţii antifasciste în toată ţara. Zonele cele mai importante ale insurecţiei au fost Masivul Central, Alpii, Limousin, Savoia superioară, Dordogne, Jura, Bretagne, Drôme etc. Prin acţiunile lor, partizanii au îngreunat legăturile ocupanţilor cu frontul din Normandia, au împiedicat transportul de trupe din sudul şi centrul Franţei spre front, au blocat telecomunicaţiile etc. Comandamentul german a fost nevoit să folosească împotriva partizanilor Armata 1, formată din 12 divizii. Un mare număr de partizani francezi şi-au pierdut viaţa în cursul acestor operaţiuni.
În luna iulie 1944, trupele aliate înaintau apropiindu-se de Paris. La 21 august, acestea ating Sena, începând forţarea fluviului. La 10 august, feroviarii francezi au declarat grevă, cinci zile mai târziu au declarat grevă şi poliţiştii parizieni şi angajaţii metroului, iar la 18 august au intrat în grevă şi factorii poştali ("Mari decizii ale celui de-al doilea război mondial", autor Jacques de Launay).
Momentul culminant al Rezistenţei franceze a fost insurecţia de la Paris din zilele de 19-25 august 1944 şi eliberarea capitalei Franţei. Organele conducătoare ale insurecţiei au fost Comitetul parizian de eliberare şi Comandamentul FFI din regiunea pariziană, în frunte cu colonelul Rol-Tanguy.
La 18 august, Comitetul parizian de eliberare decide să treacă la acţiune. Colonelul Rol-Tanguy din organizaţia Francs-tireurs partisans, şef regional al Forţelor franceze din interior, este însărcinat cu operaţiunile militare. În tot Parisul apar afişe prin care cetăţenii sunt chemaţi să participe la insurecţie. Aceasta este declanşată la 19 august, iar în dimineaţa zilei de 20 august, luptele de stradă izbucnesc peste tot. ("Mari decizii ale celui de-al doilea război mondial", autor Jacques de Launay).
În seara zilei de 24 august, au intrat în Paris primele detaşamente ale Diviziei 2 blindate franceze, conduse de generalul Jacques-Phillipe Leclerc, iar în ziua de 25 august - întreaga divizie. La 25 august 1944, ora 17.00, generalul Dietrich von Choltitz, care refuzase ordinul lui Hitler de a distruge oraşul, a semnat capitularea garnizoanei germane în faţa generalului Leclerc, comandantul Diviziei 2 blindate, şi a colonelului Rol-Tanguy, comandantul FFI din regiunea pariziană ("Marea conflagraţie a secolului XX. Al doilea război mondial", Bucureşti, Editura Politică, 1971). AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.evenimentulistoric.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita